X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מלי פטיטו מספרת מה שמים על השולחן המסורתי, איך מכבדים את האורחים וכמה רחוק יכול טקס המימונה להגיע ויש גם מתכון להכנה בבית
▪  ▪  ▪
כבדו את האורחים [צילום: עופר עמרם]

המימונות הן כבר חלק מהמסורת הישראלית, ולקראת פסח אנחנו גם משריינים מקום לביקור המסורתי במימונה - שמשנה לשנה הופכת להרבה יותר מושקעת, אותנטית ורבת משתתפים.
לפני שאתם מתחילים בהכנות, כדאי לדעת שעריכת מימונה אינה עניין לשרלטנים: המנהג המפורסם החל כבר במאה ה-18, אז נהגו להשאיר את דלת הבית פתוחה ולהזמין את השכונה לחגוג בחברותה את כניסת החמץ הביתה. עם השנים הפך המנהג לטקס מאורגן, הכולל הפקה בסגנון מרוקאי אותנטי, כולל אוהלים מעוצבים בסגנון המזרח, תלבושות ססגוניות מתחלפות, מטעמי גורמה המוכנים על-ידי ה"דודות" המפורסמות, וקישוטים שהופכים את האירוע לחגיגה. מנהגים אלו ממשיכים את המסורת מדורות אחורה, בה נהגו הגברים ללבוש ג'לבייה ותרבוש מסורתי, והנשים התקשטו בכפתאן חגיגי. כל זאת על-רקע חגיגה מוזיקלית, המלווה בתיפופי דרבוקה ושירה עולזת, שעוטפת את המימונה בשמחה וחברותה.

המופלטה המושלמת למימונה ללא שמרים
המופלטה המסורתית [צילום: עופר עמרם]

חומרים (ל-40 מופלטות)
  • 1 ק"ג קמח
  • 1 כפית גדושה מלח
  • 3 כוסות מים
  • כוס שמן לשימון
  • חמאה ודבש, להגשה
אופן הכנת המופלטות:
  • מערבבים את הקמח והמלח.
  • בהדרגה מוסיפים את המים ושמים במשך 2 דקות עד לקבלת בצק אחיד ורך.
  • יוצרים מהבצק כדורים בגודל ביצה.
  • טובלים כל כדור בקערית עם שמן ומניחים על המגש.
  • מעל יוצקים את שאריות השמן (כדי למנוע התייבשות של הכדורים) ומשאירים בטמפרטורת החדר במשך 20 דקות;
  • מחממים מחבת על להבה בינונית;
  • על משטח משומן בנדיבות פותחים כל אחד מהכדורים בידיים בתנועת ליטוף עדינה (בשימוש עם כל ויוצרים עיגולים שטוחים דקים ועדינים;
  • מניחים את העיגול הראשון על המחבת (אין צורך בשמן - יש מספיק על הבצק), ומחכים עד להזהבה. הופכים את הבצק לצד השני ומייד מניחים עליו עיגול בצק נוסף;
  • ממתינים כחצי דקה והופכים את שני העיגולים יחדיו - כך שעיגול הבצק החדש יפנה כלפי מטה;
  • מניחים עיגול בצק נוסף על הערמה, ממתינים כחצי דקה, והופכים את הערמה בשנית;
  • כשהערמה כבר גדולה ומכובדת, מוציאים את המופלטות לאורחים, ומתחילים את התהליך מראשיתו;
  • את המופלטה מומלץ להגיש על צלחת הגשה (אפשר מכוסה במגבת) בתוספת דבש וחמאה, או ממרח שוקולד לילדים. תרבחו ותסעדו.

