X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
במאה ה-17 החלו ניצני נדידה של קהילת בני ישראל לעיר בומביי (מומביי כיום) והעיר הפכה אט-אט למרכז חיי הקהילה
▪  ▪  ▪

העולם הגדול נחשף לראשונה לתופעה היהודית במהארשטרה על-ידי יהודי בשם דוד רחבי. בקרב עדת בני ישראל מהודו מתהלכת אגדה כי מדובר באחיו או קרוב משפחה של הרמב"ם.
החוקר ישראל אולסוונגר שעסק רבות בחקר עדת בני ישראל טוען כי ישנם שני אנשים בשם דוד רחבי. לשתי הדמויות הייתה תרומה מכרעת בגילוי וקידום היהדות בקרב עדת בני ישראל. המסורת מספרת שרחבי הגיע לאזור לצרכי מסחר וגילה עדה שמנהגיה מזכירים מאוד את הדת היהודית. בכדי לבחון אותם הוא ביקש מנשות העדה לבחור דגים לבישול עבורו, זאת מתוך מבחר דגים כשרים ולא כשרים. הנשים בעדה בחרו בדגים הכשרים עם הקשקשים והסנפירים והגישו אותם לאורח. בכך הם הוכיחו את יהדותם. לאחר המבחן המוצלח פעל רחבי רבות ללימוד מחודש וחידוד ערכי היהדות בקרב עדת בני ישראל.
רחבי מינה כמה מתלמידיו לנהל את אורח חייהם הדתי של הקהילה. הם כינסו מספר פעמים את ה"קאזים" מהכפרים השונים והנחילו להם אורח חיים יהודי מעודכן.
במאה ה-17 החלו ניצני נדידה של קהילת בני ישראל לעיר בומביי (מומביי כיום). העיר הפכה אט אט למרכז חיי הקהילה. בעקבות הנהירה לעיר הגדולה הוקם בשנת 1796 בית הכנסת הראשון בנוסח "בני ישראל" בעיר בומביי על-ידי שמואל יחזקאל דיבקר. "בית הכנסת הישן" עבר שיפוץ נרחב לאחר מאה שנה והוענק לו שמו הקבוע עד היום "שערי רחמים". אחרי בניינו של בית הכנסת הראשון בבומביי קמו להם בתי תפילה נוספים גם בעיר הגדולה וגם בעיירות הספר ובכפרים. בית הכנסת "שערי רצון" נוסד בבומביי בשנת 1840, בית הכנסת "מגן אבות" הוקם בשנת 1848 בעיירה אליבאג, בית הכנסת "בית אל" נוסד בשנת 1882 בכפר אשטמי ועוד רבים אחרים נוסדו במהלך המאה ה-18 ומרכזו סביבם את אורח החיים הדתי של עדת בני ישראל. בתי הכנסת נקראו בשפה המהארטית - "משיד" (מתוך jewish-heritage.org.il).
בית הכנסת "מגן חסידים" הוקם בשנת 1904, כ-18 שנה אחרי שהוקם בית הכנסת 'תפארת ישראל' באותו איזור. לאחר שהושלמה בנייתו באופן סופי, הוחלט לקרוא לו על שמו של מר בינימין סמסון דאנדולקר שהיה הנציג של בית הכנסת בקהילה. בבית כנסת זה התפלל כחזן מו"ר סבי יוסף בנימין קולטקר הי"ו.
בתי הכנסת נתנו את האות לחיי דת וקהילה פוריים בקרב העדה. חגי ישראל נחוגו ביתר הקפדה תוך שילוב התפילות הייחודיות בבתי הכנסת והקידוש הביתי שנעדרו מחיי הקהילה העתיקה. טכס דתי ייחודי שליווה את קהילת בני ישראל לאורך השנים נקרא "מלידה".
הטכס ליווה את בני העדה בכל מאורעות החיים, לידה, ברית מילה, בר מצווה, חתונה, חנוכת בית, נדירת נדר והתרתו, הבעת משאלות ועוד. הטכס כלל תפילה לפרנסה טובה שנלקחה מתפילת ההבדלה וברכות נוספות. במרכז השולחן הוצבה קערה שכללה את מאכל המלידה - פתיתי אורז קלויים מעורבים בצימוקים, שקדים, פיסטוקים שמתובלים בסוכר, הל ואגוז מוסקט. מסביב לאורז מניחים חמישה סוגי פירות העץ והאדמה ובמרכז עלי הדס, פרחים או ריחן. בסיום התפילה מקדשים על הפירות ועל המאכל ומגישים לכל הסועדים.
