X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
שבוע אחד זה ההתפרצויות בהצגה לקראת יום השואה, פתאום זה גל רציחות. אנחנו חייבים להציב את הגבול, אחרת נחזור לג'ונגל
▪  ▪  ▪
להציב גבולות לפני הג'ונגל [צילום אילוסטרציה: פלאש 90]
ישראליות חמה מדי
אני לא יודע מה היה פה פעם, אבל אומרים שהיה פה שמח. החברה הישראלית תמיד הייתה ידועה לי כחברה אגרסיבית קצת, טיפה תוקפנית, קצת לא שומרת על מרחק. קראו לזה – חברה חמה. החום האוהב והמחבק הפך לחום של כעס וזעם

זה לא טור געגוע למה שהיה פעם. זה לא עוד מאמר שמנסה לתת את הפתרון. יש תסמין, יש סימפטום. אני לא רופא, אבל ברור שיש כאן משהו חולני. בני 14, 15, 16, 17. מתבגרים. נערים. ילדים. עם צעצועים חדים, ועם מזג חם. אין להם לא אלוהים ולא אבא ולא אימא ולא מורה. החופש שניתן להם הוא מוחלט. הם חסרי גבולות.
יש מערכת בחירות בפתח. מפלגה אחת תרוץ על נישת השווין בנטל, אחרת על שוויון בכסף, אחרת על שוויון אזרחי, ועוד אחת תרוץ על ערכי ציונות שאבדו ונעלמו. כן, כולם יכולים לדבר גבוהה-גבוהה, על הבעיות האקוטיות של מדינת ישראל. החרדים, הערבים, המתנחלים, המעמד הבינוני, הטייקונים, כולם יעמדו לסדר היום, בניסיון להציג מצע בחירות חברתי. הכל טוב ויפה, אבל השאלה האמיתית היא לא 'איפה הכסף?', השאלה היא מה לעזאזל קורה פה?
זה כבר שנים ככה. זה תאונת פגע וברח פה, זו דקירה סתמית, מכות במגרשי הכדורגל, מין קבוצתי בחוף, עידוד נאצים בהצגה – הכל הולך. הכל מותר. איש הישר בעיניו יעשה. אני לא יודע מה היה פה פעם, אבל אומרים שהיה פה שמח. החברה הישראלית תמיד הייתה ידועה לי כחברה אגרסיבית קצת, טיפה תוקפנית, קצת לא שומרת על מרחק. קראו לזה – חברה חמה. החום האוהב והמחבק הפך לחום של כעס וזעם.
זה שילוב נורא בין אדישות, שמאפשרת לנו לחיות בחוסר תקווה ובחוסר אכפתיות, לבין כעס עצום, שטמון בחובם של נערים שובבים. הבעיות הללו נמצאות בדרך כלל בחינוך. וכיום, על החינוך אחראיים חמישה גורמים: ההורים, מערכת החינוך, החברה, התקשורת ומערכת האכיפה.

ההורים

אבותינו ומורינו – אימותינו ומורותינו, יולדינו ומגדלינו, אלו שצריכים לתמרן בין הצורך הקיומי לשים לחם על השולחן לבין זה שיהיה מי שישמור עליהם – בזמן שהם הולכים לדאוג לפרנסה. אלו שהאחריות רובצת לפתחם לשים עין על ילדיהם, לשמור עליהם ולהגן בעדם מכל העולם, אמורים להנחיל גם ערכים, גם להיות אוזן קשבת – אבל הם בעיקר עסוקים בלעשות כסף. לא לחסוך בהכרח, אלא בלוודא, כאמור – שיהיה עם מה לקנות אוכל לילד, ובגדים ללבוש.
לכן טוב שהממשלה חוקקה את חוק חינוך חינם לילדים בגילאים הקטנים. אולי עם החיסכון שיתבצע מכאן – להורים יהיה יותר זמן להקדיש לילדיהם. באופן כללי, חברה שדוחפת אותנו לעבוד כפי שהחברה דוחפת אותנו, במשך שעות ארוכות יום אחר יום, אין זמן ליצור קשר בין ההורה והילד. לכן, כשהילד הופך לנער, ההורה כבר מזמן לא יודע מה הוא עושה בשתיים בלילה. מודאג בוודאי, חושש לא מעט, מקווה שיהיה בסדר, אבל בעיקר חסר-אונים.

