X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
עוד סימן בולט לשינוי שחל בבית המשפט העליון: בפסק דין שכתב השופט נועם סולברג הוא מגביל גורמים שהגישו עתירות בטרם מיצו הליכים התנועה לאיכות השלטון כבר לא יכולה לעשות בבית הזה כבתוך שלה
▪  ▪  ▪
גרוניס. משיב עטרת בית המשפט ליושנה [צילום: פלאש 90]
נדחתה העתירה נגד הסכם קציר המלח
עופר וולפסון
בג"ץ דחה את העתירה של עמותת "אדם, טבע ודין" והתנועה לאיכות השלטון בעניין ההסכם שחתם האוצר עם מפעלי ים המלח בעניין קציר המלח והגדלת שיעור התמלוגים למדינה * "נעשתה בחינה מעמיקה של הנושא; העתירה הוגשה בחופזה"
לרשימה המלאה

15,000 ש"ח הוצאות חטפו העמותה לאיכות השלטון ואדם טבע ודין על עתירה שהגישו בדרך חסרת אחריות לבית המשפט העליון. היה זה אחרי שנים של "השתוללות בלתי מרוסנת" של התנועה לאיכות השלטון במסדרונות הבית העליון הזה, בעידודה הבולט של הנשיאה בדימוס דורית ביניש. פסק הדין שכתב שופט בית המשפט העליון נועם סולברג מציב סוף-סוף מחסום לגורמים שמיהרו לעצור בטרם מיצוי הליכים.
התוכן הספציפי כלל אינו חשוב, חשובות מהויות אחרות, מהויות תום הלב של מגישי העתירה, ומהות ברורה ונוספת - חובת השימוש בבית המשפט רק ככלי אחרון אחרי שהעותרים הפכו כל אבן אצל גורמי הממשל נגדם עותרים.
חוסר תום לב
אם אני עותר לבית משפט נגד הרשות, ואם כתוצאה מהעתירה עלול להיפגע גורם פרטי כלשהו, אני חייב לאפשר לאותו גורם פרטי להשיב לעתירה. לדוגמה, אם אני עותר לביטול מכרז כלשהו, חייב אני לקבוע את הגורם שזכה במכרז כמשיב, כי ביטול המכרז יפגע בו מאוד. אני חייב גם להוסיף את שאר המתמודדים, כי פתיחת המכרז מחדש משפיעה גם עליהם. עותר שאינו מצרף משיבים רלוונטיים, דן את עתירתו לדחייה על-הסף. כך זה בהחלט לא קרה במספר עתירות מתוקשרות מאוד בימים של הנשיאה ביניש, וכעת חזרנו סוף-סוף למקורות.
בפסק הדין שכתב השופט נועם סולברג, עליו חתמו הנשיא הנוכחי אשר גרוניס ("אני מסכים") והשופט יורם דנציגר (שהסכים אף הוא) קבע סולברג כי "הצירוף לא נעשה מלכתחילה, וגם לא נעשה ניסיון לתקן זאת בדיעבד", כי תקלות מן הסוג הזה, גם אם יש כוונה מאחוריהן, ניתנות לעיתים לתיקון במסגרת ההליך, אך העותרות לא ניסו לתקן, ולכן נדחו על-הסף.
לאי-הצירוף נפגעים אפשריים יש היבט אגואיסטי נוסף - היבט הסיכון בהטלת הוצאות. סביר שככל שכמות המשיבים היא רבה, כן ההוצאות על יעוץ משפטי רבות, ולכן עלולים לגדול ולתפוח סכומי ההוצאות שיפסוק בית המשפט. עותרים שהורגלו על-ידי בית המשפט של ביניש להפר כל כלל ולהגיש עתירות כלאחר יד, מעדיפים כאמור כמה שפחות משיבים.
מיצוי הליכים
בית המשפט העליון הוא משאב יקר, יקר מאוד. הוא גם משאב ייחודי, אשר אסור להפוך אותו לכלי לפרסום שופטים ונשיאים בתקשורת, לצילן של עתירות חלולות ומתוקשרות. כל שעה, ובייחוד כל עשר או מאה שעות שמבזבז בית המשפט העליון על עתירות חלולות, הם זמנים בהם לא עוסק אותו בית משפט בערעורים פליליים, בערעורים אזרחיים, בדיונים תקופתיים של עצירים מנהליים, בעתירות מנהליות אמיתיות על-רקע של עוולות אמיתיות - ולכן זמנו של בית המשפט העליון לעתירות מנהליות חייב להיות מוקצה בחרדת קודש, רק לאחר שמוצו כל האלטרנטיבות המנהליות.
והנה, במקרה דנן, לא רק שהפונים לא פנו לרשויות לאחר שהרשויות קיבלו החלטתן, אפילו את ההחלטה הם לא צירפו לעתירה. על-כך כתב השופט סולברג בפסק דין שאמור מעתה להוות הלכה פסוקה: "מחמת החיפזון לא צרפו העותרות לעתירתן את החלטת הממשלה שאותה ביקשו לתקוף, אלא את ההודעה לעיתונות שהוציא מזכיר הממשלה; ולא הרי זו כהרי זו. ממילא לא עמד לממשלה פרק זמן מינימאלי סביר על-מנת לבחון את טענות העותרות. העתירה נוסחה בבהילות, התשתית העובדתית חסרה בה ולא מדויקת, דברים שניתן היה לחסוך אילו המתינו העותרות לתשובת הממשלה. לא בדקדוקי-עניות של פרוצדורה עסקינן, אלא במהות: הסדר הטוב; היעילות; החיסכון במשאבים; מיקוד המחלוקת וציוני-דרך לפתרונה; הפעלת שיקול דעת מקצועי; הפריית השיח שבין האזרח לבין הרשות; כיבוד הדדי בין הרשות השופטת לבין הרשות המבצעת; כל אלה מחייבים מיצוי הליכים תחילה, וביקורת שיפוטית אחר כך".
ומתוך רשימת ההן דלעיל אנו למדים על הלאו, אנו למדים מה לא היה לנו בקדנציית הנשיאות הקודמת - לא היה סדר טוב, לא הייתה יעילות, לא היה חיסכון במשאבים, לא היה מיקוד במחלוקת, לא הייתה הפעלת שיקול דעת מקצועי, לא הייתה הפריית שיח הדדי, ולא היה כיבוד הדדי ברשות השופטת.
בית המשפט בראשו עומד עתה הנשיא אשר גרוניס הוא בית משפט הפוך לבית המשפט של דורית ביניש. תופעות שליליות ואסוניות שליוו את הקדנציה המזיקה לטעמי של ביניש בעליון, נראות יותר ויותר כאפיזודה חולפת, כחלום בלהות שהתעוררנו ממנו. יבורך הנשיא ויבורכו השופטים כדוגאת סולברג אם יחזירו את עטרת בית המשפט העליון ליושנה, ויש כל הסימנים שהם בדיוק על הדרך הנכונה.

