X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
שרה שטרן-קטיעי מנהלת שירותי הדיאטה מרכז רפואי הלל יפה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
כבר הוצאתם את המתכון המפורסם שלכם לעוגת גבינה לקראת השבועות? - מצוין עכשיו בואו ותוסיפו לעצמכם גם תיבול בעובדות כמו למשל: מדוע אוכלים דווקא מוצרי חלב בשבועות? האם יש מוצר חלב עדיף לגזרה ולדיאטה? ואיך עדיף לאכול את הגבינה - קשה או רכה?
▪  ▪  ▪
לאכול גבינה קשה או רכה? [צילום: AP]

חג השבועות הוא אחד משלושת הרגלים הנהוגים ביהדות, הנחגג בעונת האביב. מלבד קציר חיטין והנוהג ללבוש לבן, קיים מנהג תזונתי שנוטה להיות אהוב כמעט על כולם - אכילה של מוצרי ומאכלי גבינות על סוגיהן הרבים.
למה רק גבינה ולמה דווקא בשבועות?
במקור התנ"כי מצוין הציווי "לא תאכל גדי בחלב אימו", שפירושו הפרדה בין אכילת בשר לאכילת חלב. ההקשר לחג השבועות, שהוא החג שבו ניתנה לעם ישראל התורה, שגם אז ניתן הציווי הזה, הוא שלבני ישראל עדיין לא היו כלים כשרים, ולכן בחרו לאכול באותו יום רק מוצרי חלב. מעתה ואילך, נשמרה המסורת החביבה הזו ומוצרי חלב הפכו למאכל מסורתי שבחג השבועות, הוא חג מתן תורה.
רוב הישראלים מאמצים מנהג זה בשמחה מכל מיני סיבות, ככל הנראה בעיקר כי שאר חגי ישראל עמוסים לעייפה במוצרים הנחשבים "כבדים" ממוצרי חלב. יש משהו מאוד מרענן ולא מעמיס בארוחת חלבית.

אלרגיה ואי סבילות

אנשים רבים סובלים מדרגה כזו או אחרת של אי סבילות ללקטוז - בעיה של חוסר באנזים מסוים במעיים האחראי לאי יכולתו של סוכר החלב (הלקטוז) להיספג במעיים, ובכך יוצר תופעות כגון
כמו גזים, כאבי בטן נפיחות ושלשולים.
ישנן עדות מסוימות ועמים מסוימים שלהם ישנה אי סבילות ללקטוז ברמה גבוהה יותר מאחרות (במזרח אסיה למשל). במקרים אלו צריכה של מוצרי חלב דלים בלקטוז כגון גבינות קשות (בהם הכמות מזערית), מוצרים מחלב עזים או יוגורט ביו (שחיידקיו עוזרים לפירוק הלקטוז), תהיה כמובן עדיפה.
בניגוד לאי סבילות ללקטוז, קיימים מצבים של אלרגיה למוצרי חלב. מקורה של אלרגיה זו היא בחלבון החלב, דבר הגורם למערכת החיסונית להתערער וליצור תופעות כגון פריחות, שיעולים, נזלות, התנפחויות של איברים חיוניים (כגון דרכי הנשימה), עד למצבים מסכני חיים. אנשים הסובלים מאלרגיה לחלבון החייב, מוטב שלא יצרכו כלל מוצרי חלב.
בהקשר זה חשוב לציין, שנוכחות הלקטוז בחלב אינה שלילית בהכרח. עצם הנוכחות של סוכר החלב, הלקטוז, משפרת את הספיגה של הסידן בגוף.

לאכול מהלבן לבן הזה

מוצרי חלב הם כינוי לכלל מוצרי המזון, שמרכיבם העיקרי הוא חלב. כמובן שחלב פרה הוא העיקרי והמוביל בתעשיית המזון של מוצרי החלב בארץ, אבל לא רחוק מאחוריו נמצאים גם מוצרי חלב מחלב עיזים, כבשים ואפילו חלב באפלו.
מוצרי חלב הם חלק מהתזונה ההכרחית לנו מהעולם העתיק. הכנת גבינות ויוגורטים היו אמצעי לשמר את החלב ולהרחיב את זמן השימוש האפשרי בו. מבחינה זו האדם שונה מבעל חיים השייכים למשפחת היונקים משום שהוא ממשיך לצרוך חלב גם בבגרותו (לאחר תקופת היניקה).
היתרונות התזונתיים של מוצרי החלב הם רבים:
  • מחקרים הוכיחו כי מי שאוכל מוצרי חלב ושותה חלב, העצמות שלו חזקות יותר והוא גבוה יותר - בעיקר בתקופת הגדילה;
  • במי הגבינה ישנו חלבון שנספג בצורה יעילה בגוף וזמין עבור הגוף לבניה של שרירים, אנזימים וכדומה;
  • המקור החלבוני - לטובת שמירה על בריאות תקינה יש לצרוך מוצרים המכילים חלבון מדי יום ובכמות מספקת. חלק מהחלבון מסופק לנו ממוצרי בשר, דגים וביצים, אך מקור טוב מאוד לחלבון הוא כמובן ממוצרי חלב לסוגיהן. בהקשר זה היתרון של חלק ממוצרי החלב הוא בכך שהם קלים יותר לעיכול באופן יחסי לחלבון ממקור אחר. כמו-כן, לצמחוניים, זהו מקור אלטרנטיבי טוב ומספק (אם כי יש בו כמות הרבה יותר קטנה של ויטמין B12).

