X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הפלשתינים אינם מעוניינים כרגע בהסכם עם ישראל, הן משום שברור להם כי ממשלת ישראל הנוכחית לא תסכים לזכות השיבה ולחלוקת ירושלים, והן משום שממשל פלשתיני עצמאי יביא לקץ התמיכה הכספית הבינלאומית ברשות
▪  ▪  ▪
אבו-מאזן. מציב תנאים [צילום: AP]
אם העברת השלטון במצרים לנשיא החדש לא תיעשה על מי מנוחות והשלטון החדש ייתקל בהתנגדות עממית רחבה, ייתכן שהנשיא החדש יבקש לבסס את שלטונו באמצעות "זריקת עצם" להמונים, והיחסים עם ישראל יהיו הקורבן שהוא יעלה על מזבח השקט ברחוב המצרי.

בשבועות האחרונים מתנהלת מערכה דיפלומטית ותקשורתית בעניין המו"מ הישיר בין ישראל והפלשתינים לקידומו של תהליך השלום. בגלל הסירוב הפלשתיני שקיבל גיבוי מהליגה הערבית, הסכימה ישראל הרשמית ל"שיחות קרבה", למרות היותן למעשה "מו"מ עקיף", וזאת לאחר שזה 20 שנה לפחות נערכות שיחות ישירות, גם אם חשאיות, ומאז שנחתמו הסכמי אוסלו לפני 17 שנה עברו הצדדים למו"מ ישיר ופומבי. כל צד עורך הצגה בפני הצופים בו בבית הלבן, כדי לשכנעם כי הוא בסדר, וכי הצד השני מערים קשיים.
אבו-מאזן ודובריו מציבים בימים אלה שלושה תנאים למעבר למו"מ ישיר: המשכת המו"מ מן הנקודה שאליה הגיע בזמנו ראש הממשלה הקודם, אהוד אולמרט. כלומר הפלשתינים אינם מכירים בכך שיש ממשלה אחרת בישראל שנבחרה על בסיס מצע שונה מזה שעליו נבחר אולמרט. ואם הם כל כך מעוניינים במה שאולמרט הבטיח להם, למה אז הם לא קיבלו את הבטחותיו? למה רק אחרי שההצעות - שלא הגיעו לכלל הסכמים חתומים - אינן נמצאות עוד על השולחן, רק אז הם מתאהבים בהן?
התנאי השני הוא שישראל תתחייב לפני פתיחת המו"מ שהגבול של המדינה הפלשתינית שתקום ביהודה ושומרון יהיה הקו הירוק, עם תיקונים קלים בשיעור של אחוזים בודדים, כלומר הם דורשים שישראל תסכים מראש, עוד לפני הכניסה למו"מ, שתוצאותיו יהיו מדינה פלשתינית אחת בעלת רצף טריטוריאלי מפאתי באר-שבע בדרום עד לגבעות המשקיפות על עפולה בצפון. וזאת למרות שהפלשתינים מודעים להיעדר כל הבטחה שאזור זה, השולט בתצפית ובאש על כל היישובים הישראלים במישור החוף, לא יהפוך למדינת חמאס שתמרר את חייהם של מרבית הישראלים.
התנאי הפלשתיני השלישי לכניסה למו"מ ישיר הוא כניסתם של כוחות זרים לאזור כדי לוודא שישראל לא תוכל לנקוט בעתיד צעדי הגנה נגד הטרור שיצא מערי הגדה וגבעותיה.

