X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בימים אלה, של עלייה בגילויי האלימות החברתית על השלכותיה הקשות, חובה עלינו לבדוק ביסודיות כל גורם ניבוי לתופעה, גם אם הוא נחשב שולי בקשת הרחבה של גורמים שנמצאו כמעודדים אותה, ולהתמודד עמה, הן ברמה האישית והן ברמה הקבוצתית
▪  ▪  ▪
הלפרין: "אדם עייף שש אלי קרב" [יח"צ]

כבר ב-100 הראשונה לפני הספירה, כתב הפילוסוף והמחזאי הרומי סנקה (Seneca) בספרו "על הכעס", כי לאדם עייף יש נטייה לכעוס בקלות, ובלשונו, "אדם עייף שש אלי קרב". ואכן, נמצא כי מחסור בשעות שינה הוא אחד הגורמים המנבאים את תופעת האלימות. קביעה זו מתבססת על מחקרים מודרניים העוסקים בשנת האדם, ומצביעים הן על השפעותיה החיוביות של השינה, והן על המחיר הכבד שגובה חסרונה. הבשורה הטובה היא שגורם זה, להבדיל מגורמים אחרים לתופעה, ניתן ברוב המקרים לתיקון על-ידי הקניית ידע בתחום הרלוונטי, חידוד המודעות האישית, אימון ותרגול.
אם הקפדה על כמות השינה ועל איכותה תורמת לתפקוד טוב יותר של מערכות הגוף השונות, מחסור בשעות שינה גורם למכלול של פגיעות בתפקודן של מערכות אלה, בהן ישנוניות ועייפות במשך היום, קשיי ריכוז, שכחה, חוסר זהירות (התורם לעלייה בסיכון לתאונות), בעיות גדילה, מוטיבציה נמוכה ומצבי רוח משתנים.
בתוך מכלול זה, החמורה מכל היא הפגיעה במערכת הרגשית. היעדר שינה מוצא את ביטויו בסף תסכול נמוך, בעיות משמעת והתנהגות ובגילויי תוקפנות. הדבר נכון אף יותר לגבי קבוצות או יחידים הנוטים להגיב במהירות במצבי תסכול, בניגוד לאלה שהם בעלי יכולת התאפקות, ויסות דחפים ודחיית סיפוקים.
עד היום, הושם הדגש בספרות ובמחקר על תופעות הלוואי של המחסור בשעות שינה בשני תחומים: הבריאותי והקוגניטיבי. תשומת לב מועטה הוקדשה להשפעותיו על התחום הרגשי ועל התחום ההתנהגותי, בעיקר אצל ילדים ובני נוער. היבט זה אני רוצה להדגיש כאן.
סיפור לדוגמה:
נער בן 16 הגיע טרוט עיניים לקבוצת דיון, והתיישב על אחד הכיסאות במעגל. אחריו נכנס לחדר נער נוסף, שעקב הצפיפות במקום, ושלא באשמתו התחכך בכתפו. תגובתו האינסנקטיבית של הראשון הייתה להנחית חבטה על המתחכך. בשיחת בירור שנערכה עימו אמר הראשון: "תעזבו אותי, אני מת מעייפות". בהמשך, ייחס הוא עצמו את תגובתו המוגזמת לעייפות שהיה שרוי בה.
בישראל - ישנים פחות
במהלך עבודתי עם קבוצות מתבגרים (גילאי 18-12), במערכת החינוך הפורמלית והלא פורמלית, נתקלתי בלא מעט ביטויי עייפות שמקורה היה מחסור בשעות שינה. ואכן מחקר שנערך לפני שנים אחדות בקרב תלמידי בתי ספר תיכוניים בדרום הארץ, מצא כי בהשוואה לבני נוער בארצות מערביות, בני הנוער הישראלים ערים עד שעות הלילה המאוחרות, ועל כן הם ישנים פחות שעות מהנדרש כדי להספיק ולהגיע לבית הספר. במחקר אחר, שנעשה לאחרונה באזור הצפון בקרב ילדים בני 14, נמצא ממצא דומה, והוא יוחס להרגלי צפייה בטלוויזיה ומעורבות במשחקי מחשב.
