X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
האם האליטות בכלל, ובעלי ההון בפרט, מאוחדים ופועלים יחד מול השלטון? ומה כוחם והאם מזיקים, בפועל או בכוח? בחינת קיומה או אי-קיומה של ריכוזיות משקים ואליטות, והקשרים ביניהם - חלק ראשון
▪  ▪  ▪
יד רוחצת יד? [צילום: איגוד לשכות המסחר]

יש הטוענים כי קיימים ריכוזיות במשק וקשרי אליטות בישראל. נטען כי, אכן, זו אסטרטגיה מכוונת, בעיקר מצד העשירים. השאלות הנשאלות הן אלו: האם, בחסות אמות-מידה אובייקטיביות, ניתן להצביע בבירור על ריכוזיות יתר במשק, ואם אומנם האליטות בישראל אכן קיימות במציאות החברתית-כלכלית ובמיוחד בתור אימתניות שכאלה? אם התשובה חיובית ואין האליטות בבחינת אגדה אורבאנית: האם האליטות בכלל, ובעלי ההון בפרט, מאוחדים ופועלים יחד מול השלטון? ומה כוחם והאם מזיקים, בפועל או בכוח?
מטרת מאמרי היא לבחון קיומה או אי-קיומה של ריכוזיות משקים ואליטות, והקשרים ביניהם.
ההשערה
ההשערה שלי: בישראל של היום קיימת ריכוזיות בענפי המשק וקיימות אליטות, אולם אין ביניהם שיתוף פעולה קבוע וממוסד. הריכוזיות במשק והאליטות השונות נוצרו עקב הנסיבות הקיימות שאיפשרו זאת; לא באו לעולמנו בכוח הזרוע ואינן פרי תכנון ותיאום מוקדם. בשורות הבאות אשאף להוכיח השערה זו, לפיה האליטות אינן קשורות זו בזו ולא פועלות, יחד או לחוד, מול השלטון.
הפילוסוף היווני אפלטון בחיבורו "המדינה" סבר, כי המדינה האידיאלית היא זו שנשלטת על-ידי מלך-פילוסוף. לשיטתו, שלושה חלקים שונים מרכיבים את המדינה הרצויה: השולטים, החיילים ועושי הממון. כל אחד מהשלושה מבצע את המשימה המתאימה לו, ואינו חורג מתחומי אחריותו.
לפי אפלטון, "צדק" מוגדר כמדינה בה כל אחד עושה את משימותיו, מבלי להפריע למלאכתם של אחרים: Justice consists in the performance of one's tasks and not meddling in others (tasks). דהיינו, הצדק משמעו לא להתערב בענייניהם של אחרים. מאידך-גיסא, אי-הצדק חושף התערבות של קבוצה אחת בחברתה: Injustice is correspondingly the meddling by these groups in each other's tasks. מכאן שבמשטר הרצוי, לפי אפלטון, קיימת הפרדה ברורה בין השולטים לבין בעלי ההון (money makers) ואנשי הצבא. לכל אחד תפקיד ומעמד משלו.
במדינה של אפלטון אין כל מקום לקבוצות אינטרס ובוודאי שלא להתערבות בשיקול דעתם של השולטים, מכל סיבה שתהיה. לפי אפלטון, במשטר הרצוי בעלי הון ואנשי הצבא, לא אמורים לקבוע מדיניות אלא לבצע את תפקידם. חריגה מכך היא סטייה חמורה, המהווה אי-צדק (injustice).
כללו של דבר: קשרים בין מחזיקי השלטון לבין מחזיקי ההון הם ערבוב בעשייה בין בעלי התפקידים השונים - דבר המזיק למדינה.