היום שבו יצטרכו לחיות מיגיע כפיהם

ההנהגה הפלשתינית יודעת היטב שישראל לא תסכים לתנאים אלה, שכן משמעותם היא הגעה לתוצאות המו"מ לפני שהוא מתחיל. דומה הדבר למתחרה בתחרות ריצה שאינו מסכים לצאת למרוץ אם לא יובטח לו שיזכה בפרס הראשון. אבו-מאזן וחבורתו הציבו תנאים אלה לא כדי להיכנס למו"מ, אלא כדי להימנע ממנו. היות שאת כל הישגיהם השיגו הפלשתינים באמצעות מו"מ, ובמיוחד כיום - כאשר נשיא ארה"ב מתייצב בעוצמה רבה כל כך מאחוריהם - מוזר מדוע הם אינם רוצים להיכנס למו"מ. השאלה מחריפה בהתחשב בהרכב הפוליטי בישראל: בהיעדר אופוזיציה משמאלן, דווקא ממשלות ימין היו אלה ששילמו את מחיר השלום: בגין פינה את כל סיני, שרון פינה את עזה, ולכן אם נתניהו יגיע עם הפלשתינים להסכם, השמאל בוודאי לא יעמוד בדרכו. אלא שכאן גם נמצאת התשובה: נתניהו מפחיד אותם בדיוק בגלל יכולתו הפוליטית להגיע איתם להסכם, וחששם זה נובע מאי-יכולתם להגיע להסכם, וזאת מכמה סיבות:
הראשונה, בעיית הפליטים. מכל דובר ישראלי ומערבי שומעים הפלשתינים השכם והערב שישראל לעולם לא תסכים לשיבה המונית של פליטים מסוריה, מלבנון ומירדן, וגם לא ממחנות הפליטים הנמצאים ברצועת עזה וביו"ש, שכן מבחינתה זו תהיה התאבדות קיבוצית. משמעות הדברים היא שהפלשתינים ייאלצו לוותר על חלומם הגדול ביותר - חלום השיבה - שבאמצעותו הם קיוו להציף את ישראל במיליוני ערבים. וכאן טמונה בעייתם הגדולה ביותר, שכן כל מנהיג פלשתיני או ערבי האומר משהו המתפרש כוויתור כלשהו על זכות השיבה, יודע שמייד יצוצו אלפים שיכנו אותו בכינויי גנאי כמו "בוגד", "כופר" או "ציוני". מערכות החינוך ברשות הפלשתינית ובמחנות הפליטים בלבנון, בסוריה ובירדן, מנציחות את רעיון השיבה בכל דרך אפשרית - בספרי הלימוד, בציורי קיר ובאנדרטאות המוקמות בבתי הספר, וזכות השיבה היא הרעיון המרכזי באירועים ציבוריים.
גם תנועת חמאס תעשה מַטעמים פוליטיים וציבוריים מכל אמירה של איש אש"ף בזכות הוויתור על זכות השיבה, וסיכוייה לסלק את אש"ף מהמפה הפוליטית הפלשתינית יגדלו, ככל שייתפס אש"ף בציבור הפלשתיני כמי שוויתר על זכות זו.
הנהגת אש"ף חוששת מאוד כי אם תגיע להסכם עם ישראל, שיכלול את הדרישה הישראלית ל"סיום הסכסוך" ואת "קץ התביעות", היא תסתבך מיד עם ממשלות סוריה ולבנון, העומדות על כך שפליטי 1948, בניהם, נכדיהם וניניהם שנולדו בסוריה ולבנון, יסתלקו מהן בהקדם האפשרי. עלול בהחלט להתרחש מצב, שבהיעדר שיבתם של הפליטים לתוך ישראל, ובהיותם חסרי אזרחות מקומית, יגרשו אותם סוריה ולבנון לפלשתין לאחר שזו תקום, וכך יציפו אותה במאות אלפי אנשים שלא תהיה לה אפשרות להאכילם, לשכנם ולדאוג לתעסוקתם, לבריאותם ולחינוכם. הפליטים הללו ישוכנו במחנות ובמאהלים חדשים, ימשכו את התקשורת הערבית הבינלאומית ויפעילו לחץ פוליטי על ישראל לקבל אותם לשטחה בניגוד להסכם שיכלול קץ לתביעות. כך יביאו סוריה ולבנון לפיצוץ ההסכם בין ישראל ובין המדינה הפלשתינית, שיהרוס את החיים הנורמליים בשתיהן. בכך בדיוק מעוניינים אסד ונסראללה - שליטי סוריה ולבנון. אבו-מאזן וחבר מרעיו יודעים זאת היטב, ולכן הם חוששים מאוד מהקמתה של מדינה פלשתינית עצמאית.
הסיבה השנייה היא ירושלים: בשלטון ממשלת ימין ישראלית, נראית חלוקת העיר משימה בלתי אפשרית, ואין ביכולת ההנהגה הפלשתינית להביא לציבור שלה הסכם שיכלול פחות מהחלום שקבע ערפאת: "מדינה פלשתינית אחת ובירתה ירושלים הקדושה (רק לאיסלאם, כמובן)".
