X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
במקום להמשיך ולקצץ בתקציבים החברתיים ולהטיל עוד מיסוי עקיף על מעמד הביניים שקורס, המדינה יכולה באמצעות הגדלת המיסוי הישיר לגייס כספים בלי לפגוע בכלכלה ובלי לפגוע בחלשים
▪  ▪  ▪
הדרישה להעלות את המס על בעלי ההון היא לא דרישה פופוליסטית [צילום: פלאש 90]
מדיניות שמגדילה את הפער
המדיניות הכלכלית של הממשלה בסופו של דבר תפגע גם בכלכלה הישראלית, בדיוק כמו שאותה מדיניות הובילה לקריסה שאנחנו רואים היום בארה"ב. מדיניות כלכלית שמגדילה פערים, ומצמצמת את היכולת של המדינה להשקיע בתשתיות

מסקנות וועדת טרכטנברג הולכות ומתמסמסות מאחר שמגבלות התקציב אינן מאפשרות ליישם את ההמלצות, והאוצר רוצה לשמור על מסגרת התקציב. נשאלת השאלה מדוע הממשלה לא מגדילה את ההכנסות שלה על-ידי העלאת מיסים, כאשר ניתן לגייס מיליונים על-ידי הטלת מיסוי על בעלי ההון שהרוויחו יתר על המידה בשני העשורים האחרונים בגלל הורדות מיסים לא שקולות. במקום להמשיך ולקצץ בתקציבים החברתיים ולהטיל עוד מיסוי עקיף על מעמד הביניים שקורס, המדינה יכולה באמצעות הגדלת המיסוי הישיר לגייס כספים בלי לפגוע בכלכלה ובלי לפגוע בחלשים.
הטלת מיסים ישירים גבוהים יותר על בעלי השכר הגבוהה במשק, הגדלת מס החברות והגדלת מיסי ההון שכוללים גם הגדלת מס על ירושה, ימלאו את הקופה הציבורית והם הדרך היחידה להילחם בפערים החברתיים ובעוני, שפוגעים בחברה ובסוף יפגעו גם בכלכלה הישראלית.
מדיניות אמריקנית מסוכנת
ראש הממשלה ומשרד האוצר נוקטים במדיניות כלכלית שדומה בהרבה מובנים למדיניות האמריקנית הרפובליקנית, והובילה את ארה"ב למשבר הכלכלי הקשה בו היא נמצאת היום. הגרעון של ארה"ב לא נוצר מעצמו והוא תוצר של מדיניות מיסוי עקבית וברורה, שדוגלת בהפחתת המיסים ישירים, בעיקר הפחתה במיסים על בעלי ההון. הנתונים מצביעים על כך שאם ארה"ב הייתה חוזרת למדיניות המיסוי שהייתה שם בשנת 1975 שבה המס על העשירים וההון היה גבוהה יותר (לפני תקופת רייגן שאחראי להורדת המיסוי), אז בטווח של 10 שנים הגירעון של ארה"ב היה יורד בטריליון דולר. החוב הזה שאליו נקלעה ארה"ב שנגרם בחלקו בגלל הורדת מיסים קיצונית, גורם למצב של שיתוק כאשר השלטון הפסיק לספק את השירותים הבסיסיים ביותר לאזרחים.
השלטון האמריקני לא מספק בריאות לאזרחים כאשר למעלה מ-30 מיליון אמריקנים נותרו ללא ביטוח, גם לאחר חוק הבריאות החדש. השלטון הפסיק גם לספק גם צרכים בסיסיים אחרים וניתן לראות שאין תקציב לבניית כבישים ותשתיות, אין תקציב כדי להתמודד עם מדדי העוני שמצביעים על כך שלמעלה מ-20 אחוז מהאזרחים האמריקנים חיים מתחת לקו העוני (ישראל כבר באותו מצב), וחשוב מכל זה אין תקציב כדי לייצר תוכנית כלכלית מקיפה כדי לדחוף את הכלכלה האמריקנית ליציאה מהמשבר. השיקום של הכלכלה האמריקנית לאחר המשבר בשנת 1929 נבע מהיכולת של רוזוולט להשקיע מיליארדים בהנעת הכלכלה מחדש, היום אין לאובמה את היכולת הזאת בגלל לחצים פוליטיים ובגלל הגירעון שנוצר עקב ההנחה במיסוי שנעשתה לבעלי ההון.
כלכלת ישראל - בדרך להתמוטטות?
מדיניות הממשלה מובילה את ישראל בצעדי ענק לאותה התמוטטות, ולכן הדרישה של העם להעלות את המס על בעלי ההון היא לא דרישה פופוליסטית, אלא דרישה פרקטית שתוריד את העול ממעמד הביניים. בשני העשורים האחרונים המדינה נקטה מדיניות מכוונת של הורדת מיסים ישירים (שהם בעיקר מיסים על העשירים), כאשר השיא הגיע בתקציב המדינה של 2009-2010, שבוא המדינה הכריזה "שהיעד המרכזי של התקציב הוא הורדת המס על יחידים וחברות."
המשמעות של הורדת המיסים הישירים על חברות ועל יחידים היא פחות תקציבים חברתיים, פחות עזרה לעניים, פחות בניית תשתיות, פחות בריאות ויותר מיסוי עקיף שפוגע במעמד הביניים. לדוגמה הורדת מס החברות בצורה עקבית פגעה קשה בתקציב המדינה, ולכן אין לממשלה ברירה אלא להעלות את המיסים העקיפים ולפגוע עוד בתקציבים החברתיים. במקום להוריד את המיסוי על חברות ואת המיסוי על ההון (שהם כבר נמוכים מאוד ביחס ל-OECD), המדינה הייתה צריכה להשתמש בכספים, כדי לצמצם פערים. לדוגמה, בשנת 2011 נגרעו מהקופה הציבורית כ-5.9 מיליארד שקל בגין הקלות במיסוי על שוק ההון, סכום שהיה מספיק לממן ביטוח סעודי לכל הקשישים שחיים בארץ, דבר שהיה מקל על החברה כולה.
המדיניות של הורדת המסים הישירים, שבה תומכים ראש הממשלה והאוצר, הוכחה כפעולה שמגדילה פערים, מגדילה את העוני ובסופו של דבר פוגעת גם בתוצר הלאומי. בדוח של מרכז המידע והכנסת שהוגש לוועדת כספים בשנת 2010 נכתב שהמיסים הישירים בישראל ירדו בעשור האחרון בעשרה אחוזים, והחוקרים טענו שההחלטה של הממשלה (ממשלת נתניהו) להמשיך ולהוריד אותם עלולה להגדיל את אי השוויון, ובסופו של דבר גם לפגוע בכלכלה הישראלית כולה. בהשוואה לממוצע ה-OECD ולאירופה המיסים הישירים הם נמוכים מאוד, ונמצא במחקר קשר הדוק בין הורדת מיסים ישירים להגדלת פערים ולפגיע קשה בחברה ולא פחות חשוב מכך בכלכלה הישראלית.
בסופו של דבר זה יפגע גם בכלכלה
המדיניות הכלכלית של הממשלה בסופו של דבר תפגע גם בכלכלה הישראלית, בדיוק כמו שאותה מדיניות הובילה לקריסה שאנחנו רואים היום בארה"ב. מדיניות כלכלית שמגדילה פערים, ומצמצמת את היכולת של המדינה להשקיע בתשתיות (כי היא פוגעת קשה בתקציב המדינה) היא מדיניות שבסופו של דבר תבריח משקיעים ולא תעודד אותה. כלכלני האוצר תמיד מציינים שמיסוי גבוהה מבריח משקיעים, אבל הם שוכחים להגיד לנו שגם מיסוי נמוך על העשירים ועל חברות יכול לפגוע קשה בכלכלה, עד כדי שיתוק כמו שאנחנו רואים היום בארה"ב.
המשבר הכלכלי הבא כבר פה, כאשר הכלכלנים חוזים שנפילת אירופה תוביל לפיטורים המוניים בישראל ופגיע קשה ביצוא הישראלי. כל מה שאנחנו צריכים לקוות זה שההנחות שעשו הממשלות לבעלי ההון בעשורים האחרונים לא יעלו לכולנו ביוקר?

