X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
נימוקים פרוצדוראליים וחילוקי דעות; שומרי סף נעלמים; עבירה גדולה; חקירה + מחדלים; פלילים כמנוף קידום; סחבת מתמשכת
▪  ▪  ▪
העבירה בה הורשע אינה פעוטה כלל וכלל. צחי הנגבי [צילום: פלאש 90]
הנגבי זוכה משוחד בחירות ומירמה אך הורשע בעדות שקר
איציק וולף
בית משפט השלום בירושלים זיכה את ח"כ הנגבי מעבירות של שוחד בחירות, מרמה והפרת אמונים אך הרשיע אותו בעבירה של מתן עדות שקר * הפרקליטות צפויה לערער על פסק הדין בשל חשיבות התיק למלחמה בשחיתות
לרשימה המלאה

   רשימות קודמות
  היגיון שכזה
  שיעור במנהיגות
  עולם כמנהגו נוהג
  זהירות, רכוש ציבורי
  הרשלנים
1. כך עושים כולם
שימו לב למשפט חשוב מאוד מתוך פסק הדין: "דעת הרוב בעניינו של הנגבי היא, כי הוכח שעבר עבירה של מירמה והפרת אמונים. דעה זו גוברת על דעת המיעוט הגורסת שיש לזכותו". הנגבי זוכה למעשה מנימוקים פרוצדוראליים ובשל חילוקי הדעות בין השופטים בצד המשפטי ולא בצד העובדתי.
מה שהביא בין היתר לזיכויו של הנגבי הוא העובדה, שרבים אחרים עשו את אותם מעשים ולא הועמדו לדין. עם כל הכבוד, זהו נימוק בעייתי. הרי צריך לקבוע את התקדים במקרה כלשהו. אם ניתן יהיה להעמיד לדין רק במקומות בהם כבר יש תקדימים - יהיה קשה מאוד להעמיד לדין על עבירות רבות.
זכותן וחובתן של המדינה והחברה לקבוע נורמות משתנות על-פי מצבים משתנים, ולא תמיד צריך לשנות את החוק לשם כך. לפעמים כל מה שצריך לעשות הוא להפעיל סעיפים שלא הופעלו קודם לכן.
גם אם בתקופתו של הנגבי לא נקבע במפורש שמינויים פוליטיים הם עבירה פלילית, הרי שלכל בר-דעת חייב היה להיות ברור, שכאשר ממנים אדם חסר כל כישורים לתפקיד מקצועי וזאת רק בזכות קשריו הפוליטיים - זהו מעשה פסול, זוהי תרמית כלפי הציבור.
2. היכן היו שומרי הסף?
מאידך-גיסא, אי-אפשר להתעלם מנקודה חשובה נוספת המועלית בפסק הדין - איש לא אמר להנגבי שמעשיו פסולים. וכך נאמר בנושא זה: "איש לא חשב שמדובר בעבירה ובהם היועצת המשפטית, המנכ"ל, הסמנכ"ל למינהל, החשבת ומבקרת הפנים. בכל שירות המדינה לא טען איש שמדובר בפעילות פלילית. עצם העובדה שגורמים שונים במשרד ומחוצה לו, שאמונים על אכיפת החוק, לא ראו בהתנהגותו של הנגבי, בזמן אמת, התנהגות שיש בה כדי לפגוע בערכים המוגנים שבבסיס עבירת הפרת האמונים, מראה שלא התקיימו במקרה דנן יסודותיה".
צריך לזכור שאנחנו מדברים על מעשים שנעשו רק לפני עשור, ולא בימי המפא"יניק-כדאיניק של שנות ה-50'. מעשים שנעשו למעלה מעשר שנים אחרי שמבקרת המדינה דאז, מרים בן-פורת, ניהלה מלחמת חורמה נגד המינויים הפוליטיים. אבל בשירות המדינה או שבחרו להתעלם או שלא רצו להרגיז את השר. יש כאן כישלון עצום של מי שאמורים היו לשמור על הקופה הציבורית וטוהר המידות. משרים אנחנו לא ממש מצפים שיקפידו על כך; מיועצים משפטיים, מחשבים וממבקרי פנים - מצפים ועוד איך.