סיבה נוספת היא כלכלית: הרשות הפלשתינית חיה מזה כמה שנים בכלל לא רע על חשבון קרנות ציבוריות וממשלתיות באירופה, בארה"ב ובעולם הערבי והאיסלאמי. הדבר הגיע לידי כך שסכום המזומנים לנפש שבידי הרשות כפול מזה שבידי הממשלה המצרית. הנהגת הרשות חוששת שמן הרגע שבו תוכרז מדינה פלשתינית עצמאית, יחדלו לזרום אליה התרומות, והעולם יצפה מן הפלשתינים שיתחילו לדאוג לעצמם כמו בכל מדינה עצמאית. הם, שהתרגלו לחיות על חשבון אחרים, אינם מסוגלים לחשוב על היום שבו יצטרכו לחיות מיגיע כפיהם.
לכן עדיף מבחינתם להימנע מהגעה להסכם עם ישראל מאשר הגעה להסכם גרוע שלא יפתור את בעיית הפליטים ואת נושא ירושלים באופן הרצוי לפלשתינים, לערבים ולמוסלמים, כלומר על חשבון קיומה של ישראל ובירתה.
מנגד, שומעת המנהיגות הפלשתינית יותר ויותר קולות, של ישראלים וערבים כאחד, הקוראים לקבלת פתרון של מדינה אחת, שתהיה דמוקרטית ויחיו בה שני עמים - היהודי-הישראלי והערבי-פלשתיני - בהסדר מוסכם בדבר ניהול היחסים ביניהם, בסגנון בלגיה, שגם בה חיות זו לצד זו שתי קבוצות אתניות שונות. באופן מוזר, רעיון המדינה האחת מקובל הן על הימין הקיצוני בישראל שעדיין דבק ברעיון ארץ ישראל השלמה, והן על השמאל הקיצוני בישראל שאין לו בעיה לחיות עם ערבים בכפיפה אחת, ובלבד שכולם יחשבו שהוא נאור וליברלי.
נראה כי פתרון המדינה האחת מוצא חן בעיני ההנהגה הפלשתינית, כי הוא יחסוך ממנה לוותר על משהו בכתב. במדינה אחת המצב יהיה יותר טוב לפלשתינים מכפי שהוא כיום, שכן הם יזכו סוף סוף בזכויות אזרח במדינה בעלת סיכויים טובים להיות מדינה נורמלית, לא ערבית סטנדרטית, בשל נוכחות הציבור היהודי המודרני במדינה זו. ואם מתישהו יברחו היהודים מכאן בגלל החיכוך עם הציבור הערבי הגדל והולך, גם זה יהיה לטובה, כי כך יזכו הפלשתינים בארץ כולה בלי הסכם ובלי ויתורים. אז למה להיכנס למשא-ומתן ישיר, אם אפשר לקבל מתישהו את הכל עם משא ובלי מתן?

מה שבטוח - שכר הפקידים יועלה

השבוע פורסמו ידיעות בעיתונות האמריקנית שנשיא מצרים, מוחמד חוסני מובארק, לא יחיה יותר משנה נוספת בשל מחלת הסרטן במעי ובלבלב שממנה הוא סובל, ואשר הגיעה לאחרונה לשלב קריטי. בשנה שעברה הוא עבר כריתת כיס מרה בגרמניה, ונעדר ממצרים למשך שישה שבועות. פקידים אמריקניים שביקרו בקהיר שמעו ממקורבים לשלטון דאגה רבה לשלומו של מובארק בן ה-82, שבעוד שלושה חודשים ישלים 29 שנים על כס הנשיאות.
האמריקנים והאחרים, כולל ישראל, הרוצים במצרים יציבה לאורך ימים ושנים, בעיקר מעוניינים לדעת אם יצליח מובארק להעביר את השלטון בנו גמאל בן ה-47, באופן שייראה לגיטימי גם בעיני הציבור הרחב, ולהמעיט ככל האפשר את ההתנגדות הציבורית להורשת השלטון, ואת רצון הציבור לצאת לרחובות להפגנות המונים שלא יאפשרו לו להתבסס בשלטונו. הכל יודעים כי בהבדל מסוריה, אוכלוסיית מצרים רבה יותר גדולה, הרבה יותר ענייה ונוטה יותר לאיסלאם, העיתונות הרבה יותר חופשית והמשטר אינו חופשי לטבוח במפגינים כמו בסוריה. לכן אין כלל ביטחון שהעברת השלטון במצרים תהיה חלקה כמו בסוריה לפני עשור.
