X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בחלקה השמיני של סדרת המאמרים המבוססת על הגרסה המקוצרת, של הספר "סינדרום אוסלו", בתרגומו של צור ארליך, מתוארת תרומת האכזבה מהתקווה לשלום אמת עם הערבים בימינו לעליית הרעיון כאילו החזקת השטחים בידי ישראל היא המקור לעוינות הערבית
▪  ▪  ▪
התקוות לשלום נמוגו אל נוכח המציאות [צילום: AP]
מקור השסע הפוליטי - קרי, איבתם המרה של מצביעי המערך כלפי הליכוד ותומכיו - לא היה המחלוקת על עתיד השטחים, אלא תפיסת השמאל את תבוסתו בבחירות 1977 כאסון לאומי: הפלתו של הניסוי הסוציאליסטי הגדול בידי שיטפון של יהודים דתיים מדי ובורגנים מדי

   קנת לוין
נסיגתה של האנטישמיות בארה"ב

   קנת לוין
תולדות האוטונומיה היהודית

   ד"ר קנת לוין
סינדרום אוסלו בגולה (ב')

השקפות כגון זו של בובר וחבריו נדחקו לשוליים לאחר המלחמה באירופה, השואה והקמתה של מדינת ישראל. המדינה קלטה עלייה המונית של ניצולי השואה מאירופה ושל הפליטים היהודים שנסו ממדינות ערב, והישראלים שיקעו עצמם בבניית המדינה ובהגנה עליה.
זניחת האהדה לתוקפנות הערבית ולביקורת כלפי המפעל הציוני הייתה לא רק תוצאה של שטף האירועים, אלא נבעה גם מהתקווה שהמצור הערבי יוסר בקרוב, וישראל אכן תהיה למדינה "נורמלית". נוסף על כך, המגזר הציוני-סוציאליסטי שבעבר היה קשוב יותר ממגזרים יהודיים אחרים להשקפות המאמצות את הביקורת האנטי-יהודית, אחז עתה בהגה השלטון והזדהה עם המדינה ועם הנהגתה בכל לבו.
אלא שהמצור לא הוסר. תחילה נגוזו התקוות ששררו ערב הקמת המדינה ששכניה הערבים של ישראל ישלימו עם קיומה כשיבינו שהיא עובדה מוגמרת. אחר כך היו שהאמינו כי נוכחותן של מעצמות קולוניאליות במזרח התיכון היא שמנציחה את הסכסוך; היה להם על מה להסתמך, שכן לבריטניה, שאימנה והדריכה את הלגיון הערבי במלחמת העצמאות, היה תפקיד מכריע בהצתת המלחמה בין ירדן וישראל. הם קיוו אפוא שאם המעצמות הללו, ובריטניה בפרט, תסתלקנה מהאזור, יוסר המצור והשלום יבוא. אך הדבר לא קרה. עוד סברה נפוצה גרסה, שהשלום נמנע משום שבמדינות ערב יש משטרי מלוכה שמרניים. בעלי סברה זו ציפו לשינוי לאחר אירועים כגון הפיכת הקצינים במצרים ב-1952, זו שהובילה לבסוף לעלייתו של גמאל עבד א-נאצר. כידוע, הפיכה זו, ואירועים דומים במדינות ערביות אחרות, לא קירבו את השלום.
לאחר ניצחונה של ישראל במלחמת ששת הימים היו ישראלים רבים משוכנעים שהערבים, הלהוטים אחר השבת השטחים שנלקחו מידם, יסכימו סוף-סוף לשלום. אולם בסתיו שלאחר המלחמה טפחה על פניהם החלטת הליגה הערבית שהתכנסה בח'רטום, הידועה כהחלטת שלושת הלאווים: לא להכרה בישראל, לא למו"מ, לא לשלום. חוזה שלום נחתם עם מצרים ב-1979, אך לאחר מכן התכחשו המצרים ליותר מעשרים מסעיפיו, אלו שעסקו בנרמול קשרי המסחר והתרבות. התקשורת המצרית, הנשלטת בידי הממשלה, לא חדלה מהרטוריקה האנטי-ישראלית החריפה שלה ואף הוסיפה לה תכנים אנטישמיים קיצוניים מבעבר.
ככל שנקפו העשורים, תקוותם של הישראלים ששלום אמיתי עם הערבים יושג בעתיד הנראה לעין נמוגה והלכה אל נוכח המציאות.

