X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
חגית דהן   |  ההנהגה הצעירה של האיחוד הלאומי
האו"ם יכול להמליץ לעולם להכיר במדינה פלשתינית ויכול גם להמליץ מה יהיו גבולותיה. הוא לא יכול להכריח אותנו באופן מעשי ליישם זאת ולהוציא את צה"ל משטחי B ו-C, וכך, בדיוק כפי שבשנת 88' לא קמה מדינה פלשתינית בפועל - כך גם השנה, ובכל הפעמים הבאות שיחליטו הפלשתינים לבחור בהחלטה חד-צדדית על פני משא-ומתן עם ממשלת ישראל - לא תקום מדינה פלשתינית באופן מעשי
▪  ▪  ▪
להתמודד עם ספטמבר [צילום: AP]
ספטמבר? - אתם יכולים להירגע
יוסי אחימאיר
מה יתרחש ב"ספטמבר האיום" המתדפק בשער? * השבתת הלימודים בבתי הספר? לא. הפגנת מיליון? לא נראית באופק. הכרזה על הקמת "מדינה פלשתינית"? נראה שכן, אבל זה לא סוף העולם. יש לנו צה"ל חזק. אתם יכולים להירגע
לרשימה המלאה

עורו עורו, כי ספטמבר כבר כאן
מנוחה דהן
מה דעתכם לשנות כיוון? ייתכן שגם התוצאה תשתנה * יש להסביר לעולם את מצבנו; לדרוש התנצלות פומבית ופיצוי לכל משפחות נפגעי הטרור; להחזיר את שגרירנו במצרים הביתה; ולהבהיר לטורקיה שהיא תוקעת לנו סכין בגב
לרשימה המלאה

בארבעה-עשר בחודש יולי השנה נחתה על ישראל הפתעה מטרידה מעט, וודאי לא נעימה במיוחד. האמת שבאותו שלב זו כבר הייתה הפתעה צפויה מראש, שכן הנושא עלה לדיון ציבורי עוד לפני, אך בחודש יולי התקבלה ההחלטה באופן רשמי - הרשות הפלשתינית הודיעה כי החליטה באופן סופי לפנות לאו"ם בבקשה להכיר במדינה פלשתינית בגבולות 67'. התקשורת איבדה עשתונותיה. גם כמה מאיתנו, האזרחים הפשוטים, החלו לפחד ולא מעט. ברק אף כינה את האירוע "צונאמי מדיני", והארץ הייתה תוהו ובוהו.
זה הזמן לבקש ממי שעוד זוכר איך נושמים - לנשום. עמוק. עכשיו, כשהתקף החרדה עבר, בואו נשתמש באחת הדרכים היעילות ביותר להתמודדות עם פחדים. לאט-לאט, שלב-שלב, ובעזרת היגיון בריא, נצליח להבין כיצד עלינו להתמודד עם ספטמבר.

אז בואו נתעורר, לפני שספטמבר ייגמר

אם רק יהיה לנו האומץ להגיד אמת בצורה פשוטה, אם רק נאמין שאנשים - באופן עקרוני - חותרים להגיע לאמת, ורוצים לשמוע אותה - נצליח לנצח גם בקרב הקשה על הדעה העולמית

