X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בהתקרב המועד לביצוע החרבת גבעת האולפנה, מזהיר שופט מחוזי בדימוס, שמעשה עיוועים שכזה נגוע בעיוות צדק מוחלט, ומציע לבג"ץ להכיר בטעויותיו המשפטיות הזועקות לשמיים, וליזום בעצמו ביטול פסיקתו בעניין מגרון וגבעת האולפנה
▪  ▪  ▪
שטרוזמן. בג"ץ חס בלהט רב על זכויותיו של מחבל ערבי [צילום: פלאש 90]
דין שונה למחבל ולמתנחל
אורי שטרוזמן
תקדים חדש בבית המשפט העליון: אין הורסים ביתו של אדם, אפילו הוא מחבל שרצח אדם, בלי שנותנים לו הזדמנות להשמיע טענותיו - אלא אם כן הוא מתנחל
לרשימה המלאה

לקרוא ולא להאמין: "אילו פסקתי כך בשבתי על כס השיפוט [בעניין גבעת האולפנה ומגרון], ערכאת הערעור הייתה מבטלת את הפסיקה". לקרוא ולא להאמין: בבג"ץ קיים "דין שונה למחבל ולמתנחל", ואלה מילותיו של אורי שטרוזמן עצמו. לא נגענו.
בעברית יותר פשוטה: בג"ץ חס בלהט רב על זכויותיו של מחבל ערבי, ומתנדב להגן עליהן, בנימוקים של זכויות אזרח וכבוד האדם וכו' וכו', אבל מרשה לעצמו לדלג בקלילות אקרובטית, על פני זכויות האזרח הבסיסיות של יהודים נורמטיביים אזרחי המדינה, שלכל הדעות הם עצמם לא הפרו שום חוק, רכשו בתיהם בתום לב, משלמי מיסים ומשרתים בצה"ל (חלקם אף קצינים בקבע), מגדלים משפחות לתפארת, וממלאים כל שאר חובותיהם האזרחיות והלאומיות.
כך שאם תגידו שיש בבג"ץ יהירות, כוחנות, עריצות, ואפילו 'פיראטיות שיפוטית' (כדברי פרופ' ריצ'ארד פוזנר מאוניברסיטת שיקגו ושופט בית המשפט העליון לערעורים בארה"ב כלפי האתוס שהטמיע אהרן ברק בבג"ץ, שאינו מסוגל עדיין להשתחרר מחיבוק הדוב שלו), ודאי תצדקו. אבל אם תאמרו שאין בו דווקא מה שאמור לעמוד במוקד הווייתו, למענו ולשמו הוקם, ואת שמו הוא נושא לשווא: צדק - שוב תצדקו.
אין צדק במוסד הגבוה לצדק. הכל כן, חוץ מצדק. ע"ע שטרוזמן.

איפה הצדק

שטרוזמן אינו הראשון מקרב מומחי משפט שהנפיקו חוות דעת אשר קובעות, שאין צדק בהריסת מגרון, גבעת האולפנה ועשרות נקודות ישוב המאוימות בידי החרב המתהפכת שבידי הבג"ץ והפרקליטות. גם עורכי הדין ד"ר יעקב וינרוט וד"ר הראל ארנון, פרופ' שלום לרנר ועוד, השמיעו דעה דומה.
המשפטנים וינרוט וארנון, מבכירי המשפטנים בארץ, קובעים כי קיימים בחוק אשר חל ביו"ש, פתרונות חוקיים שימנעו את הריסת מגרון, גבעת האולפנה ושאר המאחזים. בחוות הדעת שלהם נאמר, שמבחינת המשפט הפרטי ביהודה ושומרון, אין צורך או חובה משפטיים להרוס את מה שנבנה בתום לב על קרקעות, שנטען שהן פרטיות.
וינרוט וארנון: "על-פי הדין החל היום באזורי יהודה ושומרון, בכל מקרה בו התבצעו בנייה ו/או נטיעה במקרקעי הזולת בתום לב, קיים פתרון של פיצוי, ולא רק של הריסה. כאשר שווי המבנים עולה על שווי המקרקעין, זכות הבחירה בין תשלום פיצוי לבעל הקרקע או הריסת המבנים מסורה לבעל המבנים. כאשר שווי המקרקעין עולה על שווי המבנים, זכות הבחירה מסורה לבעל הקרקע. ואין כל הבדל ביו"ש בין קרקע מוסדרת ובין קרקע שאינה מוסדרת. בכל מקרה, המחלוקת הינה בין בעל הקרקע למי שיושב עליה, והרשויות אינן יכולות לבוא בנעלי הבעלים ולדרוש במקומו הריסה".
בחוות דעת אחרת, עליה חתום פרופ' לרנר, נקבע כי "לא ברור מה עומד בבסיס המדיניות, המבחינה בין אדמות פרטיות לבין אדמות מדינה, ומדוע דינה של כל בנייה בקרקע פרטית להיהרס. אם הבסיס למדיניות זו הוא רצונה של המדינה למנוע פגיעה בזכויות קניין של ערבים תושבי יו"ש, החלתה באופן גורף, וללא הפעלת שיקול דעת פרטני, עלולה להוביל לפגיעה של ממש בזכויות קניין של יהודים וערבים כאחד... מדיניות זו נוגדת את עקרונות דיני הקניין החלים בישראל, וגם את הדינים המקבילים ביו"ש".

