X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הנשיא לשעבר משה קצב הגיש ערעור על ההרשעה ועל העונש. בשלב ראשון ידון בית המשפט העליון בבקשת עיכוב תחילת העונש עד גמר הערעור. הסיכויים לערעור ולדחייה - סבירים, אך לא בטוחים מה הם העקרונות לדחיית ביצוע העונש? ומתי הוא ניתן? סיכויי הערעור, יש בהם כדי להכתיב את סיכויי הבקשה
▪  ▪  ▪
משה קצב. ימי חסד עד לריצוי המאסר [צילום: פלאש 90]

בשלב ראשון, קיבל קצב, כמה ימי חסד ע"י דחיית תחילת ריצוי המאסר, עד לדיון בבקשה עצמה ולגופה.
בקשות לעיכוב ביצוע מאסר
העיקרון הכללי, לאור תקדימי העבר, שבמקרים של הרשעה בעבירות חמורות כשלצידן מאסר בפועל ממושך, אין עיכוב ביצוע בכלל, או מעבר לזה שניתן בבית משפט לצורך הכנות וסידורים. הנוהל במקרים אלה, אומר, שגם אם הערעור ישמע במהלך השנה הקרובה, הרי עונש מאסר ממושך אינו פוגם בהליך הערעור, גם אם העונש יקוצר בשלב הערעור.
נוהל זה נסמך על העיקרון שעונש יש לבצע עם השמעת גזר הדין, במיוחד אם מדובר בעונש לתקופה ארוכה בעבירות של פשע או פשע חמור. דחיית ביצוע העונש - עקרונות בית המשפט העליון, לא ממהר לדחות ביצוע גזר הדין בעבירות חמורות אלא במקרים חריגים.
כאשר כתב הערעור מגלה טעויות משפטיות, חריגות מסמכות, או מסקנות עובדתיות לא נכונות ואפילו פרשנות מרחיקת לכת, או הבנת הזירה בצורה מוטעית - יטה בית המשפט העליון לדחות את ביצוע העונש עד גמר הערעור, כדי למנוע עיוות דין או עוול מיותר למערער. אבל רצוי לסייג, המקרים האלה הם חריגים ביותר.
העיקרון המנחה בבקשת הדחייה לגבי כל המקרים מהקלים עד הקשים הם סיכויי הערעור, על-פי העולה מכתב הערעור. מכאן שיש להשקיע בערעור, בצורה מתומצת, אך עניינית, את הטענות העובדתיות ובעיקר המשפטיות, המצביעות על-פי טענת המערער, את הטעויות שעשה בית משפט קמא, בהבנה, בפרשנות ובמסקנות שהוציא מחומרי החקירה, העדויות והמסמכים.
בית משפט לערעורים - לא שומע עדים, לא מקבל ראויות חדשות, לא יכול להתרשם מעדים ובודק את התיק בצורה יבשה למדי. מתי יכול בית משפט לערעורים לקבל ראיות חדשות או אפילו לשמוע עדים. המקרים הם בודדים ויוצאי דופן ומספר המקרים בפסיקה הוא מועט וחריג ביותר.
כאשר המערער יכול להצביע על ראיות ו/או עדים שיכולים לשנות דרמטית את הכרעת הדין, שלא היו ידועים לצדדים בשעת החקירה והמשפט, או שהתגלו רק לאחר תום המשפט והם בעלי משקל ראייתי מכריע (בעיקר לטובת המערער), יכול בית משפט לערעורים, מטעמי כללי הצדק הטבעי, להרשות להביא עדויות וראיות חדשות, כדי שהצדק יעשה ויראה. אך כפי שציינתי, מדובר במקרים יוצאי דופן וחריגים.
הסיכויים של הנשיא קצב
תיאורטית הסיכויים להצליח בערעור, נראים סבירים למדי. להצליח - אין פירושו זיכוי מוחלט דווקא, שיכול לקרות, אלא גם זיכוי חלקי, מחלק מסעיפי האישום וכמובן גם הקלה בעונש משמעותית.
אלמנט נוסף שיש לקחת בחשבון: בית המשפט העליון בערעור על בית משפט מחוזי, לא ממהר להפוך את הכרעת הדין, אם אין טעויות משפטיות ועובדתיות בולטות שלא ניתן ליישב אותן או להתעלם מהן.
יש הטוענים כי בית המשפט העליון, לא פעם שומר ומגן על המערכת מפני ביקורת ציבורית, כמו כל גוף מקצועי המגן על עצמו כבודו ומעמדו. אך מאידך, יש הרבה דוגמאות לניצחון התבונה המשפטית - לאמור: החלטות אמיצות המחזקות את אמון הציבור במערכת המשפט, מקצועותיה, היותה מגן הציבור וערכיה, וגם בנכונותה להפוך פסקי דין שנדמה שנכתבו ונסגרו הרמטית בפני הערעור.