3. לא "רק" עדות שקר
הנגבי זוכה מעבירה של מירמה והפרת אמונים, שדינה שלוש שנות מאסר. הוא הורשע בעבירה של עדות שקר, שדינה מאסר שבע שנים. לכן, מי שאומר שהוא הורשע "רק" בעדות שקר - אינו מדייק. נכון שמבחינת כמות העבירות ומשקלן בכתב האישום, העיקר היה עבירות המירמה, אך אסור לזלזל בעבירה בה הורשע. כפי שהעונש המירבי עליה מלמד, היא רחוקה מלהיות פעוטה.
4. מחדלי חקירה
שימו לב למשפטים הבאים מתוך פסק הדין: "יש לציין כי בתיק זה היו מחדלי חקירה רבים שנעשו ע"י המשטרה. החוקרים בתיק זה נעו מהצפון עד לדרום כדי לחקור עובדים שונים ואספו כל פתק שנכתב ע"י מי מהעובדים, אך לא ביצעו כמה חקירות פשוטות שהיו צריכות להביא אותם להרהר האם יש מקום להגיש כתב אישום בתיק זה".
אנחנו שבועיים בלבד אחרי דוח מבקר המדינה בנושא האזנות הסתר בתיק רמון, ושוב אנחנו נחשפים לתמונה עגומה של חוסר מקצועיות ורשלנות מצד המשטרה. אחד הנושאים הישירים באחריות הוא יואב סגלוביץ, שהיה אז ראש צוות החקירה המיוחד והיום הוא ראש אגף חקירות ומודיעין. האם הוא או מישהו אחר ישלם את המחיר? אני מוכן להתערב שלא.
5. הסוגייה העקרונית
שאלת המינויים הפוליטיים סבוכה יותר מכפי שנראה. מצד אחד, ודאי שאין למנות אדם רק משום שהוא מקושר לפוליטיקאי הנכון. מצד שני, אין לפסול מועמד ראוי רק משום שהוא מקושר לפוליטיקאי הממנה אותו.
קו פרשת המים עובר לדעתי בשתי נקודות: מידת ההתאמה לתפקיד ומידת קירבת התפקיד לפוליטיקאי הממנה. אם האדם כשיר - אין סיבה לדרוש ממנו כשירות יתר על-מנת להתגבר על "מום" הקשר הפוליטי; מי שמתאים - מתאים. ודווקא ככל שהתפקיד קרוב יותר לממנה, ראוי לאפשר לנבחרי הציבור למנות אנשים שהם מאמינים בהם ומסתדרים איתם.
הקצה השני של הסקאלה הוא זה שבא לידי ביטוי נהדר בסדרה "כן, אדוני השר". ציר הסדרה הוא ניסיונותיו העקרים של השר, ג'ים האקר, להעביר החלטות ששירות המדינה, בדמותו של סר האמפרי אפלבי, אינו רוצה בהן. התוצאה היא שמי ששולט בהם הם הפקידים, שאיש לא בחר בהם ואינם חייבים דין וחשבון לציבור, ולא מי שנבחר כראוי בידי העם.
6. לא הכל פלילי
כמקובל במחוזותינו, במיוחד בקרב נבחרי ציבור, הכל מתמצה בשאלה אחת: האם המעשה היה פלילי או לא. זה כמובן שגוי לחלוטין. יש מעשים שאינם פליליים אך גם אינם תקינים מבחינה ציבורית, מבחינת אתית, מבחינת הנראוּת. למשל: אם מפכ"ל המשטרה ייצפה מקלל את השופט במרומי הטריבונה - אין זה פלילי, אך דומה שהכל יסכימו שאין הוא ראוי להמשיך בתפקידו.
גם אם מינוי פוליטי אינו עבירה פלילית, עדיין אין זה מכשיר אותו מיתר הבחינות. הוא לא חייב להיות נגוע בשוחד או במירמה כדי להיות פסול, אם נבחר הציבור משתמש שלא כראוי בכוחו ומפקיד משרה ציבורית בידי מי שאינו ראוי לכך.
