X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
השיח הפנים מצרי באמצעות הרשתות החברתיות מצביע על האתגרים הצפויים ליחסי מצרים-ישראל. הערכה הרווחת בשיח היא שעימות בין ישראל למצרים, הוא כמעט בלתי נמנע, למרות ששני הצדדים אינם חפצים בכך, הן בשל השינוי הצפוי במדיניות מצרים כלפי חמאס ועזה, הן בעקבות אוזלת היד המצרית בהתמודדות עם אתגרי המשילות, הטרור והפשיעה בסיני ובנוסף לכול אלה גם "שיתוק" הקיים היום בתהליך השלום
▪  ▪  ▪
מוחמד מורסי, בנימין נתניהו. עימות בלתי נמנע? [צילום: AP]

רקע
לנוכח המציאות המורכבת ההולכת ומתגבשת בגבול בין ישראל ומצרים, מתקיים ברשתות החברתיות ובעיתונות הרשמית שיח פנים-מצרי בקרב משכילים (גברים ונשים), עיתונאים ומומחים למדעי המדינה, ב-אשר לעתיד הסכם השלום בין מצרים לישראל. השיח נסוב סביב חמש סוגיות מרכזיות כמפורט להלן.
האתגרים בסיני
ניכרת ברשת הבנה, כי האתגר הביטחוני הגדול ביותר העומד בפני מצרים, הוא התפשטות הטרור והפשיעה ברחבי סיני, כתוצאה מהיעדר משילות וחוסר אינטגרציה עם השבטים הבדואים. קיימת מודעות ברשתות להתבססות בסיני של תאי טרור של קבוצות ג'יהאד איסלאמי, קבוצות סאלפיות משיחיות וגורמי אל-קאעדה. ניכרת דאגה מכך שהגורמים הקיצוניים יגרמו להסלמת האירועים מול ישראל, כתוצאה מפעילות טרור או שיגורי רק"ק מסיני, אשר יובילו לתגובה צבאית ישראלית ולהתפתחות מעשי איבה, זאת בניגוד לאינטרס המצרי בעת הנוכחית.
הבעיה בסיני מחמירה בשל הזנחת השבטים הבדואים לאורך השנים, הירידה בהיקף התיירות, שיעור האבטלה הגבוה, הפשיעה הגואה - סחר בבני אדם, גידול והברחות סמים, הברחת אמצעי לחימה, הברחת סחורות לעזה וחטיפת בני ערובה מערביים לשם שחרור אסירים.
קיימת מודעות לכך שישראל אינה מעוניינת בהסלמה, לכן היא מחזקת את אמצעי ההגנה שלה. אולם, משתמע מהשיח, כי ההסלמה וודאית נוכח חוסר היכולת של הצבא המצרי לשלוט בסיני ולמנוע את הפעילות של הגורמים הקיצוניים ומשום שאין תוכנית אסטרטגית ארוכת טווח לפתרון בעיות אלו בסיני.
הסכם השלום: הכנסת שינויים בנספח הצבאי
הדעה הרווחת בשיח ברשתות החברתיות במצרים, היא, כי נדרש לפתוח את הנספח הצבאי להסכם השלום עם ישראל ולהסיר מגבלות על פריסת הצבא המצרי בסיני. בשיח מאובחנת התעלמות מהעובדה שישראל לא התנגדה לתגבור כוחות הצבא המצרי בסיני מעבר למותר בהסכם, וכי הצבא המצרי לא מימש את היקף סדר הכוחות הנוסף שתואם עם ישראל. העוסקים בנושא משערים, כי הצבא המצרי אינו מצליח להתמודד עם האתגרים של התרופפות השליטה בסיני, בעיקר בשל המגבלות בסדר הכוחות ובפריסת הצבא המצרי בסיני, בהתאם לנספח הצבאי להסכם השלום. לדעתם, הנשיא הנבחר, מורסי, יפעל לפתיחת ההסכם, לשם חיזוק הפופולריות שלו וגם כדי להביך את המועצה הצבאית, שעמדתה בנושא אינה ברורה.
יודגש, כי לא ניכר רצון ברור בצד המצרי להוביל את היחסים עם ישראל למצב של עימות צבאי. קיימת הערכה רבה לעובדה, כי "דור שלם לא ידע מלחמה" ואין כל שאיפה להגיע למצב של מלחמה או עימות צבאי ישיר מול ישראל. עם זאת, בולטת התנגדות גורפת לחימום היחסים ולנורמליזציה, עד לכדי קריאות לביטול הוויזות לביקורי ישראלים במצרים, הגבלת השיח הדו-צדדי לדרגים משניים ואיסור תיירות ישראלית.
