X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ביהמ"ש העליון הולך ומרחיב את האפשרות שערכאת ערעור תתערב בממצאי מהימנות בעבירות מין אין מדובר בביטול כללי האי-התערבות, אך מספר שופטים בראשותו של גרוניס קובעים שיש להימנע מקביעה מראש לפיה לא תהיה התערבות כזו
▪  ▪  ▪
גרוניס. ראשיתו של השינוי [צילום: דני מכליס]
טעות מצד התביעה סייעה לזיכוי מאונס
איתמר לוין
המדינה לא חקרה את אחיו של הנאשם והדבר הצטרף לספקות בדבר גירסתה של המתלוננת * ביהמ"ש העליון מצביע גם על מחדלי חקירה מצד המשטרה * רומז לאפשרות של הרחבת התערבותו בפסקי הדין בעבירות מין
לרשימה המלאה

אחד מכללי היסוד בעבודתן של ערכאות הערעור (המחוזי על השלום והעליון על המחוזי) הוא מיעוט ההתערבות בממצאי עובדות ובממצאי מהימנות. ההיגיון מאחורי כלל זה הוא ברור: הערכאה הדיונית היא המתרשמת מן העדים, בעוד ערכאת הערעור יכולה לכל היותר לקרוא פרוטוקולים; הערכאה הדיונית היא הקוראת את המסמכים ובוחנת את הראיות, ואם ערכאת הערעור תידרש לעשות זאת גם היא - יתנהל כל תיק פעמיים.
כלל זה מופעל בצורה נרחבת במיוחד בעבירות מין, משום שמטבען הן מתבצעות בחדרי חדרים ואין להן עדים, זולת הקורבן והנאשם. עד 1982 היה צורך בעדות מסייעת בעבירות מין, אך המחוקק הגיע למסקנה שדרישה זו גורמת לכך שיותר מדי עבריינים מזוכים, ולכן ביטל אותה. כך נוצרה כמובן בעיה הפוכה, בה ניתן להעליל על אדם חף מפשע. כדי לצמצם סכנה זו, חייב המחוקק את בית המשפט לנמק היטב כאשר הוא מרשיע רק על סמך עדות הקורבן. מכל מקום, התביעה תמיד עושה מאמץ להציג ראיות נוספות, אם כי ברור שעדות הקורבן היא ליבו של התיק.
בשל מצב זה, יכולתה של ערכאת הערעור להתערב קטנה מאוד כאשר מדובר בעבירות מין. הערכאה הדיונית שמעה וראתה את הנאשם והמתלונן/ת, בחנה אותם ממרחק של מטרים ספורים, שמה לב לשפת הגוף ולתנודות הקול, וכמובן גם יכלה להתערב ולשאול. את כל זה לא יכולה לעשות ערכאת הערעור (כבר עלו הצעות לפיהן העדויות המרכזיות בתיקי מין יוקלטו בווידאו כך שגם ערכאת הערעור תוכל להתרשם מהן, אך הן לא עברו את שלב הרעיון).
גרוניס: תמוה בעיני
ובכל זאת, בחודשים האחרונים נושבות רוחות חדשות מכיוונו של בית המשפט העליון. זה לא שמחר בבוקר, ואפילו לא בעוד שנה, יתחילו ערכאות הערעור להתערב על ימין ועל שמאל בממצאי מהימנות בתיקי מין. ממש לא, משום שההיגיון הנוכחי עומד במקומו. אבל יותר ויותר אומר ביהמ"ש העליון, שערכאת הערעור חייבת לבחון את מכלול הראיות וחובתה להסיק ממכלול זה גם על מהימנות הצדדים.
את ראשיתו של השינוי ניתן לייחס לאשר גרוניס בפסק דין מינואר השנה, לפני שהתמנה לנשיא: "תמוה בעיני מדוע יש לצמצם את היקף שיקול דעתה של ערכאת הערעור להתערב בממצאיה של הערכאה הדיונית דווקא כאשר מדובר בעבירות מין. במצב דברים זה לא רק שהערכאה הדיונית יכולה להסתפק בהנמקה לצורך הרשעה בעבירות מין; הרי מכוח הכלל המצמצם את יכולתה של ערכאת הערעור להתערב בממצאים כאלה 'זוֹכה' הערכאה הדיונית לחסינות רבה יותר מהתערבות בממצאיה, בהשוואה לסוגים אחרים של עבירות... ודאי נכון הוא לטעמי כי אין מקום לקביעה א-פריורית בדבר היקף התערבות מצומצם מן הרגיל של ערכאת הערעור".
כעת מצטרפים אליו השופטים צבי זילברטל, אליקים רובינשטיין וניל הנדל. לא רק שהם החליטו לזכות מחמת הספק אדם שהואשם באונס, אלא שהם גם מציינים - איש איש בדרכו - מדוע יש מקום להתערבות של ערכאת הערעור בעבירות מין.
הנדל: בדיקה חיצונית נוספת
זילברטל אומר, שבחינה קפדנית אין משמעותה בהכרח התערבות רחבה יותר - אך מיד מוסיף ואומר, שדווקא משום שבוטל הצורך בעדות מסייעת בעבירות מין, חייבת ערכאת הערעור לבצע בדיקה מעמיקה במיוחד. בשל כך, הוא מעיר, חייבת הערכאה הדיונית לנמק היטב את החלטותיה כאשר הן מתבססות על שיקולי מהימנות. משמעות דבריו של זילברטל ברורה: אם יש יותר דרישה להנמקה ויותר צורך בהעמקת הבדיקה - ממילא יש יותר אפשרות להתערבות; שהרי ההנמקה והבדיקה לא באו לצרכים תיאורטיים.
גישתו של רובינשטיין דומה: מילות המפתח, לדעתו, הן "זהירות והעמקה". והוא מוסיף: "מטבע הדברים יש להתרשמות הערכאה הדיונית משקל גדול - אך דלתי ערכאת הערעור אינן נעולות על-פי סמכויותיה, ואין לדעתי סתירה בין גישה קפדנית זו של ערכאת הערעור לבין המודעות לכך שהתרשמות הערכאה הדיונית מעדויות הצדדים, בודאי בנסיבות אינטימיות של עבירות מין, אין ערוך לחשיבותה; והדברים מתישבים לטעמי כדבעי ואינם מוציאים זה את זה". ושוב, למרות מילות ההסתייגות, גם רובינשטיין רומז בבירור לאפשרות של הרחבת ההתערבות.
הנדל מתבטא בצורה הברורה ביותר ומצטרף לגישתו של גרוניס. לדבריו, "חובת ההנמקה המיוחדת הקבועה בסעיף 54א(ב) לפקודת הראיות [כאשר ההרשעה היא על סמך עדות יחידה], שעניינה כאמור עבירות מין בלבד, מחייבת בדיקה פנימית נוספת של בית המשפט השומע את הראיות, ובהתאם - בדיקה חיצונית נוספת של ערכאת הערעור על תיקים שכאלה". קרי: ערכאת הערעור תבחן את התיק במבט-על ותתערב כאשר לדעתה קיימות בו סתירות.

