X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מספר ימים לאחר פרסום הפרוטוקולים מישיבת הממשלה במלחמת יום כיפור, הייתה התייחסות פוליטית הן בסוריה והן במצרים שהפרוטוקולים מאששים את טענת הערבים כי הם ניצחו במלחמה והפרסום מנתץ לדידם את האגדה שצה"ל הוא צבא בלתי מנוצח נחמן פביאן מראיין את שאול מנשה
▪  ▪  ▪
הפרוטוקולים של מלחמת יום הכיפורים בגנזך המדינה [צילום: פלאש 90]
"כאשר סאדאת ביקש הפסקת אש, הסורים כעסו והמשיכו להילחם ארבעה ימים נוספים בחזית הצפון בתמיכת שתי דיוויזיות של הצבא העירקי שחש לעזרת הצבא הסורי במנוסתו, או "התקדמות לאחור", כפי שהגדיר אותה הנשיא הסורי דאז חאפז אלאסד, בקבלו את תנאי הפסקת האש. עד יום מותו החזיק אסד בדעה כי הוא מעולם לא נסוג"

שאול מנשה הוא ותיק הפרשנים לענייני המזרח התיכון בקול ישראל בערבית. במשך עשרות שנים שידר בכינוי באשיר אמין, והיה עמוד התווך בניהול ההסברה המדינית של ישראל לעולם הערבי מעל גלי האתר אשר לוותה במלחמה פסיכולוגית. שאול מנשה נחשב מיומן ביותר בניתוח דרכי החשיבה של מנהיגי ערב ויחסם לישראל.
עם פרסום הפרוטוקולים של הדיונים הממשלתיים במלחמת יום כיפור, ביקשתי לברר בעזרתו את הדיהם של הפרוטוקולים כפי שהדבר השתקף במדינות ערב.
איך מתייחסות המנהיגות והתקשורת במדינות ערב לפרסום הפרוטוקולים בישראל?
"הפרסום לכשעצמו יצר אווירה של 'חגיגה גדולה' בכל כלי התקשורת במדינות ערב, ובעיקר בתחנות רדיו וטלוויזיה. הפרוטוקולים פורסמו ללא שינוי, ללא זיוף ובמקרים רבים ללא פרשנות, כי לדידם העובדות מדברות בעד עצמן, או כפי שנהוג לומר בתקשורת בארה"ב FACTS BUT NOT OPINIONS (עובדות ולא דעות).
עם זאת, מספר ימים לאחר פרסום הפרוטוקולים הייתה התייחסות פוליטית הן בסוריה והן במצרים. לדעתם, הפרוטוקולים מאששים את טענתם כי הערבים ניצחו במלחמה ופרסום הפרוטוקולים מנתץ לדידם את האגדה שצה"ל הוא צבא בלתי מנוצח".
האם מצאת ב"חגיגות הניצחון" גורם כלשהו שהשמיע קולות אחרים ומכיר בעובדה שמהלך המלחמה שינה כיוון אחרי היום החמישי ללחימה?
"במצרים יש המזכירים את חסנין הייכל, עורכו הוותיק של היומון אלאהרם ודוברו וידידו של הנשיא נאצר. בספרו "דפי הסתיו" על מלחמת יום כיפור, כותב הייכל כי בתחילת המלחמה היה פרץ של אופוריה, במהלך המלחמה הפכה האופוריה לתדהמה ובסיומה התדהמה הפכה ליאוש.
בחודש האחרון מתראיינת אלמנתו של הנשיא סאדאת, ג'יהאן, לעיתונות הערבית ומופיעה בסדרת ראיונות בתחנת אלג'זירה. בראיונות היא חשפה כי כאשר נודע לנשיא סאדאת על כיתור הארמיה השלישית על-ידי צה"ל, מיהר הנשיא המצרי לטלפן למזכיר המדינה האמריקני דאז הנרי קיסינג'ר וביקש ממנו להעביר מסר לישראל שהוא מוכן "להרוס את הכל", דהיינו, להשמיד את כוחות השריון של ישראל המצויים בגדה המערבית של תעלת סואץ, אם חיילי הארמיה השלישית ייפגעו.
ג'יהאן סאדאת מספרת כי הנרי קיסינג'ר הרגיע אותו ואף ביקש מהנשיא המצרי לסמוך על מאמצי התיווך של ארה"ב, ובעיקר על השתכנעותה של ישראל שלא להשמיד את הארמיה השלישית כדי להותיר פתח לפיוס.
כאשר הנשיא סאדאת הגיע לישראל, אריאל שרון היה בין מקבלי פניו, וסאדאת הזכיר לו את המאמצים של מצרים ללכוד אותו ואת מפקדיו בגדה המערבית של תעלת סואץ, ושניהם הסכימו שטוב להיפגש בנסיבות שמחות יותר.
ג'יהאן סאדאת מזכירה בראיונות מפגשים של קצינים בכירים מצריים שהיו נבוכים אחרי כיתורה של הארמיה השלישית, כאשר היו ביניהם כאלה שאמרו לסאדאת: 'אנו הולכים לאבד את מצרים'.
ג'יהאן סאדאת מתארת בראיונות את המתקפה המילולית של נשיא לוב מועמר קדאפי נגד סאדאת. לדעתו של השליט הלובי, מי שחפץ ברצינות להשמיד את ישראל, צריך לפגוע בליבה של העיר תל אביב בהתקפה מכיוון הים ולא מהשוליים של מדבר סיני. קדאפי התעלם ממגבלות הכוח של הצבא המצרי".
ומצד הסורים?
"שיתוף הפעולה ההתחלתי בין מצרים ובין סוריה הסתיים תוך כדי המלחמה בשל חילוקי דעות מהותיים ביניהן".
מהו מקור חילוקי הדעות?
"המצרים והסורים הצטיידו במערכים דומים של טילים נייחים נגד טנקים ורכשו טילי קרקע-אוויר מבריה"מ. גנרלים סובייטים ותיקים שרכשו את השכלתם הצבאית באקדמיות בבריה"מ והתכוננו בצעירותם למלחמות של שנות ה-60', זיהו את החולשה הישראלית בעיצוב המערכה על-ידי בניית מוצבים להגנה סטטית קשיחה על קו המים של תעלת סואץ ודרבנו את הצטיידותם של צבאות מצרים וסוריה בטילי קרקע-אוויר כנגד מתקפת מטוסים אפשרית של ישראל בנוסח פעולת ישראל ב-1967 במלחמת ששת הימים. השוני בא לידי ביטוי מיד עם פתיחת המלחמה.
המשטר הסורי התכוון לשחרר את כל שטחי רמת הגולן, ואילו המצרים התכוונו ליצור מומנטום מדיני ולמקד את תשומת הלב של ארה"ב כדי לגרום לתחילתו של משא-ומתן מדיני להחזרת סיני לידיים מצריות בסיועה ובלחצה של ארה"ב על ממשלת ישראל. סאדאת התקרב בחשאי לארה"ב ונפל לזרועותיו הפתוחות של מזכיר המדינה הנרי קיסינג'ר שאימץ אותו וסייע לו.
סאדאת, ביודעו את מגבלות כוחו ובהיותו ללא טילים ניידים מסוג סאם, תכנן את המלחמה כפעולה מצומצמת שעיקרה חציית תעלת סואץ והתקדמות עד לתעוזים, דהיינו כ-15 קילומטר מן התעלה בתוך סיני.
כאשר סאדאת ביקש הפסקת אש, הסורים כעסו והמשיכו להילחם ארבעה ימים נוספים בחזית הצפון בתמיכת שתי דיוויזיות של הצבא העירקי שחש לעזרת הצבא הסורי במנוסתו, או "התקדמותו לאחור", כפי שהגדיר אותה הנשיא הסורי דאז חאפז אלאסד, בקבלו את תנאי הפסקת האש. עד יום מותו החזיק אסד בדעה כי הוא מעולם לא נסוג".
איך משפיע פרסום הפרוטוקולים על תדמיתה של ישראל במדינות ערב?
"תדמית ישראל לא נפגעה. לפרסום הפרוטוקולים במדינות ערב יש לכל היותר אפקט פסיכולוגי ובעיקר מרפא את גאוותם הפצועה של קצינים וחיילים שנטלו חלק במלחמה".
והמנהיגים?
"המנהיגים מודעים לקיומו של מאזן הכוחות ולעובדה שאין כיום אף מדינה ערבית או קבוצה של מדינות ערביות הרואות באופציה של מלחמה כוללת דרך לפתרון הסכסוך".