מערכת החינוך

שר החינוך דאג לכך שיהיו טיולים מוסדרים לחברון, לעיר דוד; מעודד את שיעורי המשנה ואת שיעורי הציונות – ואין דבר חשוב מזה, הערכים. אך הבעיה נמצאת בשטח: אצל המורים. כבר כתבתי בעבר כאן על חוסר הקשבה של ילדים במערכת החינוך – וציינתי את הבעיה: המורים אפתיים. זה גם קרה בהצגה של הקאמרי – הנערים עושים ככל העושה על רוחם – ואין מי שיעצור. אלא שיש – אך הוא מסרב לעשות זאת.
עד שהילדים מתבגרים, הופכים לנערים – המורים קלו בעיניהם. בכיתות הגדולות המורכבות מלמעלה מעשרים וחמישה תלמידים, המורה עסוקה יותר בלדאוג שמישהו מקשיב ולא בכך שהחומר מועבר, ובמקום לעסוק בחינוך ובהוראה, היא שמרטפית, רק עם תעודת הוראה. אולי זה בגלל השכר הנמוך, אולי זו השחיקה – אבל זה לא תירוץ לא לעשות את העבודה – לדרוש, לצפות, לשאוף ולהתוות את הדרך – קדימה, מעלה, לערכיות מרובה. כי תלמיד שיהיה אזרח טוב גם יתרום לחברה יותר.

החברה

החברה הישראלית היא כאמור חברה חמה, קצת אגרסיבית לפעמים, קצת שוברת מרחק. יש שיאמרו שזו הלאומיות המתפרצת שהופכת אט-אט ללאומנות; מאהבת ציון לשנאת הזר. עד שהמסלול הזה עושה את הדרך ההפוכה, ואז אתה כבר שונא את כל מי ששונא ממך. אבל זה ככה בכל חברה: תמיד ה'קולים' שונאים את ה'חנונים', היפות את אלו שפחות (ובעיקר להפך), העדה הזו מבכרת את עצמה על רעותה. יש תחרותיות קבועה וקשה בין כל אדם ואדם.
ופה גם טמונה בעיה: כשאותו הורה שהזכרנו קודם מנסה לקנות לילדיו את הבגדים – הוא לא מחפש רק בגד להלביש, אלא בגד יפה, יקר. בעצם – נוצרת מלחמת מעמדות, מגיל קטן. כשגדלים, ויש תאונה – והוא שרט לך את האוטו בטעות – הפגיעה אינה רק ברכב, היא בסטטוס שלך – במי שאתה. זה לא צריך להיות ככה.

התקשורת

כל סיפור הוא בלון, ואם יש כמה – זאת כבר מסיבה. גל תקשורתי רודף אחר השני: פעם אלו תאונות 'פגע וברח' שהופכות לסנסציה, לדיון על האדישות החברתית, על אובדן הסולידריות; פעם זו תופעת 'תג מחיר' שמספקת את הכותרות, כי ברור לכולנו שיש קרב עכוב מגרפיטי בין נוער הגבעות והערבים; פעם זו 'הדרת נשים' שנמצאת בראש מעייניה של התקשורת. זו לא המראה של החברה, זו זכוכית המגדלת, שבוחרת עבורנו מה חשוב ומה לא.
וכן, בעצם הטור הזה אני 'נופל בפח', כי התקשורת החליטה למקד את הפוקוס עבור כולנו בתופעת האלימות: במגרשי הכדורגל, ברחובות הערים, בגני ילדים. יותר מזה – נניח שילד מקבל סל-ערכים מסוים בבית הספר, הוא חוזר הביתה ומטופל על-ידי הבייביסיטר התורן, כשאם הוא גדול מספיק אותו בייביסיטר הוא בעצם איש מכירות בחנות חשמל, או ליתר דיוק: הטלוויזיה. מה הוא רואה בה? אלימות, מין, תככים ומזימות. הוא לומד שם להעריך לא את אלו שלחמו או שהגו או שעשו משהו על-מנת לקדם את האנושות – אלא אנשים שהדבר הגדול ביותר שעשו בחייהם הוא ללבוש מסיכה בצורה משכנעת ביותר, ולהעמיד פנים. מאז בועת הריאליטי, אגב, אפילו זו לא דרישה.

