X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
קיימות רמות שונות של הבהרות והתנצלויות מצד אמצעי התקשורת מילון מושגים מהיר לצרכן התקשורת המבולבל שלא מבדיל בין התנצלות, תיקון טעות והבהרה האם חופש העיתונות בסכנה?
▪  ▪  ▪
רון לאודר. מבעלי ערוץ 10 [צילום: פלאש 90]
   עידן יוסף
בנזימן נאלץ להתפטר מערוץ 10 בגלל ההתנצלות לאדלסון

   יואב יצחק
ערוץ 10 התנצל על הכזבים נגד אדלסון

ספין מזויף מתוצרת ערוץ 10
יואב יצחק
עיתונאים שפרסמו לשון הרע על אדלסון בדרגה חמורה ביותר בחוסר אחריות ובלא שביצעו קודם לכן בדיקה מדוקדקת ותוך פגיעה קשה באמינותו של הערוץ, מייללים עתה על התערבות מצד בעליו של ערוץ 10, רון לאודר, שבסך-הכל כפה עליהם לעשות את הנדרש והמובן מאליו: להתנצל על כזבים חמורים שפרסמו, בטרם ייגרמו לקריסת הערוץ
לרשימה המלאה

התפטרותם של בכירי ערוץ 10, על-רקע ההתנצלות שנכפתה, לטענתם, על-ידי בעלי המניות של החברה, מפנה את הזרקורים לאחת הסוגיות היותר מורכבות בעבודת כלי התקשורת: האיזון בין חופש העיתונות למעורבות של בעלי הון בעבודת העורכים. העורכים טוענים כי נכפתה עליהם התנצלות בניסוח ובאופן חריג ביותר שפוגע בעצמאות המערכתית שלהם. בתחום זה של פעילות המדיה יש כמה סוגים של התנצלויות, שמוכרים בפורמטים דומים פחות או יותר: הבהרה, תיקון טעות והתנצלות.
הציבור הרחב אינו מודע לניואנסים האלו וכדי להבין את המשמעות שלהם וההבדלים הדקים אך החשובים, צריך ללכת צעד אחד אחורה, ולהבין ממעוף הציבור כיצד התקשורת עובדת ומה הן הנסיבות שמביאות אותה לפרסם תיקון או הבהרות.

אז על מה המהומה?

בפרשת ערוץ 10 העורכים שהתפטרו טוענים כי ההתנצלות שרון לאודר כפה לכאורה על הערוץ, חמורה יותר בניסוחה ומשמעותה מאשר ניסוח של בית משפט, אילו אדלסון היה גורר את ערוץ 10 לבית משפט.
טענה נוספת של המתפטרים היא, שלא הייתה שום השמצה ישירה נגד אדלסון וכי נאמר מה שנאמר בעקבות שיחה עם גורם מוסמך, שאמר את הדברים במפורש על אדלסון. הפרשנות של אדלסון, לפיה ניתן היה להבין כאילו קיבל את האישור לבניית מלון בלאס וגאס שלא בדרך חוקית, היא פרשנות שלו בלבד ולא ניתן להבין זאת כך משידור הכתבה.
גורמים בענף התקשורת סבורים כי פרשת ההתנצלות היא רק התירוץ להתפטרות העורך הראשי ושני הבכירים האחרים, וכי להתפטרות יש סיבות עמוקות אחרות, המבוססות על מערכת יחסים לא בריאה בין אנשי המערכת של ערוץ 10 לבין בעלי המניות יוסי מימן ורון לאודר.

האם חופש העיתונות בסכנה?

התפטרות בנזימן וחבריו, היא אולי המקרה הקיצוני, אבל היא משקפת מציאות עגומה ביותר ששוררת כיום במרבית כלי התקשורת, המודפסים והמשודרים, הנשלטים על-ידי אנשי עסקים, בעלי הון, טייקונים, שגם אם הם לא מתערבים בפועל ביומיום, יש "רוח המפקד" שכל עורך מתחיל לומד אותה מהר מאוד ופועל לפיה. ואם הוא חורג, ימצא את עצמו מהר מאוד מחוץ לכותלי המדיה.
כל זה כמובן מבוסס על ההנחה שאכן טענת הערוץ שכל מה ששודר אכן היה אמת, שאם לא כן, לא פרשת ההתנצלות היא הדרמה אלא שידור הכתבה עם עובדות לא נכונות לכאורה. העיתונות נמצאת בשנים האחרונות תחת זכוכית מגדלת. ביקורת התקשורת היא לגיטימית וחשובה, והציבור הפך להיות צרכן תקשורת הרבה יותר ערני ותובעני. יש גורמים לא מעטים שמנגחים את התקשורת לצרכים פוליטיים ומנצלים את ההזדמנות לעשות טיהורים פוליטיים למיניהם.
לכן התקשורת חייבת להקפיד הקפדה יתרה על האתיקה ועל פרסום הוגן ונכון כדי לא לספק לטייקונים כמו רון לאודר וחבריו לכופף את ידיהם ולפגוע בחופש העיתונות.

