X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הצעה לחזון ריפוי למזרח התיכון מאמר תגובה לאירועים האחרונים במזה"ת
▪  ▪  ▪
מזרח תיכון חדש

העולם הערבי עובר תהפוכות גדולות בתקופה זו. פתאום, כמו משום מקום, בוקעת זעקת ההמונים שרוצים לחיות אחרת.
לעניות דעתי נראה שהבעיה טמונה בעובדה שלמזרח התיכון אין חזון ואין אופק מלהיב ללכת לקראתו. לא למדינות הערביות ולא לנו בישראל. התחושה היא שאמנם הקמנו מדינה - אבל מה הלאה?
צריכים לחלום מחדש
אם אני חולם על עתיד אחר, אני לא חולם אותו רק לישראל - אלא לאזור כולו. החלום הישן שהזין את דמיונו של הרצל, חלום מדינת הלאום, גמר את תפקידו, וכרגע הוא נמצא בתהליכי גסיסה. החזון החדש צריך להיות חזון המקיף את כל תושבי האזור.
הארץ שהובטחה בסיפורי המקרא לאברהם ולצאצאיו, העבריים והערביים כאחד, משתרעת מעירק ועד לבנון ועד ישראל של היום. בכל האזור הזה גרים העמים הרואים עצמם כצאצאי האב המשותף "אברהם", אבל הם חיים בשנאה ובעיקר בפחד זה מפני זה.
חזון חדש למזרח התיכון יכלול את היכולת של קבוצות אתניות שונות לחיות בשלום תחת אותה מסגרת מדינית כוללת, ללא מדינות לאום. מסגרת מדינית שנועדה לשרת את מכלול אזרחיה, ולאפשר להם לשמור יחד על המרחב בו הם חיים.
האם נרשה לעצמנו כיום לחלום על איחוד מזרח תיכוני, ללא גבולות של מדינות לאום, בדומה למודל של האיחוד האירופי? כמובן שחלום שכזה מפחיד ומאיים על רבים מאתנו. אך עלינו להבין שאנחנו קולקטיב שנמצא בחרדה פוסט-טראומטית, ומתוך המשקפיים של הפצעים הללו אנחנו מגיבים למציאות.
כדי שמודל שכזה יוכל להתקיים, ישראל צריכה לעבור תהליכי ריפוי קולקטיביים של מצבה הנפשי הפוסט טראומטי. וראשית הטיפול כרוך בהכרה של המטופל במצבו. עלינו להכיר בעובדה שאולי איננו רואים את המציאות כהוויתה, אלא צובעים אותה בצבעים שנועדו באופן בלתי מודע לשחזר את הטראומה הקולקטיבית שלנו, של אפליה ונסיונות השמדה.
כדאי לנו לרפא את הפרנויה הקולקטיבית שלנו, כי היא גובה מאתנו מחיר מרקיע שחקים, שרק כשנתעורר ממנה נוכל בכלל לשער את גודלו.
אינני מומחה לריפוי של טראומות, אך ישנם אנשים ומוסדות בעולם שמטפלים בטראומות, כולל בטראומות קולקטיביות של קבוצות, שבטים ולאומים. במקביל, כמובן, צריכות החברות הערביות לעבור שינויים תרבותיים גדולים, ומהפכה תרבותית עמוקה, הכוללת בעיקר פיתוח מודעות לקיומו הריבוני של האינדיבידואל. הכרה זו תתבטא בהענקת זכויות וחרויות לפרט, לאזרח, הענקת זכויות למיעוטים, זכויות לנשים וזכויות להומוסקסואלים.
מהפיכה זו הינה תודעתית בעיקרה. המערב עובר אותה כבר מאות בשנים. זו מהפיכה מתפיסה לאומית קולקטיבית להכרה עמוקה במקומו של האינדיבידואל, ובזכותו לבחור את גורלו, את אמונתו ואת סגנון חייו. חייב להיות היפוך גמור של התבנית הפטריארכלית המאצ'ואיסטית השלטת כיום בעולם הערבי, המטיבה רק עם האליטה הגברית השלטת.
