X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מדוע כיפת הברזל איננה מסוגלת לתת מענה לכל מטח ובכל מקום? מה כבר יודעים החמאס והג'יהאד האיסלאמי שהציבור בישראל לא יודע? ומדוע משמיעה מערכת הביטחון טענות מופרכות בנוגע ללייזר הכימי? על כישלון, איוולת, אופוריה מדומה וזריית אשליות
▪  ▪  ▪
כיפת ברזל. אינה טובה להגנה ארצית [צילום: AP]
לא למטרת הגנה ארצית
האם יש ב'כיפת ברזל' תועלת והאם יש להמשיך בפיתוחה ובהצטיידות בה? התשובה חיובית. יש בהחלט מצבים בהם המערכת יכולה להגן ולצמצם נזקים. כלומר, יש מקום להגדלת כמות הסוללות, אך תוך הבנה כי המערכת איננה יעילה להגנה ארצית

המענה החלקי שנתנה מערכת 'כיפת ברזל' למטחי הגראדים בדרום הארץ באחרונה, גרם לרבים לתהות מה השתבש במערכת. התשובה פשוטה: דבר לא השתבש. המערכת הציגה יכולות טובות באפריל ובאוגוסט השנה, וכשלה בספטמבר האחרון. מה שהשתבש הן הציפיות הבלתי מבוססות של מתכנניה, יחצ"ניה ומשבחיה האוטומטים - בעולם התקשורת ובעולם הפוליטי.
אחרי שני אירועים בהם פעלה הכיפה ברמת אמינות של כ-80%, הוריד האירוע השלישי את אמינותה לכ-50%. הסיבה לכישלון אינה מעניינת. זה טבעה של כל מערכת נשק שיש בה תקלות. ברם, הלקח החשוב שרצוי ללמוד הוא שיש להפסיק להונות את הציבור בהכרזות מסוג "זו לא מערכת של 100%". זוהי, למעשה, זריית אשליות כאילו מדובר במערכת "טיפ טיפה פחות מהרמטית", כשהמצב רחוק מאוד מכך.
ל'כיפת ברזל' יש טיל מצוין ('תמיר'), אך היא אינה מהווה תשובה ניצחת לאיום הרקטות. קונספציית ההפעלה שלה שגויה והיא בקלות נתונה לשיבוש. המערכת לא פועלת ב'עוטף עזה' (עקב בעיית טווחים קצרים), היא מתקשה להתגבר על פצמ"רים, ומזג אוויר גרוע משבש את פעולתה. החמאס והג'יהאד עוקבים אחר כל נקודות התורפה הללו ולומדים לנצל אותן.
היום ברור כי ההכרזה של אותו בכיר בחיל האוויר, שהכיפה מאפשרת "גמישות פוליטית" בעת מלחמה, היא איוולת מוחלטת. רמת הצלחתה רחוקה מאוד מהאופוריה המדומה שנוצרה סביבה, לפעמים היא פועלת בהצלחה ולפעמים 'נתקעת'. ב'עוטף עזה' ובשדרות היא איננה פועלת כלל. האם בעימות עם האירנים - בו יפעלו, ככל הנראה, החיזבאללה והחמאס - תוכל הכיפה לעמוד בפרץ?
נניח, באופטימית חסרת ביסוס, כי פעולתה תהא ללא דופי: על ישראל מאיימות כיום כ-50,000 רקטות. מעצבי הקונספט של הכיפה, המתבססים על ניסיון מלחמת לבנון השנייה, טוענים כי נצטרך ליירט רק רבע מהן. והם טועים. באותה מלחמה נורו למעלה ממחצית הרקטות על ישובים קטנים יחסית, ושיעור הפגיעות בהם עמד על כ-10%. מאידך, בקריית שמונה פגעו אז 50% מהרקטות. התוצאות בבאר שבע, אשקלון ואשדוד מצביעות על שיעור דומה.
לפיכך, ראוי לאמץ הנחת עבודה שיש ליירט כ-50% מהרקטות. גם אם חיל האוויר ישמיד חלק מהן, עדיין נאלץ ליירט כ-20,000 רקטות. ואפילו עם מערך של 13 סוללות שבכל אחת כמה מאות טילים, לא נוכל להשמיד אלא כרבע מכמות האיומים. כמה זה יעלה לנו? בהסתמך על עלות רקטת 'כיפת ברזל' - מיליארדי שקלים.