תאריך:  27/07/2012   |   עודכן:  27/07/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ערכאת הערעור תתערב יותר
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
נבצר מבינתי
מישהו  |  27/07/12 18:02
 
- שוחררנו משושלת ברק-חשין-בייניש
ע_הראל  |  7/09/12 17:48
2
העליון סוף סוף פתח עיניים
עדינה  |  2/08/12 06:19
3
גרוניס-פקח עיני העליון העיוור
הורי קטין-אישי   |  2/08/12 06:44
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהונתן דחוח-הלוי
בצלם שוב מפרסם האשמות נגד קצין ושוב ללא תגובת צה"ל. בצלם: "המידע מתפרסם רק לאחר תחקירי שטח מעמיקים והצלבת נתונים וגרסאות". האומנם?
עקיבה לם
אם חשיבותו של בית המקדש היא להשיק בין שמיים וארץ, בין אדם לאלוקיו, אזי שהוא הכרחי לתהליך הגאולה. מעבר לכך, אומנם יש דברים חיוביים במקדש מעט, אך הם כפי האמור - רק מעט. הרי חוסר התיווך קיים היה מאז ומקדם, והעולם לא טוב יותר
מנחם רהט
הרהורים ולקחים לתשעה באב בענייני מנהיגות דתית ופוליטית: כיצד ענוותנות יתר, 'ראש קטן' ובריחה מאחריות מדרדרים לחורבן, שבמקרה של רבי זכריה בן אבקולס נמשך כבר אלפיים שנה
יעקב איציקוביץ
שוויון מהו?    נתיב הקוראלס המשפטי    הבושה בחוויות ההשתמטות התמודדות המשפטנים בקוראלס המשפטי    דעת דוד בן-גוריון, ראש הממשלה ושר הביטחון    פתרון אפשרי
איתמר לוין
ביום פתיחתם של המשחקים האולימפיים בלונדון, תרשו לי לא להתלהב מכמה וכמה היבטים שלהם. למשל: מהוועד האולימפי הבינלאומי, ממקבילו הישראלי, מהיחס בין המשחקים לבין פוליטיקה וזכויות אדם, ומההשלכות העגומות של ההתמודדות בין המדינות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il