X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
יש בתי משפט שמפרשים את חוק המכר (דירות) במנותק מעיקר תכליתו להוסיף זכויות לקונה, ובמקרים אלה ניתנים פסקי דין שעולה מהם, לכאורה, כאילו חוק המכר (דירות) מטיל על הקונה חיובים, דבר שאינו נכון
▪  ▪  ▪
בתי המשפט הקלו מאוד על דיירים בעניין חובת ההודעה על הליקויים [צילום: פלאש 90]

יש מומחים המקדשים את הוראות התקן בכל פרט ופרט מפרטי הבניה, באופן עיוור, ללא מחשבה וללא בדיקה, ומיותר לומר כי כל התיאוריה של מהנדסים מסוג זה עוברת שינוי וביטול ככל שנעשים בתקנים הרלוונטיים שינויים, תיקונים, ביטולים, ואלה נעשים גם נעשים.
זכויות ציבור רוכשי הדירות מעוגנות בחוק המכר (דירות) תשל"ג 1973, שכל מטרתו ותכליתו היא להוסיף זכויות לרוכשי הדירות, אך לעתים מנסה הצד הנגדי לרוכש הדירה, הנמצא בעימות משפטי עמו, להיבנות מחוק זה...
יש ובתי המשפט מפרשים את חוק המכר (דירות) במנותק מעיקר תכליתו להוסיף זכויות לקונה, ובמקרים אלה ניתנים פסקי דין שעולה מהם, לכאורה, כאילו חוק המכר (דירות) מטיל על הקונה חיובים, דבר שאינו נכון.
לא נכון - לא על-פי הכוונה הברורה של המחוקק, ולא על-פי הפרשנות הנכונה והראויה של החוק. כך למשל נדמה ממבט ראשון כי חובה על הקונה להודיע למוכר על הליקויים תוך זמן קצוב כפי שכתוב בחוק זה, והיה ולא יעמוד במשימה - ייאבד את זכויותיו.
פרשנות כזו היא מרחיקת לכת, אינה נכונה ולהלן הסבר:
חוק המכר דירות הוא קוגנטיבי ביסודו, אלא שכלולים בו תנאים, כדי שתיווצר עילה על פיו. אחד התנאים הוא החובה לקיים הודעה על הליקויים. אם מתברר כי הדייר לא עמד בנטל ההודעה מסיבה כלשהי, הרי הוא עלול להישאר "רק" עם כל הזכויות האחרות שעומדות לטובתו - חוק המכר (להבדיל מחוק המכר דירות), פקודת הנזיקין, חוק החוזים, חוק התקנים, ועוד. לאמור, הדייר לא מאבד את זכויותיו בגין ליקויים בדירה, גם כאשר הוא לא מודיע למוכר על הליקויים תוך פרק הזמן הקצוב בחוק המכר דירות (שנה אחת מקבלת הדירה - או תוך זמן סביר מעת התגלות הליקוי, כאשר מדובר בליקויים שלא ניתן לגלותם בעת קבלת הדירה).
בנוסף, בתי המשפט הקלו מאוד על דיירים בעניין חובת ההודעה על הליקויים, וצרור הקלות אלו כלולות בפסק דין של בית משפט השלום בכפר סבא, ת"א 5088/03 שקט גילית ואח' נ' ששע ל' פיתוח ובינוי בע"מ, שופטת: ריבי צוק, פסק דין מיום כ"א אדר א' תשס"ה (2 למרץ 2005).
בפסק דין זה נדון סכסוך בין דיירים לבין קבלן בגין ליקויים ברכוש המשותף.
בפסק הדין מצטטת השופטת את בית המשפט העליון בנושא ההודעה על הליקויים, ומסתבר - שאין חובה לדקדק בכך, בלשון המעטה. להלן הציטוט (המתייחס לע"ע 2299/99 אברהם שפייר ואח' נ' דיור לעולה בע"מ, בית המשפט העליון, פד"י נ"ה (4) 213):
"אולם, בית המשפט ממשיך וקובע: "גם על כלל זה - כמוהו ככללים אחרים במשפט - תחול הדוקטרינה ולפיה: CESSANTE RATIONE LEGIS CESSAT IPSA LEX: בהיבטל טעמו של דין - ייבטל הדין עימו... אכן, אין אנו רשאים להחיל דוקטרינה זו כפשוטה על חוק חרות; ואולם ...פירוש דווקני כי ניתן לחובת ההודעה המוקדמת שבחוזה ובחוק: פירוש ולפיו תישלל זכותו של קונה לחזור על מוכר שמכר נכס לקוי אך באשר ההודעה המוקדמת לא נמסרה במועד ובנוסח המדויק עליו הוסכם; פירוש שיתעלם מטעמיו של הכלל אשר הוליד את חובת ההודעה המוקדמת; פירוש זה - פירוש בלתי ראוי יהיה... פירוש מעין-זה יפגע שלא-בצדק בקונה, בהטילו עליו נטל שלעיתים לא יוכל לעמוד בו. בד-בבד עם קיפוח הקונה, ישתחרר מוכר מאחריות גם במקום שאין כל הצדק לדבר. הוא הדין באשר לאינטרס הציבור, שאף הוא יימצא נפגע. שומה עלינו, אפוא, לבדוק בקפדנות ובזהירות כל מקרה ומקרה לגופו, לבחינה אם יש מקום להחיל עליו את הכלל בדווקנותו, או אם יש מקום ליצירת התאמות ראויות"(פסקה 12 לפסק הדין)".