להערכת מעצבי דעת הקהל ברשתות החברתיות, הצבא המצרי הוא הנהנה העיקרי בפועל מהסכמי השלום. הוא אינו נדרש להתמודד עם אתגרים צבאיים אמיתיים, יכול להתנער מהאחריות הביטחונית למצב בסיני, תחת העילה של מגבלות הסכם השלום. בפועל, ישראל היא זו שמאבטחת את הגבול המשותף ומשקיעה בהקמת גדר ביטחונית ובאמצעים אחרים. בנוסף, הצבא המצרי אף זוכה לסיוע ביטחוני וכלכלי נרחב מארצות הברית. כל אלו מאפשרים לו להתמקד בפוליטיקה הפנים-מצרית ובעסקים כלכליים במקום בביטחון לאומי (40% מהתעשיה המצרית בידי ה-(SCAF.
תפקיד מצרים בסכסוך הישראלי - פלשתיני
על-פי השיח המתקיים ברשתות נשיא מצרים, מורסי, יידרש להכריע בין 'פופוליזם לפרגמטיזם'. בין חיזוק אהדת ההמונים במצרים כלפיו, לבין המעשיות הנדרשת מול המציאות המורכבת, גם ברצועת עזה וגם בסיני. להערכתם, מורסי ינסה לנוע בין הקטבים, בהתאם לאירועים, מבלי לפגוע בפופולריות שלו ושל תנועת האחים המוסלמים.
לגרסתם, התקופה הנוכחית מציבה בפני מורסי שלוש אפשרויות:
  • האופציה הפרגמטית - מצרים בתפקיד המתווך. הנהגת מדיניות חיובית של מתווך הוגן בין הקבוצות הפלשתיניות, בינן לבין עצמן, וגם בין הפלשתינים לישראל. מדיניות שהוכחה לדעת המצרים, כאפקטיבית ב-18 החודשים מאז הדחת הנשיא מובארכ. מהשיח ברשת עולה, כי הבחירה במדיניות התיווך יכולה לעורר מתח פנימי בקרב האחים המוסלמים במצרים ואף להוביל למסלול התנגשות עם חמא"ס עזה. גם אם חמא"ס עזה יענה בחיוב לתיווך, תיווצרנה בעיות מול קבוצות הג'יהאד האיסלאמי. אופציה זו מקבלת חיזוק משום שהיא נתמכת על-ידי המועצה הצבאית העליונה.
  • האופציה הפופוליסטית - מצרים בתפקיד פטרון חמא"ס. במסגרת כזאת, יידרש מהאחים המוסלמים להעניק תמיכה מלאה וכוללת לחמא"ס בעזה, להחליף את אירן כספקית נשק וכן לסייע בתחום הכלכלי והלוגיסטי. זאת, בתמורה להתחייבות חמא"ס שלא לאתגר את מצרים במרחב סיני. למדיניות זו פוטנציאל רב לגרום לעימות ישיר עם ישראל.
כישלון הפרגמטיזם ומעבר לפופוליזם - בשל ההתחייבויות לארצות הברית לכבד את ההסכמים שחתמה מצרים מחד, וההבטחות הפוליטיות שהובטחו על-ידי תנועת האחים המוסלמים טרום הבחירות מאידך, ינסה מורסי לתמרן בין שני הקטבים. הוא יחל במדיניות התיווך הפנים-פלשתינית וזו שבין חמאס לישראל (כאשר יידרש) ובמקביל ימשיך ברטוריקה מתסיסה, הערבה לאוזני ההמונים. אם ניסיונות התיווך יכשלו יוכל להפנות אצבע מאשימה כלפי המועצה הצבאית, אשר מחזיקה בתיק מדיניות הביטחון והחוץ, ובכך להעמיק את תהליך הדה-לגיטימציה של ה-SCAF.
המדיניות כלפי חמאס
הדעה הרווחת בקרב מעצבי דעת הקהל במצרים היא, כי על הנשיא מורסי להציב "קווים אדומים" ל-חמא"ס ועיקרם ששטח מצרי, קרי סיני, לא ישמש כפלטפורמה לתקיפת ישראל. הם גורסים, כי בתמורה יסכים מורסי לפתיחת מעבר רפיח ולהסרת הסגר על עזה, לכינון הסכם סחר חופשי, לסיוע כלכלי, לאספקת דלקים וגז לרצועה ועוד. בדרך זו תנוטרל תעשיית ההברחות, שהתפתחה בעיקר בעקבות הסגר הממושך על הרצועה ויתקיים מאזן של 'תן וקח' עם חמא"ס. נראה, כי שלטון האחים המוסלמים במצרים אינו יכול לדבוק במדיניות הנשיא המודח מובראק של סגירת מעבר רפיח ושיתוף פעולה עם ישראל בהטלת הסגר על רצועת עזה, למרות החשש המצרי מלקיחת אחריות על הרצועה.