ברית אצולת הממון

מעת לעת התקשורת ופוליטיקאים עוסקים בקיומן של "מספר משפחות השולטות במשק ובתקשורת". נטען, כי כתוצאה משליטה זו ישנה ריכוזיות יתר במשק. הטענה העולה היא, כי ישנן מספר רשתות חברתיות בעלות יכולות וכוחות השפעה, מעבר למספרן היחסי באוכלוסיה. חדשות לבקרים אנו שומעים, כי החלטות פוליטיות והכרעות חשובות בתחומי הכלכלה, התרבות והביטחון, מתקבלות בעקבות לחצם של קבוצות אינטרסים חזקות.
האומנם כך הם פני הדברים? ואם כן, מי הן אותן אליטות השולטות בנו, לכאורה?
תיאורים שונים (ומשונים) יש לאליטות השונות, הקיימות בישראל. ננסה למפותם על-פי העולה מבחינה מקיפה:
האליטה הביטחונית - קציני צה"ל בעבר ובהווה, וגורמים בכירים בגופי הביטחון השונים.
אליטת הפקידים - פקידי ('נערי') האוצר, אשר בכוחם לאשר או שלא לאשר תקצוב פרויקטים בחתימתם או לחלופין, במשיכת ידם.
אליטת התקשורת - עיתונאים בעלי השפעה, עורכי העיתונים ובעלי ההון המחזיקים בתקשורת ובאמצעותה קובעים מה ידון בציבור והכיצד.
אליטת בתי המשפט - קבוצת שופטים, השומרים זה על זה, ומקיימים יחסי גומלין ביניהם לבין פקידי המדינה.
אליטת בעלי ההון- קבוצה המונה 20-12 משפחות, החולשות על המשק. נטען, כי קבוצה זו ריכוזית ובעלת אינטרסים משותפים של הורדת מיסים לעשירונים עליונים, הפרטה ומדיניות ניאו ליברלית - מחד-גיסא; ואילו מאידך-גיסא - דואגת לפרוטקציות לקידום עסקיהם. בשל כוחה העצום ושכיחותה הרבה, נתמקד באליטה זו.
אליטת הרבנים - רשת רבנים הקובעים עבור כלל המדינה נורמות בנושאים דוגמת אישות וגרים, ואף הם ניכרים כבעלי השפעה בתחום המדיני.

דן מרגלית - בהליך ה"התפכחות"

נראה כי עדות חיה וכתובה לקיומן, פעילותן וכוחן של האליטות, מגולמת בדמותו וכתיבתו של דן מרגלית בספרו "התפכחות". מדובר במי שבעצמו היה ועדיין משויך לאליטה, התקשורת, והיה, אף לדברי עצמו, בקשר הדוק וממושך עם אליטות נוספות, זו הפוליטית וזו הכלכלית. מרגלית מהווה, לכאורה, עדות חיה ונושמת מחד גיסא, ונחקרת ומתועדת מאידך-גיסא, לתיאוריית הרשתות החברתיות.
לשיטתו של מרגלית, קיימת "יריעה רחבה של רקב לאומי, העולה מן הקשר הממאיר של הון-שלטון". לדעתו, למעורבים בהתנהלות זו ישנה "אסטרטגיה משותפת" של חתירה לשחוק את כלל אוכפי החוק, המשטרה, הפרקליטות, מבקר המדינה ובית המשפט העליון.
מרגלית מתייחס בספרו בפרוטרוט ליוסי גינוסר, אדם שטבע את מטבע הלשון "כנופיית השלטון", התעשר בעקבות עסקיו עם פלשתינים (מוחמד ראשיד, איש הכספים של ערפאת) והסתבך במספר פרשיות חמורות - ועל-אף כל זאת נחשב לשליח לגיטימי להידברות עם הפלשתינים (!!!).
מרגלית מסיק בעקבות פרשה זו, כי "כסף התערב בפוליטיקה, הון במדיניות - מתכון להשחתה גמורה" (שם, עמודים 145-139); וכן: "גינוסר הביא לכדי שיא את הפוטנציאל ההרסני, המשחית של קשרי הון-שלטון" (שם, עמוד 146).
לפי מרגלית, על-אף חשיפת פרשיות שחיתות, הדין לא ממוצה נגד בני אליטות שסרחו. תחת זאת, נוצרה "קואליציה" של בעלי עניין המורכבת מאינטרסנטים: אנשי עסקים עשירים, פרקליטים בכירים, פוליטיקאים בעלי השפעה וחשודים בכוח. עד כי, לדבריו, ההשחתה בתקופת שרון הגיעה לניהול המדינה ברמה של חצר ביזנטית (שם, עמוד 74).
לגבי פרשת הדחתו של דני דנקנר, מי ששימש בתפקיד יושב-ראש מועצת המנהלים בבנק הפועלים, קבע מרגלית כי "קהילת ההון שלטון בחרה לצאת למלחמה" (שם, עמודים 125-123. ההדגשות כולן שלי - נ.ש.).
ברי כי מרגלית רואה קנוניה מאורגנת ומכוונת בקשרי האליטות; כמוה כרשת המשפיעה על עיצוב, יישום וביצוע מדיניות. יודגש, כי עסקינן ביודע דבר, עיתונאי אמין, המספר ממקור ראשון, בהתבסס גם על ידע אישי (אולמרט היה חברו הטוב בעבר) ומפי חקירה עיתונאית על אודות קשרי הון ושלטון. הוא מוצא, כי אֵלו מאורגנים ואסטרטגיים.

