X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אין לזלזל בממד הרציונלי המרכזי שבקבלת ההחלטה לפעול נכד הכור בעירק. אך הממד האי רציונלי, תחושות בטן ואמוציונליות יתר, לא נעדר מהתהליך שכאמור היה בעיקרו רציונלי. שכן, מנחם בגין, האדם שהוביל את מדינת ישראל במישור המדיני היה חדור ב"מנטליות מצור"
▪  ▪  ▪
מנחם בגין. דמגוגיה מעוררת רחמים על עתידם של ''ילדינו'' [צילום: לע"מ]

שלשום (27.2.12) ציינו עשרים שנה למותו של ראש הממשלה השישי של מדינת ישראל - מנחם בגין. שמו קשור לאירועים היסטוריים כמו הסכם השלום עם מצרים, הפצצת הכור האטומי אוסיראק בעירק ומלחמת לבנון (1982). הדאגה מפני פיתוח נשק גרעיני על-ידי אירן והשאלה האם לתקוף מטרות אסטרטגיות באירן, הדהדה בתוכנית מיוחדת ברשת ב' שהוקדשה לזכרו של בגין. דהיינו, מה היה אופי קבלת ההחלטות של ממשלת ישראל ערב הפצצת הכור הגרעיני ביולי 1981.
מגיש התוכנית ברשת ב', יצחק נוי, התמקד בסוגיית קבלת ההחלטות של ממשלת בגין, כשהוא מפנה שאלות למשתתפים בתוכנית, כולל: אמציה ברעם, שלמה נקדימון, יורם ארידור, עזריאל נבו ובר סימן טוב. כולם מומחים בתחומי יידע כמו קבלת החלטות, מערכת הביטחון, אמ"ן, וגם יודעי דבר מיד ראשונה, שהכירו את מנחם בגין ואף היה להם קשר ישיר עימו במהלך כהונתו כראש ממשלה (יוני 1977 עד ספטמבר 1983).
קבלת החלטות: הפצצת הכור האטומי אוסיראק 1981
תהליך קבלת ההחלטות על הפצצת הכור הגרעיני באוסיראק נמשך מאז שלהי ממשלתו הראשונה של יצחק רבין (1974) עד ביצוע ההפצצה האווירית על-ידי צה"ל ביולי 1981. במובן מסוים, מאז מלחמת ששת הימים ב-1967 חששה ישראל מפני שיתוף הפעולה בין הסובייטים לעירקים שבסופו נחנך הכור האטומי בבגדד ב-1968 (מתוך נקדימון, שלמה, תמוז בלהבות, ע' 49). תהליך קבלת ההחלטות התקדם בקצב מזורז בשנה שלאחר עלייתו של בגין לשלטון כראש ממשלה (1978).
זרועות הביטחון ואמ"ן וגם שרי ממשלה וגורמי חוץ בדקו ושבו ובדקו את אפשרויות התקיפה לאורכן ולרחבן. בעיקרו היה זה תהליך קבלת החלטות רציונלי. בגין מינה ועדה חיצונית בראשותו של אהרון יריב, שכללה כמה מדעני גרעין שנקראה קבוצת "העידן החדש" שהתנגדה, אגב, להפצצה. אבל זרועות הביטחון וגם אמ"ן היו בדעה שיש להמשיך בתוכנית והפציצו ביולי 1981, עם הסכמתה העקיפה של ארה"ב ובלי להיות תלויה בהסכמה זו - מזכיר המדינה הייג שלח שליח אישי והממשלה ניסחה נייר הסכמה עמו. כפי שאמר אחד המעורבים בה, היא צריכה להילמד בכל מוסד אקדמי.
אי רציונליות בקבלת ההחלטות
אין לזלזל בממד הרציונלי המרכזי שבקבלת ההחלטה לפעול בעירק. אך הממד האי רציונלי, תחושות בטן ואמוציונליות יתר, לא נעדר מהתהליך שכאמור היה בעיקרו רציונלי. שכן, מנחם בגין, האדם שהוביל את מדינת ישראל במישור המדיני היה חדור ב"מנטליות מצור", שלפי פרופ' דניאל בר-טל זהו מצב נפשי של קבוצה בדרך כלל, הנעשית רדופת חרדות מפני אויבים האורבים לה בכל פינה ומחפשים הזדמנות לחסלה ולמחוק את זכרה מעל פני האדמה (דניאל בר-טל חקר את "מנטליות המצור הישראלית").
ליתר דיוק, דאגתו העיקרית של מנחם בגין - וזו ייחודיותו בהשוואה לפוליטיקאים אחרים המשדרים את "מנטליות המצור" - הייתה נתונה תמיד לילדים.
למנחם בגין היה כושר רטורי ידוע באיכותו ויחד עם זאת הייתה לו גם נטייה לטבל את דבריו בדמגוגיה מעוררת רחמים על עתידם של "ילדינו". חוקרי רטוריקה ודמגוגיה טוענים שבגין היה ללא ספק מומחה ברזי הדמגוגיה וייזכר בשל כך לאורך זמן (פי כמה וכמה יותר מכישוריו הדמגוגיים של בנימין נתניהו).
בנאום הבחירות שנשא בגין ב"כיכר מלכי ישראל" שנת 1981, כשהוא מתמודד מול שמעון פרס, הוקדשו כמה פסקאות לאזכור ההפצצה בעירק. דבריו מזכירים לכמה מאיתנו נשכחות וממחישים מדוע הוכתר בגין כ"אלוף הדמגוגיה":
"ימים נוראים ולילות קשים עברו עלינו מאז נודע לנו שבאוסיראק מכינים נגדנו פצצות אטומיות. הייתה לנו דילמה נוראה. נניח שאנחנו לא עושים שום פעולה. מה יהיה עלינו, וקודם כל על ילדינו?... הפעם, עם פצצות אטומיות בידי עירק, אויב דמים אכזרי, כאשר היינו יוצאים לרחובות ורואים קבוצת ילדים שלנו משחקת, היינו מתבוננים בהם והיינו שואלים את עצמנו: היום הם בני חמש, בעוד שנתיים, שלוש שנים, יהיו בני שבע או שמונה, מה יהיה עליהם כאשר בידי סדאם חוסיין יהיו אפילו רק שתיים או שלוש פצצות נוסח הירושימה ונגסאקי?... ולכן שאלנו את עצמנו: מה נעשה? איך נסלח לנו לעצמנו אם חלילה לא נפעל?
וכך תיאר בגין בדרכו הדמגוגית-תיאטרלית את הפצצת הכור בעירק: "והכור האטומי קרס נפל, איננו! לא יהיה עוד! ילדי ישראל יחיו! ויקימו בתים להם! ועם ישראל יחיה בארץ-ישראל, לדורי דורות, ולא יהיה מחריד. זאת הייתה פעולת הישע, למען עמנו, ובעיקר, למען ילדינו".
סופו של דבר, ההחלטות התקבלו, הכור האטומי קרס ומנחם בגין נבחר לקדנציה נוספת כראש ממשלת ישראל. ממשלה מרובת הגנרלים. שכן לא הייתה עוד ממשלה בישראל שהיו מעורבים בהחלטותיה כל כך הרבה גנרלים: משה דיין, עזר ויצמן, רפול, אריאל שרון, עזריאל נבו.

