X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
התנהלות העיתונים העבריים מחזירה אותנו לימי העיתונות המפלגתית: מי שרוצה לדעת באמת מה קורה אינו יכול להסתפק בעיתון אחד לפעמים אפילו שניים לא מספיקים
▪  ▪  ▪
כדאי לקרוא יותר מעיתון אחד [צילום: פלאש 90]

בלונדון אפשר לקנות בזול כרטיסים לתיאטרון, אבל כדאי לבדוק: לפעמים התמורה היא מושב מאחורי עמוד שמסתיר חלק מהבמה. זה בדיוק מה שקורה לאחרונה בעיתונים אצלנו. גם כאן יש עמודים שהם עמוסי טקסט, אבל מסתירים חלק מההצגה. ובימים שבהם הזן הנכחד של קוראי עיתונים הולך ונמוג, מתברר שדווקא חשוב לקרוא לא עיתון אחד, אלא שניים. לפחות שניים. לפעמים אפילו שלושה. אחרת לוקים ב"עיוורון חלקי", בלשונם של רופאי העיניים.
הנה שלוש דוגמאות מהשבוע שעבר: פרשת דוח מבקר המדינה על דליה איציק, המגעים בדבר ההרצאה של ביבי נתניהו למען אקים והחלטת בית-הדין לאתיקה של מועצת העיתונות בעניין העוזרת של משפחת נתניהו. מה קרה בשלושת המקרים האלה? תלוי איזה עיתון אתם קוראים.

הקוראים במקום האחרון

נתחיל בבלאטות של דליה איציק. מה באמת כתוב בדוח מבקר המדינה, הספר שיצרו מאות אנשים בעבודה סיזיפית, אבל אורך חייו כשל פרפר, יממה אחת בלבד? ניכר היה בשבוע שעבר כי הכתבים והעורכים לפחות בשניים מהעיתונים, ידיעות אחרונות ומעריב, יצאו מגדרם, וזו אינה מליצה, כדי לחגוג את "טיהורה" של יושבת-ראש הכנסת לשעבר מפרשת השיפוצים בדירתה הפרטית שהוכרזה כדירת שרד. שיפוצים ועבודות אחזקה אלה עלו למשלם המסים 244 אלף שקל, ובלטו מהם 25,380 שקל שהושקעו בריצוף מחדש של הסלון והמרפסת.
בדוח המקורי ניכרת התפתלות מסוימת במשפט הקובע כי "בהתחשב בניסוח שאינו נקי מספקות של הנוהל שהיה תקף באותה עת, ולאור העובדה שההוצאה אושרה על-ידי חשב הכנסת, לא נמצא לנכון להצביע על דופי בהתנהלותה של ח"כ איציק בעניין זה". יש מרחק מסוים בין הנוסח הזה לכותרת בידיעות אחרונות (יום ד', 12.5.10, עמ' 4): "ח"כ דליה איציק פעלה ללא דופי". כך, במרכאות כפולות, כאילו מדובר בציטוט ישיר. גם מעריב, אומנם בלי מרכאות של ציטוט ישיר, בישר לקוראיו: "המבקר: אין דופי בשיפוץ דירתה של דליה איציק". וביום שישי הצטרף בן כספית למסר הזה בחגיגת "האמת מנצחת".
איציק יכולה הייתה להיות מרוצה מאוד מן הדיווח. בשני העיתונים גם הזכירו את הצל"ש שקיבלה מן המבקר על שהחזירה את עלות הריצוף לכנסת "כדי למנוע לזות שפתיים". הם לא הזכירו, לעומת זאת, את העובדה שהכסף הוחזר רק לאחר שפרשת הבלאטות, וגם הספה, השולחן הסלוני והווילונות נחשפו בערוץ 2.
מי שקראו רק את שני עיתוני הערב הוותיקים החמיצו חלקים משמעותיים מהסיפור. צריך היה לקרוא את הארץ ואת "ישראל היום" כדי לגלות שלדוח הסופי קדמה גרסה אחרת, חריפה יותר, שנוסחה על-ידי מי שהיה אחראי בפועל על החקירה, קצין המשטרה בדימוס מאיר גלבוע. ומה בדבר חלקו של אבי בלשניקוב, שהיה מנכ"ל הכנסת בתקופת כהונתה של איציק ואחר-כך היה מנכ"ל משרד מבקר המדינה? ומה הקשר בין חשיפת הפרשה והטיפול בה לאמביציות הנשיאותיות של איציק, של ראובן ריבלין, ואולי גם של מיכה לינדנשטראוס? את זה קראנו בהארץ.
המקרה השני הוא חלק בלתי-נפרד ממלחמת העולם המתנהלת באחרונה לא רק בין ידיעות אחרונות לבנימין נתניהו, אלא גם בין ידיעות אחרונות ל"ישראל היום": פרשת "50 אלף דולר בתשלומים" שחשף נחום ברנע (יום ג', 11.5.10, עמ' 3-2), בדבר הדרך היצירתית שגובשה כדי לאפשר לכאורה לנתניהו (בהיותו אזרח פרטי) לקבל תשלום עבור הרצאה לאקים.
קוראי "ישראל היום" יכלו לקבל למחרת, כצפוי, רושם ברור רק על כשלי עבודתם, כביכול, של ידיעות אחרונות ונחום ברנע. ניכר ב"ישראל היום" שהוא מבקש, כדרכו, לנקות את נתניהו מכל רבב, אבל לא פחות מכך גם לנשוך בעקבי מוזס ושות'. והקוראים, מה עליהם?
במקרה של ידיעות אחרונות לא מצאנו עמודים שהסתירו, אם כי ההצגה כולה הייתה חלק מהפקת הענק של העיתון נגד נתניהו ומקורביו. כולל הכותרת טעונת האסוציאציות התקשורתיות והפוליטיות: "חשבון הדולרים של נתניהו" (ע"ע "חשבון הדולרים של רבין", דן מרגלית, 1977).
הדוגמה השלישית נוגעת להחלטה המערכתית של ידיעות אחרונות להסתיר מקוראיו את פסיקת בית-הדין לאתיקה של מועצת העיתונות. זה קבע שהימנעות העיתון מלבקש את תגובת שרה נתניהו לפני פרסום כתב התביעה של העוזרת ליליאן פרץ הייתה "מחדל שנוגד כל אמות מידה של מעשה עיתונאי מכובד ונכון". קוראי ידיעות אחרונות נזקקו לעיתון אחר - "ישראל היום", "גלובס" או "דה-מרקר" - כדי לגלות מה החליט המוסד שנועד לברר סוגיות אתיות בעיתונות.

