X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
עיתונאי אמריקני, ג'יימס אושיי שמו, החליט להמציא את העיתונות מחדש הגיע הזמן לעשות מעשה דומה גם בעיתונות הישראלית
▪  ▪  ▪
פירמוט דחוף לעיתונות הישראלית [אילוסטרציה]
יש לנו תקשורת טובה
יאיר דקל
אמרו עליה שהיא תקשורת-מטעם, שהיא הקובעת את סדר היום ועוד ועוד, אך התקשורת בישראל עושה את מלאכתה נאמנה
לרשימה המלאה

ב"תיק תקשורת” האחרון השתבח עמנואל רוזן בפעילותה של התקשורת הישראלית. הוא טען שאמנם יש לה חסרונות, ולא הכל בסדר בממלכה השביעית, לעומת זאת קל לנו מאוד לבקר את עצמנו (קל? לנו? לבקר את עצמנו?), אבל בסך-הכל העיתונות בארץ עושה את מלאכתה נאמנה. היא מסורה לתפקידה ולא שוכחת לרגע שהיא כלב השמירה שבגללה הדמוקרטיה שלנו נוע תנוע... או משהו כזה.
הלסת כמעט נקרעה לי מרוב צחוק (או אולי היה זה בכי) ותהיתי האם זה מה שעושה השהות תחת האורות המחממים של זרקורי ערוץ 2 - מוחקת את יכולת תפיסת המציאות? בכל מקרה, בארץ רחוקה אחת, הרבה פחות מפותחת מבחינת מודעות תקשורתית ועיתונאית מארצו של רוזן, ארץ שלא יודעת מה זה תחקירים עיתונאיים ואין לה מדור ביקורת תקשורת כל-כך מהולל כמו תיק תקשורת, שם חושבים קצת אחרת.
בארץ ההיא, כלומר בארצות הברית של אמריקה, איזה עיתונאי זוטר בשם ג’יימס אושיי, העורך בפועל של שיקאגו טריביון (לשעבר) והעורך הראשי של לוס אנג’לס טיימס (לשעבר), עייף מהדרך אליה פנתה העיתונות, והתפטר. שנתיים לאחר מכן ייסד והקים, והוא מנהל ועורך עיתון שהוא קואופרטיב. קואופרטיב החדשות של שיקגו. CNC קוראים לעיתון הזה והוא מתקיים... איפה אם לא ברשת.

גינבו את הסיפורים שלנו!

בניגוד מוחלט לנהוג במקומותינו וגם בעולם. בניגוד למלחמת החורמה על הראשוניות והבלעדיות ומי כתב קודם, שמצליחים להוריד את הגולל על נושאים חשובים כי באיזה ביטאון מכבי אש של זרנוגה הדרומית כבר הזכירו את הנושא, בפרופבליקה מופיע בסרגל הניווט המשפט המופלא Steal Our Stories!. לחיצה על המילים האלו מביאה אותנו לטקסט: "אלא אם כן מצוין אחרת, אתם יכולים לפרסם את המאמרים שלנו ואת הגרפיקה (רק לא את הצילומים) - ללא תשלום. אתם רק צריכים לתת קרדיט לחומרים שלנו”.

וגם לוושינגטון פוסט יש צאצאים

רצוי לציין שיש עוד עיתון מהסוג הזה שגם הוא נוסד בארצות הברית: פוליטיקו - אתר מסחרי שהוקם ב־2007, מתמקד בפוליטיקה האמריקנית ונהפך בן-לילה לקריאת חובה של כל אנשי הממשל. יועצי אובמה, למשל, מגיבים לידיעות שלו בתוך שעה.
העיתון הוקם בידי יוצאי "וושינגטון פוסט”, מעסיק 75 עיתונאים ומדפיס חינמון יומי שמופץ בגבעת הקפיטול. בקרוב יקים גם אתר חדשות מקומי של וושינגטון די.סי.
כי ואקום לעולם לא יישאר ריק. הוא תמיד יתמלא במשהו. בארצות הברית הוא מתחיל להתמלא שוב בעיתונות אמיתית, ואצלנו מקימים מיזמים מהסוג של מייסעס - mySay.

