X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
חרף צמצום עילות המעצר שבחוק, מספר המעצרים רק גדל משנה לשנה וכבר הגענו לשיא של כ-60,000 מעצרים בשנה. האומנם כל כך הרבה חשודים הם אנשים המסכנים את שלום הציבור, או עלולים לשבש את הליכי החקירה? האומנם לא ניתן לחקור בלי לעצור? או שמא מסתירים מהציבור באמצעות הרטוריקה המשפטית עילת מעצר שונה לחלוטין, שאיננה מעוגנת בחוק?
▪  ▪  ▪
כל כך הרבה חשודים מסכנים את שלום הציבור? [צילום: פלאש 90]

הרבנים דב ליאור ויעקב יוסף אינם לבד. על-פי השנתון הסטטיסטי של משטרת ישראל לשנת 2009, באותה שנה עצרה המשטרה למעלה מ-60,000 איש. עוד עשרות אלפי אנשים אחרים עוכבו בתחנת המשטרה. כ-16,000 מהם נעצרו עד תום ההליכים (חלקם במעצר בית). משטרת ישראל חוקרת כ-150,000 חשודים בשנה, 50% מהם יהודים ו-50% ערבים (פי 2.5 מחלקם באוכלוסיה), על-פי נתוני המשטרה.
ואולם, רק כ-11,000(!) נידונים מידי שנה למאסר בפועל. מכאן שכ-50,000 איש נעצרים מידי שנה בישראל לשווא. בית המשפט הדן בעניינם (אם מוגש כתב אישום) אינו סבור כי העבירה שעברו מצדיקה מאסר בפועל.
צווי המעצר שהוציא לאחרונה שי ניצן למספר רבנים הם פארסה משפטית שלא לומר עיוות חוק ודין מוחלט. כאשר הכנסת חוקקה את חוק המעצרים הנוכחי בשנת התשנ"ו (1996) מטרתו המוצהרת הייתה להפוך את המעצר לפני משפט לחלופה קיצונית לאור הפגיעה החמורה שלו בחירותו של החשוד והנאשם.
ואולם, משנת 2000 ועד שנת 2009 עלה מס' המעצרים מכ-44,000 בשנה ועד ל-60,000 בשנה (36%). כותב על כך פרופ' בועז סנג'רו, ראש החטיבה למשפט פלילי ולקרימינולוגיה במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן:
"נוכח חזקת החפות, הכלל חייב להיות, שאדם שטרם הוכחה אשמתו בבית המשפט יתהלך חופשי. רק במקרים חריגים ניתן להצדיק מעצר לפני הרשעה. רק במקרים חריגים שבחריגים ניתן להצדיק מעצר ממושך עד לתום ההליכים המשפטיים. שלילת חירותו של אדם, אפילו לזמן קצר, והתנאים הקשים השוררים בבית המעצר, עלולים לגרום לעצור פגיעה נפשית בלתי הפיכה. המעצר צפוי לגרום לקלון אפילו אם לבסוף לא מוגש כתב אישום.
בתי המשפט אינם מפקחים כנדרש על בקשות המעצר, אלא מאשרים כמעט כל בקשה. בניסיון לצמצם את כמות המעצרים, נקבעו בחוק שלוש עילות למעצר, שמטרתן למנוע מעצרים בלתי מוצדקים: יסוד סביר לחשש לשיבוש הליכי משפט; יסוד סביר לחשש שהנאשם יסכן את ביטחונו של אדם, של הציבור או של המדינה; במקרים חריגים - "מנימוקים מיוחדים שיירשמו" - מותר מעצר לצורך הליכי חקירה שאחרת לא ניתן לקיימם.
נוסף על הכרחיותה של עילת מעצר, קבועות בחוק המעצרים שתי דרישות נוספות: קיום חשד סביר לביצוע עבירה; לא ניתן להשיג את מטרת המעצר בדרך אחרת, כגון שחרור בערבות, שפגיעתה בחירות קטנה יותר.
אלא שלמרבה הצער, חרף צמצום עילות המעצר שבחוק, מספר המעצרים רק גדל משנה לשנה וכבר הגענו לשיא של כ-60,000 מעצרים בשנה. האומנם כל כך הרבה חשודים הם אנשים המסכנים את שלום הציבור, או עלולים לשבש את הליכי החקירה? האומנם לא ניתן לחקור בלי לעצור? או שמא מסתירים מהציבור באמצעות הרטוריקה המשפטית עילת מעצר שונה לחלוטין, שאיננה מעוגנת בחוק?
על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שיעור ההרשעות ב"עבירות רציניות" הגיע ל-99.9%. יותר מ-90% מההרשעות מבוססות על הודאות. ההודאה עדיין נחשבת על-ידי שופטים רבים ל"מלכת הראיות". זאת, אף שבעשורים האחרונים הוכיחו בארה"ב כי הודאות השווא וההרשעות המבוססות עליהן מצטברות לכדי תופעה משמעותית. אנשים מודים גם במעשים שלא עשו מסיבות מגוונות.
כשטועים לחשוב שההודאה היא ראיה חזקה, וכשמוכנים להרשיע על בסיסה (בצירוף "דבר מה נוסף" שלפי ההלכה עשוי להיות "קל כנוצה"), אין פלא שהמאמץ החקירתי מושקע בגביית הודאות וכיווני החקירה האחרים מוזנחים. בנוסף לכך, המשטרה פועלת על-פי קונצפציה מוטעית של אשמת החשוד. מדד מרכזי להצלחת המשטרה והתביעה ולקידום חוקרים ותובעים עודנו אחוז ההרשעות.
גביית הודאות היא אמצעי קל וזול. השופטים אינם פוסלים הודאות ובכך מעבירים לחוקרים את המסר, שהדרך של חילוץ הודאות מחשודים ראויה ונכונה. הם מאפשרים למשטרה להשתמש כדבר שבשגרה במעצר בתנאים מחפירים (למרבה הצער, כזהו המעצר במדינת ישראל גם כיום), או באיום במעצר כאמצעי לחץ על הנחקרים כדי שיודו. לבסוף, נראה שרבים עדיין זקוקים לטקס ההודאה, שבמסגרתו הנחקר כביכול מסכים לכל מה שהחברה מעוללת לו וממרק את מצפוננו.
ברצוני לומר לציבור את האמת: במטרה ללחוץ על חשודים להודות בעבירות המיוחסות להם, נוהגות המשטרה והפרקליטות באופן שיטתי לבקש מעצר, שאותו הן מבססות על עילות מעצר שונות לחלוטין מאלו הקבועות בחוק (מסוכנות, שיבוש וכד'). על שופטי ישראל להפסיק לשתף פעולה עם שיטה קלוקלת זו, הפוגעת בחשודים פגיעה קשה ומהווה בעצם ענישה לפני משפט, והגורמת להודאות-שווא ולהרשעות המבוססות עליהן."

