X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ההסתדרות מאיימת בהשבתת המשק אך יודעת שלא תקבל את מלוא תביעתה לתוספות שכר האוצר מציע הסכם שההסתדרות לא יכולה לקבלו אין אפשרות להגיע להסכם ללא שביתות, סבל לציבור ונזק למשק? כנראה שלא
▪  ▪  ▪
שביתה בפתח? [צילום: פלאש 90]

היום (ה', 7.10.10) תכונס הוועדה ל"תיאום וביצוע" של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, על-מנת להכריז על סכסוך עבודה כללי במשק. בכך יינתן האות ל"ריטואל" המאפיין את אופן ניהול המו"מ מצד ההסתדרות עם האוצר בנושא הסכם שכר חדש, או יותר נכון - כמעט כל נושא.
ההקשר האקטואלי להכרזת סכסוך העבודה הפעם הוא המו"מ על הסכם שכר חדש בשירות הציבורי, המתנהל בימים אלה בין ההסתדרות לבין האוצר. המגעים הראשונים בין הצדדים "נתקעו". אבל אין בכך הפתעה, זה קורה כמעט כל פעם.
ההסתדרות, כך פורסם, דורשת כי העובדים במגזר הציבורי יקבלו תוספות שכר בשיעור מצטבר של 10.5% עבור השנים 2011-2009 (3.5% לכל שנה). לא נמסר, לפחות לא בדיווחי התקשורת, כיצד הגיעו נציגי ההסתדרות לאחוז ההעלאה שהם דורשים לאשר. בהסתדרות מנמקים את דרישתם לתוספת שכר משמעותית בכך שהמשק הישראלי עבר את המשבר הכלכלי העולמי ללא זעזועים מיוחדים. כאן המקום להבהיר: תוספות השכר הנדרשות הן בנוסף ל"זחילת השכר" האוטומטית, כגון העלאות בדרגה או תוספות שכר אחרות, כמו גמול השתלמות וכיו"ב.
האוצר, מצידו, כך פורסם, הגיב לדרישות ההסתדרות בהסכמה לאשר תוספת שכר של 0.5% לשנה עבור השנים בהן מדובר, ובסך-הכל כ-1.5%. לטענתו, הסיכונים בפניהם ניצב המשק בעקבות המשבר הכלכלי העולמי עדיין קיימים ומאיימים, ומימוש דרישות השכר של ההסתדרות כרוך בהוצאה של כ-24 מיליארד שקל והמשק אינו יכול לעמוד בכך.
הפער בין עמדות הצדדים גדול ועל פניו בלתי ניתן לגישור. לכן מודיעה ההסתדרות על ההכנות להכרזת שביתה כללית במשק על-מנת לכפות על האוצר להסכים לדרישות.