מוצרי חלב מועדפים - מה כדאי ומה עדיף?

כאמור, צריכת מוצרי חלב חיונית לגופינו. ממוצע כל מוצרי חלב לסוגיהם הוא 100 מ"ג סידן ל-100 גרם או מיליליטר מוצר. כל מוצר לבן שמכיל יותר מזה - נחשב למוצר מועשר.
גבינות צהובות, שהן גבינות קשות, אומנם אינן לבנות בצבען, אך כמויות הסידן בהן מאוד גבוהות (ובהתאם כמות השומן, בל נשכח). היתרון בגבינות לבנות שיש בהן אחוזי שומן משתנים. גבינה 5% שומן תהיה עשירה בחלבון, ואם תהיה גם תקרא גבינה מועשרת, אזי גם כמות הסידן בה תהיה גבוהה יותר, ולכן מומלצת יותר כאשר מנסים לנהל משטר דיאטה. כמובן שעל-מנת לנהל דיאטה יעילה, רצוי שלא להימנע לחלוטין מהגבינות הצהובות והקשות העשירות בשומן, ולו רק בכדי שלא "לשבור" את הדיאטה בגלל צורך בלתי מסופק.
גבינות לבנות רכות כמו ריקוטה מכילות אחוז גבוה של סידן, וכנ"ל גבינות כמו פטה, בולגרית או גבינה מלוחה. ההבדל העיקרי ביניהן הוא כמות המלח.
לגבינות עיזים ישנו טעם דומיננטי יותר שלא כולם אוהבים, אך מבחינה תזונתית, גבינות מחלב עיזים ובכלל גבינות מחלב צאן (כבשים, באפלו), הן בעלות ערך זהה מקבילותיהן מחלב הבקר "הרגיל" ומכילות חלבון איכותי. כמובן שחלבון גבינות צאן קל יותר לעיכול מחלב פרה וכן בעל אחוז סידן גבוה יותר מחלב פרה (בכ-10%). כאמור, ליוגורטים המכילים חיידקי פרוביוטיים ישנו יתרון של סיוע למערכת העיכול, במיוחד אם הם מחלב עיזים (כי הוא גם דל בלקטוז).
באשר לחלב רגיל - קיימים היום סוגים רבים של חלב: דל שומן, מועשר, בטעמים וכדומה. ההבדל הוא לרוב באחוזי השומן ובכמות הסוכר. סוגי החלב שמועשר בסידן עדיפים לצריכה בגלל הסיבות שפורטו לעיל.
לסיכום, מה שחשוב בכל תפריט דיאטה הוא שמירה על האיזון. צריכת מוצרי חלב מסייעת באופן ניכר לדיאטה, לירידה במשקל, הפחתת אחוזי שומן ושמירה על המשקל החדש לאורך זמן. המגוון והעושר הקיימים כיום על המדפים הם מצויינים ומספקים. ניתן בהחלט לייצר עוגת גבינה ביתית בשבועות שאינה מכילה אחוזי שומן גבוה, אלא עושה שימוש במוצרי חלב מועשרים בסידן ודלים בשומן ועדיין לקבל מחמאות.

מחברת המאמר הינה מנהלת שירותי הדיאטה במרכז הרפואי הלל יפה
תאריך:  18/05/2010   |   עודכן:  18/05/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
להזיז את הגבינה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
את פשוט טועה, גברתי.
מורה נבוכים  |  18/05/10 13:46
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהודה יפרח
אחרי שהסתכל למלאך המוות בלבן של העיניים בכמעט-רציחתו ע"י מחבלים בבנימין לפני השבת האחרונה, כותב יהודה יפרח על התובנות האישיות מן הנס שקרה לו: החיים קצרים - לכן לא כדאי לבזבזם בהבלים; אשליות מדיניות מתוקות - יובילו אותנו לאבדון
אלון קמחי
חלקי שיחה עם מכרי העובד בארגון "שוברים שתיקה"    ויכוח תרבותי על מהות הארגון וחיבוטי נפשי מהשיחה עימו
יעל דרור-סרוסי
שתיית חלב עלולה להחריף את הצרבת    אם אתם חוששים מתופעות לוואי בשל אכילה של מוצרי חלב, בחרו מראש מאכלים דלי הלקטוז
זאב בן-יוסף
למרות הכל יש הצלחות    אפשר לשכנע את רוב חברי ועדת המכרזים לכפות על מקום עבודה לקבל מועמד אחר מזה שרצו בו, אם כי הצלחה כזו היא נדירה למדי
איתן קלינסקי
מהמידע שהנפיקו גורמים מוסמכים קשה להשתחרר מהתחושה הקשה שבשיח הפוליטי שלנו השימוש החוזר ונשנה במילה בגידה מקבל את המטען הדרוש כדי להשחיר מי שמייצג גישה פוליטית בקורתית כלפי הממסד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il