האם קיימת חובה להתייצב במשטרה?

בית המשפט העליון קבע כי לכל חשוד קיימת זכות השתיקה. זכות זו של החשוד בעבירה היא זכות מוחלטת – הוא רשאי "למלא פיו מים" ולא לומר ולו מילה אחת לחוקריו (וזאת מייעצים עו"ד פליליים ללקוחותיהם במרבית המיקרים). למעשה, יכול כל חשוד להודיע למשטרה מראש כי בכוונתו לשמור על זכות השתיקה שלו במלואה, ואז לא ניתן לחייבו להגיע לחקירה.
בהקשר זה הודה היועץ המשפטי למשטרת ישראל במכתבו מיום 21.10.07 לעו"ד אביעד ויסולי כי "אכן לא קיימת היום חובה המעוגנת בחוק להתייצב לחקירה."
על-מנת לעקוף את הזכות של אדם להודיע כי בכוונתו לשמור על זכות השתיקה ולא להופיע לחקירה, מבקשת המשטרה צווי מאסר מבתי המשפט. במקה כזה, יכול החשוד להגיש ערר על הצו לבית המשפט שהוציא אותו, בנימוק כי המשטרה מבקשת לפגוע בזכות השתיקה המוחלטת שלו, ולערער על החלטה זו עד לבית המשפט העליון.
הרבנים דב ליאור ויעקב יוסף יכולים להודיע למשטרה כי בכוונתם לשמור על זכות השתיקה המוחלטת שלהם, ועל-רקע יש לבטל את צווי המעצר שהוציאה להם המשטרה בהוראה עו"ד שי ניצן. במידה והמשטרה תסרב לבטלם, יכולים הרבנים להגיש ערעור על הצווים לבית המשפט השונים.
אולי המהומה העצומה שהתעוררה בעקבות צווי המעצר לרבנים יעירו את המחוקקים לפעולה בהידוק הפיקוח על המשטרה ובצמצום דרסטי, באמצעות החקיקה, של התופעה האבסורדית שבישראל נעצרים מידי שנה כ-50,000 אזרחים חפים מפשע לשווא.

