X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
כיאה לשדרות ההשכלה, הרחובות בשכונה קרויים בשמותיהם של סופרים יהודים מתקופת ההשכלה והגן מהווה גם הוא אנדרטה לסופרים, שחלקם זכו לרחובות קטנים בשכונה
▪  ▪  ▪
נטויים לצד מזרח [צילום: יאיר דקל]

פארק הפנסים הנטויים, אמרו לי והדגישו שכדאי לראות. זה היה בחורף וביום שמש אביבי יצאתי אל הפארק, שדרות ההשכלה שמו הרשמי, והוא נמצא בין נחל איילון ושכונת ביצרון בתל אביב.
פארק, שמשתרע מדרך השלום העמוסה ועד רחוב עמינדב הצדדי - גן חדש, מסוגנן ומיוחד, שהוקם סביב עצי אורן, שנותרו מחורשה מוזנחת.
בעירייה שקלו להשטיח את המקום ולסלול בו מגרש חניה גדול. לבסוף גברו נוטרי הסביבה וסביב העצים הוותיקים מאד ניטע גן גדול ויפה. כל עצי האורן אינם זקופים, אלא נוטים למזרח - תוצאה של רוחות עזות שנשבו מוואדי מוסררה (כשהשם איילון עדיין לא נולד).
בימים האחרונים, החמים, באתי שנית ולא התאכזבתי. האדריכל רם איזנברג, הלך עם הנוף וקבע שכל עמודי התאורה בגן יהיו נטויים לצד מזרח כמו העצים. מראה מיוחד. אך לא רק זה. טיול בשדרה הארוכה מגלה שיש בגן מוזיאון-חוץ, השונה מאד מן המקובל בגינות הציבוריות.
הרבה ספסלים פזורים בגינה ולידם שולחנות אבן רבועים, מקושטים או חרוטי ספרות. מצאתי גם "שולחן ציפורים" - אלה איוו אותו כשירותים... אבל רוב השולחנות בגינה היו מבהיקים והמקום כולו נקי ונעים.
מצד מזרח, שכונת ביצרון - בתים קטנים, צמודי קרקע, שגדלו בתוך גינות קטנות וסמטאות צרות ברוחב חמור. ממערב צומחים מגדלי המשרדים המודרניים, מחופים אבן או עטופי זכוכית. ספרתי 32 קומות והבטיחו לי שיהיו יותר. הגן מחבר בין השכונה הוותיקה והמשרדים החדשים.
בעבר היו בשטח פרדסי הדרים ובעקבות עליה מאסיבית לאחר מלחמת העולם השניה, נבנתה שכונה של בתים נמוכים בצורת "רכבות". כיאה לשדרות ההשכלה, הרחובות בשכונה קרויים בשמותיהם של סופרים יהודים מתקופת ההשכלה. הגן מהווה גם הוא אנדרטה לסופרים, שחלקם זכו לרחובות קטנים בשכונה. על קירות הבטון של ביתן הכניסה למקלט תלו תמונות של הסופרים ותולדות חייהם. על חלק משולחנות האבן הפזורים בגינה, מוטבעים איורים ועל חלקם דברי ספרות.
העתקתי מעל שולחן:
"קרוב לשלושים שנה אני כותב זה ומתייגע
בשביל מי? ולמה? בעצמי איני יודע
לכבודי? לכבוד שמים? לא! לסִבּה אחרת
לסִבּה שמקפת כל גלגלי החיים והמציאות
לסִבּה שמקיים העולם במין, באיש ובבריאות
לסִבּה גלויה ליחידים ומזולתם נסתרת".
בצד חרוט: מכּתביו של אלעזר צוויפל.
קיר אבן של הגינה משמש לתליית תמונות תצ"א גדולות של המקום - שנת 1949 מראה השדות, 1960 - בתים קטנים, 1986 - במרכז התמונה נתיבי איילון וב-2009 מראה השכונה מן האוויר.