האם ישראל יכולה לעמוד בזה? בוודאי שלא. ובכלל, מדוע להשקיע מיליארדים בהגנה שתחזיק מעמד ימים ספורים בלבד מול קצב ירי של כאלף רקטות ביום? באזור המרכז שיספוג אלפי רקטות - בעיקר ביום הלחימה הראשון - אין לכיפה שום יכולות הגנתיות, בגלל הטווח. אחד מאלופי צה"ל (במיל.) טוען ש"כאשר קצב הירי יעבור את ה-300 ליום, נצטרך לחצות את הגבול לתפוס את היורים". והוא צודק.
אלטרנטיבות לכיפת-ברזל
וכאן המקום לשאול: האם יש ב'כיפת ברזל' תועלת והאם יש להמשיך בפיתוחה ובהצטיידות בה? התשובה חיובית. יש בהחלט מצבים בהם המערכת יכולה להגן ולצמצם נזקים. כלומר, יש מקום להגדלת כמות הסוללות, אך תוך הבנה כי המערכת איננה יעילה להגנה ארצית ולכן פשוט חבל להשקיע בה מיליארדים.
טענה נטולת בסיס נשמעה לפני מספר חודשים ע"י אלוף בכיר, שאמר כי "אין לאזרחים מה לצפות מ'כיפת ברזל'. היא מיועדת להגנה על יעדים אסטרטגיים". האומנם? רוב היעדים האסטרטגיים הקריטיים נמצאים מחוץ לטווח המקסימום (70 ק"מ) של הכיפה. זאת ועוד: לגראדים יש פיזור ענק של מאות מטרים. אויב חכם לא יבזבז מאות רקטות על-מנת להחדיר אחת ליעד אסטרטגי, כאשר האלטרנטיבה היא לגרום בעזרתן נזק גדול פי כמה למטרות אזרחיות.
איך, בכל אופן, יכול האויב לתקוף יעדים אסטרטגיים? התשובה פשוטה: בטילים טקטיים מתקדמים (F-110, למשל) בעלי טווח של מאות ק"מ, רמת דיוק של עשרות מטרים וראש קרבי של כחצי טון. מול טילים כאלה אין ל'כיפת ברזל' מענה. מהן, אם כן, האלטרנטיבות האחרות? כאלה היכולות להשתלב עם הכיפה ולגַבות אותה במצבי תקלה.
הבולטת שבהן היא הסקאי-גארד, מערכת הלייזר הכימי (לא המוצק). בניגוד ל'כיפת ברזל', ומאחר שרדיוס פעולתה הוא כ-10 ק"מ, היא איננה מגינה על ישוב מסוים אלא שומרת אזורית. שמונה מערכות סקאי-גארד יכולות לחסום לחלוטין כל ירי מהרצועה - וזה הבדל מהותי! וכשמביאים בחשבון שעלות כל אחת מהן כ-30 מיליון דולר, יש בכך הרבה חומר למחשבה.
עד כה סירבה מערכת הביטחון אפילו לבחון אלטרנטיבה זו באופן מעשי, תוך השמעת שלל נימוקים מופרכים נגדה: היא מייצרת גזים רעילים (מי שקבע זאת לבטח איננו מועמד לנובל), רגישה למזג האוויר (כמו הכיפה), פועלת רק בחלק מהזמן עקב תקלות (נשמע מוכר?), ונראית כמו בית של שלוש קומות. בכיר במערכת הביטחון אף הגדיל ואמר כי יתפטר אם יוחלט לבחון מערכת זו.
לכל ברור כי מדובר בהתנגדות בלתי רציונלית, שמן הראוי לתהות על מניעיה. גם מי שמפקפק במערכת הלייזר, חייב להודות שהיא לפחות ראויה להזדמנות מבצעית נאותה. במציאות שלנו אין מה להפסיד מניסוי כזה. אלא אם יש מי שחושש שהניסוי יצליח יותר מדיי, ואז לא יהיה מנוס משאלות רבות. ולא רק שאלות.

