X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
זכויות הפרט, ע"פ שופטי הבג"צ, עדיפות על זכויות הציבור. השקפה זו מעוותת את ההיגיון שלהם, עד כדי כך שברוב להיטותם להוכיח עד כמה קדוש עיקרון זה – הם פוסקים באופן הזוי
▪  ▪  ▪
המערכת שבראשה היא עומדת - מקולקלת. דורית ביניש, נשיאת בית המשפט העליון [צילום: פלאש 90]
עידן יוסף
רוצחו הנמלט של דרק רוט נתפס בארגנטינה

איציק וולף
"הליכים מיותרים מונעים הכרעה"

פרקליטה מתוסכלת - שיורה במטרות הלא נכונות
אברהם פכטר
לאחר 24 שנים - ושבוע לאחר עזיבתה את הפרקליטות, יורה הפרקליטה אירית באומהורן אש אוטומטית לכל הכיוונים * מרוב כדורים, היא פוגעת בכמה מטרות, אך מפספסת את העיקריות ושם נעוצות הבעיות הכבדות
לרשימה המלאה

פרשת בריחתו ומעצרו של משה בן-איבגי, אחד משני רוצחיו של נהג המונית דרק רוט ז"ל, היא פרצופה של מערכת המשפט בישראל. הפרשה מקפלת בתוכה את כל החולאים שבהם מערכת זו נגועה ובראשם חוסר מקצועיות, "זכויותיזם" הרסני קיצוני ותשתית ביורוקרטית מסורבלת ובלתי מבוקרת.
כזכור, ארבל אלוני ומשה בן-איבגי, שני נערים בני 14 מהרצליה, עלו בליל ה-9 בינואר 1994 על מוניתו של דרק רוט המנוח וירו בגבו שישה כדורים מאקדח גנוב שנמצא ברשותם. השניים נידונו ל-16 שנות מאסר משולבות בכמות דמיונית של חופשות - למעלה מ-50 חופשות מהכלא. בדיעבד, הוברר כי היו שתי חופשות יותר מדי.
במהלך אחת מהחופשות ביצעו אלוני ובן-איבגי שוד מזוין ואלים של בעל מכולת מהרצליה, על כך נשפטו ל-5 שנים נוספות שהתווספו ל-16 הקיימות וכן נשללה מהם הזכות לכל חופשה נוספת. בן-איבגי עתר לבג"צ על השלילה הנ"ל וזכה כמובן לרחמי השופטים. למרות התנגדות נחרצת של השב"ס, הזכות לחופשה הוחזרה לרוצחים.
במאי 2004 יצא בן-איבגי לחופשה נוספת מהכלא, בהכשר הבג"צ. יצא ולא חזר. הוברר כי הוברח מהארץ באמצעות דרכון מזויף שסופק לו מגורמים בעולם התחתון והגיע דרך ספרד ואורוגוואי לארגנטינה, שם חבר לקבוצת עבריינים נמלטים מישראל עד שנעצר על-ידי משטרת בואנוס איירס בחשד לעבירות סמים.
ישראל עטה על חלון ההזדמנויות ודרשה מארגנטינה להסגיר את בן-איבגי - דרישה שנתקלה תחילה בסירוב, וב-6 בפברואר 2007 החליט בית המשפט העליון הארגנטינאי לשחרר את בן-איבגי מהכלא. כחודשיים לאחר מכן הנ"ל נעצר שוב כדי לבחון בשנית את דרישת ההסגרה, מעצר שהסתיים בשחרור בתנאים מגבילים. היה עליו להתייצב בבית המשפט אחת לשבועיים. במהלך תקופה זו הסכימה ארגנטינה להסגיר את בן-איבגי בגין עבירת שוד שביצע בישראל ולא על עבירת הרצח, זאת כי גיל האחריות הפלילית בארגנטינה נקבע ל-16, כשהרוצחים היו בני פחות מ-15 בזמן שירו בדרק רוט ז"ל.
עורכי דינו של בן-איבגי ניצלו את חוסר הבקיאות של ישראל בחוק הארגנטינאי וערערו על ההחלטה. בית המשפט העליון הארגנטינאי קיבל את ערעורם והעניק לישראל 30 יום להגיש בקשה מחודשת. גלגל ההצלה שהושלך על-ידי העליון הארגנטינאי פגע כפי הנראה בראשה של מערכת המשפט הישראלית שנכנסה להלם בלתי-מוסבר ובמקום להיאחז בו ולהגיש בקשת הסגרה מחודשת עד תום המועד שנקבע – איחרו את המועד והארגנטינאים חזרו מהסכמתם להסגיר את בן-איבגי.
ביוני 2009, בן-איבגי לא התייצב כנדרש מתנאי שחרורו ומאז נעלם, עד שב-15 במאי 2010 נתפס על-ידי המשטרה הארגנטינאית ובעקבות כך נמסר מהפרקליטות שישראל חידשה את בקשת ההסגרה.

