X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
האם המדינה הולכת מראש על כתבי אישום מופרזים ומנופחים כדי לזכות בכותרות?. ג'קי מצא [צילום: פלאש 90]
כמו סוחרים בבזאר טורקי
עסקת הטיעון עם ג'קי מצא היא עוד מקרה בו המדינה יוצאת למשפט בקול תרועה רמה ומסיימת אותו בקול ענות חלושה במקרים רבים מוגשים כתבי אישום מופרזים, רק כדי שיהיה במה לסחור במו"מ על עסקת טיעון זו התנהגות פסולה, הפותחת אפשרות לעריצות שלטונית, ויש להעבירה מן העולם
איתמר לוין
ג'קי מצא הודה בהפרת אמונים ובסיוע לשוחד

   איתמר לוין
ג'קי מצא הורשע בסיוע לשוחד

באיחור קל של ארבע שנים
איתמר לוין
עיסקת הטיעון המסתמנת עם ג'קי מצא מוכיחה את מה שטענו רבים מיד כאשר החלה החקירה נגדו: שהוא אשם לכל היותר בעבירות מינוריות. האם מישהו ברשויות החקירה יתן את הדין על העוול שנגרם למצא?
לרשימה המלאה

   איתמר לוין
עסקת טיעון עם ג'קי מצא

עסקת הטיעון עם ג'קי מצא, שכנראה מבשרת על עסקות דומות עם נאשמים אחרים בפרשת רשות המיסים, רחוקה מאוד מכתב האישום המקורי. נעלם ממנה הסעיף החמור ביותר, זה שלטענת המשטרה והפרקליטות הפך אותה לאחת מפרשיות השחיתות החמורות בתולדות המדינה: קבלת שוחד. מסעיף זה נותר צל חיוור בדמות סיוע למתן שוחד, שגם הוא נראה שולי.
אין זו הפעם הראשונה בה המדינה יוצאת למשפט בקול תרועה רמה ומסיימת אותו בקול ענות חלושה. אין זו הפעם הראשונה בה עסקת טיעון - עליה חתומה התביעה - שונה מתכלית מכתב האישום עליו חתומה אותה תביעה עצמה. למעשה, זהו כמעט עניין של יום-יום. ואז נשאלת השאלה: למה זה קורה?
אפשרות אחת היא, שהתביעה ברוב הגינותה מגלה במהלך המשפט, כי אין לה די ראיות להוכחת האשמותיה. זה אולי מלמד על הגינות, אבל רחוק מללמד על מקצועיות ורצינות. האם המדינה מגישה כתבי אישום בלי לבדוק אותם לעומק? בלי להעריך מראש מה סיכוייה? בלי לבחון היטב את הראיות? בלי לעמת אותן מול גירסת הנאשם? בקיצור: האפשרות הזאת ממש לא מנחמת.
אפשרות שנייה היא, שהמדינה הולכת מראש על כתבי אישום מופרזים ומנופחים, אם כדי לזכות בכותרות ואם כדי שיהיה לה מה להוריד בשלב ההתמקחות שלפני עסקת הטיעון. ככל הנראה, זה מה שקורה ברוב המקרים אם לא בכולם, וכאן צצה ההתנהלות המאוד-בעייתית ואף המעוררת חלחלה מצד התביעה.

