X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מי שעורג לשיטת הבחירות בארה"ב או בבריטניה, כדאי שיקרא קצת נתונים בבחירת מבקר המדינה הוכיחו חברי הכנסת שאין להם בושה אפילו בפני עצמם מי דמוקרטי יותר - יאיר לפיד או מועצת גדולי התורה? הציונות הדתית מלמדת שגם דלפונים יכולים לריב על הירושה באיגוד הכדורסל לא שמעו על בחירות חשאיות האנרכיה ביוון יוצרת סכנה ברורה ומיידית של פשיזם וגזענות
▪  ▪  ▪
[צילום: AP]

השיטה

למי שרץ לשנות את שיטת הבחירות, כדאי להעיף מבט על מה שקורה בשתי הדמוקרטיות המפוארות ביותר בעולם: ארה"ב ובריטניה. המסקנה תהיה, שהשיטה שלנו דמוקרטית הרבה יותר ונכונה משלהן. השיטה שלנו, בניגוד למצב בארה"ב ובבריטניה, מעניקה ייצוג הולם לכל מגזרי האוכלוסיה, ותתפלאו – אפילו יוצרת משילוּת טובה יותר.
הבחירות האישיות בבריטניה מביאות לכך שכל הקולות שלא ניתנו למנצח באותו מחוז, יורדים לטמיון. מאחר שכיום יש שלוש מפלגות חשובות (השמרנים, הלייבור והסוציאל-דמוקרטים), יכול תיאורטית המנצח להיבחר בשליש+אחד מהקולות, ושני שלישים מהמצביעים לא יזכו לייצוג. מאז מלחמת העולם השנייה היו בבריטניה 17 ממשלות; להוציא את הנוכחית, לאף אחת מהן לא היה רוב במניין הקולות בבחירות. לממשלה האחרונה של הלייבור היו רק 35.2% מקולות הבוחרים – אבל היה לה רוב מוחלט בפרלמנט.
בארה"ב מביאה החלוקה בין הבחירות האישיות לקונגרס לבין הבחירות האישיות לנשיאות, למצב בו בדרך כלל הבית הלבן והקפיטול נמצאים בשליטתן של שתי מפלגות שונות. ב-67 השנים שחלפו מאז תום מלחמת העולם השנייה, שלטה אותה מפלגה בבית הלבן ובסנט רק 30 שנה, ובבית הלבן ובבית הנבחרים – רק 29 שנים. מה שאומר, שכמעט תמיד על הנשיא להתמודד עם קונגרס-לעומתי ולהפך – מה שמביא לכך שבמידה רבה הממשל האמריקני בנוי על שיתוק ו/או על פשרות. ועוד נקודה: המפלגה לה יש רוב בסנט או בבית הנבחרים, מקבלת את ראשות כל הוועדות, בלי שום קשר לגודל הרוב שלה.
מה שצריך בארץ הוא שני תיקונים טכניים לכאורה, שבפועל יגבירו מאוד את היציבות: העלאת אחוז החסימה ל-5% ואיסור מוחלט על מעבר של ח"כים מסיעה לסיעה; מי שירצה לעזוב את סיעתו – יהיה חייב להתפטר מן הכנסת. כך לא יהיו סיעות קטנטנות וסחטניות, וכך יכובד רצונו של הבוחר.

מבקר המדינה

הנה עוד הוכחה לכך שמילה של פוליטיקאים אינה שווה אפילו את הנייר עליה היא נכתבת. 70 חברי כנסת חתמו על מועמדותו של יוסף שפירא למבקר המדינה, אבל רק 58 הצביעו בעדו בסיבוב הראשון, 59 בסיבוב השני ו-68 בסיבוב השלישי. אתם לא בטוחים – אל תחתמו; אפשר להגיש מועמדות גם עם עשר חתימות. חתמתם – אל תנצלו את הפרגוד כדי לפעול בצורה הפוכה. זה שאין לכם בושה בפני הציבור והתקשורת, אנחנו יודעים מזמן; כעת מתברר, שאיבדתם את הבושה אפילו בפני עצמכם.

יאיר לפיד

מאחר שהבחירות יתקיימו רק בעוד שנה וחצי, מסקרן יהיה לראות האם יאיר לפיד יעמוד על הסמכויות הדיקטטוריות שנטל לעצמו במפלגתו. תקנון המפלגה קובע שלפיד יכהן כיו"ר לפחות עד 2020, יקבע בעצמו את רשימת המועמדים לכנסת, יבחר בעצמו את הנהלת המפלגה ובעלי התפקידים בה, יכריע בעצמו בכל חילוקי הדעות בסיעה, יוכל להחליט בעצמו בכל נושא שלא נקבע גורם מחליט אחר, יוכל בעצמו לאשר קבלת חברים שלא לפי התקנון, יחליט בעצמו האם לנהל מו"מ קואליציוני, ויקבע בעצמו האם להיכנס לממשלה ואלו תיקים יקבלו חברי המפלגה.
מה שניתן אולי היה איכשהו לקבל, בדוחק רב, כאילוץ של חוסר זמן עד לבחירות – לא יכול לעמוד כאשר יש המון זמן להקים מוסדות דמוקרטיים ולנהל הליך ראוי. נכון לעכשיו, "יש עתיד" היא המפלגה הדיקטטורית ביותר בישראל ומן הסתם בעולם הדמוקרטי כולו. כן, מר לפיד, אפילו שס ויהדות התורה דמוקרטיות יותר מהמפלגה שלך: שם אין לאיש שריוּן, ושם הרשימה נבחרת בידי שורה של אישי ציבור מוכרים, מנוסים ובעלי מעמד.