בכל המקרים בהם אנשים זוכו בעליון - או במחוזי, הן בערעורים רגילים והן כתוצאה ממשפטים חוזרים, גם אחרי שנים, הם הוכחה ניצחת לכך.
ערעור הנשיא קצב
מבלי להכיר את תיק הראיות על בוריו, כמו הסנגוריה, הרי התנהלות המשטרה והפרקליטות בתיק זה, לרבות הופעותיו והצהרותיו של היועץ המשפטי לממשלה דאז מני מזוז, היו שערורייתיות למדי. כאשר מני מזוז וצוות הפרקליטות מצהירים בפני בג"צ, שחומר הראיות בתיק חלש וגבולי, שהמתלוננות לא אמינות ב-100%, ויש חשש לגבי הרשעה בעבירות האונס. לפתע, היוצרות מתהפכות עקב ביטול "עסקת הטיעון" החלומית לקצב, ומגישים כתב אישום חדש על שני מקרי אונס - והוא גם מורשע בהם.
ההרגשה המשפטית - לא נוחה ולא מוסברת.
הכרעת הדין של המחוזי
כבר כתבתי על כך, מיד עם פרסום הכרעת הדין. מדובר בהחלטה חד-צדדית, גורפת, חד מימדית, המאמצת את גרסת המתלוננת והפרקליטות על כל קרביה ומרכיביה.
הכרעת דין מעין זו גורמת לחשש של עיוות דין ואי צדק. לא בשל טענותיו של קצב, לא בשל העובדה שסביר שהוא אשם - אלא בשל העובדה שלא נמצאו בעובדות הרבות שהסנגוריה הציגה, תימוכין לגרסתו ולו החלקית ולו המצומצמת למה שאכן היה וקרה בפועל.
בית המפשט המחוזי - דחה מכל וכל את כל טענותיו, גרסותיו ופרשנותו ואימץ גרסאות שנתמכו ע"י הסברים קלושים ורופפים של פסיכיאטרים שפירשו את הלך הרוח ומצבם הרגשי של המתלוננות בניגוד לממצאים העובדתיים והראיות בכתב ידן וגרסתן המוקדמות והראשוניות.
לכן הערכתי האישי היא שבית המשפט העליון יכול ורשאי להתערב בממצאים, במסקנות ובניתוח המשפטי, ויש בסיס להתערבות ושינוי הכרעת הדין, אם לא במלואה אז בחלקה. אבל לכך צריך אומץ לב משפטי וחוש צדק מפותח.
עניין העונש וההרשעה הציבורית
בשלב גזר הדין, שופטת המיעוט, העבירה ביקורת נוקבת על התנהלות גורמי האכיפה והתקשורת, בכל הנוגע למשפט השדה הציבורי שנעשה לקצב. ואכן במקרה קצב - התקשורת והמסע הציבורי כנגדו ע"י עמותות נשים, אנשי ציבור, בעלי אינטרסים פוליטיים, כולל ח"כים נוסח שלי יחימוביץ, עשו לקצב "משפט שדה", ביחד עם קרקס תקשורתי.
הרשעה ציבורית מול הרשעה משפטית יש פער מהותי בין הרשעה ציבורית, שאינה דורשת ראיות רבות, לא חקירה נגדית, לא אמת מושלמת ומסתפקת בסיפורים כלליים, כותרות, רכילות, הדלפות מגמתיות, כדי ליצור דמות מאיימת או מפלצתית, דוגמת רודף נשים או אנס סידרתי. הדוגמה הבולטת בפער בין הרשעה ציבורית למשפטית - ניתנה רק לאחרונה בהרשעת כנופיית בריונים שגרמו למותו של אזרח שקט ותמים, שיצא לטייל עם משפחתו על הטיילת ליד ת"א.
רצח קרפ - כך כונה המעשה ע"י התקשורת והציבור במידה רבה בצדק, התברר לאחר משפט ארוך כהרשעה בהריגה בלבד. הוא שאמרתי - בית המשפט פועל לפי עקרונות משפטיים מובהקים ואילו התקשורת והציבור, לפי המעשה החיצוני, התוצאה והלך הרוח הציבורי.
אכן נכון - יש פער לא מוסבר משפטית, בין רצח בכוונה תחילה - לבין הריגה או גרם מוות של אדם ע"י קבוצת בריונים שמכה אותו מביאה למותו.
הכנת תיקון לחוק שיביא למדרג חדש בין רצח להריגה ויסתום את "החור השחור" הזה הוא מבורך ובמקומו. ובאשר לערעור קצב - ימים יגידו והעליון יחליט.