בהמשך מבהירה השופטת כי "אחריותו של מוכר, אינה מתמצית בהוראות חוק המכר (כוונת בית המשפט היא כאן ל"חוק המכר (דירות) תשל"ג - 1973" ולא ל"חוק המכר" שהוא חוק אחר - אב"ע), ובהוראת סעיף 7 לחוק נקבע במפורש כי "חוק זה אינו גורע מזכויות הקונה הניתנות לו לפי כל דין".
דוגמה מתוך פסק הדין לקיום עילת תביעה שלא בהכרח על-פי חוק המכר (דירות) מצויה בסעיף 25 לפסק הדין בו קבעה השופטת כלהלן:
"25.גימור לקוי בארונות המים, החשמל והתקשורת (סעיף 5.2.4 לחוות הדעת) - נזכר לראשונה בחוו"ד המומחה מטעם התובעים. המומחה מטעם בית המשפט העיד בחקירתו, כי מדובר בביצוע הסוטה מסטנדרט מקובל (עמ' 24 שורות 24-18).
אם וככל שיש לקבל את טענת הנתבעת כי אין מדובר באי התאמה כמשמעה בחוק המכר באשר אין מדובר בסטיה מהמפרט מתקן רשמי או מתקנות הבניה, כי אז קמה אחריות של הנתבעת לאותה עבודה לקויה מכוח התחייבותה החוזית על-פי סעיף 8.1 להסכם (ראה סעיף 14 לעיל) והפרתה אשר הוכחה בחוות דעת המומחה, שהובאה לעיל, ולא קם הצורך במתן הודעה מוקדמת. היה ומדובר בביצוע לקוי של פרטים שנכללו במפרט, כי אז ממהות הליקוי כפי שתואר בחוות הדעת ברי כי התקיים עוד במועד המסירה, ומהטעמים שפורטו בפ"ד שפייר (ראה סעיפים 12 ו-24 לעיל) אינני סבורה שיש מקום לדחות את תביעת התובעת בשל העדרה של הודעה מוקדמת, בהעדרו של אינטרס הראוי להגנה שיצדיק זאת".
לסיכום, נושא זה ייאמר כי הליקויים בדירות התובעים (וברכוש המשותף) יוצרים לזכות הדיירים עילות תביעה לא רק לפי חוק המכר (דירות), וגם כאשר הדיירים לא עומדים בהוראות חוק זה הם לא מאבדים את זכאותם. ועוד ייאמר כי בעניין ההודעה על הליקויים, כדאי להיות קשוב לדברו של בית המשפט העליון שהובאו לעיל בפסק-דין שפייר.

תאריך:  06/06/2012   |   עודכן:  06/06/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דליה חשן
כבכל גוף המונע מהזיות, הצורך להרוס אינו צורך ענייני שניתן להדוף אותו או לטפל בו בדרכי ההיגיון - הוא נובע ממחלה ממארת של ריקבון פושה בזהות הלאומית של מדינת ישראל. מדי פעם ישנן התקפות קשות מלוות בהיסטריה הזייתית וסיוטית - אך אין להתייחס אליהן בדרך התבונה, יש צורך בטיפול עמוק ולא סימפטומטי
ד"ר סלאח עודטללה
המהפכה המצרית המבורכת הינה אנושית ותרבותית במלוא מובן ומשמעות המילה, לא בגלל שהיא הכי קצרה מבין כל המהפכות הערביות שהתרחשו לאחרונה, אלא גם משום שהיא הסובלנית ביותר והצודקת ביותר. העם המצרי, למרות סבלו הארוך, הוכיח שהוא עם תרבותי ואינו צמא לנקמה, וכל מה שהוא ביקש שמנהיגו לשעבר יעמוד לדין הוגן וצודק
אברהם פכטר
אם זה נשמע כמו כתב אישום ומתנסח כמו כתב אישום, אז בטח. לעיתים רחוקות, אנו נתקלים במקרה, ששני גופים בסדר גודל זה, במעמד ובכוח, נאבקים אחד בשני ועוד באשמה של אי אמירת אמת, ובניסוח של שקר. פרשת "הרפז", מלכתחילה, נוהלה ונחקרה לא נכון. עתה חייבים בחקירה פלילית
אליקים העצני
יורם קניוק, מתוך אותו הייאוש שהילך בכנס השמאל הישראלי, הגיע למסקנה הקיצונית לקום וללכת מפה. אולם בדרכו החוצה תרם תרומה גדולה, בגלותו שהמלחמה על הזהות היהודית של המדינה היא היא גרעין הליבה האמיתי במלחמה הפנימית שבין השמאל לימין. וכך יוצא, שירושלים ויש"ע הן רק שדה הקרב שבו יוכרע, מי ינצח במלחמת היהודים והערבים על השליטה בארץ
גורי גרוסמן
נתניהו הפך באחת לממשיך דרכו של שרון, ולא ירחק היום ששנוא השמאל, יהפוך לחביבו, כפי שקרה לפניו לאריאל שרון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il