תאריך:  29/11/2011   |   עודכן:  29/11/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הגדלת המיסוי הישיר - תנאי לכלכלה בריאה
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
הגדלת שיעור המס
איציק אהרוני  |  30/11/11 10:42
 
- כלכלה היא מדעי החברה
דניאל גיגי  |  30/11/11 11:25
 
- בחיי אתה צודק מדעי החברה זה
למר גיגי  |  30/11/11 12:24
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ערן עודד
בתוך ירדן, האופוזיציה - הן זו של האחים המוסלמים והן זו שמקורה בשבטים ובעיירות הדרומיים הנאמנים לכאורה לשלטון - רוחשת ותוססת
רועי אורן
המאמן ג'ו פטרנו שנחשב לאגדה בארצות-הברית, נאלץ להתפטר ממשרתו הבכירה כי לא דיווח על מעלליו המיניים של עוזרו
טוני לביא
האם המדינה יכולה להרשות לעצמה להיות מוצפת במספרים הולכים וגדלים של מסתננים בקרבה?    כיצד ייתכן שממשלת ישראל אינה עוצרת את התופעה?    זוהי התאבדות של ממש לפתוח את שערי המדינה בהפקרות בלתי מרוסנת
מתי דוד
יוזמת ז'נבה חגגה מפגש מענג במלון קמפינסקי לרגל סיום שמונה שנות סמינר האשליות
דוד ש' שמרי
ניתוח אמיץ של הרקע לגל החקיקה האנטי ליברלי הנוכחי מגלה כי השמאל בגד בערכיו שלו, וכי לבגידה זו הייתה תרומה מכרעת לתהליך אובדן האמון הציבורי בעקרונות הליברליזם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il