יאיר דקל מגיב לדברים

קיבלתי מייל תגובה מהעיתונאי יאיר דקל וברשותו אני מעלה את דבריו כדי להביא את הצד השני של הדברים, ורשות הדיבור לחצי הכוס המלאה:
  • את דעתך על התקשורת את מביעה בצורה ברורה. דעתי, הפוכה לחלוטין.
    הערה לגבי העיתונאי שפתח עיתון אינטרנט. אזכיר לך שעזריאל קרליבך ועוד שישה או שבעה מעיתונאי ידיעות אחרונות עזבו את העיתון ב-1948 ופתחו עיתון של עיתונאים. לקרליבך הייתה שליטה מלאה על העיתון והמו”ל לא נתן לו הוראות.
    כלומר, כבר היו דברים מעולם.
    שנית, לא ראיתי את עמנואל רוזן בתוכנית ואני ער לביקורת על התקשורת. מה ביקורת? השתלחות רבתי עם מילות גנאי ונאצות.
    לא אכתוב כאן מאמרים, אלא אזכיר את מה שאין צורך להזכירו - התקשורת היא אחד הנדבכים החשובים של הדמוקרטיה. הלוואי שהייתה לנו תקשורת טובה יותר, אבל בל נזלזל במה שיש. היא תורמת תרומה חשובה מאוד לחיינו הציבוריים.
    ופרט אחרון - בתקשורת יש תחרות עצומה (בין עיתונים, בין תחנות רדיו וערוצי טלוויזיה וגם בין עיתונאים). זה הבסיס לתקשורת טובה יותר.
    חוץ מזה, מאוד חשוב בעיניי חופש הדיבור. אז המשיכי בדרכך...

לראשונה: פוליצר לכתבה בעיתון אינטרנטי

ומסתבר שהצהרת כוונות כזו גם מניבה פירות, כי ביום שני בשבוע שעבר (12.4.10), לראשונה בהיסטוריה, כתבת תחקיר אינטרנטית זוכה לפרס הפוליצר. וזו כתבה של פרופבליקה על הטיפול הרפואי ומצב בתי החולים בהם אושפזו נפגעי סופת ההוריקן קתרינה.
כתבת התחקיר הזוכה, מאת העיתונאית שרי פינק, נוצרה במסגרת שיתוף-פעולה בין אתר פרופבליקה לבין מוסף העיתון "ניו-יורק טיימס". גם המגזין היוקרתי "טיימס” פרסם את הכתבה.
מקווה מאוד שדני בלוך שלנו מסתכל מלמעלה ומחייך לעצמו. הוא כל-כך עמל והשקיע, וניסה לדחוף את אגודת העיתונאים כאן בארץ להעניק פרסים לכתבות אינטרנט. הנה מלאכתו נעשתה בידי אחרים, ובענק.

