X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
היא הגיעה מצרפת ביום קיץ חם בשנת 1963, הסתובבה לה בין שורות הגפן בחולצתה המופשלת כחום היום; קלרה היה שמה ונודעה כגרושתו היהודייה של הסופר והפוליטיקאי המפורסם אנדרֵה מלרו על אישה-אישה, תרבותית בנשמה, שניבאה כי יבוא יום ואהיה סופר
▪  ▪  ▪
זכרונות מתוקים מקיץ חמים... [צילום אילוסטרציה: AP]
קלרה מאלרו. האישה והאגדה

היא הסתובבה לה בין שורות הגפן בחולצתה המופשלת כחום היום, צחקקה עם הבוצרים, ועוד רגע הייתה מסירה גם את חולצתה, כמו שראתה אצל המתנדבות הצרפתיות הצעירות

בקיץ המתוק של 1963 עמדתי ובצרתי בכרם הענבים של הקיבוץ, שעה שבמשעול העולה בין הכרמים אל סוכת האריזה טיפסה בניחותא מלכותית מכונית שחורה וארוכה של הקורפוס הדיפלומטי. המכונית דמוית-הלימוזינה עצרה לפני סככת האריזה ומתוכה יצאה לה, בהילוך זריז, תיירת צרפתייה, כשחולצת הבטן שלה מופשלת לה עד מעל לטבורה. תכיר, אמרה לי אמי שליוותה אותה, זוהי קלרה מאלרו. וכך נפתח פרק קצר אך מרתק בתולדות ביקורי הַחוּצָנים מהעולם הגדול בקיבוצנו הפְרַנקוֹפוֹני, ובתולדות משפחתנו.
קלרה מאלֶרוֹ, גרושתו היהודייה של הסופר והפוליטיקאי המפורסם אנדרֵה מלרו, מצאה חן בעיניי מהרגע הראשון. אישה לא צעירה, אבל כזו שמצפצפת על מגבלות הגיל ועל חובת ההתנהגות ההגונה. היא הסתובבה לה בין שורות הגפן בחולצתה המופשלת כחום היום, צחקקה עם הבוצרים, ועוד רגע הייתה מסירה גם את חולצתה, כמו שראתה אצל המתנדבות הצרפתיות הצעירות. קלרה גולדשמידט, יהודייה מגרמניה, קומוניסטית מסורה, לוחמת דגולה במלחמת ספרד, האישה שעשתה במו ידיה את אנדרה מאלרו הגדול, השתובבה בביקוריה אצלנו ממש כמו נערה.
שליחותה העיתונאית לארץ, הפכה לידידות הדוקה ורבת שנים עם אבא-אימא פורת שבעין החורש. אבא לימד אותה לאחוז במבצרה, לנקות מהאשכול של 'פנינת עין החורש' את הגרגרים הבאושים, ולהניח את האשכול בזהירי-זהירות על המגש. והיא, כתלמידה מסורה, קשקשה איתו בצרפתית על גדולי הרוח, המחזאים והסופרים הידועים של ארצה, ומדי פעם חילצה עינב סרבן שמצא את דרכו אל מפתח חולצתה הנדיב. מילא אני, יכולתי לבלוע את המראה של הגנדרנית המתבגרת בהנאה אירונית. אבל אבא? אני מניח שלא התפניתי מספיק אז, בשנה הרחוקה והמתוקה ההיא, לעקוב אחר אשת העגבים המיוזעת ההיא, מי שהייתה אשתו של שר התרבות הצרפתי וממקורביו הכי קרובים של הגנרל דה-גול. חבל, כמה חבל, שלא הייתי פתוח אז לחזיון המרהיב ההוא.
ובערבים, בתום ארוחת הערב בחדר האוכל המהביל, כינסה אימא סלון אינטלקטואלי אמיתי על המרפסת שלנו. כל הפרנקופונים והפרנקופילים המקומיים הוזעקו לקפה ולעוגה, ובאו כמובן כולם. איש לא התחמק. שמעה של קלרה מאלרו, שבאה לעשות כתבה על הקיבוץ, יצא למרחוק. פעם בשבוע הייתה מגיעה הלימוזינה החשאית של השגריר ונספח התרבות היה מסתודד עם קלרה ועם אימא. אני הייתי יושב בפינת המרפסת, מתחבא מאחורי הבת הפעוטה שלנו, אבל סוקר בקפדנות את חמודותיה של הצרפתייה המזדקנת שנחתה אצלנו ממש כמו עב"ם. והיא זהרה בערבי הקיץ ההוא, בזוהר אירופי ופריסאי אמיתי. לימים סיפרה לי אימא, שהיא הבחינה כנראה במבטיי החקרניים. ואף על-פי שהייתי אז רק איש צעיר המכלה ימיו בכרמי הקיבוץ, קלרה אמרה לאמי בביטחון, שהמבט הרציני שבעיניי מבטיח נאמנה שאני אהיה סופר! או לפחות עיתונאי ידוע או מבקר מפורסם... ואני למדתי אז היטב את לקחיי מהיהודייה החכמה ההיא. לחולצת הבטן המופשלת שלה, ממש עד הטבור, לא היה כלום עם תבונתה, עינה החודרת וחושיה המחודדים.
קלרה מאלרו שבה אלינו לאחר כמה שנים לביקור נוסף. אבא נפטר בינתיים, נולדו לנו עוד ילדים, דירתה של אימא שופצה והתרחבה, אבל השמחה העליזה של ביקורה הראשון לא חזרה. הכרמים הוותיקים שלנו נעקרו בינתיים, ובהם גם 'פנינת עין החורש', בבת-עינם של כורמינו המסורים. הפעם היא הקדישה את ביקורה לבחינת מצבה של האישה בקיבוץ. אף אחת מאורחותיה שאימא זימנה, לא דיברה אז על פמיניזם, לא בעברית בקיבוץ, וגם לא בצרפתית על המרפסת. היא הקדימה את חברותינו הלוחמניות בעשור שנים ויותר. היא התגעגעה לבציר הענבים עם שחר, לעגלות עמוסות החברים שהיו יוצאות אל הכרמים עוד לפני עליית החמה. והיא גם התגעגעה לאבא ולשיחתו החכמה. פיצינו אותה על אלה ברחצה בבריכה החדשה שלנו. שם יכולה הייתה להפשיל כל מה שרצתה. הפריסאית המפונקת ניהלה מלחמת חורמה נגד ההזדקנות. והיא נחרדה ממש ממראן הכפרי הגס והלא מטופח של הנשים המשוחררות בקיבוץ.

