X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
התקשורת דיווחה, כבר זמן רב לפני הבחירות, על נצחונו הצפוי של שאול מופז. לעומת זאת, כל הסקרים שנערכו בקרב הציבור הרחב גילו אהדה גדולה בהרבה לציפי לבני. המסקנה: בחירת מופז אינה בחירת ציבור הבוחרים הפוטנציאלי של המפלגה אלא בחירת מיעוט קטן ואינטרסנטי
▪  ▪  ▪
שאול מופז וציפי לבני. הבוחר הישראלי לא התבגר [צילום: פלאש 90]

השבוע נערכו הבחירות המקדימות במפלגת קדימה. התנהלותן של בחירות אלו הבליטה את הסחר בקולות המתפקדים וההטעיה שבתוצאות. לא רק במפלגת קדימה אלא גם בבחירות דומות, שנערכו בעבר, במפלגות אחרות.
לבחירות במפלגת קדימה התפקדו כ-100,000 איש. הצביעו בפועל כ-40%. המנצח, שאול מופז, זכה בכ-66% מהקולות. חישוב מהיר יראה לנו כי כרבע מהמתפקדים קבעו מי יהיה ראש מפלגתם ומועמדם לראשות המשלה.
המצביעים אינם אמיתיים
אך למעשה התוצאה גרועה יותר. מתוך המצביעים בפועל כרבע באו מהמגזר הערבי. שהם כעשירית מכלל המתפקדים. בבחירות האחרונות לכנסת הצביעו מהמגזר הערבי למפלגת קדימה רק 3.7% מסך כל המצביעים . המסקנה: כ-7% מהמצביעים בבחירות המקדימות כלל לא הצביעו ל" קדימה" וכנראה גם לא יצביעו בבחירות לכנסת עבור המפלגה שהתפקדו אליה וקבעו מי יעמוד בראשה. במילים פשוטות: הם אינם מצביעים "אמיתיים".
כך שלמעשה רק 33% מכלל המתפקדים הם, על פניו, מצביעים "אמיתיים" ומתוכם 66% בחרו במנהיג. דהיינו: המנהיג נבחר בקולות כ-20% מהמתפקדים בלבד. מצב אינו אופייני למפלגת קדימה בלבד אלא עובר כחוט השני בכל הבחירות המקדימות בכל המפלגות.
הבוחר אינו מתאמץ להצביע
לטעמי הסיבה לכך פשוטה. הבוחר הישראלי טרם בגר פוליטית. הוא מילל ומקטר בכל הזדמנות הניקרת לידו על מצבו האישי, החברתי, הכלכלי והביטחוני, אך אינו מתאמץ כלל להשפיע מי יהיו אלו הקובעים את גורלו על-ידי התפקדות למפלגה הראויה בעיניו. גם כאשר הוא מתפקד למפלגה הוא אינו מתאמץ לבוא ולהצביע בבחירות המקדימות. כך שקבוצות קטנות יחסית של אינטרסנטים משתלטות על הנהגת המפלגות ומשפיעות על אורח חייו והתנהלותו האישית.
מה בעצם קרה בקדימה?
התקשורת דיווחה,כבר זמן רב, לפני הבחירות על נצחונו הצפוי של שאול מופז. לעומת זאת כל הסקרים שנערכו בקרב הציבור הרחב גילו על אהדה גדולה בהרבה לציפי לבני. המסקנה:
בחירת מופז אינה בחירת ציבור הבוחרים הפוטנציאלי של המפלגה אלא בחירת מיעוט קטן ואינטרסנטי. לדעתי יש פתרון פשוט מאוד לניהול בחירות מקדימות באופן שישקף את דעת הבוחרים ולא את דעת המתפקדים. יש לחלק את המדינה לכמה עשרות מחוזות, נניח 50. תיערך בדיקה שתיקבע איזה אחוז מכלל תוצאות הבחירות האחרונות לכנסת של אותה מפלגה העניק המחוז.
אם נחליט כי העיר נתניה, כמשל, היא מחוז ואם בדיקה תראה כי מחוז נתניה העניק למפלגה בבחירות האחרונות לכנסת כ-3% מכלל הקולות שקיבלה, הרי שלא משנה כמה אנשים התפקדו למפלגה או איזה שיעור הצביעו. סך כל התוצאה לא תיתן יותר מ-3%. אם במקרה כזה מופז היה מנצח ב-66% מהקולות הרי היה נרשם לזכותו 2% ולזכות יריבתו 1%. הצטברות האחוזים שלו ושלה, במחוזות השונים היו קובעים את התוצאה הסופית.
אם כדוגמה נחליט שכל הגליל העליון הוא מחוז ונמצא כי בבחירות האחרונות כל המחוז הזה תרם למפלגה כ-0.3% מהמצביעים לכנסת. הרי תוצאה דומה של מופז,כמשל, במחוז זה תעניק לו רק 0.2% בהצטברות הכללית.
בהליך כזה של בחירות, המועמדים ינטשו את קבלני הקולות שפעילים במגזרים מגובשים (ערבים,דרוזים, חרדים, עובדי מפעלים גדולים ובינוניים) ו"יתנפלו" בשצף-קצף על תושבי נתניה, למשל.
כאשר הציבור הרחב ייווכח כי יש בכוחו להשפיע הוא יבוא בהמוניו להצביע.

