X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
מנהלי אלכ"רים חייבים להתייחס אל הארנונה ברצינות מלאה, ולהבין את השלכותיה של הארנונה על פעילות האלכ"ר. כל מעשה או מחדל בתחום זה עשוי להיות הרה-גורל מבחינה משפטית וכלכלית. העצה הטובה ביותר תהא, כמובן, להיוועץ עם אנשי מקצוע המומחים בתחום ייחודי זה
▪  ▪  ▪
לבדוק את נושא תשלום הארנונה בטרם קניית הנכס [צילום: פלאש 90]

על-אף שתשלומי הארנונה מהווים נטל לא קטן, הרי שמנהלים רבים של ארגונים ללא כוונת רווח (אלכ"ר) כלל אינם מודעים לאפשרויות העומדות בפניהם בקשר לתקיפת שומות הארנונה ואינם שוקלים מספיק שיקולים "ארנונאיים" בהתנהלותם הכלכלית ובהחלטותיהם. אבקש במאמר זה לפרט מספר דרכים שבהם יכולים לנקוט אלכ"רים לשם חסכון בארנונה.
לאחרונה, ניתן פסק דינו של בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב-יפו בעניין לקידום - אגודה לקידום החינוך הדתי מדעי טכנולוגי בישראל. פסק דין זה, מגלה פנים בעייתיים מאוד באופן התייחסותם של אלכ"רים לא מעטים לסוגיות הארנונה. בפרשה זו, עסק בית המשפט באלכ"ר, אשר החזיק בעבר במתחם גדול בעיר תל אביב לצורך ניהולו של בית יתומים. העובדה שמדובר היה בבית יתומים זיכתה את האלכ"ר בפטור מלא מארנונה בגין הנכס,. אלא שבמהלך השנים, השתנה אופי השימוש במתחם לבלי היכר, והתנהלה בו פעילות של מכללות שונות, בעלות מאפיינים עסקיים לא מבוטלים, שאינם מזכים - על-פי הדין - בפטור מארנונה.
האלכ"ר, כך עולה מקריאת פסק הדין, לא הודיע לעירייה על השינוי בשימוש, ומשעמדה עליו העירייה - בדיעבד - לא היססה לבטל את הפטור שנתנה בעבר, ובתחולה רטרואקטיבית. סכום החוב שצבר האלכ"ר הגיע לממדים אדירים, ועיריית תל אביב-יפו ניהלה הליכי גביה מינהלית כנגד האלכ"ר בסכום האסטרונומי (במושגי אלכ"ר) של למעלה מ-31,000,000 (שלושים ואחד מיליון) ש"ח.
בית המשפט לעניינים מינהליים דחה את עתירת האלכ"ר כנגד הליכי הגביה, וקבע כי לא הייתה כל מניעה לבטל את הפטור שניתן לו באופן רטרואקטיבי. בית המשפט מתח ביקורת נוקבת על התנהלות האלכ"ר, ולא היסס להשית עליו הוצאות משפט חריגות של 200,000 שקלים.
הנה כי כן, מנהלי אלכ"רים חייבים להתייחס אל הארנונה ברצינות מלאה, ולהבין את השלכותיה של הארנונה על פעילות האלכ"ר. כל מעשה או מחדל בתחום זה עשוי להיות הרה גורל מבחינה משפטית וכלכלית. העצה הטובה ביותר תהא, כמובן, להיוועץ עם אנשי מקצוע המומחים בתחום ייחודי זה.
דרך חסכון ראשונה - תכנון הפעילות בהתחשב בצווי הארנונה
לפני שאלכ"ר רוכש או שוכר נכס לפעולתו, כדאי שיערוך בדיקה יסודית של חיובי הארנונה הגלומים באותו נכס, ויערוך השוואה בין חיובי הארנונה הצפויים בגין הנכס במספר רשויות מקומיות. ברור, ששיקולי המס אינם גוברים בהכרח על שיקולים אחרים, ואולם חשוב לתת עליהם את הדעת.
לא תמיד ניתן להעתיק את הפעילות לרשות מקומית שבה תעריפי הארנונה לפעילות האלכ"ר הם זולים יותר, אך חשוב מאוד להיות מודעים לאפשרות זו. מכל מקום - גם בתוך הרשות המקומית הנתונה ניתן לפעול כדי לשנות את הסיווג לסיווג זול יותר, אם קיים בצו הארנונה סיווג המתאים לפעילות שכזו. לצורך כך, יש כמובן להכיר היטב את צווי הארנונה השונים. צווי הארנונה של רשויות רבות, כוללים סיווגים אשר מקנים יתרונות לסוגים מסויימים של פעילויות, כמו מוסדות חינוך, השכלה, הכשרה מקצועית, בריאות ועוד.
דרך שניה לחסכון - החלפת המחזיק הרשום
הארנונה מוטלת על ה"מחזיק" בפועל ולא על בעל הזכויות המשפטיות. מכאן, שיתכנו מצבים רבים שבהם מי שחייב בארנונה אינו הבעלים או השוכר של הנכס. אלכ"רים אשר מפעילים מוסדות שבהם מתגוררים אחרים, כדוגמת בתי אבות, הוסטלים או מעונות, יכולים לשקול פניה לרשות המקומית, לצורך הסבת שם המחזיקים לשמם של הדיירים, באותם מקרים שבהם הדיירים זכאים ליהנות מפטור או הנחה אישיים מארנונה. יודגש, שהסבת שם המחזיק יכולה להיעשות רק כשהדיירים הם בעלי זיקה קרובה אל הנכס, כלומר - מנהלים בנכס משק בית.