השמות נוספים העיקריים המופיעים בהקשר הנשיאות, הם השר לענייני מודיעין, עומר סולימאן, והנשיא לשעבר של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ד"ר מוחמד אלבראדעי. אלא שסולימאן אינו צעיר, וכנראה אינו מעוניין במשרה בהיותו מודע להיקף ולעומק הבעיות הכלכליות והחברתיות שבהן שקועה המדינה ולקושי לחלצה מהן. אלבראדעי חזר רק לאחרונה מתפקידיו בזירה הבינלאומית ואינו נהנה מקשרים בחוגי הצבא, הכלכלה, התקשורת והפוליטיקה, החיוניים למי שמבקש את אמון הציבור בבחירות שבהן עליו לקבל מאות חתימות של אישי ציבור, שמרביתם מעוניינים לשמור על יציבות המערכת, כלומר למנות את בנו של הנשיא.
אומנם קשה להתנבא כיצד יתרחשו חילופי השלטון במצרים, שבה מעולם לא עבר השלטון באופן לגיטימי ואין בה מסורת בתחום זה. אך בכל זאת, ניתן לשרטט בקווים הכלליים את היום שבו ייבצר מן הנשיא מובארק למלא את תפקידו. מיד יעלה לשידור יו"ר הפרלמנט, שעל-פי החוקה הוא ממלא מקומו בהיעדרו של סגן נשיא. הוא ידרוש מן הציבור לשמור על שקט ושלווה ובמקביל יתפרסו ברחובות הערים כוחות משטרה וצבא (לכל יחידה יש שטח אחריות עירוני ידוע ומוגדר) שישמרו על החוק והסדר. ייתכן שייערך מסע מעצרים נגד מתנגדי שלטון ידועים, ובעיקר בקרב ראשי ארגון "האחים המוסלמים", ואמצעי התקשורת של המדינה ישדרו שידורים לאומיים. אלבראדעי ידרוש לקיים בחירות בהקדם האפשרי, כדי לנצל את רצון הציבור להכניס שינוי בשלטון.
כעבור מספר ימים יבקש יו"ר הפרלמנט מן הפרלמנט למנות נשיא זמני עד לקיום הבחירות, והמועמד הטבעי לכך הוא השר עומר סולימאן. הוא יקבל עליו את התפקיד וידגיש בכל הזדמנות כי הוא יקפיד על עריכת בחירות דמוקרטיות, הגונות ופתוחות. הוא יקרא לציבור לנהוג בשקט ולקבל את תוצאות הבחירות, ובמקביל יעבדו ארגוני הביטחון יומם ולילה כדי להבטיח את בחירתו של גמאל מובארק, שיזכה ברוב גדול.
לאחר השבעתו, אחד הדברים הראשונים שיעשה הוא העלאת שכרם של הפקידים והפועלים, שכן צעד כזה יוסיף לפופולריות שלו, למרות שיגרור העלאת מחירים בהתאם. הוא ימהר להגיע לבית הלבן, ושם יקבל חיבוק גדול עם הבטחות להגדלה ניכרת של הסיוע האזרחי למצרים, כלומר יותר חיטה, תירס ודורה, שלהם כה זקוקים תושבי מצרים.
בשלב זה חשוב שישראל תשמור על פרופיל נמוך, ואם ראש הממשלה שולח אגרות לראשי מצרים, עליהן להגיע בערוצים חשאיים. נראה כי גם השתתפותו של ראש ממשלת ישראל בהלוויית מובארק לא תתקבל בברכה על-ידי המצרים. די בשגריר, וכדאי שראש הממשלה "יחלה" למשך יום או יומיים, או ימצא אפשרות לערוך ביקור כלשהו בארץ רחוקה, כדי להצדיק באופן רשמי את היעדרותו הרצויה. יהיה במצרים מי שיטען כי לישראל היה חלק במותו של מובארק, אם באופן ישיר ואם באופן עקיף, למשל באמצעות מירור חייו בעניין הפלשתיני או הגרעיני.