המבחן המחקרי סביב האליטות בישראל

משנות ה-90 ועד עתה הנושא נחקר ונדון בפורומים רשמיים רבים. לאחרונה, מרכז המחקר והמידע של הכנסת חקר עבור ועדת הכספים את קבוצות העסקים בישראל. במסמך רוכזו "נתונים על קבוצות העסקים הפעילות בישראל ומשקלן במשק", נותחו "ההשלכות של פעילותן" והוצגו "כלי מדיניות אפשריים להקטנת הריכוזיות במשק". על-פי ממצאי החוקרים, אכן "יש בישראל ריכוזיות גבוהה יחסית, הן בענפים בודדים, לרבות בנקאות, ביטוח, טלפוניה, אמצעי תקשורת ודלק והן במשק כולו".
במחקר של בנק ישראל, המצוטט על-ידי אותם חוקרים מטעם הכנסת, נבדקו 650 חברות ציבוריות, שנסחרו בשנים 2005-1995. בין היתר, נמצא כי קבוצות העסקים מתאפיינות ב:
א. ריכוזיות גבוהה
  • 10 קבוצות עסקים שלטו בכ-30% משווי השוק של החברות הציבוריות.
  • כ-20 קבוצות עסקיות שלטו בכ-160 חברות ציבוריות המהוות כ-26% מהחברות הציבוריות והן בעלות 50% מערך השוק של כלל החברות הציבוריות.
  • ב-12/2009 שווי השוק של 16 קבוצות העסקים הגדולות היה 349 מיליארד שקל - 49% משווי השוק הכולל.
ב. פירמידות שליטה
  • כ-80% מהחברות מאוגדות במבנה בעלות אנכי דמוי פירמידה. חברות האחזקה, בדרך-כלל המשפחות, שולטות בחברות ציבוריות והן שולטות בנוספות.
  • כ-50% מן החברות במגזר הפיננסי (לרבות בנקים וחברות הביטוח) משתייכות לקבוצות עסקים.
לעומת כ-21% בלבד מהחברות בענפי התעשיה והשירותים. קבוצות העסקים פועלות בענפים ריכוזיים.
דווח בעיתונות, כי חוקר מחטיבת המחקר של בנק ישראל צוטט בכינוס באומרו, כי הריכוזיות במשק מהווה איום על הדמוקרטיה. בדיקתי העלתה כי מדובר באותו חוקר, שערך את המחקר של בנק ישראל וששימש את חוקרי מרכז המחקר והמידע של הכנסת. לדברי אותו חוקר, בהתבסס על מחקרי הבנק, החברות הגדולות תופסות נתח גדול מהכלכלה ו"היחסים ביניהן מורכבים וקשה לנו להבין את הקשרים ביניהן". החוקר הצביע על נתוני רמת ריכוזיות גבוהה והציג נתונים המוכיחים זאת:
מספר קטן של בעלי עניין, כ-1,700 איש, מחזיקים ב-650 חברות ציבוריות:
  • ממוצע של 2.5 בעלי עניין מחזיקים כ-60% מחברות ציבוריות.
  • השוק בישראל פירמידלי - 80% מהחברות בקבוצות העסקיות הן במבנה שליטה אנכי.
  • 22 קבוצות עסקיות שולטות ב-50% מהשוק (בניכוי "טבע").
  • 10 משפחות שולטות ב-30% מהשוק.
  • הקבוצות הגדולות מחזיקות 50% מהשוק הפיננסי ו-70% מתחומי השירותים והמסחר במשק.

