X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אורי אבנרי עיתונאי ולוחם שלום על צד שמאל
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
ניצחון הוא ניצחון. אמנם, ניצחון גדול טוב מניצחון קטן, אך ניצחון קטן עדיף על מפלה
▪  ▪  ▪
יעקב טירקל. דרש להרחיב את הסמכויות [צילום: פלאש 90]

השבוע הצלחנו.
מיד עם מינוי ועדת-טירקל לבדיקת אירוע המשט, עתר "גוש שלום" לבג"ץ נגד המינוי. תבענו הקמת ועדת-חקירה ממלכתית. הדיון נקבע ליום רביעי האחרון. אך ביום שלישי התקשרו מפרקליטות המדינה לגבי לסקי, עורכת-הדין שלנו, והודיעו לה על שינוי: ראש-הממשלה החליט להרחיב בהרבה את סמכויות הוועדה, והממשלה עומדת לאשר את השינוי. לפיכך ביקשה הפרקליטות לדחות את שמיעת עתירתנו בעשרה ימים.
אף עיתון ישראלי אחד לא פרסם מילה על העתירה - דבר שכלל לא היה עולה על הדעת אילו הייתה זאת עתירה של תנועה ימנית. אך אחרי המפנה לא יכלו להתעלם ממנה: כמעט כל העיתונים ציינו שהעתירה שלנו מילאה תפקיד חשוב בהחלטת נתניהו.
יעקב טירקל, וידידו שר-המשפטים יעקב נאמן, שמינה אותו, הגיעו למסקנה שלא יוכלו לעמוד בפני ביקורת בית-המשפט העליון. לכן דרש טירקל להרחיב את מספר חברי הוועדה וגם את סמכויותיה. תחילה כלל לא הוענק לוועדה שום מעמד חוקי. נתניהו פשוט הטיל על שלושה אנשים לברר את חוקיות הפעולה הממשלתית על-פי הדין הבינלאומי, ותו לא. עכשיו יוענק לה, כנראה, מעמד של "ועדת-חקירה ממשלתית" - אך בהחלט לא של "ועדת חקירה ממלכתית". ההבדל בין השתיים עצום.
"ועדת חקירה ממלכתית" היא מוסד ישראלי ייחודי. לשם כך נחקק חוק מיוחד, שניתן בהחלט להתגאות בו.
יש לחוק רקע היסטורי מעניין. בראשית שנות ה-60 סערה המדינה בגלל "פרשת לבון", שבמרכזה עמדה שורה של פעולות-טרור של רשת-ריגול ישראלית במצרים. הפעולה נכשלה, חברי הרשת נתפסו, שניים מהם נתלו, והתעוררה שאלה: מי נתן את ההוראה? שר-הביטחון פנחס לבון וראש אמ"ן בנימין ג'יבלי האשימו זה את זה (לימים שאלתי על כך את יצחק רבין, והוא ענה: "כשיש לך עסק עם שני שקרנים פתולוגיים, לך תדע!").
דוד בן-גוריון דרש בלהט למנות "ועדת-חקירה משפטית", וזה הפך אצלו לעניין כמעט כפייתי. אך החוק לא הכיר אז ייצור כזה. הרוחות התלהטו, הממשלה נפלה, ופרקליט מפא"י, יעקב שמשון שפירא, האשים את בן-גוריון בפאשיזם.
נראה שמצפונו של שפירא ייסר אותו, וכאשר הפך לשר-המשפטים עיבד הצעת-חוק להקמת "ועדות-חקירה ממלכתיות", שתהיינה דומות לבית-משפט. הוא הציע שוועדה כזאת תוכל לזמן עדים, לגבות מהם עדות בשבועה (עם העונשים הכרוכים בעדות-שקר), לחקור אותם חקירת שתי-וערב, לדרוש הצגת מסמכים ועוד. נאמר גם שהוועדה צריכה להזהיר מראש כל אדם העלול להינזק ממסקנות הוועדה, ושאדם כזה יהיה זכאי להגנת עורך-דין.
