X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מאות הצעות שהועלו לאחרונה מבקשות להגדיל את הכנסותיה של קבוצה נבחרת, להקשיח את תנאי הכניסה לעיסוקים מסוימים או להדק את עניבת הרגולציה, תוך ניפוח הסקטור הציבורי והעלאת המיסים לכלל האזרחים
▪  ▪  ▪
התפרעויות על רקע המשבר הכלכלי ביוון [צילום: AP]
איך יוון החזיקה מעמד עד עכשיו? פשוט, מגדילים "קצת" את הגירעון ולוקחים הלוואות – כפי שח"כ אבישי ברוורמן מציע לעשות מדי פעם. ושוב מגדילים, עד שמשחק הפירמידה נעצר ומיקי מאוס נופל לתהום

יוון לא "נקלעה למשבר". היוונים בנו במו ידיהם מערכת כלכלית וחברתית שהכניסה אותם לבוץ אשר מאיים להטביעם. בפרלמנט היווני יש רוב מוצק מזה שנים ל"לובי החברתי", שחבריו - נמרצים לא פחות משלי יחימוביץ' ומעופר עיני - חילקו לאזרחי יוון, במסגרת המירוץ הדמוקרטי לבחירה מחדש, הטבות וזכאויות למיניהן. כך נבנתה מדינת רווחה "למופת" שקידשה את "הזכויות החברתיות", אשר משמעותן המעשית היא תשלום יותר כסף עבור פחות עבודה ולפעמים שלא בתמורה לעבודה.
כאשר פוליטיקאים יוצרים "מציאות" כלכלית שאין לה גיבוי בערכים כלכליים אמיתיים, הם רצים באוויר כמו מיקי מאוס, וכאשר נגמרת התנופה שצברו הם צונחים לתהום. הנתב בנמל אשדוד, הכלכלן בבנק ישראל, או הטכנאי בחברת החשמל שחוזרים הביתה עם 50 אלף שקל בחודש - לא ייצרו בעבודתם שום מוצר או שירות ששווים תשלום זה. בניגוד למיקי מאוס, הם יכולים להמשיך לרוץ באוויר כל עוד יש די עובדים ויזמים שמייצרים ערך כלכלי אמיתי, שתומך, באמצעות מיסים, בכרית האוויר. ליוון נגמר האוויר.
לא "משבר אשראי" - "משבר מדינת הרווחה"
ל"הסתדרות" ביוון הישגים "מזהירים": בסקטור הציבורי הענקי, המעסיק את מרבית היוונים, מקבלים 14 משכורות בשנה עבור כ-7 חודשי עבודה נטו. רבים מסיימים את יום העבודה בשעה 14.30, גיל הפרישה הרשמי עומד על 58, והגימלאים מקבלים 14 קצבאות פנסיה בשנה בהיקף של 90 אחוז מהשכר. רבים פורשים לפנסיה בשנות ה-40 לחייהם. אכן, הישג "חברתי" מרשים.
איגודי העובדים ביוון הצליחו לעגן חקיקה חברתית שמעניקה תוספות שכר נדיבות על-פי הוותק. והרי זהו תמריץ כלכלי בדוק לאי-יעילות. צריך רק סבלנות, והזמן יעשה את שלו. אולם ה"הישג" הגדול ביותר של האיגודים הוא מנגנון ההגנה על מקום העבודה, קרי -הקביעות, שמייקר מאוד פיטורי עובדים.
יוון היא מדינה מסודרת, עשירה בחוקים וברגולציה. מרבית העיסוקים והמקצועות "מוסדרים" - דהיינו, נדרש רישיון והיתר לעסוק בהם. אפילו לחברת כוח אדם זמני נדרש רישיון כדי לפעול. הישג "חברתי" אחר מחייב עובדים זמניים להצטרף לאיגוד המקצועי ואוסר על מעסיקים להעסיק עובדים של חברות כוח-אדם במקום עובדים קבועים שפוטרו ב-12 החודשים שקדמו לכך. הנה עוד רעיון ל"חקיקה מתקדמת" - לח"כ שלי יחימוביץ'.
ביוון יש כמובן שירותי בריאות מקיפים וחינמיים. ה"חינם" הזה יצר תור ארוך לשירות רפואי, וכדי להגיע לראש התור צריך לשלשל שוחד לכיסו של הרופא. שגרת חיים זו נקראת פקלאקי שפירושו ביוונית "מעטפה קטנה". גם ערכו של חינוך החינם במדינה דומה לערכם של שירותים ממשלתיים: המוני תלמידים ממהרים בערב אל מערכת החינוך הפרטית, כדי ללמוד אצל אותם מורים - אבל הפעם בתשלום ישיר מארנק ההורים אל כיסי המורים. כאן השוק קובע ולא ה"קביעות" בעבודה - מורה בעל מוניטין מקבל יותר.
הרגולציה והמונופולים הרשמיים חוגגים, והתוצאות מוכרות: נפוטיזם - משתדלים לקבל לעבודה בני משפחה, ועלות גבוהה לפתיחת עסק. ההוצאה על פתיחת עסק קטן היא כ-10,000 דולר בקירוב (מרביתם "פקלאקי"), לעומת כ-166 דולר בארה"ב. עלות סטנט לניתוחי לב עומדת על כ-2,500 אירו לעומת 500 אירו בגרמניה, ואין רישיון נהיגה בלי פקלאקי. מי שיסרב לשלם פקלאקי לא יזכה לשירות, לאישור, לרישיון או לפגישה. על-פי סקר של העיתון הרלד טריביון, סכום השוחד הממוצע שמשולם לעובד ציבור ביוון עמד בשנת 2007 על 1,313 אירו.