אם לא תהיה אלימות בחוצות, תתבצע העברת השלטון לגמאל על מי מנוחות, ולא יתרחשו שינויים באוריינטציה הפוליטית הפרו-מערבית של השלטון. לעומת זאת, אם ייתקל השלטון בהתנגדות עממית רחבה, ייתכן שהנשיא יבקש לבסס את שלטונו באמצעות "זריקת עצם" להמונים, והיחסים עם ישראל עלולים להיות הקורבן שיעלה הנשיא החדש על מזבח השקט ברחוב המצרי. סביר שאין מדובר בניתוק יחסים מלא, על כל פנים לא בשלב הראשון, אלא בהורדת דרג הייצוג הישראלי משגרירות לקונסוליה או למשרד של שמירה על האינטרסים, ואולי יתלווה לכך "גילוי פרשיית ריגול ישראלי" שיצדיק צעד זה.
עם זאת עלול להתפתח גם מצב שבו בהפגנה נורים למוות מספר אנשים, והלווייתם תהפוך להפגנת המונים נגד השלטון ואכזריותו, שתצא משליטה, ותהפוך במהלך מספר ימים לכאוס כללי, שבמהלכו יסתלקו ממצרים ראשי השלטון עם מזוודות מלאות בכסף מזומן, כדי לשמור על נפשם ועל כמה שיותר מן הרכוש שצברו בשחיתות נוראה על חשבון העם.

לאתר מגזין מראה
ד"ר מרדכי קידר הוא מרצה במחלקה לערבית וחוקר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן.
תאריך:  25/07/2010   |   עודכן:  25/07/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
למה להיכנס למו"מ עם מי שאינו מוכן לתת הכל?
תגובות  [ 9 ] מוצגות  [ 9 ]  כתוב תגובה 
1
בסופו של דבר הם גם יאכלו את
פלא יועץ   |  25/07/10 16:43
2
גבבה של חצאי אמת ושקרים.
יריב א.  |  25/07/10 20:53
3
יריב א-שמאלני טרוף בפקודה!
כוכן  |  25/07/10 22:00
4
במה ישראל שונה מדרא"פ
סמי וסוסו  |  25/07/10 23:29
 
- מה אתה מבלבל את השכל?
א'  |  26/07/10 13:18
5
הידעתם? ד"ר קידר מאוד בעד(!)  ל"ת
הקמת פלסטין פה!  |  26/07/10 09:31
6
כמה הערות
שאול אבידור  |  27/07/10 11:42
7
חרם הרשות הפליסטינאית
סתם יהודי  |  28/07/10 11:13
8
הבדל קטן ושולי:
עידו1111  |  30/07/10 21:26
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמוס גורן
ספרו של ד"ר מנפרד גרסטנפלד The Abuse of Holocaust Memory - Distortions and Responses הוא תיאור שיטתי ומאורגן היטב של התופעות המגוונות והשונות הקשורות בחילול זכר השואה והשימוש המעוות בו    אלה מלוות בחשיפת מניעיהם ודרכי פעולתם של המשקיעים עצמם בעיסוק מבחיל זה וכן המלצות כיצד להתנגד להם
בועז ארד
אונר"א היא האחראית הראשית לתוכניות החינוכיות ולמערכת החינוך במחנות הפליטים    בהן היא משקיעה יותר ממחצית תקציבה, כ-500 מיליון דולר, להטפה גלוייה להשמדת ישראל    הילדים לומדים כי ישראל כולה הינה שטח פלשתיני כבוש, הישראלים מוצגים כנחשים וכרוצחים והתנועה הציונית - כתנועה גזענית
צבי גיל
אמריקה מקדימה אותנו בהרבה, גם בתחום של קשרי העם היהודי    דוגמת ניו-מקסיקו: חרף היותה קהילה קטנה בארה"ב, הפעילות היהודית שלה ענפה מאוד
נחמן פביאן
למרות שבנאומיה חוזרת נשיאת ארגנטינה על העמדה כי הפיגוע במרכז מוסדות הקהילה היהודית בבואנוס איירס ב-1996 הוא בבחינת "מתקפה נגד ארגנטינה", בעת ביקורו של הנשיא אסד בעיר זו יצאו מפיה זמירות חדשות
ד"ר אברהם שלום
הענקת חנינה לשוטר היא עניין דחוף לביטחון ברחובות ירושלים ובכל ערי ישראל    גזר הדין נגדו מעודד פעולות של מחבלים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il