X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אני מתגעגע לימים ההם, לימים בבית מעריב שבהם עבדתי, כתבתי, ערכתי, תחת מנהיגותך, הדרכתך ואישיותך, אף כי איני שוכח את התככים שהיו נחלת המערכת גם בשנים ההן, את היריבויות בצמרת, את התחרותיות הפנימית. אלא שאז הכל היה "לשם שמיים", כמו שאומרים, ואם תרצה - לשם מעריב
▪  ▪  ▪
שלום רוזנפלד ז"ל (2008-1914). עורך "מעריב" בין השנים 1980-1974 [צילום: לע"מ]
איציק ינאי - ז"ל באופן סופי
יוסי אחימאיר
לפני חודש בדיוק הלך לעולמו איציק ינאי, מי שהיה מופקד בימים עברו על עריכת העמוד הראשון בעיתון מעריב; הלך בשקט, בלי שאיש ידע; בלי שבמותו "עשה כותרת" * מי מבין עורכי וכתבי העיתון דהיום מכיר את השם איציק ינאי? דומני שאפילו השם קרליבך בשבילם הוא רק שם הרחוב בו שוכן בית מעריב
לרשימה המלאה

שלום היקר,
ערב יום הכיפורים ביקרתי אותך. כמובן - זה היה במקום מנוחת העולמים שלך בנחלת-יצחק. מצבה לבנה, רגילה, סמוכה לנתיב המעבר החוצה למלוא אורכו את החלק המזרחי של בית העלמין, לא רחוק מקברו של יאיר, ועליה מוטבע שמך: שלום רוזנפלד.
דקות ספורות קודם לכן השתתפתי בהלוויה של חבר. גדעון גדות ז"ל, שנטמן לא הרחק מקברך. בטרם עת נפטר, תוך כדי בדיקה פולשנית בבית החולים. לשעבר סגן יו"ר הכנסת, לשעבר יו"ר דירקטוריון מפעל הפיס.
כמה חברי-כנסת באו, לדעתך, להשתתף בהלוויה של חבר-הכנסת ה-11 וה-12? ובכן, שלושה בלבד: סילבן שלום, יעקב אדרי ומשה גפני. אף לא חבר-כנסת לשעבר, פרט לכותב מכתב זה. בושה ועצב.
לא באתי להלוויה עקב עברו הפרלמנטרי של גדעון, כי אם הודות לעברו העיתונאי. את דרכי העיתונאית התחלתי, אתה זוכר, ביומון "היום" של גח"ל, שהוקם במקומם של "חרות" ו"הבקר" ושרד עד סוף 1969. כשהתחלתי את עבודתי כעורך לילה ב"היום" - מאחרוני העיתונים המפלגתיים - העיתונאי הראשון שפגשתי במערכת היה גדעון פורמן, לימים גדות. חייכן, מתלוצץ, לוקח הכל בקלות, בעוד אני נפחד, מתוח.
גדעון הרגיע אותי מהרגע הראשון, סייע לי להיכנס לתלם העבודה העיתונאית ב"היום". כעבור שלוש שנים, ואני כבר עיתונאי די מנוסה, קיבלתי טלפון ממך, שלום. כן, כן - טלפון מאחד ממייסדי מעריב ומעמודי התווך של "העיתון הנפוץ ביותר".
יוסי - אמרת לי - ברצוני להציע לך לעבור למעריב. כך אמרת והשארת אותי בהלם. אני הקטן - למעריב? לעיתון הענק הזה, היוקרתי הזה, החשוב ביותר? ומצד שני - לעזוב את "היום", הקטן והאינטימי, שכה התרגלתי לעבוד במסגרתו, לעזוב את חבריי במערכת, ובתוכם גדעון פורמן?
והנה גדעון היה בין אלה ששיכנעו אותי לבסוף: לך למעריב, לך לעיתון הגדול, שם עתידך, מה עוד שעתידו של עיתוננו כלל אינו בטוח.

