X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
כשאני חושבת על זה עכשיו, אני לא מסוגלת להבין מדוע ולמה ילדה בגיל חמש-שש צריכה להיחשף לתכנים כאלה והאם יש לה יכולת להכיל את זה? התשובה היא לא ואת הלא הזה ידעתי כבר בעודי ילדה
▪  ▪  ▪
עדיף לחשוף את הילדים לחלקים המבטאים את האומץ והגבורה
[צילום: באדיבות בית לוחמי הגטאות]

כשהייתי ילדה קטנה, ביקשתי מסבא שלי שהיה איש חכם מאוד, שיעזור לי בשיעורי בית בתורה. סבי ז"ל, שסבל מבעיית שמיעה אובייקטיבית, אך כנראה גם סובייקטיבית, ענה לי בכעס: "לא מדבר על השואה". כל מה שהיה נשמע לו דומה למילה שואה נתקל מייד בתגובה כועסת, כשהוא נאטם ונסגר ובאותם הרגעים קל היה גם לזהות את הכאב שחש על-פי הבעת פניו.
סבי היה שריד למשפחה ענפה שנכרתה בשואה. אי-אפשר היה להאשים אותו. ואפרופו אשמה, שלעניות דעתי היא המחלה האמיתית של המאה שלנו, הוא גם חש אשמה על-כך שהוא ניצל כי הקדים לעלות לארץ ישראל, כדי להכשיר את הקרקע לקראת בואם. אך הם לא הספיקו לבוא, ורגשות האשמה לא נתנו לו מנוח עד יומו האחרון. ייתכן וזו האשמה שהרגה אותו בסופו של דבר.
האם אנו צריכים לחוש אשמה על-כך שאנו דור אחר, שלא ידע את השואה? או שאולי ידענו את השואה אך לא באופן שאפשר לחיות איתו בשלום?
זכרון נוסף שיש לי מילדותי הוא שיורד הערב, הטלוויזיה נפתחת ומתוכה בוקעת נעימה שלא נעמה לאוזניי כלל - אות הפתיחה של הסדרה "עמוד האש" ומייד אחר-כך, מתמלא המסך בתמונות של מוזלמנים וכמו קוראות לי "בואי, תביטי עלינו, ואם זה אפשרי - גם תחלמי עלינו בלילה". ואכן, טראומה שאינה מטופלת, לא מעובדת, לא מדוברת, עלולה לתפוס אותנו גם בחלומות. רק שבחלומות אין לנו את היכולת לקום ולכבות את הטלוויזיה מרוב פחד.
כשאני חושבת על זה עכשיו, אני לא מסוגלת להבין מדוע ולמה ילדה בגיל חמש-שש צריכה להיחשף לתכנים כאלה והאם יש לה יכולת להכיל את זה? התשובה היא לא ואת הלא הזה ידעתי כבר בעודי ילדה. כל מה שיכולתי לשמוע הם פירורי מידע לא משביעים וכשרציתי לשאול לא היה מענה ובמקום שאין מילים מתפתחת הפנטזיה רק שבמקרה זה לא מדובר בעליסה בארץ הפלאות, אולי בעליזה בארץ הזוועות.
אפשר לקרוא לזה טראומה משנית. למזלי הגדול לא הייתי ילדה בזמן השואה, אך לחיות בצל פירורי מידע, תמונות, חלומות, מבטים ושתיקות נראה כמו לחוות טראומה משנית.

להפסיק לחשוף את הילדים לזוועות השואה

ייתכן ויש דרך אחרת להעביר את המסר לילדינו. לא בטוח שיש בה משום חידוש, אבל אני די בטוחה ששווה להקדיש לה את המקום הצנוע הזה. בואו נפסיק לחשוף את ילדינו לזוועות שהיו בשואה. אלו דברים שאינם ניתנים לעיכול על-ידי ילד, ויש את כל החיים אחר-כך לנסות ולהכיל את גודל הזוועות, את מוראות השואה, להעמיק בה ולנסות להכילה. והרי אנחנו כן רוצים שילדינו ידעו וילמדו על השואה.
לעת עתה, לעת ילדותם, בואו למשל נחשוף אותם לחלקים המבטאים את האומץ והגבורה שהפגינו האנשים בשואה ובתוכם ילדים - שהיו קטנים בגילם ובגופם, אך היו גדולים מהחיים ברוחם ובמעשיהם. כך אוכל לספר לילדיי סיפור לפני השינה, אותו אפתח במילים "פעם אחת לפני שנים רבות הייתה שואה לעם היהודי. זהו סיפור אמיתי עם סוף שיש בו רע וגם טוב" - כי אלו החיים האמיתיים בעצם, כאלו המורכבים מטוב ומרע. וזהו מסר שחשוב לי להעביר לילדיי. כאשר אספר להם סיפור גבורה על ילד בשואה, אין דרך טובה מזו ללמד אותם אומץ לב מהו ודרך זה גם לקרב אותם לנושא. כי כמו בכל דבר אנו רוצים שהדור שאחרינו יהיה טוב יותר מאיתנו, ויהיה תיקון כזה או אחר לנו.
אז הינה עוד סוג של תיקון: ילדיי יפחדו פחות מיום השואה, מתמונות על השואה ומסיפורים בנושא השואה. הם יעמדו מולו בראש מורם תוך שהם מבקשים ממני - אמא ספרי לי עוד על הילד האמיץ, זה יעזור לי להירדם יותר טוב בלילה.

מחברת המאמר הינה מטפלת לפסכידרמה ובוגרת המרכז להכשרת מטפלים בבית הספר ללימודים מתקדמים בסמינר קיבוצים
תאריך:  12/04/2010   |   עודכן:  12/04/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
די לחשוף את ילדינו לזוועות השואה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
די לשטויות והבלים
ראשוני  |  12/04/10 23:04
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מני ישי
65 שנה לאחר שכבו המשרפות באושוויץ, על העם היהודי לעשות חשבון נפש נוקב, ולחשוב היטב-היטב, האם למדו אומות העולם לקח? האם הבינו את חטאן? האם הפנימו אומות העולם את השנאה בגינה נרצחו שישה מיליון מאחינו? האם רצח יהודים שיטתי יכול לחזור על עצמו?
יוסי ריבלין
שלוש הערות בעקבות פרשת הולילנד
עו"ד נבון קצב
על ההתגייסות הקולגיאלית של עיתונאים למען הקולגות העיתונאי אורי בלאו מעיתון הארץ וענת קם שפגעה בבטחון המדינה
יבשם עזגד
המוות של המשורר והמתרגם היהודי פול צלאן היה ידוע מראש, לאחר ש"חפר וחפר" במחנה כפייה    אלוהים, שכונה בפיו "שום איש", לא הציל אותו
איתן קלינסקי
התקשורת בישראל התעלמה לחלוטין ממניעיה של מחאת הערבים, אשר מצאו עצמם ב-48' עם 88 כפרים ערביים מתוך 368 כפרים שהיו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il