מצפן להרע, דעתנות להשחית

לצד הדוגמאות מן השבוע שעבר מרחפת עדיין פרשת ענת קם ואורי בלאו. גם שם יש פער משמעותי בין המידע שמקבלים קוראי הארץ לבין צרכני יתר העיתונים. ואם עוסקים בהארץ, הנה עוד דוגמה, ישנה מקודמותיה: לפני שנים, בפאנל בפני סטודנטים בתל אביב, תקפו רבים בקהל את גדעון לוי על כתיבתו החד-צדדית על הסוגיה הפלשתינית. לוי, מנוסה בתגובות כאלה, הסביר להם שכאשר כל העיתונות הישראלית מעניקה לציבור תמונה לא-מלאה של הסכסוך, תפקידו להשלים את החסר, להביא את מה שאחרים מסתירים מהציבור.
לגדעון לוי יש זכויות עיתונאיות רבות. הוא תרם יותר מאחרים להומניזציה של הצד השני, וגילה למי שמתעקש לשכוח שגם הפלשתינים הם בני-אדם. אבל לא יכולתי באותו דיון שלא להזכיר ללוי כתבה שלו מימי האינתיפאדה הראשונה, שבה הפליא בכשרונו התיאורי בהצגת מצוקתם של שלושה צעירים פלשתינים מג'נין. הוא נפגש עימם בבוסתן נידח, והם סיפרו על חייהם כמבוקשים, הנרדפים על-ידי הצבא, חוששים לחייהם. נוגע ללב במיוחד היה הקטע שבו תיאר מפיהם כיצד אחת לכמה לילות הם מסתכנים בהתגנבות יחידים הביתה, רק כדי ללטף את ילדיהם הקטנים בשנתם.
זה היה סיפור מרגש, אנושי מאוד. אלא שעובדה אחת לא הוזכרה בכתבה, מראשיתה ועד סופה: מדוע קיבלו השלושה מעמד של מבוקשים. רק אחר-כך, כאשר נהרגו או נלכדו, התברר שעיקר עיסוקים של השלושה היה חיסול אכזרי של פלשתינים שנחשדו בשיתוף פעולה עם ישראל. מסתבר שגדעון לוי אימץ את מה שעשתה לטענתו כל יתר העיתונות הישראלית: בשירות הרעיון בחר להשמיט כמה מהעובדות.
מה אנחנו לומדים מהדוגמאות האלה? קודם כל, שאינטרסים, קשרים ויצרים, ולפעמים גם אידיאולוגיה, משפיעים על דרך התנהלותה של העיתונות. זה לא חדש. את זה יודע כל תלמיד תקשורת, בתיכון או באוניברסיטה. וגם שלפעמים העיתונים מגייסים את עצמם, בשליחות בעליהם או מטעמי האגו של עורכיהם, לקמפיינים, למלחמות בני אור בבני חושך. השאלה רק מי מחליט מי הוא מי במשוואה הזו.
דעתנות איננה תכונה שלילית, בדרך כלל. טוב שלאנשים, גם אם הם עיתונאים, יש כיוון, מצפן, אפילו מצפון. אבל כאשר בשם הדעתנות דוחקים הצדה חלקים מן התמונה, ועמודי העיתון מסתירים במקום לגלות, זו כבר בעיה.
אין צדיקים בסדום. כל העיתונים חוטאים בכך. אומנם לא בכל ידיעה. להפך: ברוב עמודי העיתון עושים כתבים מאמץ הוגן להביא דיווח עובדתי, עם יותר מגרסתו של צד אחד. לפעמים רצונם של העורכים לנסח כותרת חדה מטה את המוזיקה הנקלטת באוזני הקוראים, במכוון או בשגגה, לכיוון מסוים. אבל הבעיה היא במקרים שבהם העורכים או הכותבים נסחפים בלהט משיחי בעד או נגד צד מסוים: במקום להביא את מירב העובדות - והמציאות הרי תמיד מורכבת ורבת פנים - הם נוטים לדחוק את מה שלא מתאים לטיעון אל מעבר לשולי העמוד. למה להרוס תיזה טובה?

