X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אמירותיה של ורדה אלשיך על התנהגות המשקיעים המוסדיים נכונות - אך פסולות כאשר הן יוצאות מפיה. תפקידה הוא לפסוק לפי החוק, הראיות והצדק, לא לחנך את שוק ההון ובוודאי שלא להתנהג כאילו היא רגולטור-על
▪  ▪  ▪
אלשיך. אומרת במפורש שתחרוג מסמכותה [צילום: מן הטלוויזיה]

ורדה אלשיך כבר לא מסתפקת "רק" במעמד של השופטת החורצת את גורלן של החברות הגדולות ביותר בישראל. היא רוצה כעת להיות רגולטור-העל של שוק ההון ולקבוע את הנורמות האתיות הראויות בו. ואת זה היא עושה בגלוי, תוך הצהרה ברורה על כך שברור לה שהיא חורגת מסמכותה.
אלשיך כבר קיבלה החלטה בעייתית בנושא דלק נדל"ן, כאשר קבעה שיצחק תשובה חייב ליטול אישית חלק בהסדר. היא למעשה הרימה את מסך ההתאגדות - עיקרון יסוד בדיני חברות - וביטלה את ההבדל בין החברה לבין בעליה. גם אותה החלטה, כפי שאומרת אלשיך בהחלטתה הנוכחית, נבעה יותר ממניעים ציבוריים מאשר ממניעים משפטיים: קשה להשלים עם העובדה שהבעלים המבוסס עומד בצד בעת שהחברה הציבורית קורסת.
אלשיך צודקת - אבל זה ממש לא עניינה. זה עניין לתקשורת, למרצים לאתיקה, אולי למחוקק, אבל ממש לא לבית המשפט. החוק קובע במדויק מתי וכיצד אפשר לבצע הרמת מסך, ואין זה תפקידו של בית המשפט לבוא ולהרחיב את החקיקה הברורה - בפרט כאשר טעמיו אינם משפטיים.
כעת אלשיך עושה שוב את אותו הדבר, ובקנה מידה הרבה יותר גדול. "יכול היה בית המשפט לכאורה 'לעשות לעצמו עבודה קלה', להתעלם כליל מן הסוגיות הנראות לבר-משפטיות, בחלקן, וליתן פסק דין טכני וקצר. אלא, שבנסיבות המקרה דומה כי ניתוח טכני כזה יהיה משול, במידה רבה ל'הושבת הסוגייה על כסא בן שלוש רגליים', באורח אשר יחטיא הן את הייחודיות של הסוגייה שבפני, והן את הסוגיות כבדות המשקל שעוררה, אשר בעניינן קשה לנתק בין ענייני משפט גרידא, לבין סוגיות כלכליות וציבוריות", היא אומרת בלשונה הרהוטה. ובעברית פשוטה: אני עומדת להביע דעה כלכלית-ציבורית ולא משפטית, משום שאני חושבת שזו חובתי.
בפסקאות הבאות אומרת אלשיך כמעט במפורש, שמן הראוי שהמשקיעים המוסדיים לא ילוו כסף לחברות אחרות של תשובה בשנים הקרובות. אחרי עוד כמה עמודים, היא מביעה צער על כך שאין בישראל תרבות לפיה "היה ואיש עסקים נראה כמתחמק באורח לא ראוי מהחזר חובותיו, הרי שהשוק יעשה את שלו ופשוטו כמשמעו - איש לא ילווה לו כספים נוספים במשך שנים ארוכות".
אם הייתה אלשיך אשת ציבור, אשת אקדמיה, אשת כלכלה - היה מקום לאמירות אלו. אך היא שופטת, ולפיכך הופכות האמירות הנוקבות (והנכונות) הללו לפסולות. שופט יכול להתייחס לסוגיות ציבוריות כחלק משיקוליו בבואו לפסוק את הדין. הדבר בולט במיוחד בתחום הפלילי: החובה להילחם בתאונות הדרכים גוררת חובה להחמיר בענישה, הצורך לשקם עבריינים מביא לעיתים להעדפת עבודות שירות. אבל הוא אינו יכול, בשום פנים ואופן, להביע עמדות בסוגיות ציבוריות אגב-אורחא. הוא ודאי אינו יכול להביע דעות ציבוריות בנושאים שאינם תלויים ועומדים לפניו - אך זה בדיוק מה שאלשיך עושה: אומרת כיצד לדעתה על המשקיעים המוסדיים לנהוג כלפי תשובה בעתיד ובשוק ההון בכלל.