הייתי אז חבר-כנסת. למרות שתמכתי ברעיון החוק, הגשתי שתי הסתייגויות שנראו לי חשובות. החוק אומנם קבע שחברי הוועדה ימונו על-ידי נשיא בית-המשפט העליון, אך הממשלה היא המחליטה על הקמת ועדה וגם על הגדרת נושא החקירה. טענתי שזה פותח פתח למניפולציות פוליטיות, והצעתי שנמסור לבית-המשפט העליון גם את ההחלטה על הקמת ועדה וגם על הגדרת הנושא. ההסתייגויות שלי נדחו - והפרשה הנוכחית מראה עד כמה היו נכונות.
החוק מאפשר גם מינוי של ועדת-חקירה "ממשלתית", הנהנית ממעמד פחות חשוב. היא נבדלת מוועדה "ממלכתית" בנקודה חשובה אחת בלבד: לא נשיא בית-המשפט העליון ממנה את חבריה, אלא הממשלה עצמה.
זהו, כמובן, הבדל עצום. כל טירון פוליטי מבין שמי שממנה את חבריה של ועדת-חקירה, משפיע מראש על מסקנותיה. אם יתמנה, לדוגמה, מתנחל מקריית-ארבע לוועדה על חוקיות ההתנחלויות, סביר להניח שמסקנותיה תהיינה שונות מאלה של ועדה שבראשה יעמוד חבר "שלום עכשיו".
זה כבר הוכח בעבר. אחרי טבח צברה ושתילה, סירב מנחם בגין למנות ועדת-חקירה ממלכתית. לחץ דעת-הקהל הכריח אותו, והוועדה שהתמנתה סילקה את אריאל שרון ממשרד-הביטחון. אהוד אולמרט זכר והפיק את הלקח, ואחרי מלחמת-לבנון השנייה סירב בעקשנות למנות ועדה "ממלכתית". הוא הקים ועדה "ממשלתית", ומינה את חבריה. היא אפשרה לו, כמובן, לצאת מהעניין בשלום.
מינוי ועדת-טירקל התקבל על-ידי דעת-הקהל הישראלית בציניות גלויה. אותה התקשורת שבתחילה תמכה כמעט פה-אחד בהתקפה על המשט, התאחדה עכשיו בהתקפה על טירקל המסכן והוועדה שלו. התלוצצו על הגיל המופלג של חבריה, שאחד מהם יכול לנוע רק בעזרת סייען פיליפיני. הכול היו מאוחדים בדעה שוועדה זו לא נועדה לבירור העניין עצמו, אלא שהוקמה רק כדי לאפשר לנשיא ברק אובמה לסכל את הדרישה העולמית למינוי ועדת-חקירה בינלאומית.
הכל הסכימו שזוהי ועדה מגוחכת וחסרת-שיניים, שההרכב שלה עגום והנושא שנקבע לה שולי. נראה שהשופט טירקל עצמו התבייש. אחרי שכבר קיבל את התפקיד בתנאיו של נתניהו, איים השבוע להתפטר אם לא יורחבו סמכויותיו. נתניהו ויתר לו.
יעקב טירקל הוא אדם הגון, יליד-הארץ, בן להורים אוסטריים (טירקל הוא שם גרמני, ופירושו "טורקי קטן" - שם אירוני ליו"ר ועדה האמורה לחקור את ההתקפה על אוניה טורקית). החלטותיו בעבר מצביעות על אוריינטציה ימנית. כך קבע שאין קלון במעשיו הפליליים של איש הימין הקיצוני, משה פייגלין. הוא התנגד להרשעתו בהמרדה של הרב עידו אלבה, שקבע שמבחינה דתית מותר להרוג גויים. הוא החליט לזכות את בנימין זאב כהנא מאישום של הסתה. כשאהוד ברק היה ראש-ממשלה, טירקל החליט שאינו רשאי לנהל משא-ומתן לשלום ערב בחירות. ועוד ועוד.
החלטת נתניהו להרחיב את הסמכויות של הוועדה, כך שתוכל לזמן עדים, רחוקה מן הדרוש. היא אינה רשאית לחקור איך התקבלה ההחלטה להטיל מצור על עזה ועל-ידי מי, איך הוחלט לתקוף את המשט, איך תוכנן המבצע ואיך בוצע. לכן לא נוותר על עתירתנו לבג"ץ לפזר את הוועדה ולמנות במקומה ועדת-חקירה ממלכתית. והרי טירקל עצמו הצהיר, שבוע לפני מינויו, שדרושה ועדה ממלכתית!
