X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
גולדברג. התרסה מכוונת [צילום: בוצ´צ´ו]
ריבלין. אקטיביזם שיפוטי [צילום: בוצ´צ´ו]
אליעזר גולדברג ואליעזר ריבלין מנסים לקבע שתי מגמות שבכירי מערכת המשפט מאוד אוהבים: מעמדו של נשיא בית המשפט העליון כראש המערכת ושיטת הסניוריטי. אלא שבניגוד לפסקנות של דבריהם, לשני הדברים אין כל עיגון בחוק
▪  ▪  ▪
בג"ץ דחה את העתירה נגד חוק גרוניס
איתמר לוין
ריבלין טוען שהתיקון לחוק "החזיר עטרה ליושנה - מינוי הנשיאה ומינוי הנשיא, כמו מינוי המשנה לנשיאה ומינוי המשנה לנשיא על-פי בכירותם" - למרות שאין בחוק כל איזכור לשיטת הסניוריטי
לרשימה המלאה

בעוד האקטיביזם השיפוטי והוויכוחים סביבו מציתים מדי פעם מחלוקות ותופסים כותרות, מתנהל בשקט-בשקט מהלך אחר ומשמעותי לא פחות. "סיפוח זוחל" אפשר לקרוא לו, כאשר בכירים במערכת המשפט הופכים את עצמם למחוקקים בנוגע למעמדה של המערכת עצמה ושל העומדים בראשה. שתי דוגמאות בולטות לכך התרחשו בחודש האחרון.
הראשון היה נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט העליון בדימוס אליעזר גולדברג. כאשר דחה את התלונה על השתלחותה של דורית ביניש בדרג הפוליטי, קבע גולדברג שכמי שעומדת בראש מערכת המשפט - הייתה זו זכותה ואף חובתה להתייחס למה שנראה בעיניה כיוזמות המסכנות את המערכת.
כעת מצטרף אליו המשנה לנשיאה, אליעזר ריבלין, בפיסקה האחרונה של פסק הדין שדחה את העתירה נגד חוק גרוניס: "בפועל, החזיר החוק המתקן עטרה ליושנה - מינוי הנשיאה ומינוי הנשיא, כמו מינוי המשנה לנשיאה ומינוי המשנה לנשיא על-פי בכירותם: ודאות הבאה למנוע פזילה אל עבר הלא-נודע - על כל מגרעותיה".
שתי האמירות-הקביעות הללו מנסות לעגן שאיפות עתיקות-יומין של בתי המשפט, תוך התעלמות מכך שאין להן כל בסיס בחוק. נתחיל מן הראשונה. החוק אינו קובע ואף אינו רומז שנשיא בית המשפט העליון עומד בראש מערכת בתי המשפט. הוא עומד בראש בית המשפט העליון ויש לו סמכויות מוגדרות מאוד, ותו לא. לכן, קביעתו של גולדברג היא התעלמות מכוונת משתיקתו של החוק וניסיון לצקת לתוכו את מה שהמחוקק במתכוון נמנע מלצקת.
זה איננו ניסיון תמים ותלוש-הקשר. מערכת בתי המשפט טוענת מזה שנים שהיא צריכה להיות עצמאית לגמרי, כולל בנושאי תקציב ושכר. משרד המשפטים ומשרד האוצר מתנגדים בתוקף. בפועל, למערכת יש עצמאות מקצועית מוחלטת וכפיפות מינהלית למשרד המשפטים (כך, למשל, שר המשפטים הוא הממנה את מנהל המערכת - ולא נשיא בית המשפט העליון). דבריו של גולדברג היו לפיכך התרסה מכוונת כנגד המצב החוקי הנוכחי.
זו איננה פליטת קולמוס
מכאן - לדבריו של ריבלין. השופטים מאוד אוהבים את שיטת הסניוריטי, בה מתמנים נשיא בית המשפט העליון והמשנה לנשיא בהתאם לוותק שלהם. הם טוענים שיש לה יתרונות: מניעת פוליטיקות פנימיות, יריבויות אישיות ופזילה בהחלטות לעבר חברי הוועדה למינוי שופטים. מחוץ למערכת יש רבים שמתלהבים הרבה פחות, משום ששיטה זו - הקיימת רק בבית המשפט העליון ואינה נהוגה בשום מינוי אחר בישראל - מונעת מהוועדה את היכולת לבחור את הנשיא, ואף אינה מבטיחה שבהכרח יתמנה האדם המתאים ביותר.
בחוק אין כל זכר לשיטת הסניוריטי. חוק בתי המשפט אומר בקצרה: "נשיא בית המשפט העליון והמשנה לנשיא בית המשפט העליון יתמנו לפי הוראות סעיף 4(א) לחוק-יסוד: השפיטה מקרב שופטי בית המשפט העליון". וכאשר אנו פונים לחוק היסוד, נמצא בו ש"שופט יתמנה בידי נשיא המדינה לפי בחירה של ועדה לבחירת שופטים". כלומר: נשיא העליון ומשנהו ייבחרו - וכאשר יש מועמד אחד בלבד (הוותיק שבשופטים והבא אחריו), זו ממש אינה בחירה. לכן, אם כבר החוק אומר משהו - זה בדיוק ההפך משיטת הסניוריטי.
כאשר שופט עליון בדימוס והמשנה הנוכחי לנשיאת העליון כותבים החלטות ופסקי דין, חזקה עליהם שהם יודעים היטב מהו המצב החוקי. לכן, האמירות של גולדברג וריבלין אינן סתם פליטת קולמוס; זהו מהלך שמטרתו לקבע בתודעה את המצב בו מעוניינים בכירי מערכת בתי המשפט, תוך התעלמות מדברי המחוקק. וזה לא פחות מסוכן מאשר אקטיביזם שיפוטי.

תאריך:  17/01/2012   |   עודכן:  17/01/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
גיא עטיה
יאיר לפיד איננו טייקון ואיננו בעל שליטה בחברות. את כספו הוא מרוויח בעבודה קשה ובכישרונו. הוא לא עשק ולא הונה. אבל צרות העין והקנאה בהצלחתו של האחר היא תכונה ישראלית מוכרת - ולא חביבה
עו"ד יוסי דר
לפיד מתאים בהחלט להיות ראש ממשלה, אבל לא במדינת ישראל. אין לו היכולת לעמוד בלחצים בלתי פוסקים התדירים במדינה כשלנו. הוא נחמד מדי בשבילנו...
תרצה הכטר
על "האח הגדול" שמעתם, בוודאי, לא מעט. מה לגבי "לוחמה אלקטרונית"? אומנם הנושא חשוב לכולנו, אבל כנראה שאינו מספק רייטינג גבוה בהשוואה ל"אח הגדול". אחרת איך אפשר להסביר את דלות המידע בתקשורת בנושא עכשווי וחשוב זה?
זאב בן-יוסף
בעקבות ההתבטאות של שלמה מעוז והאפליה כלפי עולי אתיופיה - ראוי שנאזין לדברי זאב ז'בוטינסקי, האב הרוחני של הליכוד ותנועת בית"ר, המעדיף את עדות המזרח על פני אשכנזים כמוהו
איתן קלינסקי
הרותם המככב היום במסדרונות כנסת ישראל ובחדרי ועדותיה מצליח לרתום את כל הרע ואת כל החשוך בחברה הישראלית כדי לנתק אותנו מאושיות של חברה דמוקרטית, חברה המכבדת את האחר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il