הקצין הבכיר הודה במאות מעצרים בלתי חוקיים

על-פי הוראות החוק, כל שוטר המעכב או עוצר חשוד "יזהה את עצמו תחילה בפני החשוד, בציון שמו או כינויו הרשמי והיותו שוטר או עובד ציבור, יודיע לו מיד שהוא עצור ויבהיר לו את סיבת המעצר בהקדם האפשרי". כמו-כן חובתו של כל שוטר להציג את תג הזיהוי שלו לחשוד או להציג לו תעודת שוטר. המעצר הוא העיכוב חייבים להיות בגין עבירה פלילית בת מעצר (עבירה שהעונש המקסימלי עליה הוא מאסר). מילוי תנאים אלה הינו תנאי לחוקיות המעצר.
ביום 15.2.11 נחקר נצ"מ אבי רואיף, מפקד מרחב דוד בירושלים (האחראי על העיר העתיקה והמקומות הקדושים) בבית המשפט השלום בירושלים במסגרת תביעותו של הרב יהודה גליק לפיצוי בגין מעצר שווא בערב פסח התש"ע בעבירה שהוגדרה בטופס העיכוב "חשש להפרת שלום הציבור".
להלן יובא ציטוט מפרוטוקול חקירתו של נצ"מ רואיף בביהמ"ש:
"ש. חשש להפרת שלום הציבור, עבירה על איזה חוק זה?
ת. לא יודע את הסעיף המדויק.
ש. מפנה אותך לדיני העונשין, תפנה אותי לסעיף של הפרת שלום הציבור, אתה יכול?
ת. לא
ש. ואם אני אומר לך שלא קיימת עבירה כזו?
ת. אתה יכול לומר מה שאתה רוצה. אני שאומר לך שעצרתי מאות אנשים על הפרת שלום הציבור אתה אומר לי עכשיו שלא קיים סעיף כזה?"
בהקשר זה, פנה עו"ד של הרב גליק, אביעד ויסולי, למפכ"ל המשטרה בדרישה להשעות את נצ"מ רואיף ולפתוח בבדיקה מקיפה של כל המעצרים והעיכובים בעבירה הפיקטיבית של "חשש להפרת שלום הציבור". וכך כתב עו"ד ויסולי:
"בדיקה מדוקדקת בספר החוקים של מדינת ישראל מראה כי לא קיימת עבירה פלילית של "חשש להפרת שלום הציבור" בכל חוק שהוא במדינת ישראל.
מכאן שמאות המעצרים שביצע נצ"מ רואיף בעבירה של "חשש להפרת שלום הציבור" היו כולם מעצרי שווא.
משכך, בכל אחד מהמקרים שנצ"מ רואיף או כל שוטר אחר עצרו אדם בעבירה של "חשש להפרת שלום הציבור", הרי השוטרים העוצרים במעצרי שווא עברו עבירות פליליות של שימוש לרעה בכוח המשרה(ס' 280(1) לחוק העונשין) הפרת חובה חקוקה (ס' 286 לחוק העונשין)וכליאת שווא (עבירה על ס' 377 רישא לחוק העונשין).
עדותו של נצ"מ רואיף מהווה הודאה מפורשת כי הוא ופקודיו ביצע מאות מעצרי שווא ועברו מאות עבירות פליליות.
הינך מתבקש להורות על פתיחת בדיקה מקיפה במשטרת ישראל בגין כל מאות ואולי אלפי מעצרי שווא שבוצעו במשטרת ישראל בעבירה הפיקטיבית של "חשש להפרת שלום הציבור" שאינה קיימת בספר החוקים של מדינת ישראל. במסגרת בדיקה זו, יש לבדוק את כל טפסי העיכוב והמעצר שעליהם צוינה העבירה הזו כעילת המעצר או העיכוב היחידה.
בנוסף הינך מתבקש להשעות מיידית את נצ"מ רואיף ולנקוט נגדו בצעדים פיקודיים, משמעתיים ומשפטיים - פליליים בגין החשדות החמורים הנ"ל למאות המעצרים הבלתי חוקיים בהם הוא הודה.
כמו-כן הינך מתבקש להורות על העברת כל חומרי הבדיקה והחקירה בנוגע למעצרים הבלתי חוקיים הנ"ל למח"ש לבחינת העמדתו לדין פלילי של כל השוטרים שביצעו או אישרו את מאות המעצרים הבלתי חוקיים הנ"ל.
כן הינך מתבקש להורות למשטרת ישראל לפצות כל אדם שנעצר או עוכב בגין העבירה הפיקטיבית של "חשש להפרת שלום הציבור" בה הודה נצ"מ רואיף. מן הראוי לחדד לאלתר את פקודות המשטרה ואת מערכי ההדרכה הניתנים לקציניה ושוטריה לבל יישנה הכשל הסדרתי החמור הזה."

