המופלטה המושלמת למימונה ללא שמרים
|
|
|
|
המופלטה המסורתית [צילום: עופר עמרם]
|
|
חומרים (ל-40 מופלטות) אופן הכנת המופלטות: - בהדרגה מוסיפים את המים ושמים במשך 2 דקות עד לקבלת בצק אחיד ורך.
- יוצרים מהבצק כדורים בגודל ביצה.
- טובלים כל כדור בקערית עם שמן ומניחים על המגש.
- מעל יוצקים את שאריות השמן (כדי למנוע התייבשות של הכדורים) ומשאירים בטמפרטורת החדר במשך 20 דקות;
- מחממים מחבת על להבה בינונית;
- על משטח משומן בנדיבות פותחים כל אחד מהכדורים בידיים בתנועת ליטוף עדינה (בשימוש עם כל ויוצרים עיגולים שטוחים דקים ועדינים;
- מניחים את העיגול הראשון על המחבת (אין צורך בשמן - יש מספיק על הבצק), ומחכים עד להזהבה. הופכים את הבצק לצד השני ומייד מניחים עליו עיגול בצק נוסף;
- ממתינים כחצי דקה והופכים את שני העיגולים יחדיו - כך שעיגול הבצק החדש יפנה כלפי מטה;
- מניחים עיגול בצק נוסף על הערמה, ממתינים כחצי דקה, והופכים את הערמה בשנית;
- כשהערמה כבר גדולה ומכובדת, מוציאים את המופלטות לאורחים, ומתחילים את התהליך מראשיתו;
- את המופלטה מומלץ להגיש על צלחת הגשה (אפשר מכוסה במגבת) בתוספת דבש וחמאה, או ממרח שוקולד לילדים. תרבחו ותסעדו.
|
כמה דברים שלא ידעתם על המימונה המסורתי
|
|
|
|
המתוקים של המימונה [צילום: עופר עמרם]
|
|
חגיגות המימונה מזוהות ביותר עם יהדות מרוקו, הנוהגים לחגוג במוצאי החג השני של פסח. התאריך לחגיגות אינו ידוע בוודאות, אך יש הסוברים כי הוא מזוהה עם תחילתו של חודש ניסן האביבי - המסמל התחלה חדשה. את השם של החגיגות אימצה העדה מהמילה "מימון" שפירושה אושר ומזל. באופן דומה, קשורים מרבית סמלי החג ומנהגיו לאשור ולמזל, דוגמת הברכה המסורתית: "תרבחו ותסעדו", המאחלת הצלחה ובואם של דברים טובים. כמה טיפים שיבטיחו הרבה מזל וחסד סביב השולחן: - לפתוח שולחן: שולחן המימונה מפורסם בזכות עושר המטעמים והגיוון. הקפידו להכין מספר גדול של מנות שיוגשו בצלחות קטנות יותר (ויתחלפו כל הזמן על השולחן), על-מנת לסמל את העושר שכולנו מייחלים לו בשנה הקרובה;
- תרבחו ותסעדו: למרות שכיום חגיגות המימונה כבר אינן מסתכמות בדלת פתוחה לשכנים, חשוב להקפיד על המנהג ולדאוג שדלת האוהל או הכניסה תשאר פתוחה. אל תשכחו לברך את האורחים בברכה המסורתית של "תרבחו ותסעדו";
- תפריט המימונה המסורתי: שולחן המימונה מפורסם בעומס המטעמים המתוקים (ללא חמץ). מומלץ להוסיף לתפריט ממתקים וריבות שהוכנו במהלך הפסח, עוגיות מגוונות ומתוקים בצבעים שונים לסימול ברכת הבריאות והאושר. כך לדוגמא: עוגיות עם תמרים, בוטנים, שקדים, אגוזים, וסוכר שאינם כוללים מרכיבים של חמץ. כמו-כן, נהוג להניח על השולחן ירק כסימן לברכה, דג חי לפוריות, עוגיות קוקוסים, אגוזים ושקדים לחיים מתוקים ותוספת של צלחת עם קמח ו-5 תרמילי פול שלמים למזל;
- סוגיית המופלטה: כדי לחגוג את סופו של הפסח מוסיפים המרוקאים את המופלטות המסורתיות לשולחן, ודואגים להכינן במוצאי החג, כדי לסמל את כניסת החמץ הביתה. את המופלטה ניתן לאכול בתוספת דבש ומתוקים, מקמח שהושג רק לאחר גמר הפסח;
- מי מכין ג'אבן? מאכל מסורתי נוסף הוא ה"ג'אבן" שהנשים נוהגות להכין מקציפת ביצים.
|
|