בסופו של דבר גבו ה"זכויות החברתיות" את המחיר, הקטינו את כושר התחרות של התעשיה היוונית וגררו את המדינה לגירעון סחר חוץ של למעלה מ-40 מיליארד אירו בשנה. למרות שמרבית היוונים מועסקים בסקטור הציבורי, שיעור האבטלה הוא כ-15 אחוזים מכוח העבודה ואבטלת הצעירים - למעלה מ-22 אחוז. שהרי אם קשה לפטר עובדים אזי מסוכן לשכור חדשים ולהיתקע איתם. וכששכר המינימום עומד על כ-700 אירו לחודש, לא משתלם להעסיק צעירים שתפוקתם נמוכה משכר המינימום. לא מפתיע שלמרות האבטלה, כ-20 אחוז מן המועסקים ביוון הם עובדים זרים. ליוונים יש די קצבאות ועבודה ב"שחור".
האזרח היווני יודע לאן נשפך הכסף, ולכן הוא מסרב לממן את הממשלה - הכלכלה השחורה פורחת ותקציב המדינה בגירעון עצום. ראש הממשלה פפנדריאו אמר לאחרונה בראיון לעיתון הגרמני דר-שפיגל, כי רופאים עצמאיים באתונה מצהירים על הכנסה שנתית ממוצעת של 10,000 אירו, וכי ביוון כולה יש רק 5,000 נישומים שמדווחים על הכנסה שמעל 100 אלף אירו בשנה, למרות שבמדינה רשומות פי כמה יאכטות ענק בבעלות יוונים...
אז איך יוון החזיקה מעמד? פשוט, מגדילים "קצת" את הגירעון ולוקחים הלוואות - כפי שח"כ אבישי ברוורמן מציע לעשות מדי פעם. ושוב מגדילים, עד שמשחק הפירמידה נעצר ומיקי מאוס נופל לתהום.
מדינת ישראל דוהרת בהחלטיות לכיוון הדוגמה היוונית. כ-2,000 הצעות חוק חדשות הועלו בכנסת בתוך פחות משנה. כמעט כל אחת מהן היא תמהיל של אינטרסים אשר משמעותו אחת: הגדלת הכנסותיה של קבוצה נבחרת על חשבון האחרים, הקשחת תנאי הכניסה לעיסוקים מסוימים או הידוק עניבת הרגולציה. מרבית החוקים מבקשים להתנות פעולות וצעדים של האזרחים באישורים, היתרים ורישיונות נוספים על הקיימים. כל חוק גורר ג'ובים נוספים בסקטור הציבורי, המתנפח דרך קבע, ומביא לכך שנדרשים יותר כספי מיסים מכלל האזרחים כדי לשלם יותר כסף תמורת פחות עבודה.
נראה כי אנו הולכים ומתחפרים במלכודת "הטרגדיה היוונית" שכן כל קבוצה חוששת לוותר על "הישגיה", ובטעות מכנים את המשבר הכלכלי הנוכחי בעולם "משבר האשראי", שכן זהו בעצם "משבר מדינת הרווחה".

לאתר מגזין מראה
תאריך:  21/05/2010   |   עודכן:  22/05/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הטרגדיה היוונית שלנו
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
חכם ופשוט
יופיטר  |  23/05/10 03:31
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מרדכי קידר
באמצעות האולטימטום לבית הלבן בדבר מדינה פלשתינית מנסה סעודיה לנצל את האווירה הפרו-ערבית השוררת בו להעצמת בית המלוכה שם מול אימתה של אירן, על חשבון ישראל
ד"ר יובל ברנדשטטר
בעוד ישראל עומדת היטב באיום השיעי-אירני, היא מתקפלת מפני האיום הפנימי, הערבי-סוני. זוהי ההזדמנות להציע עסקה בין ישראל לבין מדינות הסונה: סילוק האיום האירני מעל מדינות הסונה, תמורת סילוק האיום הסוני על ישראל
ד"ר אברהם בן-עזרא
בעזרת קדושת המחנה - מדינת ישראל יוצרת את יתרונותיה על אויביה, ונהנים ממצב זה כל אזרחיה, גם תומכי הממשלה וגם מתנגדיה, לרבות מתנגדיה הקיצוניים עד כדי חשש לפעילות עוינת - אשר למרות הכול, ממאנים לנטוש את מדינת ישראל לטובת מדינה חליפית, אף שיש בנמצא מדינות לא מעטות המתאימות מנטליות לרבים מהמקטרגים
מתי דוד
ככל שתהליך השלום "מתקדם" מצד אחד ומצד שני מסתבך, מתרבים והולכים המומחים והפרשנים, המנבאים את התהליכים והאירועים הצפויים    כשם שבעולם נכשלו כל המומחים, כך גם צריך להסתייג מהתיאוריות, הנבואות וההערכות של הפרשנים בקרבנו
יועז הנדל
הרבצ"ר אביחי רונצקי עומד לפשוט מדים לטובת טיול ארוך    הוא בא-חשבון בראיון עם העיתון שתקף אותו על מהפכת הצמדת רב לכל יחידה לוחמת, ומפתיע: "אני לא מרוצה מהדומיננטיות של הקצינים הדתיים"
רשימות נוספות
מינצנברג אינו מתהפך בקברו (חלק א')  /  שרית ילוב
מהפכת יאשיהו - לקח עדכני  /  יובל ברנדשטטר
אין כמו קרן לייזר הולכת וקרֵבה  /  עמנואל נבון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il