תאריך:  29/02/2012   |   עודכן:  29/02/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
והכור האטומי קרס נפל, איננו!
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
חוששני שאת טועה בגדול.
אהוד פרלסמן  |  29/02/12 16:29
 
- .. "היו מעורבים בהחלטותיה"...
תרצה  |  29/02/12 17:46
 
- אני טועה משמע אני אדם.
אהוד פרלסמן  |  1/03/12 00:28
 
- שיתוף הגנרלים בק"ה
תרצה  |  1/03/12 10:26
 
- השמך תרצה מלשון תירוץ?
j2f  |  12/07/12 06:28
 
- האם שמך תרצה מלשון תירוץ?
j2f  |  13/07/12 23:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אברהם פכטר
העולם, כלומר: רוב המדינות (החברות באו"ם), אדישות, מנמנמות, מגמגמות - קחו את סוריה למשל. המסקנה: העולם לא נגדנו, כפי שמקובל לחשוב, הוא פשוט לא בעדנו. לכן, עלינו לדאוג לעצמנו ולהאמין ואולי לקחת "ויאגרה" פוליטית
חנן וייס
עתידו של הימין בשלטון בישראל מובטח רק אם הימין יתפכח וילמד למשול. כיום, גם כאשר נבחרה ממשלת ימין, בפועל מושל השמאל באמצעות שליטתו במוקדי הכח במדינה
מנחם רהט
זרזירי העט של העיתון החרדי יתד נאמן, ברוב תסכולם על בחירת הרב מיכה הלוי לכהונת רב העיר פתח תקוה, איבדו עשתונות ושללו ממנו באבחת קולמוס חצופה את התואר רב
סתיו אדם
שופט יפסוק משמורת משותפת ב-99% מהמקרים אך ורק אם יתמלאו ששת התנאים, שקיומם למעשה תלוי ברצונה הטוב של האישה וזו כאמור אין שום סיבה שתוותר על זכויות היתר שלה שלא נאמר נקודות היתרון שלה במאבק הזה. ואל תטעו, מדובר במאבק קשה ביותר, מאבק של 50 אחוז מהזוגות המתגרשים למימוש אבהותם
איתמר לוין
"התקווה" מסמל את היותה של ישראל מדינת העם היהודי. מי שאינו מקבל זאת, אינו יכול לשאת בה תפקיד ממלכתי בכיר    כשם שהשופט סלים ג'ובראן אינו יכול להוציא מאולמו את דגל מגן הדוד ואת סמל המנורה, כך אין הוא יכול להתריס בפומבי נגד המנון המדינה    התנהגותו הבוטה מחייבת את הדחתו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il