בדיקה שערכתי, במטרה לגלות את הסיבות לשינה מאוחרת בקרב קהל המתבגרים, העלתה אצל רוב הנבדקים תמיהה על עצם השאלה. הם לא היו מודעים לכך ששינה היא משאב חיים יקר, כפי שלא היו ערים לנזקים האפשריים של היעדרה. לזכותם ייאמר, כי לא קיים בארץ מודל של הדרכה הורית / חינוכית / חברתית לנושא זה. החברה הישראלית כולה היא חברה המנהלת חיים פעילים בשעות הערב והלילה המאוחרות. מסיבה זו, לא נדיר למצוא משפחות עם ילדים צעירים או עם מתבגרים, המבלים בקניונים, מסעדות ומועדונים עד שעות אלו.
התשובות שהתקבלו, מציירות תמונה של אווירה חברתית ומשפחתית המקבלת ערות עד שעה מאוחרת בכלל, ובקרב מתבגרים בפרט. ההסבר לכך טמון באורח חיים הכולל יציאה לבילוי בשעות הלילה, ארוחות ערב בשעות מאוחרות, צפייה בטלוויזיה, השתתפות במשחקי מחשב וגלישה באינטרנט, היעדר תכנון לביצוע מטלות בית הספר בזמן ודחיית ביצוען לשעות הלילה, וכן עישון וצריכת אלכוהול.
גורמים אחרים שעלו בבדיקה היו מתחים במערכת היחסים עם ההורים, ומריבות בשעות הערב בפרט, וקשיים הנובעים מן השינויים הפיזיולוגיים המאפיינים את גיל ההתבגרות. קבוצה קטנה יחסית דיווחה, כי המחסור בשעות שינה קשור לעבודתה (מלצרות בעיקר). עבודה מסוג זה, אם עקב אילוץ כלכלי משפחתי או מתוך בחירה אישית, נמשכת עד שעה מאוחרת בלילה, ומתבטאת כמובן בעייפות ביום שלמחרת.
בימים אלה, של עלייה בגילויי האלימות החברתית על השלכותיה הקשות, חובה עלינו לבדוק ביסודיות כל גורם ניבוי לתופעה, גם אם הוא נחשב שולי בקשת הרחבה של גורמים שנמצאו כמעודדים אותה, ולהתמודד עמה, הן ברמה האישית והן ברמה הקבוצתית. מאחר שהוכח הקשר בין מחסור בשעות שינה לשימוש באלימות, יש להתייחס לתופעה כאל בעיה לאומית. הדבר מחייב יציאה למסע הסברה נרחב במסגרות השונות, במטרה לשלב את הנושא בשיח הציבורי, וללמד את קהלי היעד כיצד לזהות את הבעיה ולטפל בה.

טיפול יעיל בבעיה זו צריך לכלול שלושה מרכיבים:

א. הפצת הידע המחקרי העדכני והזמין, המצוי כיום ברשות המומחים בתחום זה, לכל קהלי היעד, צעירים ומבוגרים כאחד. מטרת הליך זה היא ליצור אצל הפרט מודעות למחיר הכבד של קיצור שעות השינה, בטווח הקצר ובטווח הארוך, בתחומים השונים: הבריאותי, הקוגניטיבי, הרגשי וההתנהגותי. בדרך זו, הוא יוכל ללמוד מהם הגורמים להתנהגותו התוקפנית, ולחזק את שליטתו העצמית במצבי חיים מעוררי תסכול. במקביל, יש לקעקע מיתוסים שכיחים, ובראשם הטענה שלפיה סך שעות השינה, גם אם היו בתפזורת במהלך היממה, הוא החשוב, ולא זמני השינה. לפי טענה זו, אפשר לפצות על מחסור בשינה בעזרת השלמת שעות בזמן כלשהו. ולא היא. שינה המתחילה בשעות הלילה המאוחרות פוגמת בתפקוד ביום שלמחרת, גם כאשר היא כוללת את מספר השעות המומלץ (בין שבע לשמונה שעות למבוגר, ובין שמונה לתשע שעות למתבגר).