חובה לשלם פיצוי

כשתיקנה הכנסת את חוק המעצרים, היא קבעה בסעיף 38 כי יש לפצות כל אדם שנעצר במעצר שווא: "נעצר אדם ושוחרר בלא שהוגש נגדו כתב אישום, ומצא בית המשפט שלא היה יסוד למעצר, או שראה נסיבות אחרות המצדיקות פיצוי האדם, רשאי הוא לצוות כי אוצר המדינה ישלם לו פיצוי על מעצרו והוצאות הגנתו בסכום שיקבע בית המשפט."
המשטרה והפרקליטות עושות כל שביכולתם לסכל את הפעלת הסעיף הזה. כך הן "סוחבות" את ההחלטה האם להגיש כתב אישום או לסגור את התיק במשך שנים, ולעיתים הן אינן מודיעות כלל לחשוד כי התיק נסגר על-מנת שהחשוד לא יתבע פיצויים.
יצוין כי כל מעצר הופך לרישום פלילי, ל-7 שנים לפחות, ועלול למנוע מהחשוד קבלת רשיונות מקצועיים (כולל רשיון עו"ד, רופא, עובד סוציאלי, מורה ועוד), השתתפות במכרזים ממשלתיים, קבלת משרות ציבוריות ואפילו קבלת ויזה לארה"ב ומדינות אחרות.
חשודים רבים נמנעים מלתבוע מפחד שהמשטרה או הפרקליטות ינסו לנקום בהם ולהגיש כתב אישום נגדם, והיו דברים מעולם. בתי המשפט, מנגד, מתייחסים בשנים האחרונות בחומרה יתרה לנושא מעצרי שווא, וסכום הפיצויים בגינם הולך ועולה, ומגיע עד כדי 10,000 שקלים ליום מעצר.

תאריך:  28/02/2011   |   עודכן:  28/02/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 היפר חובה חקוקה
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
50,000 מעצרי שווא בשנה
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
משפטים מכורים והרשעות שווא
עידן סובול  |  28/02/11 13:26
 
- והעיקר "לב שומע"
אליהו חיים  |  28/02/11 19:56
2
מדינת אינקוזיציה
ירון זכאי  |  28/02/11 19:46
3
יש ויש סעיף כזה
11111Dani  |  17/04/11 15:02
4
סעיף 216 (א) (4) עוסק ב...
יטכגיחו  |  15/09/12 01:27
 
- סעיף 216 (א) (4)
טום  |  17/06/16 08:34
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דודו אלהרר
קראתי את "שיחת היום" עם אחמד טיבי בעיתון הארץ, וביקשתי להביא לפניכם הקוראים כמה וכמה אבנים רעות בלי מרגליות מאתר האינטרנט של העיתון    אלא מאי? אתר הארץ מנמנם ולבטח מפהק... מתי נפרדים מהשינה המתוקה אצל האנשים האלה?
אביב אינהורן
יכולת הסנכרון של הסמארטפון עם שרת Exchange הפכה לפרמטר העיקרי של איכות המכשיר    ואם תוסיפו לכך שרת בענן שמאפשר מקסימום סנכרון, זה יהפוך את המכשיר החכם להרבה יותר חכם
נסים גבאי
למעשה, אנו חיים במדינת חלם בלשון המעטה, ועם פרוש מורחב: במדינה מושחתת לחלוטין שהרוב לעולם לא יוכל לכפות את דעתו על המיעוט - שבד"כ יושב על כל השיברים של המדינה
רנדי אברמס
עד לאחרונה לא כולם יכולים היו לגלוש בפייסבוק בפרוטוקול https (פרוטוקול גלישה מאובטח)    עכשיו השרתים של פייסבוק עודכנו וכמעט כולם כבר יכולים להגדיר שהגלישה בפייסבוק תיעשה בפרוטוקול https
חן בן אליהו
לסלק את עבדאללה לסעודיה, לחיג'אז, למקום ממנו הובא אבי-סבו או לכל מקום אחר, לסלק את עבדאללה לכל הרוחות והשדים ואזי להכריז קבל-עם ועולם על ירדן, על הגדה המזרחית של נהר הירדן, על ארץ ישראל המזרחית, כעל פלשתין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il