עמדתם של נבחרי הציבור

ביולי 2010 התקיים דיון בוועדת הכספים של הכנסת בנושא "הריכוזיות במשק". מדיון זה עולה בעליל היקף התופעה בעיני הציבור ולפי דעתם של המחוקקים מטעם אותו ציבור. על-רקע הדיונים הציבוריים נבחנה הקמת ועדה מיוחדת, שתדון בנושא הריכוזיות. שר התמ"ת, בנימין בן-אליעזר, צוטט כאומר, כי הריכוזיות יכולה לגרום לסיכון ממשי ליציבות המשק.
לאחר שמצאנו כי אכן ישנה ריכוזיות וקיימות אליטות, נשאלת השאלה האם מדובר בקשרים אקראיים ומזדמנים, או, שמא, בהתקשרות מכוונת ומזימה מתוכננת?
לדברי השר בן-אליעזר, סכנת הריכוזיות נובעת מכך ש"...רצים כמו מטורפים להפרטות ולמסירת נכסים לאומיים בקנה מידה נרחב, מי שרוכש הוא מי שיש לו ממון ויכולת". עלי לציין את העולה מדבריו, כי ה"אשמה" בגרימת הריכוזיות מונחת לא על כתפי בעלי ההון הרוכשים, אלא על האוצר ומדיניות ההפרטה החפוזה. כלשונו, אנו "רצים" כדי למסור נכסי המדינה - ולא בעלי ההון רודפים אותנו.
מרגלית רואה מזימה מכוונת בכל מכל כל. הוא מדווח על "חבורה", שהתאספה סביב אולמרט. הוא כותב/מעיד כי אולמרט צירף אליה "אנשי עסקים שהיה לו עמם קשר מיוחד" (שם, עמוד 41). במקביל הייתה לו "משפחה עסקית", חבורה נוספת. יצוין כי לא עסקינן בשינוי חדש. כבר בשנת 1993 חווה עציוני-הלוי כתבה: "...(ה)עובדה שהצמרת הכלכלי מקיימת קשר אמיץ עם השלטון" (שם, עמוד 129).
כיצד נוצרות האליטות ובמה קנו את כוח השפעתן? מדוע כל זה מתאפשר דווקא להן ומה לפוליטיקאים כי יבקשו את קרבתן של אלו? - על כך אדון במאמרי הבא.

תאריך:  03/07/2011   |   עודכן:  03/07/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כל האמת על האליטות (1)
תגובות  [ 30 ] מוצגות  [ 30 ]  כתוב תגובה 
1
זו מדינת כל עשיריה והם ורק
רפאל1 א  |  3/07/11 12:39
 
- תגובה לדברי רפאל
מגיב לתגובה   |  3/07/11 13:22
 
- נכון, אבל...
אהרון שחר  |  3/07/11 16:34
 
- מאמר חשוב
יועץ מדיני  |  6/07/11 10:37
2
"סרוגים" לא מקבלים מעמד זהה
אליטה בקיבוץ  |  3/07/11 13:35
3
במקרה אני קצת מומחה לנושא
אהרון שחר  |  3/07/11 14:22
 
