X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הפגנה בספרד. כמעט בכל מדינה יש מפלגה שעיקר מצעה הוא "טיפול בזרים" [צילום: AP]
אין ללמוד מאירופה
המצב הכלכלי באירופה מידרדר, וכבר מצמיח לאומנות מסוכנת. הסכנה הגדולה לכלכלת ישראל אינה הפגיעה בייצוא לאירופה, אלא צעידה בדרכה - גידול בהיקף החוב

כששאלו את תד אריסון ז"ל כיצד הוא יודע אלו אוניות לקנות, הוא השיב שיש לו מברג קטן, וכשהמהנדסים שלו בודקים ספינה, הוא נועץ את המברג בדופנות הספינה ובודק אם מתחת לשכבות הצבע יש חלודה. "אני לא משקיע במה שאני לא מבין", סיכם.
מרבית המשקיעים המצליחים אינם משקיעים בתחום שאינם מבינים בו, אך נראה שאת השווקים הפיננסיים כיום איש אינו מבין באמת.
בתוך המשבר הגדול של שנות השלושים של המאה הקודמת, כתב כלכלן בשם מקליסטר: "אם תעזבו לרגע את הנוסחאות והמודלים ותיקחו לידיכם נייר ועיפרון, תיווכחו לדעת ששום חישוב פשוט אינו מסתדר". זו כמובן גם המלצה טובה למשקיעים כיום בשוקי ההון.
כיצד אפשר להסביר את עליות השערים בבורסות של ספרד ואיטליה השבוע? פרשנים כתבו כמובן מאליו שמדובר באופטימיות בעקבות ההכנות של ממשלת ספרד לבקשת סיוע נוסף ממוסדות האיחוד. בד-בבד מכינים שם תוכנית לקיצוץ בקצבאות הפנסיה ולהעלאת גיל הפרישה. אלו היו סיבות טובות מספיק למשקיעים כדי להזרים ביקושים ולהזניק את המדדים.
למה הדבר דומה? לאדם השרוי בחובות כבדים שהצליח להשיג אשראי נוסף. לא לצמצם את חובותיו וכמעט לא להוזיל את יוקר המחיה שלו או להאט את קצב צבירת החובות שלו, אלא רק להשיג אשראי נקודתי נוסף. ברור שדירוג האשראי של אדם כזה אינו עולה בשל כך ואולי אפילו יורד.
אבל לא במקרה של ספרד, של יתר מדינות אירופה ושל ארה"ב. החובות של ארה"ב מגיעים כבר ליותר מ-16 טריליון דולר. איטליה חייבת לא פחות מ-2 טריליון אירו, וספרד חייבת טריליון אירו. אלה סכומים דמיוניים וחסרי תקדים. בעולם ברור שמדינות אפריקה לא יוכלו להחזיר את חובותיהן לעולם; עכשיו מתחיל להתברר שגם אירופה וארה"ב לא יוכלו לעמוד בהחזר החובות שלהן, ודאי שלא במתווה הנוכחי.
ארה"ב נוקטת "מדיניות הרחבה" - שם יפה להצפת השוק בכסף, מתוך מטרה רשמית להתניע את גלגלי השוק. אלא ששני הסיבובים הקודמים של הזרמת כספים לשוק לא השיגו את המטרה הזו. גם הפעם ברור שהמטרה היא להרוויח זמן ולדחות את ההתמודדות האמיתית עם המצב עד אחרי הבחירות שם.
האם המשקיעים באמת אינם מבינים את זה? ובכן, מרבית המשקיעים הפרטיים מבינים זאת היטב. בארץ הם הזניקו את שוק הנדל"ן כשהעדיפו השקעות ריאליות על פני פיננסיות, אך כספים מוסדיים - בעיקר קרנות פנסיה וביטוח - ממשיכים להיות מושקעים באפיקי מניות, מכיוון שהם מחויבים לכך.
האירופים מנומסים מאוד ואדיבים, עד שהם חשים מאוימים. בימים אלה גוברת תחושת האיום ברחבי אירופה, איום על רמת החיים שלה הורגלו אזרחי אירופה. הלאומנות גוברת בצרפת, בספרד, בגרמניה. השבוע, בהפגנת סטודנטים בצרפת, הופנתה אצבע מאשימה ל"זרים". הקטלונים בספרד יוצאים לרחובות בהמוניהם ומצליחים להטריד את הממשלה שם. בגרמניה גוברים הקולות נגד סיוע לאיחוד. נראה שתמה התקופה השקטה ברחובות אירופה, ושום ממשלה ביבשת אינה מנסה לבדוק את סבלנות אזרחיה לקיצוצים משמעותיים יותר, כפי שהמציאות מחייבת.

ולכן הציבור ישלם

זרעי הרוע
במשבר הכלכלי של שנות השלושים של המאה הקודמת, אירופה לא עמדה באתגר הזה, והמצב הכלכלי העגום הוציא ממנה רוע שטני איום. זרעי הרוע הזה עדיין נטועים היטב באירופה. בכל אחת מהמדינות שם ניתן למצוא מפלגה שעיקר מצעה הוא "טיפול בזרים"

