X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
"אם הייתי יודע", אומר הזקן אותו אני פוגשת מדי שבוע ברהט, "לא הייתי עוזב את האוהל". עבורו האוהל הוא לא רק שאלה של דיור אלא של שאלה של חיים ברי-השגה. האוהל איפשר לו אז את מה שהחיים החדשים והמתקדמים לא יכולים להציע: תעסוקה על בסיס צרכים בסיסיים המושגים באמצעות גידול הצאן והבקר, שהות גבוהה עם בני המשפחה ושקט מדברי
▪  ▪  ▪
[צילום: פלאש 90]

א' אוהל
ב' זה בית
ג' זה גמל גדול
באתי לנגב לפני 12 שנה ומאז גרתי בכל סוגי הדיור הקיימים: מעונות, יחידת דיור ברמות, דירת סטודנטים בשכונה ד'. היום אני גרה בקיבוץ שרוב תושביו הוותיקים טרודים בגעגועים לפעם ובדאגה למה שעשוי לקרות אם הציבור לא ייזכר איך ולמה הוקם היישוב. ככל שניתן להבין מהם, המילה המפחידה ביותר עבורם לא קיימת בספרי לימוד רפואה של הרופאים שלהם, אלא דווקא בספרי התקשורת. הריאליטי. זה שרוב הישראלים פוגשים מדי ערב ומשתלט על חיינו באופן שיש מי שחושבים שהפגנות לא מקיימים כשיש גמר של כוכב נולד. בריאליטי של החיים, הייתה ההפגנה במוצ"ש כוכב נולד בפני עצמו.
באזור הבית שלי יש סוגים שונים של יישובים. ערים, קיבוצים ומושבים. יש גם יישובים קהילתיים. השם של רוב היישובים נשמע לרוב תושבי מדינת המרכז (במקרה הטוב) שם של חור באיזה מקום בארץ. "תזכירי לי איפה זה?" היא שאלה שגרתית ביותר. יש גם את אלו שחושבים שאולי הגעתי עם גמל.
אבל יש גם סוג נוסף של יישובים שכנים ואלו זוכים להגדרות שונות ומשונות. מי לא שמע על ה"פזורה" שמבנה המגורים המקובל ביישוב מסוג זה הוא פחון. סוג של אוהל. בשנות השבעים והשמונים חלק ממשפחותיהם של תושבי הפזורה עברו לגור במקום יענו מסודר. יישוב קבע. נבנו בתים, נסללו כבישים והופה הכל בסדר. במבחן המציאות, המעבר מהאוהל לבית לא שיפר את חייהם של התושבים שניסו להתקדם בחיים. לפי המבחן שכולנו מכירים, שיעורי האבטלה ביישובים הללו גבוהים ושיעורי הזכאים לתעודת בגרות נמוכים.
"אם הייתי יודע", אומר הזקן אותו אני פוגשת מדי שבוע ברהט, "לא הייתי עוזב את האוהל". עבורו האוהל הוא לא רק שאלה של דיור אלא של שאלה של חיים ברי-השגה. האוהל איפשר לו אז את מה שהחיים החדשים והמתקדמים לא יכולים להציע: תעסוקה על בסיס צרכים בסיסיים המושגים באמצעות גידול הצאן והבקר, שהות גבוהה עם בני המשפחה ושקט מדברי. בימים של אז, האוהל היה סמל למשפחתיות ולשבטיות. הנקישות בעת הכנת הקפה והניחוחות מהפינג'אן הביאו אורחים ולא מעט סיפורים מעניינים. לא צריך להכין קפה בשביל להרגיש את האווירה באוהלים שהוקמו בשבועיים האחרונים. גם אם אף אחד לא יכין קפה, האורחים כבר שם. כמה זמן ישהו - שאלת מיליון הדולר. בימים של אז, חוקי המדבר קבעו לאורח זמן לצ'ק-אאוט תוך שלושה ימים ושליש.
בקשתי לחוות דעתו של הזקן על מהפכת האוהלים גוררת משיכת כתפיים ומבט נוגה. וכי מה יגיד? עבורו, האוהל הוא בית מהעבר הממש לא רחוק. הוא נולד לחיים בהם גידול צאן הביא פרנסה והאוהל היה בית מובן מאליו. המעבר לבית לא ממש זימן לזקן שהיה צעיר פעם הזדמנות אמיתית להשתלב בשוק העבודה ובחברה הישראלית.
מגוון הסיפורים שמציגים העיתונאים, מנסים ללמד על תנאי הדיור של קבוצות שונות בחברה הישראלית אך לשם שינוי הכוכב התורן לא מתויג לפי טיפוס כזה או אחר, אלא מוכר לכולנו, שכן הוא אנחנו. מי בעיר ומי בכפר. הזקן מרהט לא לבד ואם שיעורי האבטלה בישראל מושפעים ממקום מגורים או השתייכות לקבוצה כזו או אחרת ואפילו מגיל, הרי שהכוכבים הראשיים ברשימה הם אלו דווקא שיצאו מהאוהל במאמץ לשנות ולשפר את אורח-חייהם. ממש צחוק הגורל.