אם חשבתם לרגע שמטרת המאמר הזה לגרום לנו להתרווח בכיסא, לחייך, להירגע ולהתעלם מספטמבר, אתם טועים. בגדול. כי למרות שמבחינה מעשית להכרזה כמעט שאין משמעות, מבחינת יחסינו למו"מ עם הרשות יש לכך משמעות עמוקה. בשנת 1993 נחתמו הסכמי אוסלו בין רבין וערפאת, ושני המנהיגים דאז התחייבו - בין היתר - לפתור את הסכסוך בדרכי שלום, ללא שימוש באילוצים בינלאומיים או בפעולות טרור. בפנייתו לאו"ם, מפר אבו מאזן הסכם זה, וזו הדרך בה ממשלת ישראל צריכה לראות את הדברים: הפרה פשוטה של הסכם. אם כך, אין סיבה הגיונית לישראל להמשיך ולקיים הסכם זה, ויש לראות את הסכם אוסלו כבטל ומבוטל.
מעבר לכך, הצלחת המהלך צריכה לגרום להסברה הישראלית להסמיק, להחוויר, להתעשת ולהתחיל לפעול במלא המרץ. אם רק יהיה לנו האומץ להגיד אמת בצורה פשוטה, אם רק נאמין שאנשים - באופן עקרוני - חותרים להגיע לאמת, ורוצים לשמוע אותה - נצליח לנצח גם בקרב הקשה על הדעה העולמית. בנוסף, יש להיערך למקרי אלימות שעלולים לפרוץ במהלך החודש, ולהתייחס אליהם בהתאם. ואם תהיינה הפגנות לא אלימות, כפי שמבטיחים ברשות, ישנה תשובה פשוטה: על אזרחי ישראל לקחת דגליהם בידיהם ולהודיע בקול גדול: אנחנו כאן, וכדי להישאר. באיתמר, בגוש עציון, באריאל, במערת המכפלה ובכל מקום שנגזל מאיתנו לפני יותר מאלפיים שנה. הפעם לא נראה שוטרים מול ילדים, וחיילים מול נשים; הפעם נראה אוכלוסיה פשוטה אל מול אוכלוסיה פשוטה, עין מול עין, בצורה הכי פשוטה ואמיתית שיכולה להיות.
מדינת ישראל אינה הזיה חולפת, וככל שהאומה הפלשתינית תמהר להכיר בכך - ולא רק באופן פורמלי - כך ייטב לשני הצדדים. עליהם להבין את הצורך להתגמש בדרישותיהם, כפי שממשלת ישראל התגמשה במהלך הזמן, ולהפסיק לדבוק בגבולות 67' שאינם ברי-הגנה מבחינת ישראל ושאוכלוסיה גדולה מכדי לפנותה הולכת ומתבססת מעבר להם כבר ארבעים וארבע שנים.
נקנח במילותיו של בן-גוריון, שצריכות להיות מילות המפתח בתגובותיה של ממשלת ישראל לנעשה בספטמבר: לא משנה מה יגידו הגויים, משנה מה יעשו היהודים. או, בתמציתיות משעשעת משהו, או"ם-שמום. כשמסתכלים על זה, מפלצת ההכרה באו"ם היא לא יותר מחיית מחמד חמודה שמטילה צל גדול ולכאורה מאיים - אז אל תירא, ישראל. ובטח שלא מצללים.

אז למה להם הכרזה עכשיו?

לאור כל האמור לעיל, יש לשאול את עצמנו: אם האומה הפלשתינית כבר ניסתה את הצעד הזה, וחזתה כיצד השינוי לו ייחלה חמק מבין ידיה - מדוע מנהיגיה מתעקשים לשדר להם שוב את אותו סרט חסר עלילה?
יש כמה תשובות אפשריות. אחת מהן היא פוליטיקה פשוטה - למרות הסכם הפיוס בין החמאס לרשות, עדיין יש יריבות פוליטית בין שתי ההנהגות. זוהי דרכה של ממשלת אש"ף-פתח להראות לאומה הפלשתינית כיצד היא מעניקה לאומה הפלשתינית אהדה עולמית, תמיכה וסימפטיה גורפות וחיבוק ענק מהאו"ם (מה שאכן נכון). כך רוצה השלטון להשיג את אהדת אנשיו - גם, כנראה, במחיר סיכון המו"מ וההסכמים הקיימים עם ישראל ובהפסקת התמיכה הכלכלית האמריקנית.
בנוסף, ברשות כנראה מקווים כי מדינת ישראל תיחשב מדינה פולשת באופן סופי וחד-משמעי, מה שאמור להוביל להשלכות משפטיות חמורות ביותר, בנוסף לסנקציות ולאיומים על מדינת ישראל שמטרתם לאלץ אותנו להוציא את צה"ל ואת המתיישבים ממקומם מחוץ לקו הירוק. אלא שישראל נמצאת בשטחים אלו לפני היישות המדינית החדשה שעוד לא נולדה, ולכן לא היה כאן שום אקט של פלישה למדינה קיימת - כי כשצה"ל נכנס ליו"ש, לא הייתה שם אף מדינה. לכן מאוד לא סביר שישראל תוכרז כפולשת, אם כי לא ניתן להגיד זאת בוודאות, ולכן הם כנראה מקווים שזה יקרה. בנוסף - הם מקווים לקבל באו"ם מעמד של חברות מלאה, ולא רק של משקיפים, מה שסביר להניח שיקרה. אז היי, באו"ם תהיה עוד מדינה שתקיים יוזמות אנטי-ישראליות. מישהו רוצה לספור את כולן?
צרפו את כל אלו לרעש התקשורתי העולמי, לעוינות שהם מעוררים נגדנו ולפחד שהם מנסים לגרום לנו להרגיש, בתקווה שנוותר על הכל לפני העשרים בחודש - והרי לכם מניע לפתוח בהצגה הגדולה.