העיתון של העיתונאים שלו

מילים קדושות
במיוחד אצלך, שלום, ראיתי מקרוב מהו היחס למילה המודפסת. כמה חשבת בחרדת קודש ממש על כל ניסוח, על כל משפט, ביטוי, מילה. כמה תיקנת ושיפצת - וקודם כל את מאמריך שלך - עד שנתת הסכמתך "להוריד לדפוס"

בלב כבד עשיתי את המעבר מ"היום" שבמצודת זאב אל בית מעריב. כעבור כמה חודשים אכן נסגר יומון גח"ל. זה היה בהחלט עיתון לא רע, אבל מה לעשות - תם עידן העיתונות המפלגתית. תנועה תסתדר - כך חשבו מנחם בגין וחבריו לצמרת - גם בלי עיתון משלה, שייצר לא רק חדשות אלא גם חובות עתק. כמוהו כעיתוני שאר המפלגות.
חלק מעיתונאי "היום" מצאו את מקומם במעריב, שבו כבר הייתי בגדר "ותיק", חבר מערכת מזה כמה חודשים, וחלקם בידיעות אחרונות. גדעון פורמן הלך ליחסי ציבור, היה לדובר גח"ל ופעיל פוליטי, צעד בנתיב שהביאו אל הכנסת. ואני - 15 שנה עבדתי במעריב, לצידך שלום, ולצד שאר הגדולים - צ'יק, ז"ק, שניצר, לפיד, אורי דן, ארז, חריף, ביצור, מייזליש, נחמן בן עמי, נחמיה בן-אברהם, הירושלמי, משה דור, משה לרר, שגב, תלמי, ומי לא.
15 שנה שבהן היה מעריב בשיאו, ה-עיתון בעידן העופרת, העיתון של המדינה, העיתון הנפוץ ביותר, ומה שחשוב ביותר - העיתון של העיתונאים שלו, של אלה שעשוהו מדי יום ביומו, אלה שהתרועעו אלה עם אלה מדי יום ביומו ולילה בלילו במסדרונות העיתון, בדסק, במסדרה, בחדרי העורכים והעריכה, ממש כמשפחה אחת. עופרת יצוקה.
מכם, העורכים והמייסדים, למדנו מהו תחקיר, מהי כתיבה מבריקה, כיצד מנסחים כותרת, איך שומרים על איזון והגינות, ואיך מייצרים ומבליטים סקופים. יחד אתכם עברנו כמה שיאים כמו מלחמת יום הכיפורים ותהליך השלום עם מצרים. אלו ימים, אלו כותרות, אלו התרגשויות...
במיוחד אצלך, שלום, ראיתי מקרוב מהו היחס למילה המודפסת. כמה חשבת בחרדת קודש ממש על כל ניסוח, על כל משפט, ביטוי, מילה. כמה תיקנת ושיפצת - וקודם כל את מאמריך שלך - עד שנתת הסכמתך "להוריד לדפוס".
לך, שלום היקר, אני חייב הרבה ממה שאני יודע בתחום התקשורת. אני חייב לך זאת, הן משום שאתה הבאת אותי למעריב, בו עברו עלי שנים יפות ובלתי נשכחות, והן משום שידעת תמיד לאורך שנות עבודתי במעריב, בימיו הגדולים, להדריך אותי ועיתונאים צעירים אחרים במלאכת ההתנסחות, ההתבטאות שבכתב, העריכה וההכתרה. כמובן - בלי כישרון מוקדם, מובנה, לא היה סיכוי לעמיתך הצעיר, ששמת בו מבטחך, להישאר בעבודה העיתונאית.