סצנריו החוזר על עצמו

אין כל חידוש במתואר. הסצנריו הזה חוזר על עצמו בכל משא-ומתן. אחוזי תוספות השכר הנדרשים על-ידי ההסתדרות, ואלה שהאוצר מוכן לשלם, אינם ריאליים. ההסתדרות יודעת שלא תקבל את מלוא דרישתה והאוצר בוודאי מבין שהצעותיו, בתגובה, אינן רציניות. מה חשב לעצמו מזכיר ההסתדרות? שאם יזרוק מספר כמו דרישה לתוספת שכר לכל העובדים בשיעור של 10.5%, תוך הנמקה כללית ש"מגיע לעובדים" מכיוון שהמשק הישראלי לא קרס בעקבות המשבר הכלכלי העולמי, אז ההצעה הנגדית שיקבל תהיה הסכמה להעלאה של 9%? מי שמעלה דרישות בלתי הגיוניות כעמדת פתיחה, מקבל בתגובה עמדות המבוססות על אותו "היגיון".
אותו "היגיון" (עקום למדי) מאפיין גם את תגובת האוצר. האם הממונה על השכר באוצר חושב באמת כי ההסתדרות יכולה לקבל את הצעתו להסכים לתוספת שכר של חצי אחוז לשנה? טוב שאינו דורש להוריד שכר.
מתחזק הרושם כי שני הצדדים אינם יכולים להתפשר ולהסכים בלי משבר יזום. האם הם נזקקים לשביתה כללית שתשבש את פעילות המשק? כנראה שכן, אחרת איך יוכלו להסביר את "ירידתם מהעץ", עליו טיפסו במסגרת עמדות הפתיחה? מזכ"ל ההסתדרות צריך להוכיח לוועדים כי נאבק בכל הכוח על-מנת לחלץ עוד אחוז של תוספת מהאוצר, ואילו הממונה על השכר צריך להראות כי עמד איתן והתפשר רק כדי למנוע נזקים בלתי הפיכים למשק.
אבל השביתה הכללית היא רק תפאורה (חשובה) לפריצת דרך במו"מ. כשהשבתת השירותים הכללית במשק, ריח האשפה ברחובות, שיתוק הייבוא והייצוא ברקע, אפשר לנהל דיונים מרתוניים לתוך הלילה, לקרוא לראש הממשלה להתערב והוא אשר יכריע במחלוקת: יקרא להסתדרות להפסיק את השביתה ולאוצר להוסיף עוד אחוזי תוספת שכר. כולם ישיגו את "עיקרי דרישותיהם", בהתחשב ב"אילוצים", ובא לציון גואל עד ההשבתה הבאה.
האם אין אפשרות לחסוך למשק ולציבור את הסבל ונזקי השביתה, ולהסכים על מה שיסוכם לאחר השביתות והדיונים המרתוניים? למרבה הצער, כנראה שאי-אפשר. אחרת, איך יופיעו בתקשורת, איך יצטלמו בטלוויזיה, איך "יקראו לצדדים לחזור לדיונים" ואיך יופיעו כ"מצילי המשק" וכ"מגיני העובדים" בלי טקס השביתה החוזר על עצמו בכל מו"מ?
הערה: גם בשנת 2007 דרשה ההסתדרות תוספת שכר של 10% בתחילת המו"מ, אולם בסוף התפשרה על 5%. ההסכם גובש אז לאחר יום אחד של שביתה כללית במשק שלא כללה את נתב"ג. זה קרה לאחר ששר האוצר דאז רוני בר-און ומזכ"ל ההסתדרות עופר עיני החליטו "לגמור" בהסכם פשרה את ה"קרקס". בכל זאת, בלי עצירת המשק למשך יום אחד זה לא התאפשר. אולי הפעם יקרה הדבר?

תאריך:  07/10/2010   |   עודכן:  07/10/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 רוני בר-און
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתן קלינסקי
אני מתנגד ליוזמה של הקמת עיר חדשה שמראש מיועדת אך ורק לאוכלוסיה ממגזר אחד, ושוללת כל אפשרות לרכישת דירה בעיר למי שאינו תחום ב-ד' אמות של המגזר לו מבקש שר הפנים לייעד את העיר
עמוס שריג
"בנפול אויבך אל תשמח, ובהיכשלו אל יגל לבך", אך כשמדובר במפלגת העבודה יש לעלוץ    איפה ואיפה בין עבריינים; ברק חופשי
עו"ד נבון קצב
לקראת יום הזיכרון שיחול מחר (כ"ט בתשרי תשע"א, 7.10.10) לגנדי ז"ל הי"ד, אשר נרצח בירושלים בידי מחבלים שפלים בני עוולה
שמעון שטיין
ערכי הדמוקרטיה אינם מתיישבים עם ערכי האיסלאם, לכן אסור למערב לוותר על ערכיו    הערות בשולי ההתפתחויות האחרונות
תרצה הכטר
הפרשנות התחדשה    באווירה טעונה עשוי כל שבריר של מידע חדש על האסון שפקד את החברה הישראלית ואת העם היהודי כולו לפני 37 שנה, להצית פולמוס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il