סיפוח עזה למצרים
עולה הדעה, כי היעדר תוחלת לתהליך המדיני בין ישראל לפלשתינים, היעדר פיוס פנים פלשתיני, צפי לפתיחת מעבר רפיח והסרת הסגר, הקשרים המיוחדים בין האחים המוסלמים במצרים לחמא"ס, הנפת דגלי מצרים בעזה עם היבחרותו של הנשיא מורסי - כל אלו מעידים על מגמה אפשרית, שעזה תהפוך לשלוחה של מצרים ((Annex. דעה זו מתחזקת לאור רצונם של תושבי עזה להיות חלק ממצרים כפתרון תכליתי לבעיותיהם.
סיכום והערכה
השיח הפנים מצרי באמצעות הרשתות החברתיות מצביע על האתגרים הצפויים ליחסי מצרים-ישראל, לאור היבחרו של מוחמד מורסי, מנהיג האחים המוסלמים, לנשיא מצרים. הערכה הרווחת בשיח היא שעימות בין ישראל למצרים, הוא כמעט בלתי נמנע, למרות ששני הצדדים אינם חפצים בכך, הן בשל השינוי הצפוי במדיניות מצרים כלפי חמא"ס ועזה, הן בעקבות אוזלת היד המצרית בהתמודדות עם אתגרי המשילות, הטרור והפשיעה בסיני ובנוסף לכול אלה גם "שיתוק" (Paralyzing ) הקיים היום בתהליך השלום בין ישראל והפלשתינים, בניסוחם "אין שלום, אין מוקוומה (התנגדות) ואין מלחמה". ישראל צריכה לפעול בחוכמה ולנטרל בעוד מועד "מטענים" העשויים להוביל להסלמה ביחסים בין שתי המדינות. אחת הסוגיות הצפויות לעלות בקרוב, היא בשינוי המדיניות המצרית כלפי עזה, בדגש על פתיחת מעבר רפיח והסרת הסגר. ישראל יכולה להקדים מהלך זה ולתאם עם הצד המצרי את פתיחת המעבר והסרת הסגר ולמנוע מצב בו הדבר נכפה עליה.

תאריך:  25/07/2012   |   עודכן:  25/07/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
השלכות בחירת מורסי על יחסי ישראל-מצרים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
גיא חזן
החששות מהמשבר באירופה וההתכווצות המשקית שלחה את נגיד בנק ישראל סטנלי פישר לחזור למדיניות של הורדת ריבית כאשר הציפיות קדימה הן המשך הורדות ריבית
עמוס עמירן
מה הקשר בין גודל הדירה לבין צריכת שירותי הרשות המקומית. למה לא נקבעת הארנונה לכל דירה על-פי מספר הנפשות הגרות בה. מ.ע.מ. מתבסס על צריכה - צרכת יותר תשלם יותר לקופת המדינה. על-פי אותו הגיון, צרכת מהרשות המקומית בה אתה גר יותר שירותים - תתכבד ותשלם עבורם
ראובן לייב
סגן שר החוץ של בולגריה, דימיטרי צנצ'ב, עושה בימים אלה נפשות למען הידוק היחסים של מדינתו עם ישראל    אחרי הפיגוע בבורגס נזקף לזכותו הביקור הצפוי של נשיא בולגריה וראש ממשלתה בחודשים הקרובים בארץ לאות הזדהות מוחלטת עימה
איתן קלינסקי
ראש הממשלה פורס משנה גאה, שמדיניות הממשלה הצליחה לצמצם את האבטלה בישראל, בעוד המספרים מורים על גידול באבטלה    איזה חזון ערכי יש למדינה, שעל מספר גדל והולך של עובדיה, נגזר לעבוד כשהם נטולי תנאים סוציאליים או יציבות במקום העבודה
הרב יובל שרלו
האמונה בביאת המשיח אין פירושה ישיבה בחיבוק ידיים והמתנה למקדש שיירד מן השמים    האמונה הזאת מחייבת אותנו לעשות כל שביכולתנו כדי להכשיר את הקרקע לקראת הגאולה    רק לאחר שנעשה את כל שביכולתנו, נוכל לבקש מריבונו של עולם להשרות את שכינתו בתוכנו
רשימות נוספות
INSS  / מי ומי  
טקס פרסי גלובוס הזהב: "תלויים באוויר" מסתמן כמנצח  /  מאיה שני
בסיס הנתונים החדש של צבאות המזרח התיכון  /  יפתח שפיר
הקבינט דחה ההצבעה על המשך הלחימה  /  איציק וולף
מערכת הטרור של חיזבאללה ואירן בחו"ל  /  יורם שויצר
חדירת האיסלאם הרדיקאלי לסכסוך הסורי  /  ג'ונתן רובינסון, טל פירסט, עינב יוגב
מבט אחר אל אפגניסטן  /  אורית פרלוב, גלעד שר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il