X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
להבנתם של הדוברים הרוסיים, אין במדינות המזרח התיכון, המאופיינות בחברות מסורתיות באופיין, סיכוי לניצחון הדמוקרטיה. המשטרים העתידיים, הצפויים לקום ולהתבסס, יהיו אנטי דמוקרטיים ואיסלאמיים באופים
▪  ▪  ▪
דמיטרי מדבדב . שימור המצב הקיים [צילום: AP]

התפתחות חדשה, המבשרת אולי תפנית במדיניות רוסיה במזרח התיכון ניכרת לאחרונה בהתבטאויות, הנראות כמתואמות, של בכירים רוסיים (מומחים מובילים לענייני המזרח התיכון, פוליטיקאים ואף נשיא רוסיה עצמו, שכינה בתקשורת את האופוזיציה במזרח התיכון כמונעת על-ידי טרוריסטים) שהושמעו בפורומים חשובים ובתקשורת. דבריהם כוללים הכרזות בגנותו של הגל המהפכני הפוקד את המזרח התיכון, המוצג כשלילי מיסודו והנושא עימו השלכות מסוכנות ליציבות האזורית והגלובלית. לטענתם, "האביב הערבי" הופך בהדרגה ל"קיץ איסלאמי", באמצעות סלילת הדרך לעלייתם לשלטון של כוחות מקרב המחנה האיסלאמי הרדיקלי, תהליך המוצג כקורם עור וגידים וההוא בלתי הפיך ביסודו.
להבנתם, את המהפיכות הבלתי חזויות הללו התניעו בני הדור הצעיר על-רקע חברתי-כלכלי ועל-רקע דרישות לחופש פוליטי, אולם אין בכוחם להחזיק בהישגי המהפיכה. השלטון ייתפס, כך סבורים הדוברים, על-ידי מערכות מאורגנות, שהצטרפו לאופוזיציה הניצבת כנגד המשטרים הקיימים, וביניהם גורמים איסלאמיים רבים. אלה כבר נערכים לניצול המצב שנוצר וצפויים להגיע עד מהרה לעמדות משפיעות במדינות הנדונות. להבנתם של הדוברים הרוסיים, אין במדינות המזרח התיכון, המאופיינות בחברות מסורתיות באופיין, סיכוי לניצחון הדמוקרטיה. המשטרים העתידיים, הצפויים לקום ולהתבסס, יהיו אנטי דמוקרטיים ואיסלאמיים באופים. בתוך כך חוזים הדוברים שחורות לרוב המדינות באזור במסגרת התהליך שכרגע - לדעתם - לא ניתן לעצירה. בין היתר מושמעת ערגה למשטרים הקודמים, אומנם מושחתים ואוטוריטאריים, אולם יציבים ואנטי-איסלאמיים. הדגם השלטוני העתידי, הצפוי להתבסס יהיה, לדעתם של פרשנים מסוימים, במקרה הטוב - הדגם הטורקי ובמקרה החמור - הדגם האירני.
לתמונה המתוארת תהיינה, אליבא הדוברים הרוסיים, השלכות עגומות על הסדר האזורי ואף על זה הגלובלי. בין היתר, צפוי המצב להיות מושפע בעקבות השינויים השליליים המתחוללים בטורקיה. זו הוצגה כחותרת לשיקום "האימפריה העותומאנית" וכמי שלא ניתן להניאה משאיפתה זו. לכך מתוספת תוכנית הגרעין האירנית, שאף היא כבר לא ניתנת לעצירה וצפויה להיות מושלמת בתוך שנתיים-שלוש. לעובדה זו השלכות קשות על היציבות הבינלאומית, בפרט לאור העובדה שמדינות נוספות באזור תִפעלנה אף הן להתחמשות גרעינית. כתוצאה מכך צפויה קריסת מערכת בקרת הנשק הבינלאומית, על כל השלכותיה. במציאות כזאת, הכוחות האיסלאמיים הצפויים להגיע לשלטון לא יהיו פרטנר לדיאלוג עם המערכת הבינלאומית אלא ישאפו לממש את יעדיהם הגיאופוליטיים.
המערכת הבינלאומית מוצגת בהקשר זה כבלתי יעילה ולמעשה חסרת אונים. הארגונים הבינלאומיים, כמו האו"ם ונאט"ו כשלו בטיפול בסכנה המתהווה והולכים ומאבדים מחשיבותם. ארצות הברית מוצגת כהולכת ומאבדת מהשפעתה הן במזרח התיכון הן במערכת הבינלאומית בכללותה. אירופה מדרדרת אף היא ונתונה למתקפה איסלאמית, שבמוקדם או במאוחר תשתלט עליה מבפנים. הגוש המערבי מצוי בנסיגה הן במזרח התיכון והן בעולם כולו ובמצב המתהווה צפוי האיסלאם לגבור על המערב. אי לכך ברורים החשש הכן של רוסיה מהידרדרות היציבות האזורית, כמו גם הדאגה לאבדן מאחזיה במזרח התיכון, מצב המעמיד בפניה הכרח לנקוט צעדים לשימור הישגיה.
התסריט הרוסי האפוקליפטי המובא לעיל הינו חדש ומפתיע שהרי עד לאחרונה הופיעה רוסיה כידידה וכמגנה של מדינות המזרח התיכון, לרבות אלו בעלות משטרים איסלאמיים, כמו גם של הארגונים הרדיקלים למיניהם ("ציר הרשע" למשל). הרוסים גילו אהדה ברורה למשטרים הקורסים במזרח התיכון. בכלל זה הם פעלו נמרצות לשימור המצב הקיים, אגב חיכוך קשה עם המערב לבלימת מעורבותו בלוב ובסוריה. זאת בנוסף ליחסיה החיוביים עם טורקיה, יחסיה המיוחדים עם אירן, יחסיה החמים עם הפלשתינים, לרבות עם חמאס, והתמיכה בעמדתם באו"ם.
