X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
צלם אלוהים שבאדם תובע ממנו את הדאגה לאקולוגיה ולסביבה על השיקול האקולוגי להיכנס לדיון ההלכתי בפסיקת ההלכה וכך יממש הפוסק את צלם האדם שבו מאמר סביבתי לט"ו בשבט
▪  ▪  ▪
לדאוג לסביבה [צילום: פלאש 90]
הלכה לנסוע בתחבורה ציבורית?!
האם מותר להקצות כספי מעשר כספים למטרות אקולוגיות? האם אפשר כי ההלכה תתבע מהאדם להשתמש בתחבורה ציבורית ולא לנסוע ברכב פרטי אם אכן פליטת הגזים מהמכונית היא הסיבה להתחממות הגלובלית ולהמסת הקרחונים?

אין די בקביעה כי חלק מייעודו של האדם ומצלם א-לוהים שבו הוא להיות אחראי לסביבתו. חובה זו צריכה להיות מתורגמת, ככל שפה הלכתית, למערכת משפטית: מה הן החובות המממשות אחריות זו. מה אסור ומה מותר ביחסיו עם הסביבה, ועד כמה הוא צריך להימנע מעשיית דברים כדי שלא להביא לנזק סביבתי.
גם בכך אין די. מִבחנה הגדול של ההתייחסות האקולוגית יבוא לידי ביטוי בשעה שהיא תיכנס למעגל הפסיקה וההכרעות הנורמטיביות במעגלים שונים:
המעגל הראשון
המעגל הראשון הוא מעגל הטלת המחויבות הפעילה לענייני הסביבה. מעגל זה קורא לעצם החובה ההלכתית של תשומת לב לענייני סביבה. הוא מופיע במידה מסוימת כבר בפרק השני של מסכת בבא בתרא, והוא מקרין גם על שאלות מודרניות. אחת השכיחות שבהן נוגעת לדוגמה לארגון שמחות, בהן אנו נוהגים להשתמש בכמות עצומה של כלים חד-פעמיים ומפגעים סביבתיים משמעותיים. גם לאחר שקלול המשמעות הסביבתית של סבון הכלים והכביסה ההכרחיים כאשר אין משתמשים בכלים חד-פעמיים, עדיין מדובר בזיהום בהיקפים עצומים.
הכרעה כי אנו אחראים לסביבה, משמעה הכרעה כי יש לצמצם את השימוש בכלים אלה, ואף שמדובר בהשקעת עבודה ומאמצים המעמעמים לעתים את אור השמחה החופשית מעבודה – הדבר אינו ראוי ואולי אף אסור. דוגמה זו לא ללמד על עצמה יצאה אלא ללמד על הכלל כולו יצאה. חובות המוטלות מכוחו של המעגל הראשון אינן נותרות בעולם ההצהרות בלבד, כי אם מחלחלות להוראות הלכתיות של ממש, שיש בהן כדי לפגוע בנוחות החיים והשחרור מעבודה.
גם תקנות המיוחסות בגמרא ליהושע בן נון עשויות להיות מקור לכך. הברייתא [בבא קמא פא ע"א] מונה תנאים מסוימים שהתנה יהושע. עיקרן של תקנות אלה הוא פגיעה מסוימת בזכות הקניין של האדם לצורך הרבים. על-אף העובדה שרובן נוגע לניצול אוצרות טבע, הנושא הנידון בהן הוא שאלת הבעלות ולא שמירת הסביבה. ברם, תקנות אלה עשויות להוות בסיס הלכתי לפגיעה בזכות הקניין של האדם הפרטי לצורך מטרות ציבוריות רחבות. דומה ששמירה על הסביבה למען הדורות הבאים ולמען האחריות שלנו לעולמו של הקב"ה אינה נופלת מצרכי הרבים המהווים סיבה לתקנות יהושע.
המעגל השני
המעגל השני הוא מעגל ההתנגשות. חובת השמירה והפיתוח של איכות הסביבה אינה מצויה בחלל ריק. ככל חובה, היא חלק ממערכת כללית, והשקעה בתחומים אלו משמעה צמצום בתחומים אחרים. ההתנגשות מתרחשת במקומות שונים. בראש ובראשונה בענייני תקציב – ההלכה עוסקת במקומות שונים בשאלת הקצאת משאבים, כמו בהתלבטותו ובהכרעתו של רב יוסף מהי אותה "מצוה רבה" אליה יש להקצות את תרומתה הנדיבה של אמו של "שבור מלכא" [בבא בתרא ח ע"א].
האם שמירה על איכות הסביבה נכנסת מבחינה הלכתית לחובות אליהן אנו מקצים משאבים, גם כשהם באים על חשבון מצוות צדקה או תלמוד תורה? האם מותר להקצות כספי מעשר כספים למטרות אקולוגיות? האם אפשר כי ההלכה תתבע מהאדם להשתמש בתחבורה ציבורית ולא לנסוע ברכב פרטי אם אכן פליטת הגזים מהמכונית היא הסיבה להתחממות הגלובלית ולהמסת הקרחונים?
