X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
האקדמיה ללשון העברית מספקת מדי פעם רשימה של מילים עבריות כתחליף למילים לועזיות או לא-עבריות שחדרו לשפה העברית אחת המילים שעדיין לא נמצאה עבורה מקבילה בעברית היא "שאהיד" שימוש במילה זו במשפט בעברית בדרך כלל מייחס לה משמעות פג'ורטיבית אמרת שאהיד, אמרת טרוריסט אם כן, מה המקבילה בעברית ל"שאהיד"?
▪  ▪  ▪
אחמד טיבי בסרטון היוטיוב שזכה לביקורות

בזמן האחרון שלחו אלי דרך הדוא"ל סרטון יוטיוב. הסרטון מתעד את חבר הכנסת אחמד טיבי, המופיע בפני קהל מוסלמי ברמאללה. הוא נואם בפני הקהל הזה על השאהיד בנימה חיובית. התרגום לעברית בגוף הסרטון גם הוא משתמש במילה "שאהיד", מבלי לפרש.
אבל, התגובות לסרטון היוטיוב ממש לא מחמיאות לחבר הכנסת טיבי, המוכר לציבור שלנו כפרובוקאטור ואף כיד ימינו של השטן בכבודו ובעצמו, ואולי כבוגד של ממש. הסרטון זכה לקיטונות של כעס ותרעומת ולנזיפות ודרישות לסלק מיד את אחמד טיבי מכנסת ישראל. מדוע? משום שהוא מעודד פעילות טרור. אפשר היה להגיב לסרטון בנימה שונה לחלוטין. לדוגמה, אפשר היה להבין שההקשר של נאומו של טיבי היה אירוע שבו מתו אזרחים פלשתינים, לאו-דווקא טרוריסטים. וכדי שמותם לא יהיה לשווא, אמר טיבי שהם שאהידים. משמע, הפירוש המקובל של המילה הוא "קדושים" או "גיבורים-קדושים" שמתו על מזבח המולדת.
תפישה סובייקטיבית
פירושים רבים למילה "שאהיד" - ואינני מומחית גדולה. ניסיתי להבין את הערך "שהיד" על-פי הוויקיפדיה, ללא הועיל. התפיסה הסובייקטיבית של המוען או הנמען היא הקובעת איזה מבין הפירושים יתאים לסיטואציה. בעיני הפלשתינים המילה מציינת שהמנוח היה "קדוש". הוא זכה למות כקדוש משום שפעל למען המולדת. המובן הזה מדגיש את המטרה - כל מי שעושה מעשה העשוי לקדם את האינטרס של הצד הפלשתיני ביריבות שבין ישראל לפלשתינים, הוא שאהיד. מזכיר לכם משהו? האצ"ל והלח"י ופעילותם המחתרתית? בעיני דוברי העברית, המילה שאהיד מגלמת את הרוע והרשע הנקלים ביותר. כך שדבריו של טיבי התפרשו מיד (סובייקטיבית, כמובן) כדברי בלע. הוא מעודד טרוריסטים. הם ימותו כקדושים בעיני הפלשתינים בעוד שנסיבות המוות ברורות לחלוטין - טרור נגד ישראל.
התלבטתי רבות בשאלה זו. לא פניתי לאיש בכדי להבהיר לעצמי את פשר הכפילות במשמעות המילה שאהיד, אבל הסברתי לעצמי שמדובר בהבנה סובייקטיבית. מי ששולח חיילים לשדה הקרב כדי להגן על המולדת, או שולח מחתרת כדי להשיג יעד קולקטיבי, סבור שהחייל, הלוחם, האיש, שמת בנסיבות שכאלו אינו טרוריסט אלא שאהיד, "קדוש" ו"גיבור". הצד הנפגע סבור אחרת. ואין צורך להכביר מילים ולפרט מה עולה בדעתו של הצד הנפגע. עיקרון התפישה הסובייקטיבית ברור.
"הבורות הישראלית"
לא מזמן קראתי באתר mynet.co.il על חייל מילואים שלחם במלחמת יום הכיפורים. שם הוטל עליו לאסוף כלי-נשק מצריים מכל חייל מצרי שמת בחזית הדרומית. באחד הסבבים שערך מצא לא רק כלי נשק אלא תעודת חוגר של חייל מצרי-מוסלמי והחליט באופן די ספונטני לשמור את התעודה ברשותו הפרטית למזכרת. הדבר הציק לו במשך שנים. מאז המלחמה הוא מיצר על כך שנשללה ממשפחת החייל המת הזכות להחזיק ברשותה את תעודת החוגר שלו. ערב יום כיפור תשע"ג הוא עשה מעשה, פנה לתקשורת בעילום שם וסיפר את סיפורו על-מנת שהשמועה תתפשט ואולי יימצא דורש לתעודת החוגר והיא תושב לידי משפחת החלל המצרי. התגובות לסיפור הגיעו מכלי תקשורת רבים בעולם הערבי. הם שיבחו את המעשה וציינו בהבלטה את העובדה שחייל המילואים שלנו אף התנצל בפני משפחת החלל המצרי על שהתעודה נמצאת בחזקתו כבר 39 שנה, בזמן שמן הראוי היה שהיא תהיה בחזקת משפחת החלל.
המעניין בסיפור זה הוא נוסח הכותרות שהופיעו בעיתונות הערבית, בתגובה לוידויו של החייל שלנו - "ישראלי שהשתתף במלחמת אוקטובר מבקש סליחה ממשפחת שאהיד מצרי". הכתבה באתר mynet.co.il מספרת שבאחד האתרים המצריים נכתב באריכות כך - "לפני 39 שנה השתתף חייל ישראלי במלחמת אוקטובר נגד הצבא המצרי בסיני. החייל הישראלי לקח את תעודת הזהות של החייל המצרי השאהיד, ומאז שמר אותה אצלו בביתו. עכשיו הוא רוצה להחזיר אותה למשפחתו".
אמרו לי אתם, מה פירוש המילה "שאהיד" בעברית?
הנה הסרטון מתוך התוכנית של לונדון וקירשנבאום, שבו משתדל הכתב נדב פרי להבהיר מה רצה אחמד טיבי לומר. שימו לב לסיפא המופיע בהערות לסרטון - "בדבריו לרגל 'יום השהיד הפלשתיני', אחמד טיבי ... גינה את מה שהוא כינה "הבורות הישראלית", אשר מחשיבה את השהיד שנהרג "בהגנה על אדמתו" למחבל. לעומת זאת אמר חבר הכנסת כי "הטרוריסט הרוצח" האמיתי נחשב בישראל "לגיבור או לשׂר".

