X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בעוד שמעשיו של אסד לא תואמים — ככל הנראה - את רוח התקופה בעולם הערבי, האופי הייחודי של פעולות הליגה הערבית נגדו שואב את השראתו מהגורם שלעולם אינו מאושר רשמית, אך מרחף תמיד ברקע. כיתתיות היא הכביסה המלוכלכת של הפוליטיקה הערבית
▪  ▪  ▪
הליגה הערבית. הכיתתיות שולטת [צילום: Arab League]
אסד משלם את המחיר
במלאות שנה לתחילת האביב הערבי הממשלות הערביות בהכרח קשובות יותר לרחשי הציבור באשר לאופן התנהגותן כלפיו. במילים אחרות, אסד ללא ספק משלם מחיר על מעשיו

בסוף השבוע שעבר, השעתה הליגה הערבית את חברותה בארגון של אחת מהשותפות המייסדות שלה, הרפובליקה הערבית הסורית. אין מדובר בצעד חסר תקדים, אך הוא בכל זאת משמעותי ביותר, לא משום שהליגה הערבית עצמה היא שחקנית בינלאומית אחידה ויעילה, אלא דווקא משום שצעד זה עשוי להיות סימן מבשר של פעולות עתידיות של רבות מהממשלות המרכיבות אותה. להחלטתה של הליגה הערבית הייתה השפעה מיידית במובן סמלי, בערעור ביטחונו העצמי של המשטר הסורי, תוך חיזוק המוראל של האופוזיציה.
כמו-כן, ההשפעה עשויה להיות מהותית אם ממשלות ערביות ייפו את כוחה של הליגה הערבית לקדם את נושא הטלת הסנקציות על המשטר הסורי ולהעניק תמיכה מוחשית רבה יותר לאופוזיציה; מנהיגי המועצה הלאומית הסורית, ארגון האופוזיציה העיקרי, כבר הוזמנו למטה הליגה הערבית בקהיר להמשך התייעצויות, ועבדאללה מלך ירדן קרא באופן פומבי לנשיא הסורי, בשר אל-אסד, להתפטר מתפקידו.
בהתחשב בעמדה הפשרנית בדרך כלל, המאפיינת את הליגה הערבית בנושא קשרים בין-ערביים, ההסבר לצעדים שנקטה אינו מצוי רק ברגשות דחייה מוסרית לנוכח אכזריותו של אסד בניסיונותיו לדכא את ההתקוממות נגד משטרו. לא ניתן לשלול גורם זה לחלוטין כגורם שאינו רלוונטי. חרף המגבלות הקשות על דיווחים אמינים מסוריה, ברור כי כוחות הביטחון של אסד הרגו עד כה כ-3,500 מפגינים לפחות, פצעו, כלאו והתעללו באלפי מפגינים אחרים, והניעו עוד רבים נוספים לבקש מקלט בצדו האחר של הגבול עם טורקיה, לבנון או ירדן.
על-רקע ביקורת גוברת, לחצו נציגי הליגה הערבית לגבש תוכנית שלום שתהיה כרוכה בהסגת כוחות צבא מהאזורים העירוניים, בשחרור אסירים ובהענקת חנינה למנהיגי האופוזיציה. הממשלה הסורית קיבלה באופן פורמלי תוכנית זו, אך מאוחר יותר סירבה ליישמה. צעד זה התפרש באופן בלתי נמנע כחוסר פשרנות, ובמלאות כשנה לתחילת האביב הערבי ממשלות ערביות הן בהכרח קשובות יותר לרחשי הציבור באשר לאופן התנהגותן כלפיו. במילים אחרות, אסד ללא ספק משלם מחיר על מעשיו.
אך המחיר האמיר בגלל זהותו - חבר בכת העלאווית, שהיא פלג של העדה השיעית, ומנהיג, אשר הלך בעקבות אביו, ו"יישר קו" עם אירן השיעית (נגד רוב הערבים הסונים) במשך יותר משלושה עשורים. נראה כי זהו גורם מסביר משמעותי אפילו יותר מהסלידה שמעוררת התנהגותו.
חריגי הליגה הערבית
בסופו של דבר, מנהיגים ערבים אחרים הגיבו להתקוממויות פנימיות באכזריות דומה או אפילו רבה יותר. עם זאת, מפקדי המשטר הצבאי באלג'יריה במהלך מלחמת האזרחים, סאדם חוסיין בעירק ועלי עבדאללה סאלח בתימן הצליחו לחמוק מאימת הסנקציות המרחפות כיום מעל לראשו על אסד. לאמתו של דבר, יש רק שני חריגים ראויים לציון לסירובה העקבי של הליגה הערבית למתוח ביקורת על ממשלות ערביות. האחד היה מצרים, אשר סולקה מהליגה הערבית בשנת 1979, לא משום שממשלתה נקטה צעדי דיכוי חריפים מדי, אלא משום שהיא חרגה מהשורה וחתמה על הסכם שלום עם ישראל.
לוב (2011) היא החריג השני - אך ככל הנראה רק מפני שמנהיגה פגע באופן אישי, הרחיק ואיים באופן פיזי על מנהיגים רבים בעולם הערבי. יתרה מכך, מצרים שבה והתקבלה לזרועות הליגה הערבית כמה שנים מאוחר יותר, במהלך מלחמת אירן-עירק, כאשר נחשף הצורך בעזרתה הפעילה לצד הערבי באותה מלחמה על-מנת לבלום את האיום של התרחבות אירן. תיאור זה מספק רמז משמעותי לסיבה הנסתרת העומדת ברקע הפעילות הדיפלומטית הערבית -- הצורך לנקוט פעולה לנוכח שאיפותיה ההגמוניות של אירן, שלעיתים מקודמות על-ידי שיעים מקומיים הנתפסים כסוכני השפעה אירנים.
