X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הצבעה לאחת משתי המפלגות הגדולות שהתברכו בשורשים אידיאולוגיים במקום לרסיסי מפלגות נטולות שורשים רעיוניים - תעניק אפשרות למפלגה שתיבחר לקיים את מה שהבטיחה לבוחר
▪  ▪  ▪
נתניהו, ליברמן. צעד ענק לייעול הממשל [צילום: פלאש 90]

החדשות האחרונות הן שאם עד עכשיו כמעט כל אחד בישראל הרגיש שצריך לשנות את שיטת המִמשל וחש מתוסכל מחוסר היכולת לממש זאת - מעכשיו, בבחירות הבאות, יוכל כל אחד מאיתנו גם לעשות מעשה ולתרום לשינוי בפועל. נתניהו וליברמן עשו עבורנו את הצעד הראשון - צעד קטן למפלגותיהם אבל צעד ענק לייעול המִמשל. זהו למעשה הצעד המעשי ביותר לביצוע סיסמת שינוי השיטה שהרבה מדברים עליו, אבל לא היה ניתן לביצוע עד כה.
האיחוד הזה מבורך מיסודו, כי הוא עשוי להביא לצמצום מפלגות קטנות וצפוי להביא לאיחוד של מפלגות נוספות, מימין ומשמאל. הדבר יאפשר למפלגה הגדולה למשול, במקום שתהיה תלויה ברסיסי מפלגות ולא תוכל לבצע כהלכה את המדיניות שהבטיחה לבוחר - כפי שאירע לכל ממשלות ישראל מאז בן-גוריון.
כשלון ההצעות לשינוי שיטת הממשל
אלא שהצעד הזה איננו מספיק. הניסיון ההיסטורי מראה שכל ההצעות והניסיונות שהיו לשינוי שיטת הממשל נידונות לכישלון מראש. מעכשיו, כאמור, יוכל כל אחד מאיתנו להשלים את מה שנעשה ולתרום לשינוי שיטת המִמשל, אם יצביע רק לאחת משתי המפלגות הגדולות שהתברכו בשורשים אידיאולוגים עמוקים. מי שתומך בשוק חופשי, תחרותי וליברלי - יתמוך בליכוד, בעוד שכל האחרים הנוטים לסוציאל-דמוקרטיה יבחרו בעבודה. בנושאים המדיניים ממילא ההבדלים בין רוב המפלגות כה זעירים עד שלמעשה כמעט אין הבדל. כל שאר המפלגות שקמו כולן לא על בסיס אידיאולוגי אלא על-רקע של גחמות פוליטיות זמניות - צפויות במקרה כזה להתאחד עם המפלגה השורשית הגדולה הקרובה לה ברוחה.
הסיעות הקטנות שולטות בממשלות
שכן מאז 1977, שורר בארץ מצב בו ממשלה נבחרת איננה מסוגלת לקיים את המדיניות שהבטיחה לבוחר. השוויון בכוחם של שני גושי המפלגות הגדולות מימין ומשמאל - הליכוד, העבודה וגרורותיהם - סיפק למפלגות הקטנות יכולת סחטנות פוליטית גבוהה. זאת משום שבהיעדר תמיכתן לא היה רוב קואליציוני לממשלה. מגמה זו הלכה והתחזקה עם ירידת כוחן של המפלגות הגדולות ותהליכי הפיצול הפוליטי. כל זה גרם אי-יציבות שלטונית, כפי שהתבטא למשל ב"תרגיל המסריח" ב-1990 או בהצבעת ה"מיצובישי" על הסכמי אוסלו.
חוק הבחירה הישירה, שהיה אמור לחזק את ראש הממשלה ולהפחית מכוחן של מפלגות לשון המאזניים, גרם לתוצאות ההפוכות: תלות הממשלה במפלגות הקטנות התעצמה בגלל התחזקותן כתוצאה מפיצול פתקי ההצבעה. הפיצול הפוליטי הגובר נותן את אותותיו גם לאחר ביטול חוק הבחירה הישירה.
אי יציבות פוליטית מונעת שינוי השיטה
אם נמדוד את משך הכהונה של ממשלות כמדד ליציבות פוליטית, אזי ישראל מאופיינת בחוסר יציבות פוליטית: במשך 64 שנות המדינה כיהנו שלושים ושתיים ממשלות, כלומר ממוצע של פחות משנתיים, כאשר משך כהונתה החוקי של הכנסת הוא ארבע שנים. מצב זה הוחמר בעשור האחרון בשל חילופים מהירים של שרים. חוסר יציבות זה גורם לבעיית משילות, כפי שמתבטא לעתים בעת שהממשלה נוטה להעדיף שיקולים קואליציוניים קצרי טווח על-פני גיבוש עדיפויות לאומיות לטווח הארוך.