מאידך-גיסא, כבר מראשית התהליך המהפכני במזרח התיכון, פעלה רוסיה, במקביל, בדרכה האמביוולנטית, לביסוס שיתוף הפעולה עם המשטרים החדשים ועם האופוזיציה למשטרים הקיימים, תוך הכשרת יחסים עם המשטרים העתידים לקום באזור (למשל, לצד תמיכה גורפת במשטר של אסד בסוריה, מארחת מוסקבה את משלחת האופוזיציה הסורית).
אף כי אין לבטל אפשרות, שהערכת המצב הפסימית המופצת לאחרונה משקפת נאמנה את הלכי הרוח בצמרת הרוסית, מן הראוי לבחון בקפידה את מידת היותם של הדברים המוצגים כתוכנית מדיניות מגובשת. בהקשר זה כדאי לציין, שנראה כי ברוסיה אכן אין אחדות דעים לגבי שאלת בחירת המדיניות ביחס למזרח התיכון. ראוי לציין את הוויכוח מלפני כמה חודשים, שגלש גם לכלי התקשורת, בין נשיאה של רוסיה, מדבדב, לבין ראש ממשלתה, פוטין (תופעה חריגה כשלעצמה), סביב שאלת הסנקציות על לוב. מקרה זה אכן מלמד אודות קיום הבדלי גישות באשר לתפיסת מדיניות החוץ הרוסית. לכן, אפשרי שהתמונה המובאת לעיל, גם היא משמשת ביטוי למחלוקת בממסד הרוסי ואיננה פרי הערכה לאומית ומסקנות אופרטיביות מחייבות, ושותפים לה רק חלק מגורמי הממסד או גורמים בעלי עניין פוליטי.
אפשרי גם הסבר שונה, לפיו אין להתעלם גם מהאפשרות, שאנו עדים להתהוותה של מציאות חדשה, כאשר התמונה העגומה המתוארת על-ידי הדוברים הרוסים משקפת הערכת אמת, תוך הבעת דאגה להיפגעותם של האינטרסים הרוסיים באזור. מתמונת המצב המוצגת עולה השאלה: האומנם במציאות המורכבת המתהווה במזרח התיכון רוסיה ממעיטה בהערכת סיכוייה להיבנות מחדש כמעצמה משפיעה באזור?
נראה, שההיפך הוא הנכון. במקום המאחזים שרוסיה מאבדת במזרח התיכון, היא פועלת, למעשה, לגיבוש מחנה תומכים חדש. הדרך לכך עוברת בנתיב האנטי מערבי וכל טיעוניה החדשים של רוסיה שהוצגו לעיל, אינם אלא קריאת תיגר על המערב. בהציגם תסריט אפוקליפטי על המתהווה במזרח התיכון, מוצג המערב כמי שכשל בבלימת האיום האיסלאמי, בשל במדיניותו האזורית הלקויה וכמי שממילא מצוי בתהליך התקפלות בזירה הבינלאומית. לכן, עתה הגיעה העת לאפשר ל"מבוגר אחראי", קרי רוסיה, לטפל בענייני ייצוב המצב באזור.

תאריך:  20/09/2011   |   עודכן:  20/09/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"האביב הערבי" והמדיניות הרוסית במזרח התיכון
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
לרוסים יש יותר שכל מאובמה .
ישמעאל  |  20/09/11 13:08
2
מי בכלל התכוון להקים דמוקרטיה?
חשדנית  |  21/09/11 14:41
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתן קלינסקי
התפנית במסעה הפוליטי עלתה על שרטון, ממנו היא אינה מבקשת להיחלץ, אלא להפך, נוח לה שם, היא חשה מצוין על השרטון. מתוכו היא מגבירה את הקצב המסחרר של יריית בליסטראות נגד אנשי שמאל, שלדבריה, מספרם כמספר האנשים בתא טלפון ציבורי
שולמית קיסרי
אם אוכל זה תרבות ואנו עכשיו בתקופת "האוכל כתרבות", ניב גלבוע ו"ביקורת האוכל" שלו היא סטנד-אפ לא מוצלח במיוחד, מלא זלזול ומביך בתכלית
יוסי דר
השר בגין יושב בממשלה שראשה הצהיר בראש חוצות שהוא תומך בפשרת שתי מדינות לשני עמים. לטענת בגין, הגם שנתניהו תומך בפשרה, הרי שהממשלה עצמה לא החליטה בנושא זה. במילים אחרות, בני בגין כאילו אומר שראש הממשלה מביע כאן את דעתו הפרטית - משל היה איזה שר סורר
עו"ד זיו שרון, עו"ד ניר הורנשטיין
אחת מדרכי ההתגוננות מפני הטלת מס עיזבון בכל הקשור למקרקעין הינה העברת המקרקעין במתנה עובר להטלת המס ככל שיוטל. לכך יש משמעות מיסויית כבר היום. הרשימה עוסקת באפשרות לתכנון מס לגיטימי בשלב זה בתחום הנדל"ן
אלישע פורת
לא הייתי חוזר אל המעשייה הנושנה הזו, אלמלא הפתיעני ידיד, ממש באלה הימים, ושאל האם באר המטמונים עדיין קיימת? הוא רכש את הספר במחיר מציאה, באיזו חנות לספרים ישנים, ובנו בן השמונה או העשר נדלק על הסיפור. כן, השיבותיו, כן, הבאר קיימת, ועוד איך! אדרבא, בואו לבקר בה, ואצטרף אליכם לסיור. לא תאמינו למראה עיניכם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il