מהפך 1977 - עדנה ל"תנועות השלום"

רושם עמוק לא פחות על המחשבה הציונית-סוציאליסטית הותירו בחירות 1977, שבהן לראשונה איבדה תנועת העבודה את המונופול שלה על מוקדי הכוח בישראל. מאז ואילך, למשך 15 שנה, החזיק הליכוד בהגה השלטון, או לכל הפחות היה שותף שווה בהנהגתה של ממשלת אחדות. מצביעי הליכוד היו רובם מסורתיים - בפרט בני עדות המזרח - או מעסיקים ועצמאים (להבדיל משכירים).
הליכוד חלק על תנועת העבודה למפלגותיה - שבעשורים ההם היו מאוחדות בַּ'מערך' - בשאלת השטחים שנתפסו במלחמת ששת הימים. המחלוקת נגעה בעיקר ליהודה ושומרון.
החלטה 242 של מועצת הביטחון של האו"ם, שהתקבלה לאחר מלחמת ששת הימים, נחשבת עד היום לאבן הפינה של כל הדיונים בדבר הפתרון הטריטוריאלי של הסכסוך. היא קראה למו"מ על "גבולות מוכרים ובטוחים", כחלק מהסכם שלום; היא לא קראה לנסיגה של ישראל לקווים של ערב המלחמה. נהפוך הוא: מעצביה של ההחלטה הצהירו במפורש כי לדעתם נסיגה ישראלית לקווים ההם, שלא היו גבולות רשמיים אלא רק קווי שביתת נשק - בייחוד לקווי הגבול עם סוריה וירדן ולקו הגבול עם רצועת עזה - תהיה משגה. הם טענו כי נסיגה מלאה של ישראל יביא אותה למצב של פגיעוּת, ואף יעודד תוקפנות כלפיה.
בסוגיית יהודה ושומרון, הזרם המרכזי במערך דגל לאחר המלחמה בהישארות באזורים שנתפסו בעיניו כחיוניים לביטחונה של ישראל: בקעת הירדן ומורדות ההרים הגולשים אליה, השוממים כמעט מאוכלוסיה ערבית, מעברים יבשתיים החוצים את הרי יהודה ושומרון ממערב למזרח אל עבר הבקעה, אזורים הרריים החולשים על מרכזי האוכלוסיה במישור החוף, וסביבתה הקרובה של ירושלים. תוכנית ברוח זו עיצב יגאל אלון, סגן ראש הממשלה בימים ההם, ומאז מתוארות תוכניות לפשרה טריטוריאלית ביהודה ושומרון כווריאציות על תוכנית אלון. רוב מנהיגי המערך ציפו שיֶתֶר שטחי יהודה ושומרון, ובכללם האזורים צפופי האוכלוסיה הערבית, יימסרו לירדן במסגרת הסכם שלום.
מנהיגי הליכוד, לעומת זאת, התנגדו לפשרה טריטוריאלית ביהודה ושומרון הן מטעמים אסטרטגיים - שכן הם סברו שגם ויתורים חלקיים נוסח תוכנית אלון מסכנים את ישראל, והן מטעמים דתיים ואידיאולוגיים - שכן שטחי יהודה ושומרון הם לבה של ארץ ישראל המקראית, ובהם נמצאים אתרים מקודשים.
עמדת הליכוד הוגדרה באופן ברור יותר על-ידי ראש הממשלה מנחם בגין במסגרת המו"מ עם נשיא מצרים אנואר סאדאת בקמפ-דיוויד ב-1978. בגין וסאדאת סיכמו לפתוח בשיחות על כינון אוטונומיה פלשתינית בשטחים, לכל הפחות לתקופת ביניים. השליטה הכוללת בשטח אמורה הייתה להישאר בידי ישראל. הסדר זה שונה באופן ברור מההסדר שהציע המערך, שבו ישראל מוותרת לחלוטין על חלק מהשטחים.
תוכנית האוטונומיה הייתה שינוי ברור במדיניות הישראלית. אפשר היה לטעון שבזמן כלשהו בעתיד, כשהצד הערבי יהיה מוכן למו"מ לשלום, עמדה זו של הליכוד תקשה על השגת פתרון לסכסוך. אולם במשך עשור ויותר, ממלחמת ששת הימים ועד קמפ דיוויד, לא היה שום בן שיח ערבי למו"מ על הסדר מהסוג שהציע המערך, שמבחינות חשובות, הלך ונעשה בלתי ישים במהלך אותו עשור. בין השאר, הליגה הערבית הכריזה ב-1974 שאש"ף הוא נציגו היחיד של העם הפלשתיני, ובכך הרחיקה את אפשרות מימושה של האופציה הירדנית נוסח מפלגת העבודה.
על כל פנים, המחלוקת אם הפתרון הרצוי באזורים המאוכלסים בערבים הוא מתן אוטונומיה או העברתם לשלטון ירדן לא יצרה שסע עמוק בין תומכי הליכוד לתומכי המערך כפי שמקובל לחשוב. אילו היה מתייצב בצד הערבי בן שיח רציני, סביר אף להניח שהפער היה מצטמק עוד. סקרים שנערכו בין מצביעי הליכוד בשאלת השטחים הראו באופן עקבי כי שיקולי הביטחון חשובים להם הרבה יותר מהשיקולים ההיסטוריים והדתיים - ממש כמו אצל מצביעי המערך. בסקר שנערך ב-1984 נשאלו ישראלים שצידדו בעמדת הליכוד בזכות אוטונומיה מה היו מעדיפים לו התברר שהאוטונומיה אינה אפשרית: סיפוח של השטחים או פשרה טריטוריאלית. 52 אחוזים מהם העדיפו פשרה, ורק 10 אחוזים בחרו בסיפוח. כשאותם נבדקים נשאלו אם יסכימו לוויתורים טריטוריאליים במסגרת הסכם שלום מלא עם ירדן - כעמדתה של מפלגת העבודה - שני שלישים מהם השיבו בחיוב.
מקור השסע הפוליטי - כלומר מקור איבתם המרה של מצביעי המערך כלפי הליכוד ותומכיו - לא היה אם כן המחלוקת על עתיד השטחים. שורשיו היו עמוקים הרבה יותר. בניה ונכדיה של האליטה הציונית-סוציאליסטית הוותיקה, וגם המעגל הרחב יותר של נאמני השמאל הציוני, חוו את התבוסה של 1977 כהרבה יותר מחילופי שלטון בבחירות. הם ראו אותה כאסון לאומי. זו הייתה מבחינתם התגשמות הסיוט הנורא ביותר: הפלתו של הניסוי הסוציאליסטי הגדול בידי שיטפון של יהודים דתיים מדי ובורגנים מדי.
ההנהגה החדשה והציבור שהעלה אותה לשלטון נתפסו בחלקים נרחבים של המחנה הציוני-סוציאליסטי כגופים זרים. לרטוריקה של תנועות השלום שקמו בשנים שחלפו ממלחמת ששת הימים, ושהיו עד עתה בשוליים הזניחים, נזקפו עתה רבבות אוזניים קשובות בין תומכי המערך המובסים. תנועות אלו טענו שהחזקת השטחים בידי ישראל היא המקור העיקרי לעוינות הערבית, ושהשלום יבוא כאשר, ורק כאשר, ישראל תשוב לגבולותיה הישנים. לאחר עשר שנות נידחוּת, הייתה לפתע עדנה לטענות הללו. היה להן עתה נופך חדש: הממשלה של היהודי הישן - הדתי, המסורתי, הבורגני, המעסיק - היא זו שמנציחה את המצור הערבי, ואם השמאל רק יחדש את כוחו, ישוב לשלטון ויערוך תיקונים וויתורים די הצורך, הצד השני יתרכך והשלום בוא יבוא.