לזה יש להוסיף את יצר ההישרדות של ממשלה שלעיתים נאלצת להיכנע לסחטנות של מפלגות קטנות במקום לבצע את המדיניות לה התחייבה בפני הבוחר. מסיבה זו לא ניתן למעשה להעביר בכנסת חוקים לשינוי שיטת הממשל, כגון העלאת אחוז החסימה, כדי שייוותרו רק שתיים-שלוש מפלגות גדולות בלבד כמו בארה"ב וברוב מדינות אירופה, ויימנע קיום של סיעות קטנות.
הדאגה מהשתלטות ישראל ביתנו
מובנת הדאגה מהאיחוד בקרב הליכוד מחשש השתלטות "ישראל ביתנו" בראשות ליברמן החזק והפיקח. אבל כפי שהליברלים בזמן בגין נטמעו בתנועת החרות ולא להפך - זה כנראה גם מה שצפוי עכשיו. ואל נא ניגרר אחר השמצות תקשורתיות ופוליטיקאים אינטרסנטים. ליברמן איננו קיצוני והוא ימין-מרכז בדיוק כמו הליכוד. הוא בהחלט מתאים מאוד לדרכו של מנחם בגין, כי גם ב"ישראל ביתנו" משלבים בין ביטחון ודאגה לבין הפרט והחברה.
לפיכך הסבירות היא שהליכוד ישפיע על המפלגה המאוחדת יותר מישראל ביתנו. גם משום שליברמן מביא איתו אנשים מוכשרים שהם בשר מבשרו של הליכוד, כמו עוזי לנדאו, יאיר שמיר ואורלי לוי, וגם מאחר שליברמן הנבון והפרגמטי יודע תמיד כיצד להתנהל; כך שלמרות שבישראל ביתנו הוא דיבר באורח קיצוני לכאורה, כדי להתחזק על חשבון הליכוד, יש להניח שבליכוד-ביתנו ימתן ליברמן את סגנון דיבורו.

תאריך:  28/10/2012   |   עודכן:  28/10/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הזדמנות לשינוי שיטת הממשל
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
רק כך ירקיע הצדק שחקים
יש מיש  |  28/10/12 22:36
2
"צעד קטן לאישים , צעד ענק
ליהודים"  |  29/10/12 00:10
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מרק בריל
כיום מרבית המפלגות חוצות גבולות אתניים    הגיע העת שאידאולוגיה תשפט על-פי מהותה ולא לפי מוצאה האתני    קונדוליזה לא הייתה לבנה, וגם חיים אורן דווקא במר"צ
דניאל גיגי
ההקמה של הליכוד ביתנו שרטטה את הקווים המפרידים בין מדינה שפויה ששמה במרכז את האזרחים שלה, לבין מדינה קיצונית ומבודדת שמעדיפה את האינטרסים הצרים של בעלי ההון    אם אנחנו רוצים לחיות במדינה שחיה על חרבה, במדינה שבה אין ערבות הדדית ובמדינה שנשלטת על-ידי אינטרסים צרים, עלינו להצביע לליכוד ביתנו
יהודה קונפורטס
הפצצה הפוליטית, שהטילו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החוץ ליברמן בסוף השבוע, פורסמה כמה ימים לפני תחילת אירועי הזיכרון לרצח ראש הממשלה יצחק רבין    17 שנה אחרי, שום דבר לא השתנה, וברור לכולם כיום שזה לא הכדור האחרון
אלי אלון
קשישים רבים הזכאים למטפל/ת סיעודי במסגרת חוק סיעוד של הביטוח הלאומי לא תמיד מקבלים את מלא מכסת שעות הטיפול שאושרו להם    הפיקוח על המטפלים הסיעודיים לא צמוד ורחוק מלהיות מספק ויש מטפלים המנצלים עובדה זו ומדווחים על שעות עבודה שלא ביצעו ומקבלים שכר מהמדינה ומכספי ציבור, עבור שעות עבודה רבות שלא ביצעו
ניצן הורוביץ
זה לא רק עניין "אסטרטגי". עם מי הולכים. זה קודם כל השאלה במה אנחנו מאמינים, מה אנחנו רוצים שיהיה כאן. מול החזירות הכלכלית של ביברמן אנחנו מאמינים בצדק חברתי. הוכחנו זאת. מרצ מדורגת כסיעה החברתית המצטיינת בכנסת. אבל זה לא הכל. זה דגל אחד. יש עוד שניים ובלעדיהם אין צדק חברתי, ואין צדק בכלל: פתרון מדיני והפרדת דת ממדינה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il