עיתונות מחודשת מבית אושיי

ופתאום גיליתי, שכנראה אני לא היחידה בתחושת הדחיפות, בחרדה מהנעשה, ובצורך למלא את החלל ההולך ונפער. חלל שחור שמהווה סכנה גדולה לקיומנו כחברה דמוקרטית. הנה, אושיי עזב תפקידים שניתן רק לחלום עליהם (בשיקגו טריביון הוא ניהל למעלה מ-700 עיתונאים. בלוס אנג’לס טיימס - 920). ובכל זאת, כשהגיעה הפקודה לפטר עובדים, העדיף לוותר על המשכורת הגבוהה ועל המעמד וללכת בעצמו. והוא התפטר.
המלהיב בסיפור שלו היא ההחלטה, שאולי נאיבית ואולי תמימה, אבל מלאת תחושת שליחות: להמציא את העיתונות מחדש.
כי שימו לב להצהרה שנמצאת כבר בהגדרת העיתון: "מחויב לשירות הציבור”. הכותבים: "מדווח בידי עיתונאים”, והקהל: "מונחה בידי החברים”. כל התורה ליד לוגו אחד קטן במרחב האינסופי של הרשת. המקום אולי היחיד שהוא באמת דמוקרטי בימינו.
מחויב לשירות הציבור
אז היום הוא מנהל רק 12 עיתונאים (בהם חמישה זוכי פוליצר) ועומד בראש קואופרטיב (איזו מילה סוציאליסטית בלב ליבה של אמריקה, אומת הקפיטליזם) החדשות של שיקגו. העיקרון (שזכור לנו מהימים של אנו באנו) הוא מודל של עיתונות כפעילות ללא מטרת-רווח. ככה אפשר להשתחרר מלחצים מסחריים ולחזור לעבודה עיתונאית קלאסית, כזו שמוקדשת לחשיפת האמת. את התכנים הם מפרסמים ב"ניו-יורק טיימס” ובטלוויזיה הציבורית, ובאתר בסיסי למדי. בשלב הבא הם מתכננים לאפשר לקוראים שלהם - להלן חברי הקואופרטיב - להשפיע על סיקור החדשות. (פרטים נוספים אפשר לקרוא בכתבה של אורי פסובסקי ב”כלכליסט” - המצאת העיתונות.)
שימו לב לדבר נוסף שאותי באופן אישי מאוד ריגש. המראה של האתר. לא שונה מאוד מהמראה של "במחשבה שנייה”, ומעבר לכך - הנושאים עליהם עומד העיתון: חדשות. אמנות ותרבות. ספורט. כמעט-כמעט כמו שלנו. ובאמת היינו צריכים להכניס ספורט כי אם יש משהו שהוא תרבות זה ספורט...
אבל ג’יימס אושיי וה-CNC שלו אינם היחידים. יש גם את ProPublica שמגדיר את עצמו כ”עיתונות בשירות הציבור”. מדובר באימפריית עיתונות חוקרת ללא מטרות-רווח, שהוקמה במנהטן לפני שנה וחצי בידי פול סטייגר, לשעבר עורך "הוול סטריט ג’ורנל”. עם 32 עיתונאים ותקציב שנתי של 10 מיליון דולר (הרוב מתרומות), זו כנראה מערכת התחקירים הגדולה בארצות הברית.

פורסם במקור: "במחשבה שנייה"
תאריך:  21/04/2010   |   עודכן:  21/04/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
להמציא את העיתונות מחדש
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
ליאיר דקל
קובה חמוסתא  |  21/04/10 22:51
2
מה למדנו מכך.....;
ירון זכאי  |  22/04/10 02:53
3
עיתונות כתובה ארכאית
מקס פאואר   |  23/04/10 16:16
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שולמית קיסרי
יש קפה אחד בלתי-רגיל ביפו - האחות היפה של ת"א - בו בכל ערב לא רק אוכלים אלא גם רוקדים    הזמר הארגנטינאי גל גונזלס מחזיר את הצ'ה-צ'ה-צ'ה, הסמבה והטנגו
ד"ר רקפת צ'רנינסקי
סרטן חלל הפה והשפתיים מאובחן בישראל בקרב מאות חולים בשנה, אולם מספר האנשים הנמצאים בקבוצת סיכון לפתח סרטן בחלל הפה גדול פי כמה ממספר החולים
איתן קלינסקי
למרבה הכאב, גם חלק הארי של הציבור החילוני חוטא בחטא כבד של אידיאליזציה, הסוגדת לדמותו של בר כוכבא ללא כל קשר לאיך שהיא מוצגת במקורות
חן בן אליהו
משמעות הביטוי בכלל ובמגילת אסתר בפרט    עיון זה נעשה לאור מחקרו של המלומד הגרמני ה. ווהר על "שער המלך במגילת אסתר וביטויים קרובים"
ד"ר אברהם בן-עזרא
נאום סגן שר החוץ ביום הזיכרון לא כלל את המילה שלום, זאת בעוד עמיתיו בכל הארץ נושאים דברי הבל וכזב על כמיהה לשלום
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il