איפה כבוד האדם

צדק סלקטיבי
כלה ונחרצה דעתו המשפטית של שטרוזמן: "אין לי ספק שההליך המשפטי הנוכחי פגע בכבוד האדם ובזכויות הקניין של בעלי הדירות בגבעת האולפנה ומגרון". פירוש רש"י: צדק סלקטיבי

דבריו של שטרוזמן חדים הרבה יותר. השבוע הוא קבע נחרצות, במאמר בעיתון הפוסט ציוני 'הארץ' (לזכותו ייאמר כי העניק לו מקום מכובד ואף עיטר מאמרו בתצלום) [וגם באתר זה - ראה רשימתו משמאל], כי נוצרה מציאות ולפיה "אין הורסים ביתו של אדם, אפילו הוא מחבל שרצח אדם, בלי שנותנים לו הזדמנות להשמיע טענותיו, אלא אם כן הוא מתנחל".
הנה עוד מהתבטאויותיו של השופט שטרוזמן: "בג"ץ ידע שאותם מבנים מאוכלסים בדיירים. מלכתחילה הורה השופט חנן מלצר לרשויות, לפרט את היחידות הלא מאוכלסות, ולציין ככל הידוע להן את 'מספרם ושמותיהם של הדיירים המתגוררים או של התופסים כל אחת מן היחידות המאוישות'", אבל איש מהדיירים לא זומן לדיון. איפה הצדק?! – הצחקתם אותם.
על-פי ההיגיון של בג"ץ, מוסיף שטרוזמן, יקרה מחר-מחרתיים שראובן יתבע (לאו-דווקא בבג"ץ, שכן פסיקת האולפנה תחלחל לבתי המשפט דלמטה) את הריסת ביתו של שמעון, שנבנה, לטענת ראובן, ללא היתר בנייה. "לדיון יוזמן רק ראש העירייה, שיאשר את אמיתות הטענה, והשופט, כמו בג"ץ, יוציא צו הריסה. לא יעלה על דעתו להזמין את שמעון. אילו הוזמן, הוא היה יכול להציג את ההיתר שקיבל, ולהוכיח שהעתקו אבד במשרדי העירייה, או מעלה טיעון אחר להגנתו, וראש העיר יצטדק: 'לא ידעתי'. אבל השופט יתגונן: כך נהג הבג"ץ במתיישבי גבעת האולפנה ומגרון". איפה הצדק?! – לא בבית ספרם.
שטרוזמן מדגיש כי בית המשפט התעלם מזכויותיהם השיפוטיות ומזכויות הקניין של מתנחלים, "אבל לא [נוהג כך] בבני אדם" אחרים, קרי: לא יהודים. שטרוזמן מזכיר לנו, שכאשר הוגשה עתירה לחייב את עיריית ירושלים לבצע צווי הריסה של מבנים במזרח העיר, הורה בג"ץ לעותרים לצרף את כל בעלי המבנים הצפויים להריסה ואף את הדיירים (!!!), שהרי 'הם עלולים להיפגע באופן ממשי מצו שייצא, אם ייצא, מאת בית המשפט', כי 'הלכה היא שאין הורסים ביתו של אדם, אפילו הוא מחבל שרצח אדם, בלי שנותנים לו הזדמנות להשמיע טענותיו'. באותו מקרה הורה הבג"ץ על צירופם של בעלי המבנים והדיירים אישית לעתירה.
ואילו "בעניין מגרון... לא דרש בג"ץ את צירופם לדיון", ממשיך שטרוזמן. "בעניין גבעת האולפנה הסתפק בג"ץ בהודעת המדינה, מבלי שניתנה הדעת לטענותיהם האפשריות, כבדות המשקל, של רוכשי הדירות, החל מחוסר סמכות המדינה להסכים להריסת דירותיהם הפרטיות; המשך בטיעוניהם על רכישתן של הדירות בתום לב, שהרי על-פי דין, תום לבם... הוא הקובע בסכסוך בינם לבין בעלי הקרקע; וכלה בדין המקומי הקובע (בניגוד לדין בישראל) שאין חשיבות למעמד הקרקע (מוסדרת או בלתי מוסדרת), כי בכל סוג קרקע אם 'היה ערך הבניינים והעצים כשהם עומדים עולה על ערך אותה הקרקע, ייתנו את תמורת הקרקע לתובע והיא תישאר בידי בעל הבניינים והעצים', ובהפניה [של העותרים] לפסיקה של בית הדין האירופי לזכויות האדם, מאפריל 2010, הקובעת שתרופתם של תושבי קפריסין הצפונית (הטורקית), שברחו דרומה (לקפריסין היוונית), בגין שלילת נכסיהם בצפון, היא בתביעת פיצויים מהוועדה המיוחדת שהוקמה בצפון קפריסין".
אשר על כן כלה ונחרצה דעתו המשפטית של שטרוזמן: "אין לי ספק שההליך המשפטי הנוכחי פגע בכבוד האדם ובזכויות הקניין של בעלי הדירות בגבעת האולפנה ומגרון". פירוש רש"י: צדק סלקטיבי.