פיקוח, חקיקה, פסיקה ושינוי תפישתי

במצב הנוכחי, המדינה יכולה לעשות ככל העולה על רוחה בהגשת כתבי אישום. זהו מצב פסול שיש להעבירו מן העולם, ואפשר לעשות זאת בכמה דרכים.
ראשית, שוב עולה החשיבות של הקמת גוף חיצוני לפרקליטות שיוכל לבקר את עבודתה. בתי המשפט עושים זאת רק בצורה נקודתית ולעיתים לאחר שנים רבות, ולכן אין בפסיקתם כדי לעקור מן השורש את כתבי האישום המופרזים. גוף חיצוני, לעומת זאת, יוכל לבחון לעומק הן את המדיניות הכללית והן את יישומה הפרטני, לקבוע כללים ולטפל במי שיחרוג מהם.
שנית, לצד ההסתייגות שבפיסקה הקודמת, גם לבתי המשפט יש תפקיד חשוב. הם יכולים וצריכים להשתמש יותר בעילה הנדירה של "אין לענות להאשמה" כאשר הם מגיעים למסקנה, כי אישום מסוים הוא מופרז ובעל סיכויי הרשעה נמוכים מהנדרש בדין הפלילי. הם יכולים להשתמש יותר בזיכוי מחמת הגנה מן הצדק. הם יכולים לייעץ לתביעה לתקן כתב אישום; רק תובע עקשן במיוחד לא יקבל עצה שכזאת.
שלישית, במישור החקיקה. החוק מאפשר כיום להעניק פיצוי למי שנפגע ממעצר שווא. המקרים אומנם נדירים וקיצוניים, אך התקדים קיים. רצוי להרחיב את האפשרות הזאת ולהחיל אותה גם למקרים של זיכוי ברור וחד-משמעי מאשמה שכלל לא הייתה צריכה להיות מועלית. חזקה על בית המשפט, שיידע מתי לקבוע פיצוי שכזה, וחזקה עליו שבמקרים המתאימים ייתן ביטוי למופרכות ההאשמה בגובה הפיצויים שייפסקו.
השינוי החשוב ביותר צריך לבוא מתוך הפרקליטות עצמה, מהיועץ המשפטי לממשלה ומפרקליט המדינה. עליהם לזכור, כי אם אינם רק ראשי התביעה, אלא גם שליחי הציבור כולו וחבים חובת אמונים לכל אזרחי המדינה. בתור שכאלו, חובתם לנהוג בצורה שוויונית ותקינה גם במי שנחשדים בפשעים החמורים ביותר. לא כאחרוני התגרנים בשוק, אלא כמי שמייצגים את מערכת החוק והצדק. או בשתי מילים: בתקיפות ובהגינות.

תום לב כאשר מדובר בפושעים

למדינה אסור להתנהג כמו סוחר בבזאר טורקי. המדינה חייבת לבוא בתום לב מוחלט ובידיים צחות כשלג, במיוחד כאשר מדובר בהליך פלילי. על המדינה, בתור שכזאת, מוטלת חובה כפולה ומכופלת לנהוג באופן סביר. פסקי דין לאין-ספור כבר קבעו זאת, ומסיבה ברורה: הכוח מצוי בידי המדינה, היא הרבה יותר חזקה מאשר אזרחיה ולכן היא חייבת להיזהר בכל מעשיה.
על אחת כמה וכמה כאשר בפלילים עסקינן. כתב אישום יכול להרוס חייו של אדם, לחסל אותו מבחינה כלכלית, להוריד לטמיון את שמו הטוב ואת כל עמלו, לפורר את משפחתו, להרחיקו מעל ידידיו וקרוביו. שלא לדבר על עצם הסבל העובר על כל נאשם. כאשר תובע חותם על כתב אישום, ואין נפקא מינה האם מדובר בעבירת תנועה או ברצח, הוא חייב לראות לנגד עיניו לא רק את הקורבן וטובת הציבור - שהם ודאי שיקולים חשובים ביותר - אלא גם את הנאשם, לו עומדת חזקת החפות. וליתר דיוק: לראות את הנאשם כאדם ולא כעוד מספר תיק ונתון סטטיסטי.
ייאמר מיד: אין הכוונה שעל התביעה להירתע ממילוי תפקידה. במדינה בה שלטון החוק הפך במקרים רבים להיות בגדר המלצה בלבד, בה הפשע משתולל ברחובות, בה השחיתות פושה בכל דרגי הממשל - במדינה כזאת חייבים פרקליטות חזקה, תקיפה, בלתי מתפשרת. כל זה אינו סותר את חובתה של הפרקליטות לנהוג בתום לב אפילו כלפי הנאשמים שאותם היא מבקשת לכלוא.
הגשת כתב אישום הכולל האשמות מנופחות, מתוך מחשבה טקטית על עסקת הטיעון או על ההרשעה שניתן יהיה להשיג, רחוקה מלענות על הגדרת תום הלב ופותחת פתח לעריצות שלטונית. כתב האישום חייב להיות בדיוק מה שניתן להוכיח לפי מיטב שיקול הדעת המקצועי של התביעה - לא פחות, אבל גם לא יותר.
הבעיה היא, כאמור, שזה לא המצב. בולט במיוחד השימוש שעושה המדינה בחוק לאיסור הלבנות הון, אשר נועד במקורו להילחם בפשיעה החמורה. בפועל, תמצאו אותו כמעט בכל כתב אישום בו מעורב כסף - אם כדי לתפוס כותרות ואם בתור "עז" שניתן יהיה להוציא מאוחר יותר. זו כאמור רק דוגמה בולטת אחת, אבל יש עוד רבות.
אין לקבל את הטענה, לפיה ה"עיזים" הללו חיוניות לשם הגעה לעסקת טיעון. מה יקרה אם לא תהיה עסקה? האם יש להעביר את הנאשם בשבעה מדורי גיהנום בהאשמות חסרות-שחר (ונא לזכור שמדובר תמיד בהאשמות החמורות יותר)? האם יש ליטול את הסיכון שבית המשפט יטעה והוא יורשע על לא עוול בכפו? חשיבותן של עסקות הטיעון, גדולה ככל שתהיה לנוכח העומס בבתי המשפט, אינה מצדיקה את תוצאות הלוואי החמורות הללו.