דרך שלישית - פטור או הנחה מארנונה
דרך חשובה לחסכון בארנונה, היא באמצעות קבלת פטור או הנחה, מכח פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פיטורין) 1938. מדובר בדרך קשה ומסורבלת, המחייבת ביצוע פעולות ביורוקרטיות שונות ועמידה בקריטריונים דווקניים. רק חלק מן האלכ"רים המבקשים לקבל פטור מארנונה אכן יקבלו אותו. יודגש, כי מתן פטור הוא החריג לכלל, ולא להפך. הפטורים הניתנים מכח פקודת המסים הם בתחומים אחדים, כדוגמת מוסדות חינוך, דת, בריאות ועוד. הפטורים כוללים תנאים דווקניים שונים בדבר הנכס שבגינו מתבקש הפטור ובגין השימוש שנעשה בו. במקרים רבים, צריכים להתקיים קריטריונים נוספים שנקבעו לשם כך בחוזר מנכ"ל משרד הפנים.
פרוצדורה וביורוקרטיה
תקיפה של שומת ארנונה, כמו גם בקשה לפטור מארנונה, מחייבים הליכה בדרך מפותלת ייחודית שנקבעה בחוק. באשר לתקיפה של שומת ארנונה (למשל בטענות בדבר סיווג הנכס), יש להגיש השגה למנהל הארנונה בתוך פרק זמן הקבוע בחוק הרשויות המקומיות (ארנונה על קביעת ארנונה כללית), תשל"ו 1976. אם ההשגה נדחית - ניתן להגיש ערר על החלטות מנהל הארנונה בפני ועדת הערר, אף זאת בתוך פרק זמן מסוים. הגשת השגה וערר הן פעולות משפטיות מורכבות, המחייבות הכרת הדין והפרוצדורה, ומומלץ להיוועץ בעורך דין לצורך הגשתן. אם גם הערר נדחה - פתוחה הדרך להגיש ערעור על החלטת ועדת הערר בפני בית המשפט המחוזי בשבתו כבית המשפט לעניינים מינהליים. קל וחומר שבהליך ערעור בבית המשפט חשוב שהאלכ"ר יהיה מיוצג.
באשר להגשת בקשה לפטור מארנונה, הרי שבמקרים רבים יידרש האלכ"ר לפנות למנהל המחוז במשרד הפנים, ולהציג לו ראיות ואסמכתאות שונות, המעידות על עמידתו בקריטריונים למתן הפטור. בנוסף, צריכה להתקבל חוות דעת הרשות המקומית הרלוונטית.
חשוב להבין כי כשנופלת טעות בפרוצדורה שבה נקט המוסד, התוצאה היא - ברוב המקרים - דחיית הבקשה לפטור או דחיית ההשגה או הערר. תיקונה של טעות זו יכול, ברוב המקרים, להיעשות רק בשנת המס העוקבת. לכן, חשיבות ההקפדה על כללי הפרוצדורה היא חיונית ביותר.
סיכום
לאור העובדה כי תשלומי ארנונה מכבידים על פעילותם של אלכ"רים - במיוחד אלו העוסקים בפעילות שטח, הרי שעל מנהלי אלכ"רים חייבים להתייחס אל הארנונה ברצינות מלאה, ולהבין את השלכותיה של הארנונה על פעילות האלכ"ר. כל מעשה או מחדל בתחום זה עשוי להיות הרה גורל מבחינה משפטית וכלכלית ולכן על המנהלים לבחון באמצעות יועצים המומחים בתחום את האפשרויות העומדות לפניהם והשלכותיהם בטרם קבלת החלטה בנוגע לקניית או שכירת נכס.

הכותב הוא שותף במשרד בוגט–קידר המתמחה בארגונים ללא כוונת רווח ולשעבר ראש רשות התאגידים
תאריך:  21/09/2011   |   עודכן:  22/09/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
גם עמותות יכולות לחסוך בתשלומי הארנונה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
בצלאל לביא
לאמריקנים יש אינטרס למנוע את החלטת האו"ם    האינטרס של אבו מאזן הוא ששמו יירשם בהיסטוריה הפלשתינית כמי שהביא את מדינתו להכרה עולמית    האינטרס שלנו לא צריך להיות הוכחה לעולם את "האמת שלנו" וזכותנו על הארץ, אלא יש לעשות באו"ם שימוש ב"כדורים להנחתה"
יובל לובנשטיין
לפעמים היא נתקעת, לפעמים מזגזגת ולפעמים מגמגמת. זוהי עגלת הקניות הישראלית 2011. מסתבר שעריכת קניות הופכת למסע כומתה לא פשוט. אז מדוע עגלות הקניות לא מטופלות כמו שצריך?
אלי דניאל
גברים מופלים לרעה בקביעת המזונות, בבתי המשפט ובמשטרה, בעידוד תלונות שווא; בקביעת "כושר השתכרות" פיקטיבי של הגבר לצורך חיובו במזונות - לא מתחשבים בירידת כושר זה עקב הליכי הגירושין
נסים גבאי
אם לא נתארגן כולנו כעת, כל האיכפתניקים לשינוי נכון ואמיתי – נשאיר את התקווה בידיים שיחליטו מי יהיו הפרטנרים המחלקים את העוגה    הנאום שמארגני הקונגרס החברתי ביפו לא אישרו לי לשאת
אברהם פכטר
נאום אבו-מאזן ברמאללה, לפני הפנייה לאו"ם, בו דיבר על מדינה פלשתינית בגבולות 67' וחזרה לשולחן הדיונים, הפיח רוח מחודשת במפרשי הפרשנים והמאמינים התמימים בשתי מדינות לשני עמים החיים בשלום. כמו שארדואן מטורקיה קיבל החלטה אסטרטגית לטווח ארוך לגבי ישראל, כך גם אבו-מאזן בעקבות ערפאת - חושב קדימה ולא מוכן להשלים עם המציאות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il