מהפיכה זו מתחילה לרחוש עכשיו מול עינינו המשתאות. לפני זמן לא רב המחשבה שמשהו כזה יכול בכלל להתרחש במדינות הערביות נראתה כחלום רחוק, אבל כיום, עם המהפיכות במצרים והתחלת התסיסה בסוריה - הסיכוי שתהליכים מפתיעים יתרחשו בעולם הערבי מהר יותר ממה שאנחנו חושבים, הינו גבוה מהרגיל.
גם בישראל האליטה השלטת לא תוכל להחזיק מעמד לעד. פה אנחנו נדרשים לאומץ מחשבתי שונה מזה שמוציא את המצרים לרחובות. אנחנו נדרשים לאתגר את עצמנו להבראת המיתוס הלאומי, שנדמה לנו שתורם לנו רבות: מיתוס הפחד מפני האחר, שגורם לנו להתבצר מאחורי חומות המגננה של התרבות הביטחוניסטית הפוסט-טראומטית שבנינו לנו כאן, המפרנסת את אדריכלי תרבות הפחד, הדת והמלחמה בהחלט לא רע.
אם חפצי חיים אנחנו - עלינו להיענות לקריאה הגדולה של ההיסטוריה. עלינו להיות "הרצלים" חדשים ולהעז לחלום, ובגדול, ולהתחיל לנוע בכיוון החלום. כי אם נרצה ונפעל בכיוון - גם אגדות יהפכו למציאות ריאלית.

הכותב הוא מורה לקבלה והתפתחות רוחנית ומייסד "הגן - בית הספר לאהבה וקבלה" מקיבוץ בית אורן.
תאריך:  08/02/2011   |   עודכן:  08/02/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מזרח תיכון חדש ללא מדינות לאום?!
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
הכותב לא מבין כלום בקבלה!!!!!!
קבליסט  |  8/02/11 10:22
2
חלומות פז נעימים,אחרי שעשית
פלא יועץ   |  8/02/11 10:26
3
אחרי ריפוי הערבים גם אנחנו -  ל"ת
נירפא...  |  8/02/11 12:32
4
הזיות של תמהוני
אלישמע  |  8/02/11 14:23
5
חופש הבטוי כולל חופש לזבול שכל ל"ת
זה מה שהוכח כאן  |  8/02/11 19:42
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עליס בליטנטל
תיאטרון הספריה, המבוסס על שחקנים בוגרי בית צבי משנים שונות, מפתיע שוב בהצגה שחודרת ללב, מטלטלת ונותנת חומר למחשבה    האם המתת חסד היא חוקית וראויה?
דניאל גיגי
הכשל בתהליך מינוי הרמטכ"ל מהתחלתו ועד סופו הוא כשל של המנהיגות בישראל שנובע מפופוליזם, ולכן אסור להאשים אף אחד חוץ מההנהגה בכשל הזה. המנהיגות הפוליטית באופן עקבי מתחמקת מקבלת החלטות שיכולות לפגוע בתדמית הציבורית שלה, ולכן ראינו תהליך של מינוי רמטכ"ל שהוא נמהר ולקוי
עו"ד נבון קצב
האם כאזרח ישראלי הוא מוכן לחיות במדינה שבה התקשורת תקבע מי יהיה נשיא המדינה, מי יהיה ראש הממשלה, מי יהיו חברי הכנסת, מי ימונו לשופטים, מי ימונה לפכ"ל המשטרה ומי יהיה הרמטכ"ל הבא?
אברהם בן-עזרא
מומחים המתמנים על-ידי בית המשפט, חשים לפעמים מוגנים גם בפני שאלות באי-כוח הצדדים לדיון שלא תמיד נעים לענות עליהן. ככל שמומחים אלה מתחמקים ממתן תשובות, בית המשפט מחייבם להשיב
ציפי לידר
בשולי הכותרות: לא לקללת הרכבת הקלה    לא לגלנט וטוב שנפסל מינויו על הסף    ביבי, זגזגן בלתי נלאה    היידי (מוזס), לא לדעות הקדומות    ולקינוח: האיש והשן ההומניטרית - הפרופסור למדעי האדם!
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il