האו"ם הגדול שיכול

מה שהביא להקמתה המעשית של מדינת ישראל היא העובדה הפשוטה שמדינת ישראל שלטה בפועל בשטחיה ואכפה בהם את החוק הישראלי, הקימה צבא שאיחד את אנשי כל המחתרות והחלה להתנהל כמדינה

רבים מאיתנו בטוחים שבכוחו של האו"ם להקים מדינות חדשות, ושבעצם האו"ם הקים אף את מדינת ישראל. כולנו מכירים את התמונות משנת 1948, בהן ישבו יהודי א"י והעולם כולו סביב מקלטי הרדיו וחיכו לשמוע כיצד התקבלה החלטה מס' 181 של האו"ם ברוב תומך (תוכנית החלוקה). לאחר מכן קמו היהודים לחגוג וקראו כי "יש לנו מדינה!", בגלל שהאו"ם בטובו החליט להעניק לנו אותה.
אלא שלא כך פני הדברים. מה שהביא להקמתה המעשית של מדינת ישראל היא העובדה הפשוטה שמדינת ישראל שלטה בפועל בשטחיה ואכפה בהם את החוק הישראלי, הקימה צבא שאיחד את אנשי כל המחתרות והחלה להתנהל כמדינה. לפיכך השיגה ישראל את ארבעת התנאים ההכרחיים לקיום מדינה ריבונית: אוכלוסיה, טריטוריה, מוסדות שלטון ועצמאות בענייני פנים וחוץ. הצבא הבריטי יצא מכאן, והצבא היהודי-ישראלי מיהר לתפוס את מקומו. כך השגנו - בכוח הזכות ובכוח האמונה, הנחישות והרצון - שליטה על השטחים שהיו שייכים לנו כבר לפני אלפיים שנה. על-פי תיאוריית המדינות הקונסטיטוטיבית, די להכרה מטעם מדינה אחת, עיקרית ורלוונטית, כדי להיחשב למדינה מוכרת. לעתים, מדינה נחשבת מוכרת אפילו אם חסרים לה אחד או יותר מהמאפיינים שעל-פי התיאוריה הדקלרטיבית נחשבים להכרחיים (אם כי במידה שאכן חסר אחד מתנאים אלו, כנראה שלא תהיה שם מדינה בפועל).
אנחנו הוכרנו כמדינה על-ידי ארה"ב ובריה"מ דאז, מה שבהחלט נחשב כהכרה מטעם מדינות עיקריות ורלוונטיות. כך שאם ההצעה לא הייתה עוברת באו"ם - עדיין הייתה לנו מדינה.
הרי בכל מקרה לתוכנית החלוקה אין כל ערך משפטי שהוא, שכן היא הייתה אמורה להתקבל כהסכם בינינו לבין ערביי א"י שדחו אותה מכל וכל (זאת הסיבה שדרישתם של חלק מהפלשתינים להכרה בשטחי תוכנית החלוקה כטריטוריה של מדינתם מגוחכת. ברגע שהם דחו את ההסכם, הוא איבד את ערכו המשפטי לחלוטין. כיום, לישראל אין שום סיבה הגיונית לקבל הסכם שכזה. הוא אינו ריאלי, ולא בכדי עברו מנהיגי הרשות לדבר - לפחות באופן פורמאלי - על גבולות 67' בלבד), ואם היינו מסתמכים עליה כסיבה בגללה יש לנו מדינה - היינו צריכים להסביר מדוע השתנו גבולות מדינתנו באופן משמעותי כל-כך.
במילים אחרות, האו"ם יכול להמליץ לעולם להכיר במדינה פלשתינית (אך לא לאלץ ממשלות, כמו ממשלת ישראל, להכיר במדינה שכזו) ויכול להמליץ מה יהיו גבולותיה (החלטה 181, טייק 2, צפוי להתבסס על גבולות 67'). הוא לא יכול להכריח אותנו באופן מעשי ליישם זאת ולהוציא את צה"ל משטחי B ו-C, וכך, בדיוק כפי שבשנת 88' לא קמה מדינה פלשתינית בפועל - כך גם השנה, ובכל הפעמים הבאות שיחליטו הפלשתינים לבחור בהחלטה חד-צדדית על פני משא-ומתן עם ממשלת ישראל - לא תקום מדינה פלשתינית באופן מעשי.

הכר את המפלצת ששמה 'הכרה'

בואו נדמיין את התרחיש הכי גרוע שיכול לקרות בספטמבר. הנה בא אבו מאזן לאו"ם בבקשה להכיר במדינה פלשתינית בגבולות 67'. כל הנוכחים נענים לבקשתו בחיוב, וישראל היחידה שמצביעה נגד הכרה במדינה פלשתינית. אוקיי. מדינה פלשתינית, כמובן, מוכרת באו"ם. נו, אז רגע... מה עכשיו קורה? בפועל?
האמת, שכדי לענות על השאלה הזו אפילו לא צריך להיות בעל דמיון מפותח מדי, או לאמץ את ראשינו יתר על המידה. צריך פשוט ללמוד היסטוריה, ולחזור מעט אחורה בציר הזמן.