פורסם במקור: מגזין "מראה"
נחמן פביאן הוא עיתונאי ופרשן המתמחה בנושאי מדיניות חוץ של ארצות אמריקה הלטינית, ספרד ופורטוגל.
תאריך:  15/10/2010   |   עודכן:  15/10/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם הפרסום "טוב" לישראל?
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
לפני מלחמת יוה"כ ישבנו בסיני
לאחריה מחוץ לסיני  |  16/10/10 03:32
 
- יש תשובות - אתה טיפש! כנס!
מיצי  |  16/10/10 15:14
 
- " מצריים לא תחשוב על מלחמה"
זאת שוב קונספציה  |  16/10/10 16:07
 
- אין דומה שור לחמור. כנס!
מיצי  |  16/10/10 23:47
2
ניסתר מבנתי לצורך מה הפטפטת! ל"ת
סיישל  |  16/10/10 19:05
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ציפי לידר
בשולי הכותרות: מיהו מר חשוון?    מגבי ועד ביבי: מסתימת פיות ועד קריאת השפתיים ההיסטורית    דת ועדתיות- מה חדש בסקרים?    ומי מפחד ממשטרת המתנחלים?    וגם: מיהו חזירופוב?    למי תודה לרכבת הקלה?    חמש שקל? תשכחו מזה
צ'לו רוזנברג
מתברר שנשיא אירן הוא אשף התעמולה, מניפולאטור ממדרגה ראשונה ובמאי שהוליווד לא הייתה מתביישת בו
אברהם אלטלף
נישואין וחתונה הם בדרך כלל התחלה חדשה    לבניית תא משפחתי חדש יש גם היבטים כלכליים משמעותיים, המקבלים ביטוי בהשקעה משותפת של המשאבים האישיים שלהם ובצבירת רכוש משותף
אברהם הללי
פרשת לך לך מהווה הצעד הראשון לקיומנו כעם ישראל, בציווי פשוט שציוה אלהים על אברהם אבינו, כל-כך פשוט, אבל כל-כך חשוב, לכן חשוב גם להבין את בסיסה של הפרשה
סיגל שפיץ טולדנו, נפתלי זיגרט
מה הארגון שלנו צריך, אם חס וחלילה יתרחש "אסון" או מצב חירום כלשהו במשרדי החברה, ועלינו לקבל החלטות על סדרי עדיפויות ומשאבים?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il