X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
שופטים בארצות הברית, כדי להיבחר לתפקידיהם, מקיימים מערכת בחירות - כמו היו פוליטיקאים לכל דבר. וכדי לקיים מערכת בחירות צריך כמובן כסף. והרבה. ומהיכן יגיע הכסף? מתרומות כמובן. ומכאן ועד לאובדן הבושה ולשחיתות - קצרה הדרך
▪  ▪  ▪
מידת הצדק תלויה בגובה התרומה? [צילום: פלאש 90]

השיטה שלנו לבחירת שופטים באמצעות וועדה מותקפת חדשות לבקרים בשל פגמיה - החל מטענות בדבר העדר שקיפות של דיוניה וכלה בהאשמות על מינוי שופטים בשיטת "חבר מביא חבר". אבל כל תחלואי השיטה שלנו גם יחד אינם מגיעים לקרסולי השיטה המושחתת והמשחיתה של מינוי שופטים בארצות הברית. כל כך מושחתת עד שהניו-יורק טיימס מצא לנכון להקדיש לאחרונה את מאמר המערכת שלו לבעיה הכאובה הזו.
הבעיה נעוצה בכך ששופטים בארצות הברית, כדי להיבחר לתפקידיהם, מקיימים מערכת בחירות - כמו היו פוליטיקאים לכל דבר. וכדי לקיים מערכת בחירות צריך כמובן כסף. והרבה. ומהיכן יגיע הכסף? מתרומות כמובן. ומכאן ועד לאבדן הבושה ולשחיתות - קצרה הדרך.
דומה שהמקרה הבא ימחיש את הבעיה במלוא מערומיה: חברה לכריית פחם ממערב וירג'יניה הפסידה במשפט מסוים 50 מיליון דולר. החברה ערערה לבית המשפט העליון של מערב וירג'יניה. אבל קודם שערערה תרם מנכ"ל החברה סך של 3 מיליון דולר לטובת מערכת הבחירות של שופט שהתחרה בשופט אחר על מקום בבית המשפט העליון של המדינה - אותו בית משפט שהיה אמור לדון בערעורה של חברת הפחם.
התרומה הוכיחה את יעילותה מעל ומעבר: השופט שקיבל ממנה 3 מיליון דולר ניצח את מתחרהו בבחירות, התמנה לכהונה בבית המשפט העליון, ישב בהרכב השופטים שדן בערעור של החברה שתרמה לו את הכסף, ופסק הדין של הערכאה התחתונה בוטל ברוב של שלושה נגד שניים - כלומר בזכות קולו המכריע של השופט שקיבל את התרומה.
המדהים בסיפור הוא, שעורך הדין של הצד שכנגד ביקש מהשופט לפסול עצמו, וזאת בנימוק שהוא קיבל 3 מיליון דולר מחברת הפחם ולכן הוא נגוע במשוא פנים לטובתה - אך השופט דחה את בקשת הפסילה. העניין כולו עלה לבית המשפט העליון של ארצות הברית, וזה ביטל - ברוב של חמישה נגד ארבעה - את פסק הדין של בית המשפט העליון של מערב וירג'יניה והחזיר את פסק הדין המקורי על-כנו.
העובדה שבית המשפט העליון של ארצות הברית ביטל את פסק הדין ברוב דחוק ולא פה אחד - מעוררת תמיהות בפני עצמה. שופטי הרוב קבעו שיש לבטל את פסק הדין מטעמי משוא פנים של השופט שקיבל את התרומה.
אבל שופטי המיעוט, בראשותו של הנשיא רוברטס שכתב את פסק דין המיעוט, קבעו שפסק הדין של שופטי הרוב מחבל באמון הציבור במערכת המשפט, וזאת - כיוון שאין כללים מנחים ברורים בסוגייה הזו. במילים אחרות, ארבעת שופטי המיעוט של בית המשפט העליון של ארצות הברית קבעו שביטול פסק דין שניתן על-ידי שופט שקיבל מאחד מבעלי הדין תרומה של 3 מיליון דולר - ביטול פסק הדין יפגע באמון הציבור במערכת המשפט.
המדינות השונות בארצות הברית לא ממש התרשמו מפסק הדין של בית המשפט העליון. רק תשע מהמדינות קבעו תקרה כספית, המשתנה ממדינה למדינה, שמעליה על השופט לפסול עצמו (במילים אחרות, שופטים יכולים להמשיך ולקבל תרומות ואף לדון בתיקים שבהם בעלי הדין תרמו לאותם שופטים כסף במערכת הבחירות - אם הם לא עברו את התקרה).
בשאר המדינות המצב גרוע יותר: כך למשל במדינת נבדה - בית המשפט העליון של המדינה ביטל הצעה של ועדה לפסול שופט אם הוא קיבל מאחד מבעלי הדין סכום העולה על 50 אלף דולר. או למשל במדינת ויסקונסין - בית המשפט העליון של המדינה קבע שקבלת תרומה כספית, כשלעצמה, אינה מספיקה לפסול את השופט וצריך עילת פסלות נוספת לשם כך. ומה קרה לשופט ההוא שקיבל את שלושת המיליונים? הוא קודם לתפקיד נשיא בית המשפט העליון של מדינתו מערב וירג'יניה.