הציונות הדתית

תמיד חשבתי, שמאבקי ירושה מתחוללים כאשר יש באמת על מה לריב (ראו לדוגמה את משפחת אייזנברג ומשפחת עופר), אבל כאשר מדובר בקבצנים – על מה יריבו, על החובות? אבל מתברר, שגם בנושא הזה – לפוליטיקה הישראלית יש חוקים משלה.
הציונות הדתית, שהייתה פעם מעמודי התווך של המערכת הפרלמנטרית בישראל, הצטמקה בכנסת הנוכחית לשישה ח"כים בשתי סיעות. וכאילו שזה לא מספיק, הודיעו כמה אישים על הקמת מפלגה שלישית. מאחר שאחוז החסימה מונע בחירת סיעות בנות פחות משלושה חברים, משמעות הדבר היא סכנה מוחשית להיעלמות כמעט מוחלטת של הציונות הדתית מהמפה הפרלמנטרית. ולמה? בגלל שיקולי כבוד ואגו.
בעידן של הקצנה חרדית הגוררת קיטוב חילוני, חייבת הציונות הדתית לחזור לתפקידה ההיסטורי, כמי שרגל אחת שלה נטועה ביהדות ובהלכה, ורגל שנייה – בציונות ובעולם המעשה. בעידן של ימין קיצוני הגובל בפאשיזם אל מול שמאל קיצוני הגובל בבגידה, חייבת הציונות הדתית לחזור לתפקידה ההיסטורי, כמי שיודעת להלך בשביל הזהב.

איגוד הכדורסל

צבי שרף הודיע שיתמודד על ראשות איגוד הכדורסל, בתנאי שהבחירות יהיו חשאית ובלי ייפויי כוח. שמעתי את זה, וכמעט נפלתי מהכיסא. במדינה דמוקרטית במאה ה-21, יש גוף ציבורי בו הבחירות אינן חשאיות? יש גוף ציבורי בו אדם יכול להצביע בשמו של חברו? יש גוף ציבורי שהשאלות הללו בכלל נמצאות על סדר יומו? אני לא יודע אם שרף ראוי או לא ראוי להיות יו"ר האיגוד, אבל דבר אחד בטוח: הוא חייב לקחת את הנושא לבית המשפט ולהכריח את העסקונה האנטי-דמוקרטית הזאת לבחור (כן, לבחור) בין דמוקרטיזציה לבין הליכה הביתה.

יוון

האנרכיה השלטונית ביוון הגיעה השבוע לשיאה, כאשר שבועיים לאחר הבחירות התברר שאין אפשרות להקים ממשלה ובעוד חודש ילכו היוונים שוב לקלפיות. בינתיים, מנהיג "השחר המוזהב" הפשיסטית, ניקולאוס מיכלוליאקוס, שמפלגתו זכתה ב-7% מהקולות בבחירות, לא ביזבז זמן והכחיש את השואה.
עם כל ההבדלים בין גרמניה של 1933 ליוון של 2012, כדאי מאוד לשים לב לקו דמיון בולט מאוד ומטריד ביותר: מצוקה כלכלית הגוררת ואקום שלטוני אליו נכנסת מפלגה פשיסטית-גזענית-אנטישמית. ונזכיר שבצרפת התמונה חמורה עוד יותר, עם 18% שניתנו למארין לה-פן הפשיסטית בבחירות לנשיאות בתחילת החודש. אם אירופה לא תתעורר במהירות, היא עלולה למצוא את עצמה בסיוט. והפעם, בניגוד למצב לפני 79 שנה, איש אינו יכול לטעון שהסכנה אינה ברורה ומיידית.

ועוד משהו קטן

בשבוע הבא יתקיימו הבחירות להסתדרות. נכון שזה לא מזיז לכם את קצה הציפורן של הזרת?

תאריך:  17/05/2012   |   עודכן:  18/05/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בחירות
תגובות  [ 8 ] מוצגות  [ 8 ]  כתוב תגובה 
1
הידד קם ביהודה מלך
משתאה  |  18/05/12 11:02
2
למי שאין בושה זה לשופט
יוסי ק  |  18/05/12 13:58
3
הערה אחת לעניין בחירת המבקר
שאול א.  |  18/05/12 14:33
4
יאיר בעקבות רן ארז
ד"ר ספוק  |  18/05/12 14:35
5
דמוקרטיה מתחילה במפלגות
דודו ירושלים  |  18/05/12 14:51
6
כי רייכמן שונא חרדים
איש עצוב  |  19/05/12 07:56
7
שתי הערות .
ישמעאל  |  19/05/12 09:35
8
גם במזרח אירופה שנאו חרדים
אורי1  |  19/05/12 13:28
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il