רבותיי, ההיסטוריה חוזרת

אכן כך. כל ההצגה המקורית כביכול של אבו מאזן אינה אלא שידור חוזר של צעד שערפאת נקט כבר לפניו. בחמישה-עשר בחודש נובמבר, שנת 88', כבר התקיימה באו"ם הצבעה בנושא הכרה במדינה פלשתינית. ערפאת הכריז באלג'יר על הקמת מדינה פלשתינית ובאו"ם התקבלה ההחלטה להכיר בהכרזתו. רק שתי מדינות התנגדו להחלטה הזו - שתי מדינות שהיו, באופן הכי טריוויאלי וצפוי, ישראל וארה"ב.
מה היו תוצאות ההחלטה הזו? המשקיף הקבוע באו"ם מטעם אש"ף קיבל את השם 'המשקיף הקבוע באו"ם מטעם פלשתין', ונציגות הארגון יוצגה על-ידי מספר גדול יותר של צירים מאשר שאר הנציגויות המשקיפות. זהו. זה הכל. למעשה, המשמעות של האירוע ההוא הייתה כל-כך מינימלית, עד כי הוא כנראה נשכח מליבם וממוחם של רובנו כאן. ומה הפלא? האו"ם פשוט לא מקים מדינות.

תאריך:  11/09/2011   |   עודכן:  11/09/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בואו נתעורר, לפני שספטמבר ייגמר
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
הבעיה היא כלכלית
סתם_1  |  11/09/11 23:52
 
- לסתם -1
דנידיין  |  12/09/11 09:36
2
יש סכנה כל יום כל חודש כל שנה
ישע  |  12/09/11 10:07
3
הרבה הגיון במה שכתבת ל"ת
מחשבות עם טעם  |  12/09/11 11:20
4
אני מציע
עמי בן דוד  |  12/09/11 12:49
5
ישראל מצביעה בעד!!
אזרח מודאג2  |  12/09/11 21:49
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהודה קונפורטס
קיימות רמות שונות של הבהרות והתנצלויות מצד אמצעי התקשורת    מילון מושגים מהיר לצרכן התקשורת המבולבל שלא מבדיל בין התנצלות, תיקון טעות והבהרה    האם חופש העיתונות בסכנה?
אריקה קוברי
תקציר פרשות השבוע: תחיית המתים א' ו-ב', אהבת חינם, קיסריה אאוט, קלקלה פלילית, סוללות נטענות, שוויון זכויות, אזוב, מועדים לשמחה, מחיקון, מלכ"ר, אורגזמה, קידום, תפלון, מריירים, מוות בלי רחמים, פריימריז, אקרובטים, משורר לאומי, סבוטאז', פתולוגיה, פיצוץ, שלום סלקטיבי, פשרות, מטווח, משרד התעסוקה, פליטת קולמוס, אזעקת הרגעה, עושה לה כנפיים, קלות להשגה, 144, הצעת עבודה, פופולריות, שרה וטרה, מאסטר שף, מבחן קבלה, ניסוי כימי, עלבון צורב, הגדרות, דרושה הגדרה
יוסי דר
האם היה זה לגיטימי לכפות על ערוץ 10 את ההתנצלות יוצאת הדופן בדרך בה נעשתה? במילים אחרות, האם היה זה לגיטימי להצמיד אקדח לרקתו של ערוץ 10 כדי לאלצו בכך לפרסם ההתנצלות?
חן בן אליהו
חוקי נירנברג של בג"צ והפרקליטות יביאו בסופו של דבר למשפטי נירנברג. השמות כולם ידועים. טוב יעשו הנוטלים חלק במלאכה הבזויה של כינון משטר אוטו-אנטישמי, החל מחברי הממשלה של נתניהו וברק, המשך בכנופיית שלטון החוק של ביניש ומייק בלאס וכלה באחרון היועצים המשפטיים של המינהל האזרחי כדוגמת ההיא רונית לוין, אם ישכרו מבעוד מועד את שירותיו של משרד עורכי-דין
דן שיאון
כל חייל או איש ביטחון הנושא היום נשק הוא בחזקת "חשוד" או "נאשם" בכוח, אלא אם הוכח אחרת בבית משפט. ה"שיקול המבצעי" של שימוש בנשק אינו נמצא יותר בידי המפקד או החייל ואיש הביטחון, אלא בידי סמכות או גורמים שאין להם שום קשר או אחריות לדבר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il