תאריך:  11/10/2012   |   עודכן:  11/10/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מה המקבילה בעברית ל"שאהיד"?
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
קדוש
יונה סוקולובסקי  |  12/10/12 17:00
2
גם אנשי ה- אס.אס. הנם פטריוטים
מבחינה סוביקטיבית  |  12/10/12 17:16
 
- אמונה מגלמת סובייקטיביות
תרצה  |  12/10/12 23:23
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הרצל ובלפור חקק
המחקרים השונים לקראת סוף שנת 2012 מראים שאי השוויון בחינוך הולך ומעמיק    תלמידים הלומדים רחוק מהמרכז יש להם סיכוי קטן לזכות בלימודי העשרה ובחינוך מתוקשב    ככל שמתרחקים מהמרכז רמת החיים נמוכה יותר, וכושר ההשתכרות של התלמידים בעתיד צפוי להיות קטן    אי השוויון מדאיג, והחלוקה המעמדית מונצחת גם בדור הבא    הבחירות העומדות בפתח בוודאי יעסקו גם בסוגיית המחאה על אי השוויון החברתי    על כך נכתבה המקאמה "דומים לא דומים"
ציפי לידר
בשולי הכותרות: ארגוני התנדבות באוניברסיטה או ארגונים פוליטיים? תשאלו את השמאל    'אני ואפסי עוד' - גרסת מופז ויחימוביץ'    משחקי תוכי בצה"ל    לא לרוץ לקיבוץ    חזאים, פישלתם    ולקינוח שוודיה הירוקה כמודל גם לישראל
הרצל חקק
הסופר הארמני ורוז'אן ווסגניאן הגיע לביקור בישראל והיום תיערך השקה חגיגית לספרו החדש "ספר הלחישות", המספר בכישרון ובעוצמה את סיפור השואה הארמנית. הרצל חקק יישא בטקס ההשקה דברים בשם אגודת הסופרים העברים ופורש כאן את התרשמותו העזה מן הספר שתורגם כמלאכת מחשבת בידיה האמונות של אנני שילון. ערכה את הספר במקצועיות אניטה פרי-סלע
מתי דוד
שלושה פוליטיקאים "שפרשו" רוצים את "זכות השיבה" להנהגת המדינה    אולמרט, רמון, דרעי    יש להם חזון, ביטחון ורצון לחזור לשלטון    למרות הפרשיות, הכשלונות וההרשעות של בתי המשפט, הם מאמינים ש"היעוד" שלהם בחיים הוא לחזור לשלטון, ללא קלון, ללא בושה, וללא חשבון נפש    בהסתמך על "אלהים בחרתנו לשלטון"
פרד כהן-קידר
אולמרט חושב לחזור לפוליטיקה? אולמרט?? אהוד אולמרט?! האם איבדנו כל בושה וחוש של פרופורציה ואנו רוצים פוליטיקאים שהורשעו בפלילים והוגדרו כארכי מושחתים ימשלו בנו?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il