ימים עצובים למעריב
חזיון עגום [צילום: פלאש 90]

פשוט עצוב
עצוב לראות את עובדי "מעריב" מפגינים ברחוב. עצוב לראות את הבניין כשהוא מוזנח כל כך, כשכרזת "משרדים להשכרה" מתנוססת בחזיתו. עצוב עוד יותר לראות את העיתון עצמו - מצומק ודל

שלום, אני ניצב לבדי לצד קברך הצנוע, כאשר בצידו השני של בית העלמין הזה, מעבר לכביש, קברו של חברך הדגול - אריה דיסנצ'יק ז"ל. אני מביט במצבתך הלבנה, הקרה, וחושב, כמה טוב אולי, שלא אתה ולא צ'יק רואים באלה הימים את מפעל חייכם על סף שינוי דרמטי, שסופו מי ישורנו.
אני רואה מבחוץ את בית מעריב הזנוח, אני רואה את הפגנות העובדים ("משפחת מעריב"), אני קורא את הגילויים על הפקרות הבעלים המתחלפים - אלה שהעבירוהו-מכרוהו מיד ליד, בלי להבין את מהותו של המפעל הזה לחיי המדינה שלנו - ואני רוצה לומר לך: שפר מזלך, שלום, ש"יצאת מן המשחק" בזמן, שאינך יכול לראות חזיון עגום זה במו עיניך.
עזבת, יצאת לגמלאות שנים רבות לפני שהואץ תהליך ההידרדרות. במידה מסוימת נשתכחת כבר בחייך. אתה עצמך סיפרת לי פעם, כי מישהו מבחוץ טילפן יום אחד למעריב וביקש אותך - הוקצה לך חדר קטן, החדר לפנסיונרים ה"זקנים", אי שם בקומה השלישית - ותשובת המרכזנית היתה: "באיזו מחלקה עובד השלום-רוזנפלד הזה?" אולי זה היה איתות ראשון לתחילת הנפילה של העיתון.
אתה, שלום, זכית בינתיים לפרס ישראל לתקשורת, אבל מעריב שלך כבר היה בקצה המדרון, המוביל מטה.
גם אני מחוץ לעיתון מזה 28 שנה. בוודאי זכור לך: שוב קיבלתי הצעה מבחוץ - והפעם מראש ממשלת ישראל החדש, יצחק שמיר, לעבוד לצידו כיועץ פוליטי ויועץ תקשורת, לשנה-שנתיים. ושוב - חברים מבפנים, מן המערכת, הם ש"דחפו" אותי להיענות להצעה המחמיאה.
כשם שהיה קשה לי, מבחינה רגשית לעבור מ"היום" למעריב, כן קשה היה לי לעזוב ב-1984 את מערכת העיתון, את העבודה לצידך, לטובת מערכת השלטון. לבסוף עשיתי את הצעד הזה, שהביאני עם השנים למחוזות מרתקים לא פחות. בתום שמונה שנים לצידו של ראש הממשלה אומנם לא חזרתי מן "החופשה ללא תשלום" אל העיתון, עתה בבעלותו של נמרודי, אבל נפשי נשארה קשורה במעריב ובקולגות שעדיין עבדו שם.
מעולם לא חדלתי מלהתגעגע, מעולם לא ניתקתי קשרים עם רבים מחבריי לעיתון, אך הגעגועים פחתו ודעכו ככל שהעיתון שינה פניו, ככל שרבים מהם הלכו לעולמם, וגם אתה, שלום, בתוכם.
והיום - עצוב לראות את עובדי מעריב מפגינים ברחוב. עצוב לראות את הבניין כשהוא מוזנח כל כך, כשכרזת "משרדים להשכרה" מתנוססת בחזיתו. עצוב עוד יותר לראות את העיתון עצמו - מצומק ודל.
עצוב לחשוב שיקיץ הקץ על המותג הזה ועל העיתון המודפס, הגם שלעולם לא ישוב להיות מה שהיה בימיו הגדולים, הימים שלך, שלום היקר. אכן, אני מתגעגע לימים ההם, לימים בבית מעריב שבהם עבדתי, כתבתי, ערכתי, תחת מנהיגותך, הדרכתך ואישיותך, אף כי איני שוכח את התככים שהיו נחלת המערכת גם בשנים ההן, את היריבויות בצמרת, את התחרותיות הפנימית. אלא שאז הכל היה "לשם שמיים", כמו שאומרים, ואם תרצה - לשם מעריב.
אני ניצב ליד קברך, שלום היקר זכרך לברכה, ומייחל, ולא רק למען הנוסטלגיה, כי מעריב יוסיף להתקיים, ויתקיים בכבוד, וישוב להיות עיתון משפיע, איכותי, דמוקרטי, מקום פרנסה טוב לעובדיו, ובר-תחרות למתחריו. אתה זוכר, שלום - ידיעות אחרונות והארץ. גמר חתימה טובה.