ב. הקניית שיטות יעילות וכלים פרקטיים לשינה מיטיבה. לצורך זה עומדת לרשותנו שורה של מחקרים המציגים הצעות לשינוי באורח החיים, שמטרתו לקדם את איכות השינה. אלה כוללים נתונים על מספר שעות השינה המומלצות על-פי חתכי גיל, שיטות להבטחת תנאי שינה מיטיבים ודרכים לאיתור התנהגויות המחבלות בה.
ג. פיתוח מודעותו של הפרט לקשר הקיים בין מחסור בשינה לבין התנהגותו במהלך היום שלמחרת. כלומר, יש לחנכו "להיות נכון" לאפשרות שכתוצאה ממחסור בשינה, תגובותיו יהיו קיצוניות יותר מאלה המאפיינות אותו בדרך כלל. זאת כדי שיוכל "לעמוד על המשמר" ולהגיב באופן מתאים למצבים מעוררי תסכול. כאמור, זיהוי מוקדם של התנהגות תוקפנית יכולה לצמצם את ממדיה.

תקציר תוכנית שפותחה למאבק באלימות
מחברת המאמר הינה מנהלת תוכנית אמ"ת למאבק באלימות
תאריך:  19/10/2010   |   עודכן:  26/10/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הקשר בין רמת האלימות להרגלי שינה
תגובות  [ 12 ] מוצגות  [ 12 ]  כתוב תגובה 
1
מחקר מרתק !
יונתן, רמת השרון  |  19/10/10 17:01
2
תחילת שעת הלימודים
מיכלי 333  |  19/10/10 17:11
3
המלצה חשובה
אמיר אמיר  |  19/10/10 17:35
4
הפרעות שינה-טיפ חשוב!
אלכס691  |  19/10/10 19:45
5
שעות אפס במערכת החינוך
בת שלום  |  19/10/10 21:26
6
מאמר מעולה
רונית פנג שוואי  |  20/10/10 11:13
7
שינה ואלימות
פנחס  |  21/10/10 08:07
8
עד כמה שזה נכון !
שי 222  |  21/10/10 11:19
9
המלצה לפוליטיקאים
בראלי  |  21/10/10 13:46
10
הקושי בהשכמת ילדים
אמא לילדים במערכת  |  26/10/10 09:15
11
מערכת החינוך, בבקשה להתעורר!
עמירם, תל אביב  |  28/10/10 14:18
12
אלימות
משה דה גרציה  |  10/11/11 07:52
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר משה שלו
בבת עינכם עולה לכיתה א' - ומה עם העיניים? חולשה בראייה שלא תאובחן ותטופל בהתאם, תפריע לילד למלא את המטלות הנדרשות ממנו במסגרת הלימודים ועלולות להוביל לתיוג הילד כ"טיפש" או "מופרע"
מיכאל זץ
אליהו ישי בחר לחזק דווקא את גבי מימון ולא בכדי - בשס כנראה השכילו להבין, אחרי כל השנים האלו, שאין כבר טעם ממשי להילחם בעשבים השוטים במפלגה, אותם עשבים שוטים הם פשוט הרוב
נרי אבנרי
עוול שנעשה מזמן ולא תוקן, לעולם יהיה אקטואלי, עד שיתוקן! הרשעתה התמוהה של מרגלית הר-שפי היא עוול. אילו הייתי קרוב למשפחת רבין, הייתי מייעץ להם: צאו בקריאה פומבית לזיכויה של מרגלית הר-שפי. לא רק משום שהרשעתה תמוהה, אלא בעיקר משום שהקריאה הזאת תיטיב עם זכרו של רבין לדורות הבאים...
ניסן יואלי
מושג ההתפתחות מושרש עמוק במחשבה היהודית. דרווין ניסה להסביר כיצד היא פועלת    למרבה האירוניה, התיאוריה לא הוכחה מעולם ונשארה עד היום בגדר סברה בלבד, תיאוריה ותו לא
איתמר לוין
איזו מורשת הותיר אחריו יצחק רבין? בעיקר הסכם אומלל עם הפלשתינים וזלזול מתמשך בדמוקרטיה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il