התנצלות על-סמך פסק דין

יש גם שלב נוסף, די חריג אבל קורה, כאשר הצדדים מגיעים לבית המשפט. אם מדובר בתביעה על עוולה אזרחית, השופטים מעודדים את הצדדים ללכת לפשרה תוך רמיזה שהפסיקה שלהם לא תהיה כדאית לשני הצדדים. במקרים של תביעות דיבה על גופים או אנשים מתוקשרים, יש עניין לאחד הצדדים לנהל את המשפט ובאמצעות הפרסומים על התביעה עצמה כבר לזכות בכיסוי אוהד ולפגוע בכלי התקשורת. לכלי התקשורת אין הרבה מה לעשות נגד זה והם נגררים לתביעות שנמשכות שנים.
בתביעת דיבה התובע צריך להוכיח את רמת הפגיעה בשמו הטוב ואילו הנתבע יכול להגן על עצמו בטיעונים של "אמת דיברתי" או "תום לב", כלומר גם אם טעה, עשה זאת על-סמך המידע שהיה בידו ולא הייתה לו כוונת זדון. אם וכאשר ניתנת פסיקה, היא בדרך-כלל כוללת סכום פיצויים וגם נוסח של התנצלות, שמוכתבת על-ידי בית המשפט. הנוסח הזה לא ניתן למו"מ וכל מדיה שנתבעת חייבת לפרסם אותו בתוך זמן מסוים.

פרסום הכתבה

כלי תקשורת שמפרסם מידע, כתבה, תחקיר, ולא משנה אם זה במדיה המשודרת או הכתובה, מחויב לאמת מוחלטת בפרסום העובדות. האם יש אמת מוחלטת? בוודאי שלא. אבל הציפייה היא שכל עובדה שמתפרסמת או משודרת בכתבה, במיוחד אם יש בה לפגוע במישהו אחר, תהיה מבוססת על משהו: מסמך, קולו של הדובר עצמו או מקור אמין ששיכנע את המערכת ואת הכתב שאכן הוא דובר אמת. כמובן שלא ניתן לחשוף את המקורות, אבל אם כותב או משדר הכתבה משוכנע שיש בזה אמת, הוא רשאי לפרסם ובעצת בירור או תביעה, טענת חסיון המקורות עומדת לצידו בדרך כלל. כמובן שעל הכתב להגיש את הטענות לתגובה, והחובה המפורשת היא לפרט כל טענה או ביקורת שמופנית כלפי הגוף המבוקר כדי שיוכל להשיב, ולא "להתקיל" את הצד המותקף בעובדות שהוא לא ידע עליהן מראש.
ההחלטה מה לעשות עם המידע והתגובה, במידה שהיא סותרת את הממצאים שבידי המערכת, תלויה בכתב, בעורך במדיה ובנסיבות. לעיתים תגובה עניינית של אדם או גוף שמותקף בכתבה, משכנעת את העורכים שאכן אין אמת בפרסום או שאי-אפשר יהיה להוכיח אותה במקרה של תביעה, והכתבה נגנזת. במקרה אחר, והוא השכיח יותר, מובאים בכתבה שני הצדדים: הצד של הכותב על-סמך עובדות שיש בידיו, והכחשה או הסברים של הצד השני.

פרסום תגובת המותקף

מקרה אחר הוא שלאחר פרסום הכתבה, הגוף או האדם שעליו התבססה הכתבה מבקש להגיב, להכחיש או לטעון טענות אחרות. אפשרות זו בדרך כלל ניתנת לו והיא מתפרסמת בעמודים המתאימים בעיתון או שמשודרת על-ידי המדיה בצורה זו או אחרת.
ויש מקרים שבהם הכתבה מעוררת סערה ציבורית, האיש ששמו נקשר בכתבה רואה עצמו נפגע, ולא מוכן לוותר, ובמקביל דורשים התנצלות או מאיימים בתביעת דיבה. תביעת דיבה המבוססת על חוק איסור לשון הרע.