תאריך:  25/09/2012   |   עודכן:  25/09/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מכתב לשלום רוזנפלד
תגובות  [ 16 ] מוצגות  [ 16 ]  כתוב תגובה 
1
אכן דברים מרגשים
מיכאל ב  |  25/09/12 09:24
2
נבדוק רגע את עלות המסתננים שכל
כך משבחים אותם  |  25/09/12 09:24
 
- נאה דרשת ל"ת
מוחה כפיים  |  25/09/12 12:29
3
גם אני מתגעגע
שלהבת  |  25/09/12 11:43
4
מפליא שלא התייחסת לכיבוש מעריב
קורצ'אק  |  25/09/12 12:44
5
תודה יוסי. עצוב ונוגע ללב
כתב מעריב,בינתיים  |  25/09/12 14:21
6
מעריב מקבל מה שמגיע לו
פנחס  |  25/09/12 14:58
 
- פנחס צדקת
צ.כהן  |  26/09/12 08:00
7
יוסי אחימאיר מאיר, ריגשת אותי. ל"ת
נרי ארכיונרי  |  25/09/12 15:44
8
למעריב היה גם מנהל
יוא"ב  |  25/09/12 16:39
 
- לא רק גוטמן
יוסי אחימאיר  |  27/09/12 12:47
9
רוזנפלד: אדם נפלא ועתונאי גדול
עזרי  |  25/09/12 18:12
10
מאמר שנועד בעיקר לפרסם את כותב
עיתוונאי ותיק  |  27/09/12 14:19
 
- עיתונאי? ותיק?
יוסי אחימאיר  |  28/09/12 12:46
 
- ומה תשובה בפיך ?
עיתונאי ותיק  |  28/09/12 18:50
 
- תגובה מכוערת. זה מכתב "לירי".
עזרי  |  30/09/12 14:14
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלי אלון
לא פעם "נתקע" כספנו במכונות השתייה והמזון האוטומטיות מבלי שנקבל את המוצר. ברוב המקרים הדבר נגרם בשל תקלות במכונות אלה בשל אשמת ובאחריות החברות המפעילות אותן ולא באשמת ציבור המשתמשים בהן    מה עושות חברות המפעילות מכונות אוטומטיות למשקאות ומזון בכסף ששייך למעשה לציבור?
נורית מץ
מקרה שתחילתו בנחלה וסופו בנחל: סיפורם האמיתי בהחלט של שני טייסים צעירים    כל השמות שונו, מפאת הפאדיחות
שי ברק
אסור לאולמרט להיות נבחר ציבור. כאזרחים, עלינו לשאוף לסטנדרטים אחרים ולרף ערכי ומוסרי גבוה, אותו צריכים לעבור אנשי ונבחרי ציבור
אריה אבנרי
ערב יום כיפור, מבקש אני ממך שתסלח לי על שחשדתי באדם כמוך, צח ונקי, והטלתי בך דופי על-ידי כך שהאשמתי אותך שהתעשרת במהלך שירותך הציבורי והפכת למיליונר. ואני גם מייחל לכך שבשנה הבאה אוכל להמשיך ולכנותך מושחת, סליחה, "מגה-מושחת"
אורי אליצור
הסרט 'תמימות המוסלמים' הוא לא סיבה אלא תירוץ למהומות ולהתפרעויות. המוסלמים מבינים היטב את תרבות המערב אבל המערב כנראה לא מבין את תרבותם. בהתנגשות הזו לא המתפרעים והפראים הם הצד העיוור
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il