לאן כל זה מוביל? המצב הכלכלי באירופה אינו עומד להשתפר בקרוב. זו לא נבואה, זו התחזית של הבנק האירופי, וגם אם המציאות תפתיע באופן דמיוני – ב-150 אחוז יותר מהצפוי – המצב עדיין יהיה קשה. רמת הילודה באירופה ממשיכה להיות נמוכה מאוד, והיא משפיעה לרעה, בין היתר, על קופות הפנסיה שם.
החודשים הבאים יעמידו את מדינות אירופה בהתמודדות עם אתגרים לא פשוטים של עמידה בפירעון חובות ושמירה על דירוג אשראי סביר, שיאפשר להן להמשיך לגלגל את החובות. גם אם הן יצליחו בחודשים הקרובים, לבסוף הן יצטרכו להתמודד עם המציאות – איפוס הגירעון וצמצום יחס החוב-תוצר שלהן. האתגר הזה חורג מהמשמעות הכלכלית הצרה שלו.
זהו אתגר חברתי עצום. במשבר הכלכלי של שנות השלושים של המאה הקודמת, אירופה לא עמדה באתגר הזה, והמצב הכלכלי העגום הוציא ממנה רוע שטני איום. זרעי הרוע הזה עדיין נטועים היטב באירופה. בכל אחת מהמדינות שם ניתן למצוא מפלגה שעיקר מצעה הוא "טיפול בזרים". מבחינה כלכלית, כמעט אין אינדיקטורים שמרמזים על צמצום ממדי האבטלה המתרחבת ביבשת, וכאמור, היקף החובות במדינות אירופה אינו תואם את רמת ההוצאה הציבורית שם.
כיצד התפתחות המשבר באירופה ובארה"ב עלולה להשפיע עלינו? התשובה המקובלת היא שאירופה וארה"ב מהוות יחדיו כ-60 אחוז ממדינות יעד היצוא של ישראל. לכן, מצב כלכלי קשה שלהן מתורגם מיידית לפגיעה ביצוא של ישראל, ולפיכך גם לפגיעה בצמיחה, לירידה בהיקף גביית המסים וכדומה.
אלא שנוסף לכל אלה, המדיניות המרחיבה בארה"ב והעלייה בהיקף האשראי של מדינות אירופה מהוות תקדימים מסוכנים לישראל. מפלגות השמאל בארץ, ולא רק הן, מביאות כדוגמה את המדיניות הכושלת של ארה"ב ואירופה, ודורשות גם מממשלת ישראל להזרים כספים לשוק. עד כה ממשלת ישראל עמדה בפרץ, אך אין שום ערובה שכך יהיה גם בעתיד.
הסכנה שהממשלה תמשיך להשתמש בתקציב זהה גם כשהיקף גביית המסים ירד גדולה יותר מהפגיעה בהיקף היצוא הישראלי. משק בית, כמו כל עסק סביר, מתאים את הוצאותיו להכנסותיו. אך הממשלות כיום מתקשות לעשות זאת – ויעידו על כך הדיונים הקדחתניים על התקציב וחוסר הוודאות שהוא בכלל יעבור.
הממשלה קבעה יעד גירעון ויעד אינפלציה שמעמידים את התקציב הצפוי בחריגה של לפחות 16 מיליארדי דולרים. עד כה, מרב ההצעות הן לשאוב את הכסף הזה מהציבור. כמעט ולא נשמעים רעיונות לקיצוץ משמעותי בתקציבי ממשלה.
ברור שאפשר וצריך לצמצם את מספר המשרדים הממשלתיים ואת הוצאות הממשלה, אך הפתרונות האלה אינם נראים באופק. ברור שיש צורך באיחוד רשויות מקומיות, אך יש בכך בעיה פוליטית. ברור שצריך לאפשר למשקיעים פרטיים להשקיע בתשתיות חשמל במקום לאפשר לחברת החשמל להמשיך להגדיל את התחייבויותיה, אך מהלך כזה דורש התמודדות עם ועדי עובדים.
תקציב המדינה, כמו כל החלטה פוליטית אחרת, נקבע בסופו של דבר בתהליך של פשרה בין מרכיבי הקואליציה. לכן, נראה שגם הפעם מי שיצפה לתקציב שיתמודד עם אתגרי השעה – צפוי להתאכזב. ההיגיון הכלכלי אינו משחק תפקיד כיום באירופה ובארה"ב, והוא לא צפוי להיות סחורה חמה גם אצלנו.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  30/09/2012   |   עודכן:  30/09/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עקיבה לם
האם הקריאות לפטר את שר הביטחון מוצדקות? ובכן אין הבדל ממשי בין ביטוי דעותיו להתבטאויותיו המנוגדות של שר החוץ. האם את שניהם צריך לפטר בגלל שדעותיהם מנוגדות לדעתו של ראש הממשלה? לא. ההבדל הוא שברק מבצע דברים הנוגדים את תפיסת העולם של הליכוד
יורם אטינגר
המודעות לאלימות, טרור, שנאת-האחר וקנאות האיסלאם - כלפי "מאמינים" ו"כופרים" - הם חלק מההוויה האמריקנית מהמאה ה-18
שבי (אסף) גטניו
על האירועים האחרונים בישראל ובעולם בכלכלה, בחברה ובממשל והשלכותיהם עלינו
אליקים העצני
אם על-פי מידע בטוח הידוע רק לנתניהו, אין כל סיכוי שאמריקה תפעל וגם העולם הערבי-סוני השלים עם האטום האירני - או אז אכן יש הצדקה להזדעקותו. במקרה כזה, עליו לשתף בתובנותיו את עמו. עליו לשכנע, שהגיעה השעה לעשות עכשיו את מה שהיה דרוש לעשות ערב יום הכיפורים ההוא
ציפי לידר
סוכות הוא חג האחדות, הסובלנות, השוויון והאהבה    אז איך אפשר שלא לשמוח בחג?    על סמלי הסוכה, ארבעת המינים - ומה שביניהם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il