הבית של המאבקים

המאבק מהאוהל או של האוהל לא מחייב אותנו לדיון רק על דיור בר-השגה, גובה שכר-דירה או היצע הדירות במקום זה או אחר. המאבק מהאוהל הוא הבית של כל המאבקים המקבילים המתנהלים בעצלתיים בשנים האחרונות והיו כאלו לא מעט. חלקם נבעו מתוך ריטואל קבוע דוגמת זה הקשור ל-1 בספטמבר. תאריך קרוב לכל הדעות.
אם נחזור לכותרות של החודש הקודם, ניזכר כי חלקן עסקו בחופש הגדול ומי עשה תרגיל למי. אם נלך על כותרות אחרות, נראה שמבלי משים נבלעו דווקא הכותרות שעסקו בתלונותיהם של מורי האזרחות על התכנים הצפויים להילמד השנה. בצדק שואלים לפחות חלקם על מהי אזרחות 2011, שהרי חלק גדול מההסברים בספרי הלימוד לא תואמים את מה שרואים בתוכניות ריאליטי של ערוץ הכנסת והדוגמאות רבות ומוכרות: מפלגה שנבחרה ברוב קולות משמיעה קולות מהאופוזיציה, יו"ר מפלגה שהתנתק חד-צדדית והקים סיעה משלו ללא דין וחשבון לבוחרים תמימים שהצביעו על רשימה א' וקיבלו רשימה ב' ועוד. עוד רגע נראה כי יוכנס לספרי הלימוד גם צמד המילים "חוק עוקף". מי יודע, אולי המילים האלו כבר בדרך לשם. הדמוקרטיה של הריאליטי. הריאליטי של הדמוקרטיה.
תלמידי התיכון לא עסוקים ככל הנראה בפער המתבקש. רובם במילא לומדים, אפילו את מקצוע האזרחות, בשיטת התוכי. משננים, ניגשים למבחן ושוכחים. אם הם היו נזכרים ברגע שאחרי למה יש חופש ביום הבוחר, אולי שיעורי ההצבעה היו גבוהים יותר. אם יותר אנשים היו יוצאים מהבית, מי יודע, אולי לא היינו היום באוהל.
בדבר אחד אין ספק - מחאת האוהלים שלפה מהזיכרון הלאומי מושגים המוכרים מספרי הלימוד העממיים של מקצוע האזרחות. תלמידי כיתות י"ב של 2012-2011 אולי יזכו לחזות גם במאבק השגרתי השחוק של ה-1 בספטמבר והקשור לשכר של המורים שלהם אך הרווח של התלמידים הללו לא יימצא בהסברים של מורי האזרחות על המשמעות הדמוקרטית של הזכות להפגנה והזכות לחופש הביטוי, אלא דווקא בזיכרון של אלו שיצאו מהבית והלכו לאוהל. משל המערה של אפלטון. על הזיכרון הזה להישאר משמעותי וחזק לפחות גם בבחירות הבאות. יום הבוחר הבא יהיה היום של מי שזוכר ולא רוצה בסופו של היום עוד ריאליטי.

תאריך:  27/07/2011   |   עודכן:  27/07/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אם היינו יוצאים מהבית, אולי לא היינו באוהל
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
אבל בלי דלק קשה יותר להסתדר
עומרי111  |  27/07/11 17:16
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורי גנני
תכנון מהיר של אתרי קרוואנים והקמתם באזורי הארץ השונים ייתן פתרונות דיור סבירים לאותם זוגות המתקשים לעמוד במחירי הדיור והנדל"ן הגבוהים
יובל לובנשטיין
מצד אחד הם מלאי גאווה על הישגי ילדם הרופא, אולם מנגד מה רב כאבם על השכר הזעום ועל התסכול הרב שילדם חש, שלא לדבר על העומס והנטל הכספי שממשיך להיות מוטל על כתפיהם    שברון חלום האם הפולנייה
תמיר סאסי
מתוכנן ומאורגן היטב, זה קורה לנו ממש מול העיניים, במעטפת מחאה חברתית לגיטימית בנושא שכאוב לכולנו. השאלה היא לאן זה מוביל אותנו...
אורבן שורט
מי שבוחר להוריד את האפליקציה סקייפ-פייסבוק החדשה, למעשה מעניק לסקייפ הרשאת גישה לפרופיל הפייסבוק שלו    אם אתם נמנים עם אלה שהפרטיות חשובה להם, המאמר הזה הוא בשבילכם
גדעון מוסלי
הימים כבר חלפו וחולפים מבלי שנתניהו והמשטר הישראלי מרוקנים הרחובות מההמון הזועם    סיקור העוצר הישראלי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il