תביעת דיבה

אם בפרסום הדברים יש משום דיבה, יכול הגורם המושמץ לפנות לערכאות שהחוק הזה עוסק בהגנת כבודו ושמו הטוב של אדם ופרסום לשון הרע יכול להוות עוולה אזרחית בנזיקין ויכול להתגבש אפילו עד כדי עבירה פלילית עד שנת מאסר בפועל או יותר. החוק הזה עבר הרבה שינויים בשנים האחרונות והוא נע כל הזמן בין חופש הביטוי והעיתונות - עיקרון מקודש בדמוקרטיה הישראלית - לבין הזכות לכבוד האדם ושמו הטוב. הנושא קיבל תשומת לב רבה יותר בעשור האחרון מאז עידן האינטרנט, העיתונות המקוונת, הבלוגים והרשתות החברתיות. כיום ניתן להגיש תביעת דיבה גם על פרסום ברשת חברתית לאחר הוכחה שאכן זו דיבה (ע"ע "חוק איסור לשון הרע", ויקיפדיה).
כאשר הגורם הנפגע מחליט ללכת על תביעת הדיבה, מתחיל תהליך ארוך של הידברות עם המדיה. השלב הראשון הוא מכתב התרעה. בשיגרה מגיעים לא מעט מכתבים כאלו למערכות העיתונים. לרוב הם מועברים ליועץ המשפטי שמחליט על-סמך ניסיונו עד כמה הגורם התובע הוא רציני או לא. במקרים בהם ממשיך הגורם הנתבע לפנות ולאיים בפתיחת הליכים, מקובל לפתוח בדרך-כלל במו"מ. רוב התובעים מעוניינים באמת בטיהור שמם ובפרסום הוגן של תיקון העוול שנעשה להם. מעטים עושים זאת למען בצע כסף, ולכן המו"מ שמתנהל על בסיס WIN WIN ולרוב הוא מסתיים בפרסום הבהרה, לא התנצלות, מצד מערכת העיתון, בנוסח מוסכם בין הצדדים. כך גם בעיתונות המשודרת, לעיתים תשמעו בסוף המהדורה פסקה שמקריא קריין החדשות המספר על כתבה שהייתה לפני זמן מסוים, בדרך-כלל זמן רב ואף אחד לא זוכר, ומציין את התיקון.

תיקון טעות

יש מקרים בהם לאחר פרסום כתבה, לאו-דווקא השמצה או ביקורת, היא פרסמה פרט לא נכון או טעתה בהצגתו וגם סתם טעות סופר. במקרים כאלו נוהגים כלי התקשורת לפרסם תיקון טעות, במקום מוצנע באחד מעמודי העיתון, ואם מדובר באנשים פרטיים שלא בכוונה נפגע שמם או שמם שורבב למשהו שלילי שהם לא שייכים לו, מציינת המערכת שהיא מתנצלת בפני אותו גורם על עוגמת הנפש שנגרמה לו.

תאריך:  11/09/2011   |   עודכן:  11/09/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
על התנצלות, הבהרה וחופש העיתונות
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
ערוץ 10 קיבל זובור משפיל וצורב
זובור פומבי משפיל  |  11/09/11 12:10
2
לא נטען שהמידע היה נכון !
בניק  |  11/09/11 12:29
3
מספר הערות
קוסא מחשי  |  12/09/11 00:19
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אריקה קוברי
תקציר פרשות השבוע: תחיית המתים א' ו-ב', אהבת חינם, קיסריה אאוט, קלקלה פלילית, סוללות נטענות, שוויון זכויות, אזוב, מועדים לשמחה, מחיקון, מלכ"ר, אורגזמה, קידום, תפלון, מריירים, מוות בלי רחמים, פריימריז, אקרובטים, משורר לאומי, סבוטאז', פתולוגיה, פיצוץ, שלום סלקטיבי, פשרות, מטווח, משרד התעסוקה, פליטת קולמוס, אזעקת הרגעה, עושה לה כנפיים, קלות להשגה, 144, הצעת עבודה, פופולריות, שרה וטרה, מאסטר שף, מבחן קבלה, ניסוי כימי, עלבון צורב, הגדרות, דרושה הגדרה
יוסי דר
האם היה זה לגיטימי לכפות על ערוץ 10 את ההתנצלות יוצאת הדופן בדרך בה נעשתה? במילים אחרות, האם היה זה לגיטימי להצמיד אקדח לרקתו של ערוץ 10 כדי לאלצו בכך לפרסם ההתנצלות?
חן בן אליהו
חוקי נירנברג של בג"צ והפרקליטות יביאו בסופו של דבר למשפטי נירנברג. השמות כולם ידועים. טוב יעשו הנוטלים חלק במלאכה הבזויה של כינון משטר אוטו-אנטישמי, החל מחברי הממשלה של נתניהו וברק, המשך בכנופיית שלטון החוק של ביניש ומייק בלאס וכלה באחרון היועצים המשפטיים של המינהל האזרחי כדוגמת ההיא רונית לוין, אם ישכרו מבעוד מועד את שירותיו של משרד עורכי-דין
דן שיאון
כל חייל או איש ביטחון הנושא היום נשק הוא בחזקת "חשוד" או "נאשם" בכוח, אלא אם הוכח אחרת בבית משפט. ה"שיקול המבצעי" של שימוש בנשק אינו נמצא יותר בידי המפקד או החייל ואיש הביטחון, אלא בידי סמכות או גורמים שאין להם שום קשר או אחריות לדבר
עמוס שנער
ייתכן שמשט ה"מרמרה" בא ללמד אותנו ששכחנו לממש את חובתנו המוסרית כבני העם היהודי להיות אור לגויים, ודרישתם של הטורקים להתנצלות בפניהם באה כנגד חובתנו להתנצל בפני העם הארמני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il