המעגל השלישי
המעגל השלישי, והוא המבחן ההלכתי המהותי, הוא מעגל ההתנגשות. הבה נניח כי לצורך גידול ושיווק ירקות עליים ללא חרקים יש צורך בחומרי ריסוס שהתפרקותם איטית. שימוש בירקות אלה הוא אפוא שמירה קפדנית יותר על איסורי חרקים שהם איסורי דאורייתא מפורשים אך הרסני לסביבה בתחום זיהום מי התהום וכדומה. דיון הלכתי שמשמעותו הפוטנציאלית תהיה שיבה לגידול חסה בצורה המסורתית על-אף הקשיים בבדיקה וקולות המבוססים על "לא ניתנה תורה למלאכי השרת", כדי לשמור על הסביבה הוא היחיד שיעמיד את נושאי הסביבה ברמה הראויה להם. אין מדובר בקביעה שזו ההכרעה הראויה, אלא רק בשאלת עיצוב הדיון עצמו.
בשעה שעל שולחנו של פוסק ההלכה עומד גם שיקול הסביבה במשקלו הראוי אנו יודעים כי ממומשת חובת האחריות על העולם שמקורה ב"צלם א-לוהים".

מתוך ספרו של הרב יובל שרלו, "בצלמו", הוצאת ראובן מס, ירושלים, תשס"ט.
תאריך:  08/02/2012   |   עודכן:  08/02/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אדם בעל צלם אלוהים הוא אדם הדואג לסביבה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
האם רב שרלו הוא פוסק?
משה מאיר  |  8/02/12 22:49
2
כל השאר בהלכה כבר סגור? זהו? ל"ת
נשאר רק אקולוגיה?  |  9/02/12 09:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יצחק מאיר
החברים במועדון מועצת הביטחון אינם טובים יותר מן הרוסים ומין הסינים. הם מקדשים בלי עכבות את הפרוטוקול המתיר את שיתוקו הגמור של עצב המוסר במוח של האומות. וכשחברות מועצה לובשות תדהמה ואומרות שהאצבעות שקשרו את ידיהן הן אצבעות מגעילות, גם שלהן הם אצבעות מגעילות, שהצביעו סנקציות רק כדי להסוות את האמת שאין להן שום כוונה להפשיל שרוולים
עידית גור
העור שלנו חשוף לאלמנטים של הטבע, הוא מגלה מה עברנו וכמה חשפנו עצמנו למזג האוויר. מיתוסים רבים נוצרו בנושא, המאמר הבא חושף את כל האמת! אז אל תגידו לא ידעתי, לא שמעתי! כאן תגלו מה ניתן לעשות? אילו חידושים יש בתחום ואיך להימנע ולצמצם את הנזק
איתמר לוין
חמש הערות בעקבות פסק הדין בנוגע לאילנה דיין וסרן ר': בית המשפט העליון מחדד את חופש הביטוי ואת חשיבותה של העיתונות, לצד הדגשת חובתה לפעול בזהירות ובאחריות    נעם סולברג זוכה לקבלת פנים קרה מצד עמיתיו החדשים לבית המשפט העליון
צביקה כהן
הגליל התברך במרחב גדול אותו ניתן ליישב באוכלוסיה רחבה של זוגות ומשפחות צעירות, אך עלינו לתת את הדעת לתנאי המחייה שיוצעו לכל אותם אלו שיבחרו להעתיק את מגוריהם לפריפריה. לא מספיק להתהדר בכותרות על מגמת המעבר, יש להתחיל בהקמת תשתיות מתאימות לקליטתם
עמרי עדיקה
אם רביב דרוקר היה בודק בגוגל או בכל אתר חדשותי וכמובן באתר "שוטרים חשופים בניידת", ספק אם היה מסתמך על ניצב עמיחי שי שמשפט הדיבה שהתנהל נגדו ונגד ערוץ 10 בעניין רכז המודיעין, ראובן סומך. אבל דרוקר לא בדק ואם בדק לא טרח להתעמק בנפשות הפועלות. ככה מתנהג מלצר ידיעות
רשימות נוספות
ט"ו בשבט - להצלת ענף הדבורים  /  יעל שביט
רשת 'עידן 2000' פתחה את עיר התחפושות  /  ארקדי דייץ' דאדי דלאל יחסי ציבור
כך שותלים בדיזנגוף סנטר...   /  רוני הרש
מנהג הבשישה בליל ט"ו בשבט   /  מרים גז-אביגל
מה למוסר אצל הצומח - לט"ו בשבט   /  חניאל פרבר
עשרה בטבת: הקיצוניות והלקח ההיסטורי  /  חיים שיין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il