X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מומלץ לא להעביר את הנחלה לילדים בעודכם בחיים, אלא במקרים ייחודיים, וגם זאת לאחר תכנון המהלך בקפידה יתרה. העברה ללא תמורה של נחלה או כל נכס אחר לילדים, היא פעולה הנראית פשוטה, אך יכול שמדובר ב"מלכודת דבש" שיש לבחון אותה מכל האספקטים בטרם הביצוע על-מנת שלא תהיה "תאונת מס"
▪  ▪  ▪
הענקת נכס במתנה טומנת בחובה מוקשים בעלי השלכות מס הרות אסון

פעמים רבות כאשר מתבצעת עסקה במקרקעין הצדדים לעסקה נותנים את דעתם להגנות המשפטיות ולביטחונות של העסקה, אך משום מה "שוכחים" שבכל עסקה במקרקעין יש "שותף" נוסף בדמות רשויות המס. חשוב להבין, שעסקה במקרקעין משפיעה על שני הצדדים מבחינה המיסים המוטלים עליה.
כך, המוכר מצד אחד צריך לתת את הדעת למס השבח (מס על הרווח ממכירת המקרקעין) שחל עליו ואשר עשוי אף להגיע לשיעור של 40% מהרווח בעסקה, ואילו הקונה מהצד השני, צריך לתת את הדעת למס הרכישה שחל עליו בעסקה. למסים אלו יש השלכות נכבדות על כדאיות העסקה וחשיבות תכנון המס בה, כאשר רצוי להיערך לכך מבעוד מועד ואף עוד לפני רכישת הנכס.
ברשימה זו, נתמקד בהעברות ללא תמורה של נכסים מההורים לילדים, אשר מבוצעות כדבר שבשגרה, כאשר בכל מקרה השיקולים הינם שונים וייחודיים. העברה ללא תמורה נראית, לכאורה, כפעולה פשוטה, אך יש להבין, כי הענקה של נכס במתנה לילדים, טומנת בחובה מוקשים בעלי השלכות מס הרות אסון כלפי בעלי הזכויות, ככל ולא מבוצע תכנון מושכל של המהלך.
על-מנת להבין את התוצאות של ביצוע העברה ללא תמורה, מבלי שבוצע תכנון נכון בטרם ביצוע העברה, נביא ברשימה זו דוגמא, לפי העובדות שלהלן:
ההורים היו בעלי זכויות בנחלה במרכז הארץ אשר שוויה הוערך בסך של 15,000,000 שקלים. משיקולים שונים (אשר התבררו בסופו של יום כשגויים לחלוטין), הסכימו ההורים ביום 1.12.2010 להעביר את הזכויות בנחלה ללא תמורה לבן שבנה בית שני בנחלה וזאת לאחר לחצים כבדים ושכנועים אשר הופעלו על ההורים על-ידי הבן ואשתו. מספר חודשים לאחר שבוצעה ההעברה של הנחלה לבן ואשתו, הסיפור הסתבך שכן היחסים בין הבן ואשתו לבין ההורים עלו על שרטון, כאשר בעקבות הסכסוך, נדרשו ההורים לפנות מיידית את בית המגורים בנחלה.
ברשימה זו, העוסקת בהשלכות המס על ביצוע העברה ללא תמורה לילדים, לא ניכנס להשלכות המשפחתיות, הכלכליות, המשפטיות וכו' של ביצוע העברה ללא תמורה עוד בחיים, אך כפי שצוין על ידנו במאמרים קודמים ומעל כל במה, טעות יסודית היא לבצע העברה של הנחלה ללא תמורה עוד בחיים, ומקרים רבים ומצערים טופלו על ידנו, לאחר שבוצעו העברות, אשר פירקו משפחות וגרמו לכך שההורים סיימו את חייהם חסרי כל וללא משפחה!!!.
כעבור פחות משנה, לאחר שבוצעה ההעברה ללא תמורה של הנחלה לבן ואשתו, מכרו הבן ואשתו את הנחלה (יצוין, כי המכירה נולדה בעקבות הסכסוך ועל-מנת לנשל את ההורים מכל זכות ולהותיר אותם ללא כל פרוטה). העסקה בוצעה לאחר שהבן קיבל ייעוץ שאין כל מניעה למכור את הנחלה ולקבל פטור ממס שבח בגין מרכיב בית המגורים בנחלה. יובהר, כי הבן מעולם לא מכר דירת מגורים בפטור ממס שבח.