תאריך:  08/05/2011   |   עודכן:  08/05/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מה הם הסיכויים בערעור הנשיא קצב?
תגובות  [ 13 ] מוצגות  [ 13 ]  כתוב תגובה 
1
קצב הרוויח הכל "ביושר"
עו"ד צעיר  |  8/05/11 16:30
 
- המשפט היה מכור מראש
טוקבקיסט מטעם  |  8/05/11 22:58
 
- אוויל משריש
יקי מבאר טוביה  |  9/05/11 09:49
 
- עגלה טיפשה ופמיניסטית
לעגלה מבאר טוביה  |  9/05/11 14:02
2
הסיכוי היחיד של קצב
אורי אשקלון  |  8/05/11 21:02
 
- אמון מלא במערכת המשפט
עתודאי  |  9/05/11 20:08
3
אוי לנו מהבזוי הזה
בן ליש  |  8/05/11 21:03
4
שלושה שופטים
יגאל מהצפון  |  8/05/11 21:04
 
- לא סביר? לא היו ערעורים
ערן1  |  8/05/11 21:55
 
- שובט עראפי, זה אחלה עישי
יאהודים טיבשים  |  9/05/11 10:15
5
מספיק עם הקצב
efis  |  9/05/11 08:32
 
- למה מתעסקים עם הטינופת הזו
שמלו  |  9/05/11 09:55
6
משפט קונגולוזי עדיף על הפארסה
קונגו בראזאויל  |  9/05/11 10:03
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
גורי גרוסמן
בנימין נתניהו חושש לתפוס מנהיגות, אינו מקבל את ההכרעה היסטורית הנדרשת מה טוב ליהודים, ואינו מכריז מהם גבולותיה של מדינת ישראל. בניגוד לראש הממשלה הראשון, נתניהו נאחז בדרישה מהפלשתינים להכיר בזכותה של ישראל להתקיים כמדינת הלאום היהודי. נתניהו חייב להחליט מהם הקווים האדומים של ישראל
ניצב-משנה (בדימוס) אבי דוידוביץ
המפכ"ל דנינו נכנס לכהונה לא פשוטה במציאות מורכבת ומסובכת    המשטרה נתפסת בעיני הציבור כגוף המתנהל בחוסר יעילות והמתפקד ברמה ערכית נמוכה    על המפכ"ל לקיים בטוב מערכת יחסים כמעט בלתי אפשרית עם דרג פוליטי ממונה, הנוטה להתערבות יתרה בניהול המקצועי של המשטרה    עליו גם לצאת כנגד כוחות פנים ארגוניים המעדיפים את שימור המצב הקיים על-פני התייעלות    בסופו של דבר המפתח לתיקון המציאות הוא הפתיחות והשקיפות
ליאור רזניק
יום העצמאות בצל הזיכרון של אותם אנשים שהקריבו את עצמם, שנהרגו בקרבות ישראל ושנלחמים גם היום רק כדי שנוכל לחיות כאן, לחיות בשקט ולחגוג את עצמאותנו כמדינה. כמו-כן, אגע בנקודה שמלחמת העצמאות עדיין לא נגמרה, היא נמשכת למעשה עד היום הזה
יעל ארצי
שום מומחה בתחום הבליסטי לא הרים גבה כאשר הוצבו המערכות להגנת העיר באר שבע ולאחר מכן אשקלון במקום בישובי עוטף עזה, שלהגנתם היא פותחה, כפי שהצהירו שרי הביטחון עמיר פרץ ואהוד ברק וכל הדרגים שמתחתם
אברהם בן-עזרא
דומה הדבר לרוכל שמכר דגים לפלוני, דגים אותם קנה מפלמוני שקנה אותם מאלמוני שקנה אותם מהדייגים, ובין מכירה למכירה - הדגים העלו עובש וריחות רעים. כאשר הגיעה אשתו של פלוני להתלונן על כי הדגים מקולקלים - שח לה המוכר: "מה, בישלת את הדגים? מדוע? אלה דגים המיועדים למסחר, לא למאכל!"
רשימות נוספות
פרשת קצב. הפרוטוקולים, העדויות.  /  איתמר לוין
סניגורי קצב ביקשו לפסול את השופטים  /  איתמר לוין
א' ממשרד התיירות חששה שקצב ייבחר לנשיא  /  איתמר לוין
שלושת הקופים  /  איתמר לוין
מרב מיכאלי נגד רזי ברקאי  /  נרי אבנרי
הנשיא קצב - וחלום יוסף  /  עו"ד אברהם פכטר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il