הסיכויים? לא הכי טובים. בית-המשפט העליון יכול להתערב בעניין זה רק אם נוכיח שהחלטת הממשלה היא בלתי-סבירה באופן קיצוני. שכן בעבר מונו ועדות-חקירה ממלכתיות לעניינים הרבה פחות חשובים מפרשה זו, שערערה את אמון הציבור הישראלי בצה"ל ובממשלה, הקימה את העולם כולו נגדנו ופגעה קשה ביחסינו עם טורקיה. אם זה איננו עניין בעל "עניין ציבורי" כדרישת החוק, אז מהו עניין ציבורי?
בדיחה יהודית מספרת על אישה שצלי-הבשר שלה נפל לאסלת השירותים. היא שאלה את הרב "הבשר כשר או לא כשר?", וזה פסק: "כשר, אבל מסריח". בית-המשפט העליון עלול להשיב לנו ברוח זו.
טירקל וחבריו יכולים, כמובן, להפתיע את מי שמינה אותם, ולהרחיב את נושא חקירתם על דעת עצמם. דברים כאלה כבר קרו. וכידוע, אם אלוהים רוצה, גם מטאטא יורה. אך הסיכויים קלושים. יש לפרשה זו היבט החורג הרבה ממדיה של פרשת המשט. כדאי לתת עליו את הדעת.
רבים ממבקרי מדינת-ישראל, בייחוד בחו"ל, רואים אותה כגוש מונוליטי, חד-מימדי. בעיניהם, כל אזרחיה (היהודים) של המדינה צועדים בסך אחרי הממשלה הימנית, דוגלים באידיאולוגיה חשוכה, תומכים בכיבוש ובהתנחלות ומבצעים פשעי-מלחמה. זוהי, אגב, תמונת-ראי של מעריצי ישראל בעולם, הרואים גם הם את ישראל כגוף מונוליטי, חד-ממדי, שאזרחיו צועדים בגאווה אחרי מנהיגיהם האמיצים והנחושים - בנימין נתניהו, אהוד ברק ואביגדור ליברמן.
האמת רחוקה משתי הקריקטורות האלה. די בשהייה של כמה שבועות בארץ ומגע עם האוכלוסייה, כדי שמבקר זר ייווכח שזוהי חברה הרבה-הרבה יותר מורכבת (ואני מעז לומר שמי שלא ביקר במדינה, כלל אינו יכול להבין מה מתרחש כאן).
כל החברות האנושיות הן מורכבות ורבות-פנים, והחברה הישראלית, בעלת עבר יחיד-במינו, עולה מבחינה זו על רובן. פרשת המשט - פרשה קטנה, יחסית, אך אופיינית מאוד - מראה זאת שוב.
הדרישה לחשיפת האמת על פרשה זו היא חלק מהקרב על הדמוקרטיה הישראלית, על מעמדו של בית-המשפט העליון, ולמעשה על עצם מהות המדינה.
יש הרואים את המאבק הזה כקרב בין שני מחנות גדולים: מכאן הימין הלאומני, הדתי, המיליטריסטי, האנטי-דמוקרטי; ומכאן השמאל הליברלי, הדמוקרטי, החילוני, שוחר-השלום.
מי שרואה בעיני רוחו תמונה כזאת, חושב על משהו כמו קרב ווטרלו, כששני צבאות גדולים מתנגשים בשדה-הקרב, ואחד מהם גובר על יריבו. אבל המאבק על ישראל דומה יותר לקרב מימי הביניים, שבו ההתנגשות של שני הגושים הופכת למערבולת של אלפי דו-קרבות קטנים, אחד על אחד, ועלול להימשך זמן רב.
הקרב על ישראל מורכב אכן ממאות אלפי קרבות קטנים, המתנהלים באלף ואחת זירות שונות, ושבו מעורבים כל אזרחי ישראל - מי באופן פעיל ומי באופן סביל. שופטים ופרופסורים, קצינים ופוליטיקאים, בוחרים וחיילים, פעילים ועומדים-מהצד, עיתונאים ואלילי-נוער, קשי-יום וטייקונים, רבנים ואנטי-דתיים, פעילי-סביבה ופעילים חברתיים - כל אחד מאיתנו, במעשיו ובמחדליו היומיומיים, משתתף בקרב הזה על דמות המדינה.