תאריך:  16/11/2011   |   עודכן:  16/11/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מה השתבש במערכת 'כיפת ברזל'?
תגובות  [ 16 ] מוצגות  [ 16 ]  כתוב תגובה 
1
ד"ר נתן פרבר היקר, כמו כולם
שאול אבידור  |  16/11/11 10:16
 
- בכמה בחורים שלנו אתה מוכן לשלם ל"ת
שאלת תם  |  16/11/11 12:05
 
- בכמה חיילים יקרים ואזרחים
שאול אבידור  |  16/11/11 13:43
 
- במלחמה נקריב חיילים בחזית.
מוטי1  |  16/11/11 13:48
 
- זו לא שאלת תם זו שאלת מטומטם!
יהוה  |  17/11/11 10:13
 
- הכיפה צריכה לשמש כנשק התקפי
ירון זכאי 1  |  17/11/11 13:34
2
קראתי כתבות שתצילנה אוזנינו
סתם_1  |  16/11/11 16:32
 
- עזבו כיפות מגבעות ולייזרים, תת
רציני 1  |  17/11/11 10:31
3
עוד נפיחה של שר הבידחון פרץ
אליהו חיים  |  16/11/11 21:00
4
החונטה עשו לנו כיפה אדומה
כיפת ברזל עאלק  |  16/11/11 23:25
 
- החונטה עושה לנו כיפה אדומה
חסוי כי דיקטטורה  |  17/11/11 00:02
5
מערכת הלייזר היא לא כחול לבן
דן ה  |  17/11/11 09:06
6
אם מדברים על הפצצת אירן בציבור
חנן הקטן  |  17/11/11 09:13
7
מערכת הלייזר לא מבצעית, מעולם
פלוני  |  17/11/11 12:01
8
זה נורא שיש כאן מגיבים הממשיכי
שאול אבידור  |  17/11/11 12:51
9
להכות צריך ולהתגונן צריך, אבל
רעיון  |  17/11/11 14:35
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מנחם רהט
לאחר עשרות שנות התבטלות עצמית מתעורר המחנה הלאומי להגן על זכויותיו וזכויות הרוב הציוני במדינת ישראל    מה היה בן-גוריון אומר על ארגוני השמאל הרדיקלי המכרסמים בתוכנו?
עו"ד אביגדור ליבוביץ
מה יהא המחיר לאחר אישור הוראות האגף החקלאי    המוכר יהיה מחויב לשלם את "דמי הרכישה" המהווים תשלום עבור מלוא זכויות הבניה הקיימות והעתידיות עבור הנחלה, כאשר הקונה לא יידרש לשלם למינהל עבור פיצול הנחלה וכן יהיה פטור מתשלום דמי הסכמה למינהל בעת המכירה
דני דניאל
ביריד הדירות האחרון הרוכשים עברו מהשלב הפסיבי של ישיבה על הגדר לשלב האקטיבי של בדיקות וגישושים, השלב הצפוי הבא מצד הקבלנים הוא תחילת המבצעים וההנחות ההמוניות שישווקו בעיקר לחברי מועדונים כמו "חבר" - ולקראת האביב הם ישובו חזרה למשרדי המכירות
ציפי לבני
כוונות המשטר האירני מנוגדות לאינטרסים של העולם החופשי    על הקהילה הבינלאומית לעמוד מאוחדת ולהתמודד עם האיום, מכיוון שהאיום הוא על כולנו. היא צריכה להבהיר לאירן שכל האופציות על השולחן
רן שורר
הפוליטיקאים שלנו אינם מסוגלים לגבש במשותף הסכם עם שכנינו - רעיון המלכד את העם. הגם שהעניין בנפשנו הם אינם מצליחים להתעלות מעל אינטרסים, ממש כבימי קדם. הסכנה מונחת לפתחנו והם תקועים במקומותיהם. אז מה? - לתת להם להחליט גם לגבי שופט בבית המשפט העליון?!
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il