- צחוק מהעבודה
איש עצוב  |  3/07/11 21:51
 
- מותר לך להחמיא לאישתך
אהרון שחר  |  3/07/11 23:44
 
- חרטטן בבלטיס"ט
איש עצוב  |  4/07/11 00:43
 
- בוא לא נתבלבל
אהרון שחר  |  5/07/11 00:13
 
- אכן כן - חן חן
תגובה למגיב  |  15/07/11 00:06
4
למה אתה סלחני מידיי לאליטות
ד"ר יצחק גורלסקי  |  3/07/11 15:26
5
שא ברכה
דויד שוורץ  |  3/07/11 18:49
6
להסתמך על מרגלית? וכאוס.
איש עצוב  |  3/07/11 21:21
7
אין אליטות רק כמה חונטות
יואב יצחקי  |  4/07/11 06:14
8
למה אתה כותב דיעה?
אם אתה לא יודע  |  4/07/11 09:22
9
כמובן שיש עליתות
רמי רצון  |  4/07/11 16:48
10
דברי אמת וטעם - ניתוח נכון
ארגמן  |  4/07/11 17:13
 
- שמע האמת מפי מי שאמרה
סגולן  |  28/08/11 21:14
11
דן מרגלית חסיד שוטה של האליטה ל"ת
המשפטית  |  4/07/11 20:03
12
תודה על המאמר המצוין והנכון ל"ת
ירדנה  |  4/07/11 22:11
13
מאמר מעורר מחשבה
ד''ר קיי  |  5/07/11 12:00
14
דברים נכונים לחלוטין
יועץ מדיני   |  6/07/11 10:28
15
כל הכבוד!
איתמר כהן  |  7/07/11 14:35
16
אליטות בישראל
מתענין מתחום  |  23/07/11 22:38
17
על האמת אין ויכוח
אחד שבאמת מבין  |  4/08/11 12:22
18
אני מסכים עם הכותב
מבין נוסף  |  4/08/11 12:28
19
יפה - ניהניתי
מתעניין  |  4/08/11 12:38
 
- 16-17-18-19 איך אתה משנה IP? ל"ת
zoomarch  |  10/08/11 12:24
20
אהבתי את המאמר.
א' הוב   |  12/09/11 13:51
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ראובן לייב
"רק בשר" התל אביבית היא חגיגה של ממש לאוהבי "על האש". אומנם עדיין לא ברמה ארגנטינאית של אסאדו לשמו, אבל, במושגים ישראלים, בהחלט שאין בבשריה כדי לבייש את "שוחרי הטרף", הצובאים מדי יום על פתחה
אברהם פכטר
פרשת רבני הימין מחד ופרשת המרצים הקיצוניים מאידך, שניהם נאחזים במטריה של "חופש הדיבור" - במדינה דמוקרטית. אין סתירה בין מדינה דמוקרטית, ליברלית, נאורה וריבונית - לבין הצבת גבולות וקווים לחופש הדיבור - שגולש לחופש של הסתה, המרדה ופגיעה בבטחון המדינה
שמואל פישר
במדינה שנוהגת באופן מפלה, אי-התייצבות הרב דוב ליאור לחקירה מטרתה - בראש ובראשונה - למחות נגד אותו אי-שוויון משווע ונגד אותה אפליה מקוממת על-רקע פוליטי המתבצעת כל הזמן
עמוס שריג
יריב אופנהיימר, מזכ"ל שלום עכשיו, החליט לתמוך בעמיר פרץ, במרוץ על כתר מפלגת העבודה    האם ח"כ פרץ גם ישתמש בתמיכה של אופנהיימר? אם כן, תהיה זו קבורתו הפוליטית של מי שראוי לקבל הזדמנות נוספת, אבל לא חדל לרגע לשוב על שגיאותיו
איתן קלינסקי
אודה, שאני נרגש בעת שאני כותב שורות אלו. שהנה פעם ראשונה קם במדינת ישראל מנכ"ל של מוסד אקדמי, יוסי מלכה שמו, ומחליט להתמודד עם עוצמת הפער בין הערכיות שמשדרת האקדמיה לעומת שימוש במודל העסקה כה נצלני, שהוא ניגוד מוחלט לכל סולם הערכים האקדמי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il