X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
פסק דין תקדימי של בית המשפט העליון, מפסיקתה האחרונה של הנשיאה דורית ביניש, מחזקת את זכויות האזרח - להגן על פרטיותו וחיפוש על גופו. ההחלטה האחרונה (בתיק אברהם בן חיים - 2012) - מרחיבה את הלכת יששכרוב (2006), לגבי ראיות שהושגו בדרכים פסולות. הלכת "פרי העץ המורעל", שהייתה מקובלת בישראל - נשחקת למינימום עם ההלכה החדשה ומקרבת אותה לפסיקה בארה"ב
▪  ▪  ▪
דורית בייניש. מרחיבה את הזכויות וההגנות שיש לאזרח [צילום: פלאש 90]

פסק דין חשוב של הנשיאה ביניש, עם סיום הקדנציה שלה בעליון, באה להרחיב את הזכויות וההגנות שיש לאזרח, מול השלטון ואוכפיו ובמיוחד מפני שרירות אוכפי החוק.
פסק הדין אברהם בן חיים ואח' נגד מדינת ישראל, קובע גבולות חדשים, לגבי החיפוש המשטרתי, לפיו, על המשטרה להודיע לאדם על זכותו לסרב לחיפוש על גופו, אלא אם יש בידי השוטר צו חיפוש כדין או יש נגדו חשד סביר לביצוע עבירה.
בשנת 2006 קבע בית המשפט העליון בהרכב של 9 שופטים, בפסק דין יששכרוב (הידוע מאז כהלכת יששכרוב) - כי אי מתן הודעה לנחקר/נאשם שזכותו לשמור על "זכות השתיקה" ולהתייעץ עם עורך דין, לפני מתן הודעה/הודאה, או עדות שבמהלכה יכולה להיות ניתנת תחת אזהרה - פסולה ולא קבילה כראייה בבית משפט.
פסק דין זה - מהווה מהפכה פלילית חוקתית, בכל הנוגע לזכויות היסוד של האזרח, והוא חלק מזכויות היסוד החוקתיות, במיוחד בתחום הפלילי, אבל עם השלכות לכלל הזכויות האזרחיות, כלפי שלטון החוק ומערכות אכיפת החוק.
בית המשפט העליון קבע (בהלכת יששכרוב), בבירור ובחדות, כי ראיות שהושגו בצורה בלתי חוקית - פסולות, ולא ישמשו כראיות. פירוש הדבר - תפיסת כלי נשק, סמים, או ראיות פיזיות אחרות, שיתפסו בצורה בלתי חוקית, יכולים להביא לזיכוי נאשמים.
פסיקה תקדימית זו - באה לצמצם או אפילו לבטל את הלכת "פרי העץ המורעל", שהייתה מקובלת בישראל בניגוד לארה"ב.
בישראל - ראיות חפצות ופיזיות שנתפסו בהליך לא תקין - לא נפסלו אוטומטית כראיות. ואילו בארה"ב-ההלכה מזה שנים הייתה שראיות שנתפסו בהליך לא תקין ושלא כדין - פסולים אוטומטית כראיה.
מסמר נוסף בהלכת "פרי העץ המורעל"
פסק הדין האחרון של הנשיאה ביניש (בן-חיים) - נועץ מסמר נוסף בהלכת "פרי העץ המורעל", ומחזק מאידך את זכויות האזרח וזכויותיו הקונסטיטוציוניות, כחלק מזכויות שנובעות מחוקת המדינה - כגון: "חוק יסוד כבוד האדם וחירותו" - שיהפכו בעתיד למגילת זכויות האדם ו"כחוקה בישראל".
כיום כל שוטר בארה"ב - מודע היטב, לפסק הדין "מירנדה", שהוא "מגדלור" בנושא זכויות האזרח ובמיוחד זכויותיו של אזרח/עצור, נחקר, חשוד/נאשם.
לאמור: אזרח שנעצר ולא הוסברו לו זכויותיו על-פי החוק - המעצר והחיפוש לא חוקיים, וכל הראיות שנתפסו פסולות להגשה לבית המשפט.
עד אשר חלחלה הלכת "מירנדה", למערכת אכיפת החוק בארה"ב, זוכו עשרות עבריינים ושוטרים ננזפו או הועמדו לדין על ביצוע מעצרים וחיפושים לא חוקיים, הפוגעים בזכויות היסוד של האזרח.
נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה (לשעבר), ומבקר המדינה בהווה מיכה לינדנשרטאוס - כתב שני ספרים כעבודת מחקר השוואתי בנושא:
1. "חזקת החפות" - בישראל ובארה"ב.
2. "הספק הסביר" - בישראל ובארה"ב.
המסקנה אליה הגיע השופט לינדנשטראוס, כי שני העקרונות עדיין לא חלחלו מספיק למערכת אכיפת החוק שלנו. הסכמה לחיפוש ללא הסבר שאדם יכול לסרב, אינה הסכמה מדעת. נקודה נוספת הנובעת מפסק הדין (בן חיים) - שגם אם אדם מסכים לחיפוש, אבל לא הוסבר לו, כי הוא רשאי לסרב, אינה הסכמה מדעת, ולכן היא פוסלת את החיפוש ואת הראיות שהושגו אגף החיפוש.
צירוף שני פסקי הדין משנת 2006 ומ-2012 (ששניהם נכתבו ע"י השופטת ביניש), מחזקים את זכויות האזרח ומעמידים את זכויותיו מעל שרירות המערכת וכחלק חשוב מבסיס, אמנת זכויות האזרח במדינה דמוקרטית.
פסק הדין האחרון של ביניש בתחום זה ירשם בדף ההיסטוריה המשפטית כאבן מסד נוספת, "במהפכה החוקתית - הפלילית" של הפסיקה בישראל.
ראה לעניין זה:
א. פסק דין בן-חיים - רע"פ 1014/09.
ב. רע"פ 617/10 - ג'בלי.
ג. רע"פ 5758/10 - עייש.
פסקי דין מאוחדים - מיום 6.3.12.
ד.ע"פ 5121/98 - יששכרוב נ' התובע הצבאי, פ"ד סא(1)461 - משנת 2006.