איפה השוויון

ומה התרופה לעוול שבפסיקת בג"ץ? – שטרוזמן: "על המדינה, שנטלה על עצמה שלא כדין את הזכות להסכים להריסת בתיהם, להודיע לבג"ץ על טעותה במתן הסכמה להריסת רכוש שאינו שלה, ולממן את הפעילות המשפטית של פרקליטיהם (שלא תיעשה על-ידי יועציה המשפטיים, שהתרשלו בכך שלא הפנו את תשומת לב בג"ץ להכרח בצירופם של בעלי הדירות והדיירים כבעלי דין); ועל האגודה לזכויות האזרח להתייצב לצידם בהגנה על זכותם להצגת עמדתם בבית המשפט, בטרם ייחרץ דינם.
"טוב יעשו שופטי בג"ץ, המעוניינים לפסוק דין צדק, אם יהרהרו מיוזמתם בפסיקתם ויעשו שימוש בסמכות הטבועה בכוחם, ללא המתנה לפניית המתיישבים, לביטול פסיקתם ולצירוף כל בעלי הדירות לדיון בעתירות הטוענים לבעלות על הקרקעות, כפי שפסקו בעתירה למימוש צווי ההריסה במזרח ירושלים. כי אין דין שונה למתנחל ואין עדיפות למחבל".
ספק רב אם הממשלה והבג"ץ יסכימו להודות בטעויותיהם. ממשלת ישראל מתבטלת עד עפר בפני הבג"ץ, ובעת כתיבת השורות הללו עדיין אינה בשלה לתמוך בחוק ההסדרה, והבג"ץ עצמו אינו מוצא את העוז לסגת מאי-הצדק המשווע שבפרשה. הבג"ץ לא טועה, ממש כמו האפיפיור, עוצם עיניו מול העוול ולא נותן לעובדות לבלבל אותו.

תאריך:  23/05/2012   |   עודכן:  23/05/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
'דין שונה למחבל ולמתנחל'
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מעניין שמי שרואים את עצמם
ע"ש  |  23/05/12 15:37
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד ורד כהן, עו"ד רענן בר-און
להארכת תקופת ההתמחות יש השלכה ישירה לא רק על טובת המתמחה הפרטי, אלא גם על טובת המקצוע. השקעה רבה יותר במתמחים, תאפשר את העלאת הרמה המקצועית של הנכנסים בשערי המקצוע, ותיצור עורכי דין מנוסים יותר, אשר יעניקו שירות טוב יותר לקהל הרחב
בעז שפירא
התרחקנו מאוד מחזון הבית הלאומי לעם היהודי בארץ ישראל, התרחקנו מדי ממורשת אבות, חלקים נרחבים מדי בעם איבדו את החזון, את האמונה ואת התקווה. אך לא מאוחר לתקן. יש לערוך טיהור של ממש בפיקוד הצבא, להדיח את הנשיא המכהן מתפקידו ולחולל שינוי של ממש בשיטת הבחירות
שולמית קיסרי
ביבי, כוכב עליון, "זיהה" את בעיית המסתננים והעובדים הזרים, שהרי הוא אשף בלזהות את הבעיה זמן רב אחרי כולם, כאשר המצב כבר בשלב הגיהינום. איפה היה המנהיג מלך ישראל עד לרגע זה?
ברטי בנדטה
האלימות בסוריה השפיעה לרעה על ביטחונה ויציבותה של לבנון. לא רק בגלל הזרם הבלתי פוסק של פליטים, המבקשים מקלט בתוך גבולותיה של לבנון, אלא גם בשל אירועים חוזרים ונשנים של ירי אל מעבר לגבול בידי הצבא הסורי
נורית גרינגר
קשה לתאר במילים את המשמעות של ירושלים והכותל המערבי לעם היהודי. הרגשות מתגברים כאשר מגיעים לביקור בעיר הקדושה לעם היהודי וניצבים מול הכותל המערבי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il