חושקים מאוד בקלרה

הגדוּלָה והידוּענוּת נגעו גם בנו. בחדר הקטן של הוריי, בקיץ הרחוק ההוא, הושטה אליהם, ובעקיפין גם אלי, כף יד מטופחת, של יהודייה צרפתייה המסרבת להזדקן, שהייתה חלק מההיסטוריה של צרפת בימיה הקשים והגאים

אמי האריכה ימים רבים לאחר פטירתה של קלרה מאלרו בשנת 1982. נספח התרבות מהשגרירות הצרפתית, שהחליק אלינו במכונית השרד שלו, בישר לאימא על פטירתה, כנראה לפי רשימה שהוכנה בשגרירות. הוא הביא איתו קטעי עיתונות שסיפרו על קלרה, ולפתע הבחנו שהיא הייתה ממש חתיכת היסטוריה צרפתית, היא נולדה בשנת 1897, והייתה בת 85 במותה. תמונותיה, מסעותיה עם אנדרה מאלרו ובלעדיו, התייצבותה בראש מאבקים ציבוריים, אהדתה החמה לישראל ולקיבוץ, כל אלה נמרחו בעיתונים הצרפתיים, מסביב לדיוקנאות שלה. כמובן שתמונתה בעת הבציר, מנופפת במַבְצֵרָה שאבא נתן לה, ומגלה יותר מטפח בשסעי חולצתה המופשלת, הייתה התמונה שהתחבבה עלינו יותר מכולן.
הנספח סיפר לאימא שיש התעניינות גדולה בצרפת בחייה של קלרה. ויש סופרים צעירים שחושקים בכתיבת ביוגרפיה על חייה הצבעוניים. ובאמת יצאו כמה שנים ואימא קיבלה פנייה מסופר צרפתי, כריסטיאן דה-ברטילט שמו, שתתכונן לספר לו על קלרה. והוא הגיע ארצה ממש כמו שהבטיח ואימא נסעה אליו למלון בתל אביב, ואחר-כך הוא בא גם אלינו. הוא צילם ללא הרף ואני כמובן שלא הבנתי אף מילה מהצרפתית שלו. אנגלית הוא לא רצה לדבר ועד מהרה פג ענייני בו. אבל האיש הבטיח וקיים. ובשנת 1985 הוא שלח אלינו עותק מהביוגרפיה רבת העמודים שכתב על קלרה. אימא אמרה בסלידה קלה, שהוא בוודאי חי איתה ממש בשנותיה האחרונות. כמו שנהוג בבוהמה הצרפתית. וד"ר אלי בן גל ההיסטוריון מקיבוץ ברעם העיד על כך מקרוב, וכמו שנהגו ז'אן פול סארטר וסימון דה בובואר, שלקחו להם, באחרית ימיהם, מאהב ומאהבת צעירים, יהודים כמובן, מתוך פזילה מכאיבה, אל הביוגרפיות העתידיות שלהם.
כך או כך, לאחר שאימא נפטרה, בשנת 2004, שגיתי ונפטרתי גם מכרך הביוגרפיה של קלרה מאלרו. ההקדשה הנלהבת שכתב כריסטיאן דה ברטילט לאמי לא דיברה אלי. וסילקתי את הספר עם שאר ספרים מיותרים מבית הוריי. אבל עם חלוף השנים התחלתי להתגעגע אל ההרפתקה הקיצית ההיא, של הקיץ המתוק של 1963, ואל חולצת הבטן המופשלת, ואל השובבות לוקחת הלב של היהודייה הפריסאית. בתה, קונסטאנס, כמדומני עדיין איתנו, אבל אין לנו שום קשר. וכל בוקר, כשאני יושב אל המחשב, אני עוצר בעצמי שלא לנסח מכתב נוסטלגי אל הסופר כריסטיאן דה ברטילט, או אל המו"ל שלו, הוצאת פרין הפריסאית, ובו לבקש עותק מהספר. כך וכך, אני בנה של הגברת לולה פורת, שנתקשרה מאוד אל מאדאם קלרה מאלרו, והיא אף מוזכרת בספרו של דה ברטילט, ותמונותיה עם משפחתה בקיבוץ, ועם הגברת מאלרו נדפסו בנספח של הספר. ובכן, בשל סיבות של נוסטלגיה, זיכרון וגעגועים, האם תואילו לשלוח אלי עותק? כתובתי היא...
כן, גם אני יכול להיאנח אנחת קשישים מגועגעת. הגדוּלָה והידוּענוּת נגעו גם בנו. בחדר הקטן של הוריי, בקיץ הרחוק ההוא, הושטה אליהם, ובעקיפין גם אלי, כף יד מטופחת, של יהודייה צרפתייה המסרבת להזדקן, שהייתה חלק מההיסטוריה של צרפת בימיה הקשים והגאים. אותה אישה נועזת ושובבה, פריט מוכר מהימים המפוארים של שלטון דה-גול. פוליטיקאים רבים בארץ, עיתונאים מלחכי פנכה וסתם אנשי ציבור, יצאו אז מגדרם לגעת בתהילה החולפת של הגנרל ארוך החוטם. אבל היא בחרה דווקא באמי, ובאבי, ובקיבוץ שלנו, ובכרם המטופח שלנו. ובצעיר המבולבל היושב מולה וחורת בזיכרונו את סיפור הביקור. והיא אפילו התפנתה להבחין במבט ההוא, ולנבא לאיש הצעיר, שיבוא יום והוא יכתוב את הדברים הללו לזיכרון.