כמה דברים שלא ידעתם על המימונה המסורתי
המתוקים של המימונה [צילום: עופר עמרם]

חגיגות המימונה מזוהות ביותר עם יהדות מרוקו, הנוהגים לחגוג במוצאי החג השני של פסח. התאריך לחגיגות אינו ידוע בוודאות, אך יש הסוברים כי הוא מזוהה עם תחילתו של חודש ניסן האביבי - המסמל התחלה חדשה. את השם של החגיגות אימצה העדה מהמילה "מימון" שפירושה אושר ומזל. באופן דומה, קשורים מרבית סמלי החג ומנהגיו לאשור ולמזל, דוגמת הברכה המסורתית: "תרבחו ותסעדו", המאחלת הצלחה ובואם של דברים טובים.
כמה טיפים שיבטיחו הרבה מזל וחסד סביב השולחן:
  • לפתוח שולחן: שולחן המימונה מפורסם בזכות עושר המטעמים והגיוון. הקפידו להכין מספר גדול של מנות שיוגשו בצלחות קטנות יותר (ויתחלפו כל הזמן על השולחן), על-מנת לסמל את העושר שכולנו מייחלים לו בשנה הקרובה;
  • תרבחו ותסעדו: למרות שכיום חגיגות המימונה כבר אינן מסתכמות בדלת פתוחה לשכנים, חשוב להקפיד על המנהג ולדאוג שדלת האוהל או הכניסה תשאר פתוחה. אל תשכחו לברך את האורחים בברכה המסורתית של "תרבחו ותסעדו";
  • תפריט המימונה המסורתי: שולחן המימונה מפורסם בעומס המטעמים המתוקים (ללא חמץ). מומלץ להוסיף לתפריט ממתקים וריבות שהוכנו במהלך הפסח, עוגיות מגוונות ומתוקים בצבעים שונים לסימול ברכת הבריאות והאושר. כך לדוגמא: עוגיות עם תמרים, בוטנים, שקדים, אגוזים, וסוכר שאינם כוללים מרכיבים של חמץ. כמו-כן, נהוג להניח על השולחן ירק כסימן לברכה, דג חי לפוריות, עוגיות קוקוסים, אגוזים ושקדים לחיים מתוקים ותוספת של צלחת עם קמח ו-5 תרמילי פול שלמים למזל;
  • סוגיית המופלטה: כדי לחגוג את סופו של הפסח מוסיפים המרוקאים את המופלטות המסורתיות לשולחן, ודואגים להכינן במוצאי החג, כדי לסמל את כניסת החמץ הביתה. את המופלטה ניתן לאכול בתוספת דבש ומתוקים, מקמח שהושג רק לאחר גמר הפסח;
  • מי מכין ג'אבן? מאכל מסורתי נוסף הוא ה"ג'אבן" שהנשים נוהגות להכין מקציפת ביצים.

מחברת המאמר הינה בעלת מרקש להפקת מימונות וחינות
תאריך:  04/04/2010   |   עודכן:  04/04/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורן פרסיקו
השואה שוב נחלצת לעזרת מדינת ישראל    ידיעות אחרונות ממשיך לפזר רמזים    וב"תרבות וספרות" מוצאים מקום לידיעה יחצנית
חן בן אליהו
הערבים רוצים דבר אחד בלבד: חיסול מדינת ישראל והקמת מדינה ערבית במקומה    לשם כך הם מנצלים את תמימותו האווילית של השמאל המטורף תוך הזרקת סמים של 'שלום' הישר לעורקיו ומשתמשים בתקשורת הישראלית שדעתה נטרפה עליה
אולק נצר
פרשנות מאת אולק נצר, למקאמה של חיים חפר
מרגלית שילה
הקיץ בפתח והאלרגיה כבר כאן    להלן מידע חיוני שיש לדעת על האלרגיה העונתית
מנחם רבוי
על-רקע המתח בין יהודים ופלשתינים, הפגנת האלפים של ערביי ישראל ביום הנכבה, המהומות במזרח ירושלים וההסלמה ברצועה, עולה שוב השאלה האם אפשר אחרת? התקווה היא שכן, הניסיון מלמד שלא – אבל דיווח על אירועים שהיו בשבוע שלפני פסח במערכת החינוך הערבית ובמרכז וראייטי ירושלים מעורר בכל זאת תקווה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il