הבעיה היא, שבמציאות הנוכחית - איש לא ייתן את הדין אם יעבור "רק" על כללי האתיקה ו"רק" על מה שמצפים מנבחר ציבור. כפי שהראה צחי הנגבי, אם כבר - אז הוא יכול להשתמש במעשיו דווקא כדי להתקדם.
7. ושוב: סחבת
המינויים בהם עסק כתב האישום נגד הנגבי נעשו בשנים 2003-2001. משפטו נמשך ארבע שנים. מאחר שצפוי גם ערעור, אין להניח שפסק דין חלוט בפרשה יינתן לפני 2011 או אפילו 2012, כלומר: למעלה מעשור לאחר שבוצעו המעשים הנדונים. זהו עינוי דין שעלול להגיע עד כדי עיוות דין.
הגיע הזמן שכל הגורמים הנוגעים בדבר יפנימו, שבצורה הזאת הם הורסים את מערכת המשפט. הפרקליטות חייבת להבין שעדיף להגיש כתבי אישום צרים יותר, קצרים יותר ומהירים יותר. השופטים חייבים להבין שעליהם לנהל את המשפטים ברציפות וביעילות. כי מה שיש לנו כרגע, הוא בקושי משפט ובקושי צדק.
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  13/07/2010   |   עודכן:  13/07/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פסק-דין הנגבי: שבע הערות
תגובות  [ 10 ] מוצגות  [ 10 ]  כתוב תגובה 
1
נקודה חשובה-למה איתרגו את צחי
אריה פרי  |  13/07/10 14:10
2
הנגבי הורשע בעדות שקר הוא חייב ל"ת
לעוף מחיי הציבור!  |  13/07/10 14:28
3
המית הבטן
aviku  |  13/07/10 19:48
4
זה לא משפט.גבוב מלים שעבר זמנם
שיייקה  |  14/07/10 01:29
 
- והרי לך חוסר מחשבה
avi123456  |  14/07/10 08:35
5
המאמר מאיר עיניים. תודה. ל"ת
א"כ  |  14/07/10 07:03
6
כולם טובלים ושרץ בידם.
הניה  |  14/07/10 08:09
7
מינויים פוליטיים ראויים
אזרח מודאג2  |  14/07/10 09:29
8
פסק דין מסובך במטרה להכשיר שרץ ל"ת
ישע  |  17/07/10 10:30
9
שני אלופים בצה"ל סולקו מהצבא
על עדות שקר !  |  17/07/10 10:39
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רות כהן
בית הספר החקלאי בפרדס חנה בסכנת סגירה    כרישי הנדל"ן מאיימים להחריבו וכך גם אגודת האיכרים שבראשה עומד אחד מנחקרי פרשת הולילנד
אסתר פולארד
אסתר פולארד, אשתו של יהונתן פולארד, גורסת כי הפקרת החייל גלעד שליט נובעת מאותו כשל מוסרי ממנו נובעת הפקרת בעלה
אלון נוריאל
ההיטפלות התקשורתית המגמתית נגד הציבור החרדי צריכה להיפסק מיד    עיתונאים, דווחו לנו חדשות ותנו לשכל האנושי קרדיט
מאיר כהן
התיקון להצעת החוק למאבק במיסיון שנדחה בוועדת השרים לחקיקה אינו ראוי    6 סיבות מדוע, והסבר על פעילות הכתות והמיסיון
ד"ר אברהם בן-עזרא
לא בכל תנאי רואים במומחה בית המשפט כנטול פניות וכבעל עדיפות על פני מומחה צד לדיון, במיוחד צד שלא השתתף במינויו ולא הסכים למינוי המומחה
השופט: מרוב עצים לא רואים את הנגבי   /   רותי אברהם
מזוז: דחינו הצעה לעסקה עם הנגבי   /   איציק וולף
הנגבי: לא תהיה עסקת טיעון   /   רותי אברהם
איסור ניגוד עניינים   /   ענבל בר-און
הקלון שלנו   /   איתמר לוין
מה רוצים מצחי הנגבי   /   דודו אלהרר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il