תאריך:  22/09/2010   |   עודכן:  22/09/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חולצת הבטן המופשלת
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
מה כל זה לעומת זוג הציצים
אלישמע  |  22/09/10 12:08
2
רשימה מעניינת מאד
ברוכין  |  22/09/10 16:05
3
אלישע, אני אוהב את רשימותיך ל"ת
איתן ק..  |  23/09/10 03:46
4
אולי הגדולה האמיתית היא הפשטות
אורנה רב-הון  |  23/11/10 12:08
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
קובי לירז
הגיע הזמן שציונים מכל המחנות ישלבו ידיים ויפעלו לטובת המאחד ביניהם, במקום להניח למיעוט של אנטי-ציונים לפלג את הרוב הציוני, ו... קריאה להגברת העלייה!
אורי אורבך
הרב קוק הציוני, הרבי מסאטמר האנטי-ציוני, הרבי מלובביטש החב"דניק והחזון-אי"ש הליטאי - בסוכה אחת? כן!    אולי יום אחד נשכיל גם אנחנו להבין שבסוכת השלום יש מקום לכולם
איתמר לוין
התורה מתרחקת מקיצוניות לכל צד ולפיכך מאזנת את חובת השמחה בחג הסוכות עם חוסר הנוחות שגורמת הישיבה בסוכה
יעקב איציקוביץ
איך יכול הספר לצאת לאור כאשר אין בו הקדמה ופרק ראשון וכאשר אין בו את הפרק אחרון?    השם המוצע להקדמה ולפרק הראשון: האם הכול התחיל "בהלוואה עומדת" בבנק צפון אמריקה?    השם המוצע לפרק האחרון: "הנוסע המתמיד בארץ הקודש (הולילנד): כרטיס טיסה לבית המשפט ולבית הסוהר?"
יוני בן-מנחם
רגע האמת של יו"ר הרשות הפלשתינית מחמוד עבאס מתקרב והוא יצטרך להכריע בקרוב אם אכן הוא מוכן לעשות פשרה היסטורית ולהגיע להסכם שלום עם ישראל    הסימנים אינם מבשרים טובות    במקרה של כישלון השיחות בין הצדדים, ישראל צריכה לחדש לאלתר את המשא-ומתן בערוץ הסורי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il