העסקה דווחה ולאחר מספר חודשים התקבלה שומה ממס שבח כמו "רעם ביום בהיר"! הבן לא קיבל את הפטור בגין מרכיב בית המגורים אשר הוערך בלא פחות מסך של 12,000,000 שקלים מתוך סך העסקה!
הטעם לכך שהבן לא קיבל את הפטור ממס שבח בגין מרכיב בית המגורים, נעוץ בעובדה הפשוטה שבעת קבלת הזכויות בנחלה במתנה, מקבל המתנה (הבן) כפוף לעמידה "בתקופות צינון" בטרם יהיה זכאי למכור את הנחלה ולקבל את הפטור ממס שבח בגין מרכיב בית המגורים.
בדוגמה הנ"ל תקופת הצינון הינה שנה אחת בלבד, הואיל והבן נשוי ומתגורר בנחלה דרך קבע. משמעות הדברים הינה שרק לאחר שהבן יחזיק בבית שנה (מיום שיגור בבית ועד ליום המכירה) הוא יהיה זכאי למכור את הנחלה ולקבל את הפטור ממס שבח בגין מרכיב בית המגורים בנחלה. במאמר מוסגר נציין, כי יכול ותקופות הצינון ינועו בין שנה לבין ארבע שנים, והדבר תלוי במסכת העובדתית של כל מקרה לגופו.
זאת ועוד, חלופה נוספת לפיה ניתן למכור נחלה ולקבל פטור ממס שבח בגין 2 בתי מגורים (עד שווי לבית של 2.2 מיליון שקלים), זאת בנוסף לפטור ממס שבח של פעם בארבע שנים ללא מגבלת שווי, אינה רלוונטית במקרה דנן הואיל והוראת השעה אינה חלה לגבי העברות ללא תמורה שבוצעו בין 1.11.2010 לבין 31.12.2012.
המקרה שלעיל הינו מקרה מצער הואיל ומדובר בהורים מבוגרים אשר מצאו עצמם בסופו של יום, ללא נחלה וללא כסף לסיים את חייהם בכבוד, לאחר שכל רצונם היה להעניק מתנה לילדים בעודם בחיים ולראות את הילדים מאושרים ואת הנכדים גדלים במחיצתם.
אם נתעלם לרגע מהתנהגות הילדים, למרות שנראה שכל קורא תמים אומר בליבו כעת, כי מגיע לו לבן הסורר ששילם מס גבוהה, על-מנת להבין את סוגיית המס - נוכל לומר - כי תכנון מס נכון היה יכול להפחית מאות אלפי שקלים בשומת מס השבח ולהותיר בידי המוכר תמורה גבוהה משמעותית. תכנון מס נכון היה עשוי להביא למצב בו ניתן יהיה למכור את בית המגורים בו התגורר הבן בנחלה בפטור ממס שבח של פעם בארבע שנים וללא מגבלת שווי (כלומר בדוגמה הנ"ל 12 מיליון שקלים בפטור ממס שבח) וכן אף למכור עוד שני בתים בנחלה (ככל שיישנם) בפטור ממס שבח עד לשווי של 2.2 מיליון שקלים לכל בית (!).
במילים אחרות, לו היו הצדדים מכלכלים נכון את צעדיהם ניתן היה למכור בפטור ממס שבח 3 בתים, ככל שישנם כמובן, דבר שהיה מותיר חלק נכבד מהתמורה בידי בעלי הזכויות הנחלה ולא בידי אוצר המדינה.
לפיכך, שתי מסקנות עיקריות בידינו, ראשית, לא להעביר את הנחלה לילדים בעודכם בחיים, אלא במקרים יחודיים וגם זאת לאחר תכנון המהלך בקפידה יתירה ושנית, העברה ללא תמורה של נחלה או כל נכס אחר לילדים, הינה פעולה הנראית פשוטה, אך יכול ומדובר ב"מלכודת דבש" שיש לבחון אותה מכל האספקטים בטרם הביצוע על-מנת שלא תהיה "תאונת מס".