תאריך:  10/01/2011   |   עודכן:  10/01/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כמו סוחרים בבזאר טורקי
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
יופי של כתבה ! הכל נכון! ל"ת
סוף סוף דיברי אמת  |  10/01/11 11:46
2
ג'קי מצא לדעתי חף מכל פשע
מתפרת בייניש בע"ם  |  10/01/11 12:08
 
- דעתך לא רלוונטית!מצא הודה!
בעיסקת טעון  |  10/01/11 13:44
3
יהודה אבידן כשר הכל כשר-
המאעכר מאשדוד  |  10/01/11 13:29
4
עצירת קדום לפרקליט שנכשל
תרכז את החשיבה  |  10/01/11 14:02
5
כשאלוהים רוצה יורה גם מטאטא
פלקונה  |  11/12/11 19:55
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד יעל גיל
בעת גירושין נשאלת לא אחת השאלה כיצד לחלק את רכוש בני הזוג שנצבר במשך שנות הנישואין?, האם החלוקה תהיה בדיוק חצי בחצי, או ליזום חלוקת משאבים אשר מושתתת על ערכים של שוויון, של צדק ושל מוסר?
ציפורה בראבי
כדי להכיר באמת את מערכת החינוך, וכך גם לשפר, על שר החינוך להגיע אחת לשבוע לבית ספר כלשהו, על-פי סדר מסוים ומאורגן, כביקור לימודי. ללא פמליה האופפת ועוטפת ומונעת תחושה אמיתית של הקורה והנקרא בבתי הספר
ראובן לייב
מעצב הפאות הייחודי, אלי כהן, מרמת-גן, קנה את עולמו על הסיוע האנושי שהוא דואג לתת לנשים רבות שהגורל המר להן    במספרות שבבעלותו הן זוכות אצלו לטיפול בחינם, ובאחת מהן הוא אפילו מעסיק, במשכורת חודשית, צעירה הסובלת מתסמונת-דאון
עו"ד אברהם פכטר
החוק שעבר בכנסת, המאפשר לחקור את הארגונים שמסיתים נגד המדינה עורר את השמאל הרדום להתפרצויות זעם    אמרתי זאת בעבר - כשקיום המדינה ובטחונה בסכנה, לא מפריע לי להיות מתויג לצד הלאומי הציוני
יוני בן-מנחם
על-פי אתר "ויקיליקס" ראש הממשלה נתניהו סבור כי מחמוד עבאס הוא המנהיג הפלשתיני המסוכן ביותר לישראל, ואילו ברחוב הפלשתיני מתגעגעים לערפאת ואומרים כי מחמוד עבאס הוא מנהיג חלש    בינתיים, הקיפאון המדיני נמשך    המתווך האמריקני צריך ליזום מפגשים בין שני המנהיגים ולא להסתפק בפגישות עם נציגים זוטרים של הצדדים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il