X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
על הקשר שבין שתיית אלכוהול והיגיינת הפה, דמנציה והיגיינה אוראלית ומידת השפעתם של חומרי הרדמה על ג'ינג'ים המחקר בשירות רפואת השיניים
▪  ▪  ▪
שמרו על השיניים [צילום: פלאש 90]

לכאורה נראה שאין חדש תחת השמש בכל הנוגע לטיפולי השיניים. לומר, לא הרבה משתנה בתחום, והטיפול ל"סתימת חור" עדיין מתנהל על-ידי אותם השלבים: זריקת הרדמה, ניקוי בעזרת מקדח, הכנסת חומרים שונים ולבסוף שיחזור השן.
אך המציאות הנדמית למטופל מן השורה אינה מעידה על התכונה הרבה המתרחשת מאחורי הקלעים. שם, עוסקים מדענים בכל רחבי העולם במחקרים שונים, שמטרתם הסופית היא לאפשר טיפולים קלים ככל הניתן.
אך הדרך אל אותה מטרה סופית רצופה בגילויים מפתיעים, שלא לומר משעשעים. מחקרים יוצאי דופן הקשורים לרפואת שיניים מתפרסמים כל העת, וביניהם תמצאו מחקרים שמטרתם אינה ברורה כלל וכלל.

ג'ינג'ים וחומרי הרדמה

הדוגמה הטובה ביותר לכך היא מחקר בנושא הרדמה אשר תוצאותיו התפרסמו לפני כשנתיים. במחקר השוו את השפעת חומרי ההרדמה בטיפולי שיניים על שחורי שיער, בלונדינים וג'ינג'ים.
המחקר גילה, כי ג'ינג'ים מתוחים יותר ולפיכך חומרי ההרדמה משפיעים עליהם במידה פחותה. סף כאב זה דבר שמשתנה מאדם לאדם, ובאותו אדם בהתאם למצב הרוח שלו, למספר שעות השינה שהיו לו, עד כמה הוא נינוח ועוד.
המחקר הראה, כי בממוצע אנשים ג'ינג'ים רגישים יותר לכאב וקשה יותר להרדימם. אך יש לסייג ולומר כי, מחקר זה לא נעשה ברמה מדעית גבוהה, שכן מספר הנבדקים היה מצומצם.

היגיינה ושתיית יין

המחקר האחרון והמיוחד מכולם יצא לבדוק את הקשר שבין שתיית יין לבין מצב ההיגיינה האוראלית. המחקר נעשה באיטליה, כמובן, ארץ הידועה בתעשיית היין המפותחת שלה כמו גם בצריכה גבוהה של יינות בקרב האוכלוסיה.
כדי לבדוק כהלכה את הנושא, החוקרים לקחו יין והוציאו ממנו את האלכוהול. זאת משום שאלכוהול הוא חומר מחטא, ולעיתים תמצאו אותו גם בשטיפות פה.
במחקר נתנו לקבוצת של נחקרים לשתות יין, ובמקביל בדקו את הרובד החיידקי בשיניים, וגילו כי צריכת היין מביאה לירידה בכמות הרובד. ההסבר הוא בטיאנינים אשר קיימים ביין. אלו הן מולקולות חומציות הגורמות לפגיעה בחיידקים.
אבל, אם חשבתם שמעתה כל שצריך לעשות אחרי צחצוח שיניים הוא לשתות כוס יין, טעיתם. צריך לזכור שיין הוא חומצי בגלל החומצות הללו ואחרות, והוא יכול לפגוע באמייל (בזגוגית השן). בדיוק כתוצאה המתקבלת משתייה מרובה של קולה, מיץ תפוזים או מיץ תפוחים. כמו כל דבר אין רע בלי טוב, ולהיפך. מה עוד שהיין גם צובע את השיניים, כמו קפה, תה ועישון.