תאריך:  12/03/2012   |   עודכן:  12/03/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
זכויות האזרח - מול סמכויות המשטרה
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
בנקודה זאת מגיע לה ישר כוח ל"ת
נחום שחף  |  12/03/12 19:12
 
- נפלת בפח שהמכשפה טמנה לך
פס"ד אחרון ליברלי  |  13/03/12 07:34
2
פסק דין חסר אחריות
ע.ג.  |  13/03/12 00:29
3
בושה וחרפה למערכת המשפט
אלטע קאקער  |  13/03/12 01:01
4
אברהם פכטר -חזקת חפות ? הצחקת
מיכאל10  |  13/03/12 10:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורי שטרוזמן
שחרורם של חולי הנפש מטריד את הצבור המעוניין למנוע את שחרורם. "הלחץ הציבורי נובע" - כתב מומחה נכבד בתחום הפסיכיאטריה שכיהן שנים רבות כמנהל בית חולים לחולי נפש - "הן מהפחד מחולה נפש, דעות קדומות ותפיסת בית החולים הפסיכיאטרי כמקום בו מבודדים את העשבים השוטים של החברה ולא כמקום שמטרתו העיקרית היא טיפולית"
הרב רפי פוירשטיין
מדרש מפתיע בתחילת פרשת השבוע קובע, כי בחטא העגל היה היבט חיובי - האחדות. את הלקח הזה צריך ללמוד כל מי שמדבר על ה"יחד", גם כאשר עיקרון זה לכאורה נראה סותר את עצמו
יהודה דרורי
אינני בקיא בסטטיסטיקות עליהן מבוססות ההערכות הפסימיות של הכלכלנים, אבל אם נכון הדבר, יש דווקא לברך על כך, מפני שזו לדעתי תוצאה ישירה מהמחאה החברתית. .מחאה זו הייתה צודקת ביסודה וסימנה לחברי הכנסת ולשרי הממשלה "אור אדום"
עליס בליטנטל
מה שמתחולל כאן בינינו לבין הערבים זה לא דו-קרב. עברו הימים בהם שיחקנו בפינג-פונג איתם: הם מפציצים - ואנו עונים באותה מידה. בעצם לא, כי אם בפחות עוצמה. חו"ח שלא ייהרגו אזרחים ערבים. למה? האם הם משתדלים לא לפגוע באזרחינו? לא. להפך, זוהי מטרתם. להרוג, לאבד ולהשמיד היהודים. אז מה המשחק הג'נטלמני שלנו והמורא הגדול "מה יגידו עלינו בעולם"? הכללים השתנו, וכדאי שנתעשת ונתחיל להתייחס לעצמנו ברצינות
יחיאל (חיליק) רוזמן
לא רוחב הכביש, לא שיפועו, לא סוג מעקה הבטיחות ולא שולי הכביש. כל אלו משמשים "פרפראות" למקורות התנהגותיים של ערביי ישראל במרחב הציבורי    ניכור כגורם סיכון מרכזי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il