התחלתי את הטיול ברחוב עמינדב המשרדי, ומשמאלי - מרפאה וטרינרית. אולי סימן להמשך, כי חלק בגינה גוּדר בשביל כלבים. חידוש מרענן, אבל אינני בטוח שמטיילים הגינה מקפידים על כך ולא משאירים כתמי כלב במדשאות.
חידוש אחר - הוצבו פרגולות מתכת גבוהות לקינון ציפורים. לידן נשתלו צמחים מטפסים, שיכסו את מסגרות המתכת וישמשו מקום לקינון ציפורים. בינתיים צריך לספר לצפורים שיש להן מקום קינון ואולי "לשתול" קינים מלאכותיים, כפי שעשו במקומות שבהם רצו להרבות את התנשמות, אוכלות העכברים.
משחק הפּטאנק, הוא הכדורת הצרפתית, כמעט ואיננו ידוע בארץ. בשדרות ההשכלה הכינו שני מגרשי כורכר מיוחדים למשחק זה ובצד - ספסלים לצופים. שלט מיוחד מסביר, שהדבר נעשה "לבקשת תושבי השכונה".
לא ראיתי בגינה רבים מתושבי השכונה ולכן שאלתי על כך את אורי אלוני ידידי, תושב השכונה מזה שנים רבות. "באתי הנה ב-1950 ואת עצי האורן ליוויתי מיום ששתלו אותם", הוא אומר. "אספנו פטריות, אורניות, בין העצים.
"היום, הגינה לא מנוצלת כמו שאפשר. יש כאן מתקני כושר וכמעט לא נזקקים להם. בצהריים מגיעים הרבה עובדים מן המשרדים הסמוכים. אחר כך באים אנשים אחרים, ויש שעושים הליכה, אבל לא בטוח שהם מן השכונה.
"זה לא גן קהילתי.זהו גן עובר ושב", סיכם.
ובכל זאת, אדריכל רם אייזנברג קיבל באחרונה את פרס רוקח. מגיע לו, כי זה גן מיוחד, עם נדנדות-ערסל, עם מגרש מתוחם לכלבים, עם שילוט שמלמד על הציפורים, וכמובן - הקטע הספרותי. הפארק הזה הוא קצת מוזיאון. מקום לתיירים לבוא ולהסתכל. בעתיד, השכנים יבואו עם הילדים, והגמלאים יישבו עם העיתון.

תאריך:  06/07/2010   |   עודכן:  06/07/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר אדם אפטרמן
הדבקות באל, עד לכדי קרבה רוחנית אינטימית, היא הערך החשוב בחייו של המאמין. אולם כפי שמראה ד"ר אדם אפטרמן, הדבקות הייתה מצווה שולית בתקופת חז"ל ורק תחת השפעתן של פילוסופיות חיצוניות, יצקו לתוכה ההוגים היהודים הגדולים של ימי הביניים את משמעותה החדשה, ובכך הקנו לה את מעמדה המרכזי
איתן קלינסקי
"בעיית יחסינו עם הפלשתינים צריכה לתפוס מקום ראשון במכלול יחסינו עם מדינות ערב"    החולם ושברו    אפיזודה שלישית בסדרת אפיזודות על התנהלותו של לובה אליאב
מחלקה ראשונה
מה בין מצעי סאטן, פלאנל וכותנה? לאיזו עונה מתאים כל מצע?    את התשובות לשאלות אלו ועוד נותנים לכם המעצבים של "ורדינון"
אוהד אזרחי
חג האהבה היהודי בפתח ובני-זוג אוהבים נמצאים לפעמים במצב של מתח    מה עושים? מנסים את שיטת "קבלה של אהבה" - Kabalove
יוסי דר
השאלה המנקרת במוח ובלב היא מה חושב בני בגין על עתיד הארץ שבין הים לבין הנהר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il