משרד ליבוביץ, שער ושות'
הכותבים הם עורכי דין שותפים במשרד ליבוביץ, שער ושות' המתמחה בעסקות במגזר החקלאי ובמיסים והיטלים במגזר החלקאי.
תאריך:  05/09/2011   |   עודכן:  06/09/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
היזהרו בהעברת הנחלה ללא תמורה לילדים!
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
מקרה שיגרתי של גירושין בישראל
ירון זכאי 1  |  5/09/11 14:24
 
- מרתק ל"ת
סתם_1  |  5/09/11 18:33
 
- קבלנו שיעור מרתק.תודה המורה. ל"ת
סקרנית  |  4/10/11 15:19
2
עברית משובשת. איפוא העורך?
כנניהו המיסר  |  5/09/11 21:32
 
- הרצאה מענינת מאד בנושא חשוב.
קבלנו...  |  4/10/11 15:27
3
העברת נחלות לדור ממשיך
שאולק  |  9/10/11 20:55
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אברהם בן-עזרא
דוח החקירה בעניין המשט הטורקי מוציא את מדינת ישראל ללא רבב. לו היה הדוח פוגע בתדמיתה של מדינת ישראל, היו הטורקים וידידיהם מהחמאס צוהלים משמחה. יצא שלא, אז הם לא משחקים... מדוע הטורקים לא הביעו את הסתייגותם מהחקירה כבר בתחילתה?
יובל לובנשטיין
יצאנו מוקדם, אכלנו משהו במסעדה ויצאנו למחאה. קצת שירים, קצת נאומים, קצת קריאות לצדק, שירת התקווה, אחורה פנה וחזרה למכונית הממוזגת והביתה לישון
מתי דוד
נסיונם של רוב חברי הצוות להופיע בציבור כביכול אך ורק כאנשי אקדמיה מקצועיים נטו, ללא אינטרס פוליטי, נכשל. רובם שייכים, פעילים ומזדהים עם מסגרות ועמותות של שמאל רדיקלי. ההתגייסות לטובת המחאה כצוות מקצועי, זו ההזדמנות שלהם לנסות לחזור למוקד האירועים והכותרות
יוסף דוריאל
לצונאמי ספטמבר בו מפחידים אותנו בהכרזת המדינה הפלשתינית יש גם אח שמתעלמים מהופעתו הצפויה ב-22.9.11 והוא הרבה יותר מסוכן - ועידת דרבן 3, להסתה עולמית נגד ישראל מאותו בניין האו"ם בניו-יורק. ציפייה פאסיבית לשתי התקפות אלו תהיה מחדל שלא ייסלח
ד"ר אילת סג"ל
השימוש בהסכמי קדם-נישואין שמטרתם להגן על זכויותיה המשפטיות של האישה נתפש בדרך כלל כחידוש מודרני. אך למעשה, הסכמים כאלו היו נפוצים מאוד בקרב קהילות יהודיות לאורך הדורות, והם זכו ליחס חיובי מצד הפוסקים    ד"ר אילת סג"ל מתארת את הרקע שהוביל ליצירתם של הסכמים אלו, ואת השפעתם על המציאות המשפחתית והמשפטית של נשים יהודיות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il