ניתן גם לומר, שראוי שאלשיך תנהג ביתר ענווה וזהירות בבואה להטיף לנורמות אתיות. החשד לפיו זייפה פרוטוקול עודנו תלוי ועומד, ולמרות ההשתלחויות שלה ושל הנהלת בתי המשפט במתלונן ובתקשורת - על פניו נראה שהתלונה מצדיקה חקירה מעמיקה. אבל זו רק הערה בסוגריים.
העיקר הוא, שאלשיך חרגה בצורה בוטה מסמכותה. תפקידו של שופט לפסוק, לא להטיף. תפקידו לבחון את החוק, הראיות והצדק; תפקידו איננו להנחיל ערכים ודרכי התנהגות. ב-48 המעלות שהתורה נקנית בהן, מנו חז"ל את התכונה "המכיר את מקומו". למרבה הצער, אלשיך שכחה מהו מקומה.

תאריך:  12/03/2012   |   עודכן:  12/03/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שכחה את מקומה
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
איפה הכסף מי יגן על האזרח הקטן
tאיציק  |  12/03/12 14:57
2
איתמר לוין מטעה
אחד העם  |  12/03/12 19:24
3
מדובר בשופטת כלכלית
חולק על ההטפות  |  12/03/12 19:48
4
איתמר אתה מטורף
רמי רצון  |  3/05/12 14:42
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתן קלינסקי
מול הדורסנות של הנהלת רכבת ישראל חייבת הסתדרות העובדים לעמוד לימינה של יושבת-ראש וועד עובדי הרכבת, גילה אדרעי, שלוחמת כלביאה, שרכבת ישראל תנוע אך ורק על מסילות של עבודה מאורגנת
אלכס טנצר
אנשים שמתחתנים בחו"ל חיים בארץ כאזרחים ישראלים. חלה עליהם חובה השירות בצה"ל, תשלום מיסים, וכל יתר החובות החלות על אזרחי ישראל. למרות זאת, מדינת ישראל גורמת להם לחוש שהם אזרחים סוג ב'. מדינת ישראל אינה רואה בזכותם להינשא עניין חשוב דיו כדי לקבוע זכות זו בחוק
נורית גרינגר
אובמה עושה את כל מה שביכולתו לקחת את התואר מנשיא ארה"ב לשעבר, ג'ימי קרטר, ולהיות הנשיא המוביל והכי אנטי-ישראלי שהיה לארה"ב אי פעם. אני לא חושבת שישנם יהודים רבים בעלי אמון בדיפלומטיה של אובמה, אני מקווה שכאשר זמן ההצבעה יגיע, רוב האמריקנים כבר ידעו שאובמה הוא פשוט לא נשיא טוב לכל האמריקנים
אברהם פכטר
פסק דין תקדימי של בית המשפט העליון, מפסיקתה האחרונה של הנשיאה דורית ביניש, מחזקת את זכויות האזרח - להגן על פרטיותו וחיפוש על גופו. ההחלטה האחרונה (בתיק אברהם בן חיים - 2012) - מרחיבה את הלכת יששכרוב (2006), לגבי ראיות שהושגו בדרכים פסולות. הלכת "פרי העץ המורעל", שהייתה מקובלת בישראל - נשחקת למינימום עם ההלכה החדשה ומקרבת אותה לפסיקה בארה"ב
אורי שטרוזמן
שחרורם של חולי הנפש מטריד את הצבור המעוניין למנוע את שחרורם. "הלחץ הציבורי נובע" - כתב מומחה נכבד בתחום הפסיכיאטריה שכיהן שנים רבות כמנהל בית חולים לחולי נפש - "הן מהפחד מחולה נפש, דעות קדומות ותפיסת בית החולים הפסיכיאטרי כמקום בו מבודדים את העשבים השוטים של החברה ולא כמקום שמטרתו העיקרית היא טיפולית"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il