תחלואים רבים - ומרפא אין

עד כאן הסאגה הפלילית-משפטית של פרשת רצח נהג המונית דרק רוט. פרשה השזורה בכל החוליים של מערכת המשפט הישראלית, החל מהאישור שהבג"צ החזיר לרוצחים לצאת לחופשות בניגוד להמלצה של הרשות המקצועית – שב"ס, דרך הקלות הבלתי נסבלת של יציאתו מהארץ בדרכון מזויף וכלה בחוסר המקצועיות של הפרקליטות בעניין מהותי כמו ידיעת החוק במדינה שנדרשת להסגיר עבריין ישראלי לארצו.
החלטת בג"צ לשחרר את האסירים המסוכנים לחופשה בניגוד לדרישת השב"ס מושתתת על תפישת עולמם האולטרה-הומניסטית של שופטי העליון. תפישת עולם שמקבעת סדר עדיפות משלה ובראשה זכויות הפרט. זכויותיו של הפרט על-פי פסיקותיו של הבג"צ דה-פקטו עדיפות על זכויות הציבור. השקפה זו מעוותת את הגיונם של השופטים, שברוב להיטותם להוכיח עד כמה קדוש העיקרון הזה – פוסקים באופן הזוי ובניגוד לכל היגיון סביר, כמו בהחלטה לאפשר לרוצחים להמשיך בחופשתם גם לאחר שהוכיחו כי אין לתת בהם אמון מינימלי.
השופטת דורית ביניש, נשיאת בית המשפט העליון, משוכנעת כי הביקורת על בית המשפט נובעת מ"היעדר הבנה לתפקידו של בית המשפט". הציבור אינו מבין אם כך את מהותו והתנהלותו של בית המשפט, ובשל כך מטיח בו ביקורת. "יש תמיד השקפות שונות ויכולות להיות השקפות ביקורתיות לגיטימיות, אך הגרעין הקשה של התפקיד לא יכול להיות שנוי במחלוקת – הגנה על זכויות אדם, שמירת חוק, אלה בלבו של התפקיד השיפוטי". כאילו שהוויכוח הוא על מהות התפקיד ולא על דרך ביצועו.
באשר למחדלי הפרקליטות, שאת תוצרי עבודתה אפשר לראות בדמות תיקים מתמוססים ועסקות טיעון מקוממות. ומי כעו"ד אירית באומהון, בשר מבשרה של הפרקליטות שמהווה עדה נאמנה למתרחש בין הכתלים של המוסד הזה, שמצהירה בהקשר שונה לגבי פרשת החשד לאונס ומעשים מגונים בכפייה של הנשיא לשעבר משה קצב, כי "פרשת קצב הייתה מבחינתי גט כריתות למערכת" - כך הצהירה הפרקליטה הבכירה והמוערכת בראיון שפורסם בידיעות אחרונות. באומהון מדווחת על התנהלות עדרית של אנשי הפרקליטות, על חוסר עקביות ושיקולים זרים בתיק האונס של הנשיא לשעבר קצב ובתיקים מובילים אחרים.
אי-קיום מנגנון בקרה על הליכי קבלת ההחלטות בפרקליטות מאפשר התנהלות תזזיתית כמו בהחלטה להשמיט את סעיף האונס בפרשת א' בתיק הנשיא על-פי עדותה של עו"ד באומהון כנ"ל, החלטת מטוטלת ממצב של תמימות דעים שיש להאשים באונס, למצב קוטבי של תמימות-דעים שאין להאשים בסעיף זה (מובן כי הצהרה זו הפכה את עו"ד באומהון מאוטוריטה מוערכת למתוסכלת והזויה).
לאחרונה הכריז שר המשפטים על כוונתו לכונן "גוף פיקוח וביקורת על הפרקליטות". נחיה ונראה. גם מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, לא חוסך מהפרקליטות את שבט ביקורתו ומלין על תחלופה גבוהה של פרקליטים בתיקי פשע, תופעה שאינה מאפשרת בקיאות בפרטים במהלך התביעה בבית המשפט.
לא מדובר באסופה של אנשים חסרי כישרון ומוטיבציה שהתמקמו בפרקליטות באופן מקרי או מחוסר ברירה אחרת – ההפך. מדובר באנשים מוכשרים חדורי תחושת שליחות. מדובר בשיטת עבודה לקויה הנובעת בעיקר מעומס בלתי סביר שנגרם ממחסור בתקנים ובתקציבים. עו"ד ענת סבידור-גולדנצווייג, שהעמידה עצמה בראש המאבק לשיפור תנאי העבודה בפרקליטות, מציינת במפורש כי התנאים הקשים שגורמים לפרקליטים לעבוד סביב השעון אינם מאפשרים מלחמה יעילה בפשע.
פרשת בן-איבגי על נפתוליה ומחדליה הינה סימפטום לתחלואיה האידיאולוגיים והארגוניים של מערכת המשפט הישראלית.

תאריך:  20/05/2010   |   עודכן:  21/05/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מקרה בן-איבגי: פרצוף מערכת המשפט בישראל
תגובות  [ 11 ] מוצגות  [ 11 ]  כתוב תגובה 
1
שוללים ליגאל עמיר זכות לחופשה
נוסטרה דאמוס  |  21/05/10 11:09
2
טוב שנתפס הכולירע ל"ת
tbh  |  21/05/10 11:21
3
לא הכל משפט
צביקה .ג.  |  21/05/10 12:27
4
בקרה על המערכת עם שיניים
מרק_טווין  |  21/05/10 12:59
5
האם "פרקליטה מעורכת " ?
רז נאור, משפטן  |  21/05/10 17:27
 
- הערכה בעיני המתבונן
אלכס נ.  |  21/05/10 19:26
 
- למי יש "אמינות" ? ,נחומזון
רז נאור  |  21/05/10 21:04
 
- בעניין האמינות
אלכס נ.  |  21/05/10 21:25
6
הכל מתחיל ונגמר ברוח ברק
נוני  |  21/05/10 18:07
7
כמו בדרא"פ של בשילטון ה ANC
fdr4  |  21/05/10 19:17
8
גם על זכויות הפרט הם לא שומרים
שוויק  |  23/05/10 14:42
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות
רועי אורן
כאשר מערכת אכיפת החוק מונעת משנאה אישית ומטיעונים לא-הגיוניים, וכאשר שופטים לא מושעים על טעויות חריפות, הסכנה ברורה ומיידית יותר מאשר האיום האירני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il