רמז זה מקבל משנה תוקף לנוכח זהות הכוחות המובילים את היוזמה האחרונה, המשוגרת לעברו של אסד: קטר וערב הסעודית, שתי מדינות מפרץ הממוקמות בסמיכות לאירן. יש בכך אירוניה מסוימת שהרי לא קטר ולא ערב הסעודית מהוות דוגמה ומופת של ערכים דמוקרטיים. שתי המדינות תמכו בדיכוי ההתקוממות שכוונה נגד המונרכיה הסונית - בעלת הרוב השיעי - בחריין. הסעודים אף התערבו צבאית באופן ישיר, לא על-מנת להבטיח את כיבוד זכויות האדם אלא דווקא לעצור את אירן, שנחשדה במתן תמיכה למפגינים בבחריין, או לפחות כמי שצפויה להפיק תועלת מהצלחתם.
כיתתיות - הכביסה המלוכלכת של הפוליטיקה הערבית
עדות נוספת המחזקת את ההסבר העומד מאחורי ההתגייסות נגד אסד ניתן לקבל מזהות המדינות שהצביעו נגד השעייתה של סוריה מהליגה הערבית - תימן ולבנון, לצד סוריה עצמה, ועירק - שרק נמנעה. לנוכח המצב השורר כיום בתימן ייתכן שהתימנים רק חששו מתקדים מדאיג (אם כי ההחלטה לאפשר לסאלח לשוב לצנעא לאחר טיפול רפואי ממושך בערב הסעודית מצביעה על אפשרות כי חשש שכזה נופח מעבר לפרופורציה). עם זאת, הן לבנון והן עירק הן מדינות מפוצלות עם קהילות שיעיות חזקות וממשלות בשליטה שיעית או הנתונות תחת מגבלות שיעיות, אשר נתונות להשפעה אירנית משמעותית.
כל האמור כאן מצביע על כך שבעוד שמעשיו של אסד לא תואמים — ככל הנראה - את רוח התקופה בעולם הערבי, האופי הייחודי של פעולות הליגה הערבית נגדו שואב את השראתו מהגורם שלעולם אינו מאושר רשמית, אך מרחף תמיד ברקע. כיתתיות היא הכביסה המלוכלכת של הפוליטיקה הערבית. כמעט שנה לאחר דיכוי ההתקוממות בבחריין, שמונה שנים לאחר התלקחות הסכסוך העדתי בעירק, ויותר משלושים וחמש שנה לאחר פרוץ מלחמת האזרחים בלבנון, גורם זה עדיין מושתק או מוכחש, וכאשר לא ניתן להתעלם מביטויים המעידים על קיומו, הנטייה היא עדיין לתלות את האשם במזימות של זרים, רשעים, וחורשי רעה: אירן, ארצות הברית או ישראל (אשר הואשמה בהסתה לסבב האחרון של אלימות שכוונה, כנראה בהשראה איסלאמיסטית, נגד הנוצרים הקופטים במצרים).
עידן חדש של פלורליזם ופתיחות עדיין עשוי להפציע בעולם הערבי, אך העידן הישן של פוליטיקה של זהויות טרם חלף.

מבט על, גיליון 294, 18 בנובמבר 2011.
תאריך:  20/11/2011   |   עודכן:  20/11/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סוריה והליגה הערבית: פוליטיקה של זהויות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמוס שריג
לו אני משה קצב, וטוב שכך, הייתי מקיים מסיבת עיתונאים, שבמהלכה הייתי רומז על פשעיי וחטאיי, מתנצל ואז מעביר את זכות הדיבור לרעייה הנבגדת, גילה    הגברת קצב, מן הסתם, יודעת היום יותר מתמיד על פשעיי בעלה, אבל איש לא מצפה ממנה לזרוק אותו דווקא היום, אדרבא, היא אישה כל כך אצילית, שרק פנייה שלה לנשיא פרס לחנינה עשויה להיענות    כי כניסתו של קצב לבית סוהר היא פגיעה בנו יותר מאשר בו
עו"ד משה גולדבלט
על-מנת למנוע מהשופט סולברג לכהן בעליון השמאל לא זקוק לשום הליך של שימוע מסודר בוועדה כלשהי. איני יכול שלא לחוש הערכה כלפי חוסר המעצורים המוחלט של המתנגדים לשופט סולברג. חברת הוועדה לבחירת שופטים תקפה בגלוי ובאופן חסר תקדים את המינוי ובכך הבהירה שהיא מוכנה לצאת בפומבי נגד כל מועמד שלא יישא חן בעיניה
עמוס דאי
לא אחת משתמשים אנשי התקשורת בביטוי "כלבי השמירה של הדמוקרטיה", כשבעיניהם דמוקרטיה היא רק מה שהם חושבים ככזו. מי שחושב הפוך מהם, הוא דיקטטור    הציבור לא מטומטם כמו שהם חושבים, והשפעתם עליו פג תוקפה. עכשיו הגיע זמנם לשלם
אורי אליצור
תקשיבו קצת לראשי קדימה. זה מתחיל להישמע כמו קולות של אנשים שמחפשים איך להימלט מספינה טובעת
יהודה יפרח
בג"ץ שוב מטיל את מוראו על חברי הכנסת לבל ישנו את שיטת בחירת השופטים. השוואה למתרחש בעולם תגלה שאין להם ממה לחשוש
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il