מערכת האכיפה

משטרת ישראל, שלום, בוקר טוב. האזרחים מבוהלים. זה כבר לא הפרות בנייה, העלמות מס, פוליגמיה, או אפילו פשע מאורגן. זה ילדים קטנים שמשחקים בנשק, והם עוד לא חיילים. הניסיון הראשון שלי עם המשטרה היה כשהייתי ילד קטן. אני זוכר שניסיתי לדחוף ילדה אחרת, שכנה. או אולי לחבק. באמת שאני לא זוכר. בכל אופן – היא לא הייתה מרוצה. כמו כל ישראלי – היא פנתה לאחיה הגדול. החייל. תגובתו של האח הייתה קשה וכואבת – הוא בעט בי. סטייל אייל ברקוביץ' בימיו העליזים בווסטהאם. כן, בראש.
הוריי פנו אל המשטרה, אזרחים תמימים. השוטר הביט בי ושאל איך הגענו למצב בו האח הגדול בועט בי, האם זה בגלל שעשיתי משהו לאחותו. כשהשבתי בכנות, בחיוב, הוא הסביר לאבי שזה קייס דו-צדדי. חייל, בצבא, במדים שווה לילד בן חמש שעושה שגיאה של ילדים. זה החישוב. אז הנה, היום ילד קטן, בן שש-עשרה, שווה לאיש מבוגר. הוא יכול לעשות מה שהוא רוצה. האזרחים מבוהלים, אבל גם השוטרים לא רוצים לסכן חיים.

ספירת העומר

אנו נמצאים בעיצומה של ספירת העומר, הספירה הידועה והמוכרת בין פסח לשבועות, שמטרתה להבדיל בין עצמאותנו הפיזית לעצמאותנו הרוחנית. במהלך הדורות, הפכו ימים אלו מימי שמחה הדרגתית לימי אבל: תלמידיו של רבי עקיבא – האיש שטבועה בו האמירה 'ואהבת לרעך כמוך – זה כלל גדול בתורה' – נהרגו במגיפה על כך שלא נהגו בכבוד זה אל זה, על שנאת חינם.
הקמנו מדינה, הקמנו מוסדות, יש לנו באמת ארץ נהדרת. העם? יש לנו עוד הרבה מה לעשות כדי להגיע לשבועות. אפשר כל פעם לומר שהנה – הגיעו מים עד נפש, להזדעזע מחדש – כי באמת יש ממה. הרוחות סוערות, המים גועשים, ויום הולך ויום בא ואין חדש תחת השמש. איש הישר בעיניו יעשה. ומה אנחנו, כחברה, נעשה? לא נוכל להביט מהצד עוד. מחובתנו ליטול יוזמה. אולי במשמר אזרחי, אולי בחינוך, אולי בהצבת דוגמה, אולי בחקיקה. איך שזה לא יהיה - צריך להחזיר את הגבול.

הכותב הוא סטודנט למדעי המדינה וסגן יו"ר תא לביא גלעד באוניברסיטת בר-אילן.
תאריך:  06/05/2012   |   עודכן:  06/05/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 האח הגדול  הדרת נשים
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלכסנדר גולדנשטיין
ביוון העתיקה קראו לאנשים פשוטים שלא התעניינו בפוליטיקה אידיוטים. כנראה שצריך להחזיר את המושג הזה לכותרות - כי שוב חור הניגון "אין בעד מי להצביע אז אני אשב בבית"
יוסף קנדלקר
חוסכים לא יודעים מה יהיה גובה הפנסיה החודשית, כלומר, לא באמת יודעים מה הם יקבלו כשיגיעו לפנסיה, לא מבינים באופי החיסכון וכמה דמי ניהול הם משלמים. אנשים מחכים לפנסיה כל חייהם ולא יודעים לאן הם הולכים להגיע
ראובן לייב
גם לאחר שחרורם מן הכלא ממשיכים מרגל האטום, רוצחו של אמיל גרינצווייג, ומתכנן הרצח של יצחק רבין, להלך אימים על החברה הישראלית, ולו משום שהם מסרבים להתנער מהשקפותיהם הקיצוניות. אחרי ככלות הכל גם אלימות מילולית היא סוג של טרור לשמו
אורי גנני
נשיא המדינה שמעון פרס, שחתם בשנת 1996 עם הנשיא קלינטון על ההסכם לפיתוח מערכת הלייזר "נאוטילוס" להגנת קריית שמונה, נקרא להיכנס לעובי הקורה ולפעול לחידוש פרויקט הפיתוח וההצטיידות של מדינת ישראל במערכות לייזר להגנת המדינה
זאב גולדשטיין
יש להאשים את שוטרי הסיור ואת המשטרה בסיוע לרצח. הרוצחים, גם אם ייתפסו, הרי שהם לא ישלמו את המחיר המלא על מעשיהם הנפשע. וגם אם לרגע נניח שכן, זה הרי לא ישיב לחיים את הקורבן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il