הקשר בין דלקת חניכיים לסוכרת

דוגמה אחרת היא מחקר שתוצאותיו התפרסמו לפני כשנה, אשר עסק בקשר שבין היגיינה אוראלית לבין דמנציה. לקחו קבוצה של מבוגרים, בדקו את הפעילות המוחית שלהם על-ידי תהליך בו מקריאים להם רשימה של מונחים והם צריכים לחזור עליהם. במקביל, בדקו את רמת ההיגיינה האוראלית שלהם, וליתר דיוק את רמת הרובד החיידקי (הפלאק). המחקר מצא, כי אלה שהיה להם את התפקוד המוחי הירוד יותר, היה להם גם אחוז גבוה יותר של רובד בפה והיגיינה אוראלית ירודה.
במחקר כזה אתה לא יודע מי הביצה ומי התרנגולת. אפשר להגיד שרובד הוא אחד הגורמים לדמנציה או להגיד שאדם דמנטי שוכח לצחצח את שיניו. אומנם החוקרים טענו, שיש קשר בין רובד חיידקי לדמנציה, אבל אם אתה רוצה להיות הגון אתה לא יכול לצאת עם כזו מסקנה גורפת על בסיס מחקר חתך מסוג זה.
עם זאת, בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים התומכים במידת מה בתוצאותיו של מחקר זה. מדובר במחקרים רציניים המראים שלמוקד דלקת בגוף יש השפעה על דברים רבים, ביניהם על דמנציה. דלקת חניכיים היא מוקד דלקת קבוע ויש לה השפעה על מחלות לב, סוכרת, לידה מוקדמת, משקל וולד נמוך. כמה מחקרים הראו קשר כלשהו לדמנציה (שיטיון).
בשנות ה-50 הייתה תיאוריה לפיה מוקד דלקת גורם לבעיות מערכתיות (סיסטמיות) שונות ולכן עקרו שיניים בקלות רבה בתקופה זו כניסיון לסלק את מוקד הדלקת. תיאוריה זו איבדה מזוהרה עם השנים וכעת היא צפה מחדש.
מסתבר שהיא לא הייתה לגמרי מוטעית. לדוגמא, אנחנו יודעים שאצל חולה בסוכרת, מחלת החניכיים הרבה יותר חמורה, הריפוי אינו טוב וכל תופעות דלקת החניכיים הן הרבה יותר דרמטיות, כולל איבוד שיניים אגרסיבי ומהיר יותר. עם זאת, מצאו גם שלפציינט עם דלקת חניכיים חמורה קשה יותר להשיג איזון במחלת הסוכרת.

מחבר המאמר הינו סגן רופא השיניים הראשי של רשת מרפאות כללית סמייל
תאריך:  30/05/2010   |   עודכן:  30/05/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יגאל לביב
אילון נחשב לאיש מתקדם, ליברלי, ואפילו כחלק מה"שמאל" הישראלי    הוא ודאי יודע כי גלעד שליט לא היה נחטף, לולא התעקשה ישראל לכבוש ולשלוט בפלסטינים מאז 1967, תוך דיכוי וגזילת רכושם להקמת התנחלויות, וכי ישראל מסרבת כל הזמן לשלום יציב ובר-קיימא עם כל מדינות ערב
נרי אבנרי
המשט הפרובוקטיבי לעזה מכיל בתוכו אמירה: אנחנו נתייחס אליכם כמו אל נמר של נייר, ואתם תמשיכו להתבשם מסיפורים על ההרתעה שלכם    העובדה שהסידור הזה נמשך עשרות שנים מוכיחה, שהוא מתאים לשני הצדדים...
חיים נוי
ביקורת מופע מוזיקלי: שירת העצבים, בצוותא
דודו אלהרר
נגיד שנחתם הסכם שלום ושתי מדינות נקבעו בארץ - מה יהיה אז? כיצד יתנהלו המדינה והחיים בה?    תקוות-שווא מול תקוות-אמת
עליס בליטנטל
הצגה בתיאטרון אוניברסיטת ת"א    עיבוד חדשני לדרמה של ברטולד ברכט, בביצוע משובח של מסיימי החוג לתיאטרון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il