ד"ר קנת לוין הוא היסטוריון ופסיכיאטר, מרצה בבי"ס לרפואה באוניברסיטת הרווארד. הוא הרבה לכתוב על הסכסוך הערבי-ישראלי, ומחבר הספר The Oslo Syndrome.
תאריך:  16/04/2010   |   עודכן:  16/04/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
גנבו להם את המדינה, לקחו להם את השלום
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
אני שמח לדעת שהכותב פסיכיאטר
חיים טובים  |  16/04/10 21:32
2
ד"ר קנת אולי יש לך הצעה לטיפול
ישראלי מודאג  |  17/04/10 15:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
צבי גיל
בהרכב הממשלתי הקיים אין סיכוי לפריצת דרך לשלום עם הפלשתינים    החלופות הן: פירוק וצירוף קדימה או הליכה לבחירות בהיערכות פוליטית שונה
איתן קלינסקי
אני מתקומם כנגד מערכת חינוך, שמצנזרת לנו את ההיסטוריה ואינה מציגה לשיפוטו של התלמיד את תמונת המקורות במלואה ואינה פותחת צוהר לדיון בקיומה של מחלוקת במקורות של חז"ל ובמחקר ההיסטורי
גורי גרוסמן
כילד המגלה לאסונו שאביו סוחר סמים ואימו זונת רחוב, והוא הלום, בוש ונכלם, מסתגר בביתו מחשש חבריו שישימו אותו ללעג ולקלס - כך אני בימים אלה, כאשר מדי יום נחשפות עלילותיהם של פרנסיה ושועיה של העיר ירושלים הנחשדים בשוחד ובשלמונים
קיריל הדר
יריב אופנהיימר, מזכ"ל שלום עכשיו, מתראיין לערוץ הכנסת וערוץ 10, לבוש נאות ומחויט בחליפה מהודרת, "מדבר לעניין", ממש פוליטיקאי מהשורה    אך אל תתנו לחליפה המזמנת להטעות אתכם, כי לא שם היא נגמרת
עידן יוסף
למשטרה לא הייתה שום הצדקה לנהוג באופן רשלני ולתקוע נהגים כה רבים בגלל תרגיל ביטחוני    מישהו צריך לשלם את המחיר
רשימות נוספות
מסך העשן של גרינספן  /  בועז ארד
את המסע לפולין הצילה נבחרת הנוער  /  ד"ר יובל ברנדשטטר
החור בספינת השעשועים של אובמה  /  מרדכי קידר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il