התחייה הדתית במהלך המאה ה-18 הביאה גם לתחייה חברתית שחלק משמעותי בה היה מערכת החינוך היהודית בה השתלבו בני העדה. בעת העתיקה דגלו בני ישראל בחינוך ביתי קשוח. ילדי העדה חונכו לערכי כבוד נוקשים מאוד. בראשם כבוד אב ואם ולכל מבוגר. עם הכיבוש הבריטי חדר החינוך המערבי גם להודו ולעיר בומביי. בקרב העדה החל לפעול ארגון חברתי חינוכי - "החברה לעידוד החינוך של בני ישראל" בראשותו של ההיסטוריון חיים קהימקר. החברה דחפה ועודדה את בני העדה לשלוח את ילדיהם להתחנך בבתי הספר היהודיים שקמו בבומביי - ביה"ס התיכון על-שם אלי כדורי שהוקם בשנת 1892, ביה"ס התיכון על-שם ששון שהוקם בשנת 1917, וביה"ס אורט שנוסד בשנת 1962.
במקביל למערך החינוכי פעלו גם ארגונים חברתיים שונים ביניהם ארגון הנשים, בנק הקואופרטיב של בני ישראל שהעניק סיוע לנזקקים, בית יתומים וזקנים, ארגון צדקה שנוסד בשנת 1852 ועוד.
בעת החדשה, בעקבות החינוך המערבי, מצאו רבים מעדת בני ישראל דרכים חדשות בתחומי העבודה והפרנסה. במאה ה-19 בתקופת השלטון הבריטי החליטו מספר נכבד של בני העדה למצוא את פרנסתם בערים גדולות נוספות חוץ מבומביי. קהילה גדולה של בני ישראל פרחה בעיר קארצ'י שברבות הימים שוכנת בפאקיסטן. כמו-כן בני עדה נוספים הקימו קהילות גם ברחבי בורמה.
ניתן לציין כי ד"ר א. מוזס בן עדת בני ישראל כיהן כראש עיריית בומביי והיה לגאוות העדה והוכחה להשתלבותה האיתנה בחברה ההודית בעת החדשה.

מעובד על-פי מאמרו של נח מסיל www.beneisrael.info.
תאריך:  07/06/2010   |   עודכן:  07/06/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
יהדות הודו - סיפור של קהילה (ג')
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
יהדות הודו
בני בנימין  |  19/11/10 11:00
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר מרגלית מולנר גויטיין
על הסרט הדוקומנטרי הצרפתי, המציג את המניעים להתפתחות האיסלאם הקיצוני    הסוגייה הישראלית-ערבית בסרט: מאופקת
רפאל בוכניק
אין זה מספיק להיראות צודקים ולהאמין בכך באמונה בלתי-מעורערת, ישראל מחוייבת להנחיל מסר משכנע, הן במימד הביצוע האלגנטי והאפקטיבי, והן ב"ריפוד" התהליך בשלב המקדים ותוך כדי המבצע, במסרי הסברה ולוחמה פסיכולוגית ממוקדים ויעילים
אורן קאשי
ידוע כי התקשורת מבליטה קצוות, אך האם אין צורך להבחין לעיתים בין רומן לוהט של יהודה ונינט לעניין לאומי ואהבת אמת של אלפי מפגינים ששרו "ניתן הכל למדינה"? האם זו אותה מדינה אהובה שנותנת זיכיון לערוצים מסחריים, שסיקרו את אוהביה רק 18.5 שניות?
זאב בן-יוסף
בתגובה לפעולת צה"ל בלב ים סגרו בעלי עסקים ערביים את עסקיהם בעיר העתיקה בעכו. "אין כניסה ליאהודים", קבעו    אין להבליג על פעולה שכזו - יש לייבש אותם כלכלית ולשמור על זכויותינו
אלכס נחומסון
עיון פוליטי בשתי כתבות שפורסמו במוסף "7 לילות" מבית ידיעות אחרונות, שעסקו בחרם תרבותי על ישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il