תאריך:  01/04/2012   |   עודכן:  01/04/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אבא (אוברי) אבן (איבן)  אברהים צרצור  אברהם הירשזון  אברהם זילברברג  אהוד רצאבי  אהרן אבוחצירא  אורי יהודה אריאל / Uri Yehuda  Ariel  אורי שרגא אורבך / Uri  Orbach  אורית זוארץ / Orit Zuaretz  אורית נוקד  אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis  אחמד א-ד`אהר  אטילה שומפלבי  אילן ליבוביץ'  אילן שלגי  איתן לבני (בנוזוביץ')  אליהו בן-דהן / Eliyahu Ben-Dahan  אליעזר אבטבי  אלכס מילר  אסתרינה טרטמן  אפרים תבורי  אתי לבני  בנימין אבניאל (גטשטיין)  ג'ון אדוארדס  גילה פינקלשטיין  גלעד מנשה ארדן / Gilad  Erdan  דוד מנע  דן  גרטלר  דן מרידור / Dan Meridor  דניאל הרשקוביץ  דניאל-יצחק לוי  דרור זייגרמן  הרצל שפיר  ויצמן שירי  חיים אמסלם  חמאד אבו-רביעה  חנא סוייד  טובה אילן  יאיר שמיר / Yair  Shamir  יהודה-מאיר אברמוביץ'  יואב מני  יוליה שמאלוב-ברקוביץ'  יוסף שגל  יוסף שפרינצק  יורם מרציאנו  יחזקאל זכאי  יעקב כהן  יעקב פרי / Yaakov  Perry  יצחק אהרונוביץ' / Yitzhak  Aharonovitch  יצחק בן - ישראל  יצחק ברמן  יצחק זיגר  יצחק זיו  ישראל ישעיהו-שרעבי  כרמל שאמה-הכהן  לביב חוסיין אבו-רוכן  לימור לבנת / Limor  Livnat  מאיר זורע (זארודינסקי)  מאיר תלמי  מאיר-דוד לוונשטיין  מאשה לובלסקי  מוטי ששון  מחמוד א-נאשף  מיכאל פואה  מיכאל רצון  מיכל ליברמן-גילון  מיקי לוי / Mickey  Levy  מלי פולישוק-בלוך  מנחם אליעזר מוזס  מרדכי זר  מרטין שלאף  משה זלמן פייגלין  משה מוץ מטלון  נדב פרי  נחום ניר-רפאלקס  נחמן שי  ניסן סלומינסקי / Nissan Slomiansky  סופיה רון-מוריה  סילבן שלום / Silvan  Shalom  עבאס זכור  עבאס זקור  עבדול-עזיז זועבי  עוזי לנדאו / Uzi  Landau  עינת וילף  עמיר ארמונד פרץ / Amir  Peretz  עמירה דותן  עמרי שרון  ערי ז'בוטינסקי  פנחס לבון (לוביאנקר)  פניה (פאינה) קירשנבאום  פריג`א זוארץ  ציון פיניאן  ציפי לבני (שפיצר) / Tzipi  Livni  קדיש לוז (לוזינסקי)  ראובן ברקת (בורשטיין)  רוביק דנילוביץ'  רוחמה אברהם בלילא  רון בריימן  רוני בר-און  רחל אדטו  רן בנימיני  שאול מופז  שלום זיסמן  שלמה לביא (לבקוביץ')  שמואל תמיר כצנלסון  שרון שלום  תאופיק זיאד
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הבחירות בקדימה: בחירת מיעוט אינטרסנטי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אמיר פז-פוקס
מאמר זה בוחן את תפקיד המשפט והמשפטנים במחאה של קיץ 2011. אחת התופעות המעניינות במחאה זו, היא מיעוט ההתייחסות להיבטים המשפטיים הקשורים למדיניות חברתית. במקומו, תשומת הלב העיקרית ניתנה להיבטים כלכליים של מדיניות. אף שחשיבותם אינה מבוטלת, שינויים במדיניות הכלכלית הפיכים למדי, וכפופים לאילוצים התקציביים המשתנים. מדוע, אם כן, נאלם קולו של המשפט במסגרת המאבק החברתי?
יורם דורי
מה שהתרחש על כר הדשא בסיום משחק הכדורגל לא ראוי לכל מילת גינוי, אלא להענשה במישור הפלילי והספורטיבי כאחד. ברור שיש להעניש את האגודה בהורדת נקודות שתביא לירידתה לליגה הלאומית. זה עונש ראוי אך איני בטוח שמספיק נוכח חומרת המעשים
יעקב אסתרליס
האם מישהו מכם מאמין שהכל הסתדר ורכבת ישראל תתחיל לנוע על הפסים ללא בעיות ותקלות, והנוסעים יוכלו להגיע למחוז חפצם בזמן וכראוי? רק בחלום    במדינת החלמאים 16
טניה שמוקלרמן
בחירה בתחום הלימודים היא אחת הבחירות המשמעותיות והחשובות שאדם עושה בחייו. חובה עליך לגשת לבחירה חשובה זו מוכן, להקשיב לרחשי הלב, אך עדיין להחליט החלטה רציונלית, מושכלת ומתחשבת בכל פרט
נסים גבאי
הידד לפוליטיקה הישראלית והידד לבוחרים ששוב יכולים "לבחור" בין כל המפלגות הכל-כך מקסימות שאפילו אינן מתביישות להישאר באותה תלבושת אחידה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il