תאריך:  18/06/2011   |   עודכן:  18/06/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 תוכנית ויסקונסין
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
איך קונים שופט בארצות הברית?
תגובות  [ 18 ] מוצגות  [ 18 ]  כתוב תגובה 
1
לדמוקרטיה יש יתרון על וועדה
לחיי ההבדל  |  18/06/11 11:33
2
הדמוקרטיה איננה שיטה מושלמת
אורח  |  18/06/11 12:41
3
אצלנו זה גם לא דמוקרטי וגם...
זבוב הקיר  |  18/06/11 12:45
4
אצלנו מתמנים בעזרת קשרים :התו
ישע  |  18/06/11 13:36
5
דר די להתלקק, כאן זה מזיק,
שיטת הישראבלוף  |  18/06/11 14:06
6
הסכנה האמיתית
ש. שאול  |  18/06/11 19:58
 
- אפשר לחשוב שהיום זה תקין...
הכול כלול  |  19/06/11 04:03
7
שטויות במיץ .
ישמעאל  |  18/06/11 20:02
8
אפשר להשכיר שופט?
סתם_1  |  18/06/11 20:16
9
איך קונים סטודנטים ?
דניאלה  |  18/06/11 20:17
 
- פרטים על המכון:
קונים סטודנטים  |  18/06/11 20:24
10
ההבדל הוא ששם זה היוצא מהכלל ל"ת
ואצלינו -הכלל!  |  18/06/11 21:10
 
- חנן וייס -  ל"ת
בדיוק  |  19/06/11 08:18
11
מאמר מטעה, וזה לא יפה
לייבלה  |  19/06/11 04:20
 
- הבעייה של תרומות למערכות
אחד מעיר  |  19/06/11 14:42
12
בורותו של הכותב
אורי... .  |  19/06/11 07:07
13
הוועדה למינוי קרובים וחברים
עידן סובול  |  19/06/11 11:04
14
איך ממנים שופט דרוזי בישראל?
אלסדק  |  19/06/11 11:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמוס עמירן
בימים אלו אנו עדים להתקרבות נוספת לקראת הצגת בדיוק אותה שאלה - "האם לקנות או לשכור קוטג'"? - אלא שלא עוד בעסקת נדל"ן עסקינן אלא בגבינה לבנה! כן - בגבינה לבנה! המחירים של המוצר שאנו כה אוהבים לצרוך עולים בהתמדה ואנו ממשיכים לשלם
חיים משגב
החופש האקדמי, שעליו נלחמת רבקה כרמי, נשיאת המוסד האקדמי הנקרא על שמו של ראש הממשלה הראשון, הפך זה מכבר תחת ניהולה לפארסה נלעגת. קבוצה של מרצים, ארכי-ניהיליסטים, כמו ניב גורדון ואייל ניר, הפכו את הקמפוס האקדמי לקרש קפיצה להפצת דעות מטורפות בעליל
ניסן ג'רבי
הוויכוח הראשוני אותו יש להעלות לדיון ציבורי, הוא האם באמת קיים צורך להכרה בארגון פולשני המשתמש בדרכים עוינות להשגת יעדים? ומה הם בעצם אותן "דרכים עוינות"? דרכים עוינות יכולות להיות, בין היתר, למשל - מצור. שכן בסיס מדיני זה תמיד היה נחלת הפשיזם והטרור ההיסטורי
יואב יצחק
האוליגרך המיליארדר ליאוניד נבזלין רכש 20% ממניות משפחת שוקן בקבוצת הארץ-דה-מארקר במחיר מופרז?    מדוע שילם יותר מערכו האמיתי של העיתון?    ומדוע לא פורסמה כתבת תחקיר על נבזלין    האם נבדק ועסקיו נמצאו כשרים?    כיצד מתיישבת הביקורת נגד עסקת מעריב-אי.די.בי. עם מכירת המניות לנבזלין?
נסים גבאי
רוצים להתחיל מהשורה התחתונה? סתם כדי להקל על הקריאה? בבקשה. לא היה חרם צרכנים. במו-עיניי ראיתי קוטג'ים שמחירם כזהב בעגלות הקונים. במו-אוזניי שמעתי לגלוג וציניות בפי רבים: "לא יעזור..."
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il