המאבק נגד הכיבוש ונגד ההתנחלויות הוא חלק מהמלחמה הזאת. המלחמה עצמה היא על דמותה של החברה הישראלית, חברה שהיא עדיין בתהליך של התהוות. המלחמה הזאת רחוקה עדיין מהכרעה. כל מי שחושב שהסוף ידוע מראש, שזה "מוכרח" להתרחש כך ולא אחרת, טועה. תבוסה בקרב אחד, ואפילו בשורה של קרבות, לא תכריע, מפני שיהיו קרבות נוספים. בתהליך שבו מעורבים מיליוני בני-אדם - גברים ונשים, צעירים וקשישים, יהודים וערבים, מערבים ומזרחים, חרד"לים וחילונים, עשירים ועניים, ותיקים ועולים חדשים, כל המגוון העצום של החברה הישראלית - שום דבר אינו נתון מראש.
את המאבק על ועדת-טירקל, כמו המאבק לשחרורו של גלעד שליט ושאר המאבקים המסעירים כרגע את המדינה, צריכים לראות בצורה זו - כחלקים קטנים ממאבק גדול, ממושך, רצוף, שבו מעשינו ומחדלינו יכריעו את גורל מדינתנו.
וזו הרי הייתה מטרת התרגיל ההיסטורי של הקמת המדינה: שניקח את גורלנו בידינו, ונהיה אחראים לתוצאות.

הכותב הינו עיתונאי ולוחם-שלום ותיק, מנהיג "גוש שלום". בעבר עורך "העולם הזה" וחבר כנסת.
תאריך:  04/07/2010   |   עודכן:  04/07/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
גם מטאטא יכול לירות
תגובות  [ 11 ] מוצגות  [ 11 ]  כתוב תגובה 
1
Im Sure Hamas Is Grinning
RAWni  |  4/07/10 13:52
2
"ונעשו הערב רב רועים על ישראל
פלא יועץ  |  4/07/10 14:23
3
מרוב כשלונות אבנרי גונב הצלחות
שם  |  4/07/10 16:28
4
אבנרי לא כותב כאן, ולכן לא
קורא את התגובות  |  4/07/10 18:14
5
מגיבים מטומטמים
בטטה  |  4/07/10 19:44
 
- אתה אפילו לא בטטה,כי אם סתם
שושן צחור  |  5/07/10 06:16
 
- What's Your Address Again ל"ת
YourWorstNightMar  |  5/07/10 08:57
6
הממצאים של הוועדה הזאת
אלישמע  |  4/07/10 20:32
7
אתה מטאטא שמלכלך, יציר
מוטי1  |  5/07/10 09:49
8
אני פוחד שאבנרי יביא להשמדת  ל"ת
המון יהודים סתם   |  5/07/10 09:52
9
המהפך הבולשביקי .
ישמעאל  |  5/07/10 10:10
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלכסנדר ס. שכטמן
עם סוף שנת הלימודים הנוכחית ויציאה לחופש הגדול מתעוררות מספר שאלות: איפה כשלה מערכת החינוך הישראלית, ומה כדאי לשפר בה אם ברצוננו לחנך דור שאולי יהיה בעל פחות ידע אך בעל ערכים וכישורים אינטלקטואליים ואנליטיים נעלים ומוצלחים יותר
קובי טיריפינטו
ארה"ב, החוגגת היום 234 שנים להיווסדה, נחשבת למדינה המשפיעה ביותר על תחומי הכלכלה, הצריכה והתרבות העולמית    דוגמה בולטת ל"אמריקניזציה" היא השתלטותן של רשתות המזון המהיר, תעשיית השואו-ביז, עולם האופנה ומותגי הצריכה האמריקניים, העושים דרכם ליבשות אחרות ומאיימים על מותגים מקומיים
ניצן אמיתי, ענבל קורן
שכר המינימום המופחת לבעלי מוגבלויות    דעות בעד ונגד
שלמה גזית
אין לי ספק - איש מבני משפחת שליט וממנהלי המערכה הציבורית לשחרורו איננו מאשים את הממשלה בחטיפה, ואף לא בתנאים הקשים בהם מוחזק גלעד, אולם את האחריות להמשך שביו הם מטילים כולה על הממשלה, וחבל
חיים נוי
ביקורת: הוכחה    מחזה מרשים שגרף את פרסי הטוני והפוליצר, בבכורה בתיאטרון הספרייה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il