תאריך:  25/05/2012   |   עודכן:  25/05/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן השיפוטי הזה
תגובות  [ 12 ] מוצגות  [ 12 ]  כתוב תגובה 
1
העיקר שהשופט גרוניס הוא אשכנזי
ולא פרענק פערך  |  25/05/12 11:19
 
- ?? כנראה תגובה למאמר אחר!!! ל"ת
ה.א  |  25/05/12 12:00
2
לאט לך אפרים ...זה גרוניס...
ש. גוטווין  |  26/05/12 02:51
3
הכותב טועה בעניין גרוניס
שבתאי עזריאל  |  26/05/12 07:46
 
- דוגמאות בבקשה ל"ת
ה.א.  |  26/05/12 13:08
 
- קפיטן גרוניס רק החל לסובב הגה!
ע_הראל  |  4/06/12 16:39
4
חוששני שאתה קצת ממהר.
אהוד פרלסמן  |  26/05/12 09:21
 
- ודאי שנדחו, אבל לא כולן
ה.א.  |  26/05/12 13:04
5
אפרים, אתה נשמע מאוהב...
פלוטקין  |  28/05/12 05:50
 
- הוא לא מידידי, ולא מבאי ביתי
ה.א  |  28/05/12 09:55
 
- לגרוניס אכן היו עוד פסקי דין
חיימקה שלי  |  29/05/12 06:32
 
- רפרפתי בהלכת יששכרוב
ה.א  |  29/05/12 11:34
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
לאליעד שרגא אין מושג בכלכלה - מה שלא מפריע לו להשתלח    אחמד טיבי מסית ומעוות את חוק השבות    יוחנן דנינו אינו אומר מילה על הפשיעה הגואה    אהוד אולמרט מדבר על ירושלים כאילו שהוא פרשן    מי שחושש משכנים חרדים, לא באמת רוצה שהם ישתלבו בחברה    רמי וייץ ושגיא כהן הפכו את הצפייה בגמר ליגת האלופות לסיוט    ויש גם חלאה אחת
נסים גבאי
שנים של הזנחה פושעת והפקרתם של תושבי דרום תל אביב לבעיית המסתננים והעובדים הזרים, שהלכה וגדלה והתנפחה – ואין אשם
ד"ר חיים שיין
במדינת ישראל קיים פער גדול מאוד בין השיח הווירטואלי במרחב התקשורתי לבין השיח האמיתי בקרב האזרחים. הרוב הדומם בחברה הישראלית פינה, בשתיקתו, את הזירה הציבורית לרוחות רעות שכל יסודן במניעים זרים מתוך כוונה להשיג רווח פוליטי
צבי גיל
אברכים חרדים הם נטל לצה"ל    הם יהיו נכס לחברה במסגרת שרות חובה לאומי
אלישי בן-יצחק
העוקב אחר החברה הישראלית ובעיותיה מקבל את התחושה שיהא סדר היום הציבורי אשר יהא, מנהיגותי, חברתי, ביטחוני, כלכלי - לצידו תתנהל שערוריית מין של אישיות ציבורית    למנהיגינו יש הרבה מה ללמוד מבועז שכבש את יצרו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il