תמצית היופי, לב הבעיה

המסקנה, שאדם מן השורה המתעניין במה שמתרחש סביבו אינו יכול להסתפק בעיתון אחד, אינה חידוש: זו במידה רבה חזרה למסורת של שנותיה הראשונות של המדינה, אז התברכה ישראל במגוון רב של עיתונים מפלגתיים. כל עיתון ביטא את עמדת המפלגה שהקימה אותו ומימנה את גרעונותיו. ידיעות רבות בעיתונים, לא כולן, היו טבולות ברוטב אידיאולוגי סמיך, או בשיקולי אגו של פוליטיקאים.
מי שביקש לקבל תמונה מלאה היה צריך לקרוא גם את "דבר", וגם את "הבוקר", "על המשמר", "למרחב", "הצופה" ועוד. גם העיתונים המסחריים, מעריב, ידיעות אחרונות והארץ, לא ניגנו ברוב עמודיהם אותה מנגינה. לבד מהסכמה על הרעיון הציוני, על רוב הנושאים הייתה קקופוניה ברוכה של קולות.
כאשר עיתונאים חוטאים בעיוות העובדות ובהסתרתן - הם עוברים על כללי האתיקה. אבל מנגד, המגוון הוא תמצית יופיה של הדמוקרטיה. חופש העיתונות אינו רק החירות לפרסם כמעט כל מה שעולה בדעתך, אלא גם הצורך להבטיח פלורליזם. מבחינה זו, מה שמתרחש באחרונה מוכיח כי תחרות - אפילו כמו זו שמתנהלת באחרונה בין ידיעות אחרונות ל"ישראל היום" - יכולה להיות גם ברוכה. יש רק בעיה אחת: איך גורמים לאזרחי ישראל לקרוא שני עיתונים?
עוד בנושא:

פורסם במקור: אתר העין השביעית
תאריך:  17/05/2010   |   עודכן:  17/05/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הדפים שמסתירים את ההצגה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
השבועון המסויים
משה שי  |  18/05/10 00:18
2
נותנים ממש כמו הארץ אותו מסר
עיתוני ערב  |  18/05/10 11:27
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רמי אלחנן
המחנות מתחלקים היום בין המחנה של אלה שאינם מוכנים להשלים עם המשך הכיבוש ומחירו המוסרי, יוצאים נגד הרשע של רוצחי הילדים משני הצדדים ומשלמים על כך מחיר כבד של נידוי חברתי, לבין מחנה המשלימים עם המשך קיומו של העוול
אורי גנני
מי שלחמו בשירות ובשליחות המדינה נבגדו ונזרקו לכלבים    היריקה בפניהם מתבטאת ביחס שאינו הולם את מי שתרמו לישראל
אבישי לוין
כידוע, לא אחת עוברים שוטרי משטרת ישראל על חוקי התנועה    להלן תיעוד מצולם של כמה מעבירותיהם
אמוץ אייל
נכון שהציונות היא לא רק ירושלים, אבל מי שמוכן לוותר על חלקים בירושלים, ובמיוחד על האתרים הקדושים, הוא לא ציוני
ראובן לייב
הורים לילדים, האמורים לעבור השתלת כבד כדי להציל את חייהם, נתקלים בהתנגדותם הנמרצת של קופת החולים והרופא המנתח כאשר הם מבקשים מהם שההשתלה תיעשה בבלגיה, המחזיקה בשיא עולמי של הצלחה בהשתלות כאלה
רשימות נוספות
רש"י אוף דה-רקורד  /  אורן פרסיקו
על יתרונות התחרות העיתונאית  /  אורן פרסיקו
בעיית מיתוג  /  כרמית גיא
על קצה הצוק  /  רפי מן
להתראות בפיצוץ הבא  /  כרמית גיא
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il